Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris paciento tikslas suformuluotas pagal SMART principą?

  1. APacientas stengsis daugiau valgyti
  2. BPacientas greitai pasijus geriau
  3. CIki penktadienio pacientas nueis 20 metrų su vaikštyne
  4. DPacientas pagerins judrumą
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Sumišęs pacientas vis bando perlipti per pakeltus lovos turėklus. Koks saugiausias būdas?

  1. ADuoti raminamąjį be gydytojo įvertinimo
  2. BPririšti paciento riešus prie lovos
  3. CPakartotinai įvertinti ir apsvarstyti alternatyvas, pvz., žemą lovą ir atidesnį stebėjimą
  4. DPakelti turėklus aukščiau ir palikti pacientą vieną ramioje patalpoje, kad nurimtų
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Which side effect is common when a patient starts taking metformin?

  1. ARapid weight gain
  2. BNausea, abdominal discomfort or diarrhoea
  3. CSevere headache
  4. DHypoglycaemia in most patients who take it
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient due a blood transfusion is not wearing an identity band. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to state their name and date of birth, then start straight away
  2. BCheck the name on the bed and proceed
  3. CNot start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
  4. DAsk another patient to confirm who the patient is
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 18 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 39 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 39 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 118/70 mmHg, pulsas 104/min., budrus, temperatūra 34,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 96%orasSBP 118HR 104AT 34,8 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
2 kcal/mL70% laisvas vanduo80 mL/hkas 8 h54 kg · 35 mL/kg/parą20 h/parąV = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 54 kg, nustatytas 35 mL/kg per dieną skysčių tikslas, ir visi skysčiai suleidžiami per maitinimo zondą. Mišinyje yra 70 % laisvo vandens, jis teka 80 mL/h greičiu 20 valandas per dieną. Likę skysčiai skiriami vandens praplovimais kas 8 valandas. Koks yra kiekvieno praplovimo tūris V? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

54 kg35 mL/kg/parą70%80 mL/h · 20 hkas 8 h
V = mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
102 kg162 cmmoterisBMI = kg/m²E = ? kcal/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Sunkios būklės pacientas (lytis: moteris) yra 162 cm ūgio ir sveria 102 kg. Mokomasis protokolas skiria 14 kcal/kg faktinio kūno svorio per dieną, jei KMI yra 30–50 kg/m², ir 25 kcal/kg idealaus kūno svorio (Devine) per dieną, jei KMI didesnis nei 50 kg/m². Raskite energijos tikslą E kcal/d. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

162 cm102 kgmoterisBMI 30–50: 14 kcal/kg faktinėBMI > 50: 25 kcal/kg IBW
E = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVII laipsnio AV blokada, II tipasII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)I laipsnio AV blokadaIII laipsnio (visiška) AV blokada

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1II laipsnio AV blokada, II tipas
  2. 2II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  3. 3I laipsnio AV blokada
  4. 4III laipsnio (visiška) AV blokada
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nasogastric tube has just been placed for feeding. What must happen before the first feed is given?

  1. AThe tube is flushed with a large volume of water
  2. BThe feed is started slowly to see if the patient coughs
  3. CThe patient is asked if the tube feels comfortable
  4. DPlacement is confirmed by an approved method
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient has a potassium of 7,0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AIV furosemide
  2. BOral sodium bicarbonate
  3. COral potassium binder
  4. DIV calcium gluconate
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. ANo screening, because BCG prevents all TB
  2. BA chest x-ray every month for the first year
  3. CAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
  4. DA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse finds an unknown liquid leaking from a container in the utility room, with a strong smell. What should the nurse do first?

  1. AMop it up with paper towels
  2. BLeave the area, keep others out and alert the trained response team
  3. CMove closer and smell it carefully to identify what the substance is
  4. DPour water over it to dilute it
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient taking furosemide has a potassium of 3,3 mEq/L and is told to eat more potassium-rich foods. Which snack is the best choice?

  1. APlain crackers
  2. BRice cakes
  3. CWhite bread
  4. DDried apricots
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on IV gentamicin has a trough level above the target, and the creatinine has risen since yesterday. The next dose is due. What is the best action?

  1. AGive the dose now and recheck the levels next week
  2. BGive half of the dose and document the reason for it
  3. CGive the dose with extra oral fluids to protect the kidneys
  4. DHold the dose and report the results to the prescriber

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Iki penktadienio pacientas nueis 20 metrų su vaikštyne

Kodėl tai yra atsakymas

SMART tikslas tiksliai nurodo, ko tikimasi, kaip tai bus matuojama ir iki kada. „Iki penktadienio nueiti 20 metrų su vaikštyne“ galima patikrinti, o „pasijusti geriau“ – ne.

