Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Which approach suits teaching an older adult with poor eyesight and mild memory problems?

  1. AShort sessions, large-print materials and repeating key points
  2. BA detailed leaflet in small print for them to read later at home
  3. CTeaching only the family and not the patient
  4. DOne long session with all the information at once
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Vaccinating staff against influenza breaks the chain of infection at which link?

  1. AThe reservoir
  2. BThe susceptible host
  3. CThe portal of exit
  4. DThe mode of transmission
3.Klinikinė slaugaVidutinis

PSO analgetikų kopėčios rekomenduoja:

  1. AVisiems pacientams pradėti nuo stiprių opioidų
  2. BSkirti analgetikų tik tada, kai skausmas tampa stiprus
  3. CDidėjant skausmui pereiti nuo neopioidinių prie silpnų, o vėliau stiprių opioidų
  4. DVėžio skausmui naudoti tik nemedikamentinius metodus
4.Klinikinė slaugaSunkus

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will drink extra fluids when it is hot."
  2. B"I will empty the bag when it is about a third to half full."
  3. C"My stoma should look pink or red and moist."
  4. D"My output will be firm and formed like before."
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,37PaCO₂mmHg354518HCO₃⁻mmol/L222610nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,37, PaCO₂ 18 mmHg (2,4 kPa) ir HCO₃⁻ 10 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,37PaCO₂ 18 mmHg (2,4 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 21 % deguonies, rodo PaO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) ir PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 21%PaO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa)
A–a gradientas = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
E3 / 4+V2 / 5+M? / 6GCS 7?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomojoje kortelėje užfiksuota GCS 7, su E3 ir V2. Koks motorinio atsako balas M buvo užfiksuotas ir kokį atsaką jis apibūdina? Nurodykite skaičių.

GCS 7E3V2
M =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 22/min., SpO₂ 96 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 78/46 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 37,7 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 22SpO₂ 96%O₂SBP 78HR 82AT 37,7 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
193 cmvyrasIBW = ? kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naudodami Devine formulę raskite idealų kūno svorį IBW. Lytis: vyras; ūgis 193 cm (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

193 cmvyras1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
114 kg172 cmmoterisBMI = kg/m²E = ? kcal/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Sunkios būklės pacientas (lytis: moteris) yra 172 cm ūgio ir sveria 114 kg. Mokomasis protokolas skiria 11 kcal/kg faktinio kūno svorio per dieną, jei KMI yra 30–50 kg/m², ir 22 kcal/kg idealaus kūno svorio (Devine) per dieną, jei KMI didesnis nei 50 kg/m². Raskite energijos tikslą E kcal/d. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

172 cm114 kgmoterisBMI 30–50: 11 kcal/kg faktinėBMI > 50: 22 kcal/kg IBW
E = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)I laipsnio AV blokadaII laipsnio AV blokada, II tipas

Interpretuokite šią II derivacijos juostą. Kurią interpretaciją galite pagrįsti pagal šią vieną juostą? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  2. 22:1 AV blokada (tipas nenustatytas)
  3. 3I laipsnio AV blokada
  4. 4II laipsnio AV blokada, II tipas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient is receiving opioids after surgery. Which finding usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AIncreasing sleepiness that is hard to rouse
  2. BA sudden rise in pain scores
  3. CIncreased appetite and thirst
  4. DA rise in blood pressure with flushed cheeks
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Before surgery, a nurse is asked to witness a patient’s consent. The patient was given a sedative 30 minutes ago. What should the nurse do?

  1. AWitness it quickly before the sedative takes full effect
  2. BNot witness the consent and inform the surgeon
  3. CWitness it and write “sedated” beside the signature
  4. DAsk a family member to sign on the patient’s behalf
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kuri praktika su vaistų buteliukais ir švirkštais yra saugi?

  1. AKaskart prieinant prie buteliuko naudoti naują sterilią adatą ir švirkštą
  2. BTą patį švirkštą naudoti dviem pacientams, jei jis praplautas
  3. CAdatą palikti buteliuko kamštyje vėlesniam naudojimui
  4. DPakartotinai naudoti švirkštą, jei uždėta nauja adata
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches a patient about care of a surgical incision at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will wash my hands with soap before I touch or change the dressing.”
  2. B“I will keep the dressing clean and dry as I was shown.”
  3. C“I will call the clinic if I get a fever or more pain around the wound.”
  4. D“If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Which instruction is correct for a patient starting oral iron tablets?

  1. AYour urine will turn bright orange while you take it
  2. BTake each tablet with milk to protect the stomach
  3. CYour stools may turn dark green or black
  4. DTake the tablet with an antacid to improve absorption
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Weeks after neck surgery, a patient has muscle cramps and tingling. Calcium is low, phosphate is high and parathyroid hormone (PTH) is low. Which condition fits best?

  1. AVitamin D toxicity
  2. BPrimary hyperparathyroidism
  3. CHypoparathyroidism
  4. DChronic kidney disease

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Short sessions, large-print materials and repeating key points

Kodėl tai yra atsakymas

Older learners benefit from short, focused sessions, clear large print, good lighting, repetition and teach-back. Involving family can help but should not replace teaching the patient.

Atsakymas

A · Short sessions, large-print materials and repeating key points
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · The susceptible host

Kodėl tai yra atsakymas

Immunisation makes a person no longer susceptible, so the infection cannot establish itself in them. Hand hygiene, by contrast, breaks the mode of transmission.

Atsakymas

B · The susceptible host
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Didėjant skausmui pereiti nuo neopioidinių prie silpnų, o vėliau stiprių opioidų

Kodėl tai yra atsakymas

Kopėčios pereina nuo neopioidinių vaistų (pvz., paracetamolio) prie silpnų, o vėliau stiprių opioidų, bet kuriame laiptelyje pridedant adjuvantų. Esant nuolatiniam skausmui, pirmenybė teikiama reguliariam dozavimui.

Atsakymas

C · Didėjant skausmui pereiti nuo neopioidinių prie silpnų, o vėliau stiprių opioidų
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · "My output will be firm and formed like before."

Kodėl tai yra atsakymas

Ileostomy output is liquid to porridge-like because it bypasses the colon. The other statements describe correct care: good hydration, emptying the bag before it is too heavy and recognising a healthy stoma.

Atsakymas

D · "My output will be firm and formed like before."
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: visiškai kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,37: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 18 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 10 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: pagal Winterso formulę tikimasi PaCO₂ 21–25 mmHg, todėl išmatuoti 18 mmHg rodo papildoma kvėpavimo alkalozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

visiškai kompensuota

Atsakymas

visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 59,73 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,21·713 − 32/0,8 = 149,7 − 40 = 109,7 mmHg

Gradientas

A–a = 109,7 − 50 = 59,73 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 59,73 mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: M = 2

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Motorinio atsako balas

M = 7 − 3 − 2 = 2
M2: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas)

Atsakymas

M = 2
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: aukštas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 22/min → 2
SpO₂ 96% → 0
su deguonimi → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 7
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

aukštas

Atsakymas

aukštas

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: IBW = 86,8 kg

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Ūgis coliais

193 cm/2,54 = 75,98 in

Idealusis kūno svoris (Devine)

IBW = 50 + 2,3·(75,98 − 60) = 86,76 ≈ 86,8 kg

Atsakymas

IBW = 86,8 kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: E = 1254 kcal/parą

Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sunkios būklės pacientams (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Kai KMI 30–50, energijos tikslas yra 11–14 kcal/kg faktinio kūno svorio per dieną; kai daugiau nei 50, tai 22–25 kcal/kg idealaus kūno svorio per dieną. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Kūno masės indeksas

BMI = 114/1,72² = 38,53 kg/m²

Energijos tikslas

KMI 30–50: kcal vienam kg faktinio kūno svorio.

E = 11·114 = 1254 kcal/parą

Atsakymas

E = 1254 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,5 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Bazett formulė

QTc = 0,52/√1,08 = 0,52/1,039 = 0,5 s

Atsakymas

QTc = 0,5 s

Viršija įprastas ribas ir vyrams (apie 0,45 s), ir moterims (apie 0,46 s): pailgėjęs. (500 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: 2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

2:1 AV blokada: kai kiekvienam QRS tenka du P dantelius, dviejų paeiliui praleistų P dantelių nėra, todėl nematyti, ar PR pailgėtų (I tipas), ar liktų pastovus (II tipas) prieš nepraleistą P dantelį. Pagal vieną juostą tai vadinama 2:1 AV blokada; tipą nulemia ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis. Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nei vienas to neįrodo.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 36 mažų langelių, 1500 ÷ 36 ≈ 42 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,44 s.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,72 s, 83 per minutę), du kiekvienam QRS.
4