Atsakymas

C · Iki penktadienio pacientas nueis 20 metrų su vaikštyne
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Pakartotinai įvertinti ir apsvarstyti alternatyvas, pvz., žemą lovą ir atidesnį stebėjimą

Kodėl tai yra atsakymas

Per turėklus lipančiam pacientui jie gali padidinti sužalojimo riziką. Saugiau rinktis mažiausiai ribojantį variantą, pvz., žemą lovą, kilimėlį ant grindų ir atidesnį stebėjimą, kartu gydant sumišimo priežastį.

Atsakymas

C · Pakartotinai įvertinti ir apsvarstyti alternatyvas, pvz., žemą lovą ir atidesnį stebėjimą
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea

Kodėl tai yra atsakymas

Gastrointestinal upset is common at the start, so metformin is started at a low dose with food and increased gradually. It rarely causes hypoglycaemia when used alone.

Atsakymas

B · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed

Kodėl tai yra atsakymas

Positive patient identification, using an identity band checked against the blood unit and prescription, is essential before every transfusion. Wrong blood incidents can cause fatal ABO incompatibility reactions.

Atsakymas

C · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 35 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
nuotolis: 33–37 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 35 mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 48,3 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·39 + 21 = 48,3 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 48,3 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 15

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 4 + 3 + 3 + 1 + 3 + 1 = 15

Atsakymas

B = 15
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 104/min → 1
budrus (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 3 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: V = 257 mL

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Skysčių tikslas

35·54 = 1890 mL/parą

Laisvas vanduo iš mišinio

80·20 = 1600 mL
1600·0,7 = 1120 mL

Dar reikalingas vanduo

1890 − 1120 = 770 mL/parą

Tūris vienam praplovimui

24/8 = 3 praplovimai
V = 770/3 = 256,7 ≈ 257 mL

Atsakymas

V = 257 mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: E = 1428 kcal/parą

Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sunkios būklės pacientams (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Kai KMI 30–50, energijos tikslas yra 11–14 kcal/kg faktinio kūno svorio per dieną; kai daugiau nei 50, tai 22–25 kcal/kg idealaus kūno svorio per dieną. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Kūno masės indeksas

BMI = 102/1,62² = 38,87 kg/m²

Energijos tikslas

KMI 30–50: kcal vienam kg faktinio kūno svorio.

E = 14·102 = 1428 kcal/parą

Atsakymas

E = 1428 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,451 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 15 × 0,04 = 0,60 s

Fridericia formulė

QTc = 0,38/∛0,60 = 0,38/0,8434 = 0,451 s

Atsakymas

QTc = 0,451 s

Tarp įprastų vyrų (apie 0,45 s) ir moterų (apie 0,46 s) ribų: ribinis, priklausomai nuo naudojamo šaltinio. (451 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: II laipsnio AV blokada, II tipas

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 4 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 40 per minutę.
2. Ritmas: P dantelių ritmas reguliarus; R–R reguliarus, išskyrus ilgą pauzę, kur trūksta QRS.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,88 s, 68 per minutę); po vieno iš kiekvienų 3 P dantelių nesusidaro QRS.
4. PR intervalas: pastovus, 0,16 s perduotuose susitraukimuose.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

II laipsnio AV blokada, II tipas

Atsakymas

II laipsnio AV blokada, II tipas

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Placement is confirmed by an approved method

Kodėl tai yra atsakymas

A newly placed feeding tube can enter the airway without obvious symptoms, so placement is confirmed before anything is given. Methods differ: US practice usually requires an X-ray for a new feeding tube, while UK guidance uses aspirate pH testing (5,5 or below) first, with X-ray if that fails. Air “whoosh” tests and waiting for coughing are not reliable.

Atsakymas

D · Placement is confirmed by an approved method
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · IV calcium gluconate

Kodėl tai yra atsakymas

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Atsakymas

D · IV calcium gluconate
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Kodėl tai yra atsakymas

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Atsakymas

C · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Leave the area, keep others out and alert the trained response team

Kodėl tai yra atsakymas

An unknown chemical spill may be toxic or flammable. The nurse moves people away, prevents entry and calls the designated hazardous materials team, who check the Safety Data Sheet and use the right equipment.

Atsakymas

B · Leave the area, keep others out and alert the trained response team
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Dried apricots

Kodėl tai yra atsakymas

Dried fruits such as apricots, raisins and prunes are rich in potassium, as are bananas, oranges, potatoes, beans and tomatoes. Refined grain products such as white bread and crackers are low in potassium.

Atsakymas

D · Dried apricots
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Hold the dose and report the results to the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

A high aminoglycoside trough with rising creatinine means the drug is accumulating, which increases the risk of kidney damage and hearing loss. The nurse holds the dose, reports to the prescriber and asks about hearing changes and tinnitus. Only the prescriber or pharmacist changes the regimen.

Atsakymas

D · Hold the dose and report the results to the prescriber

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals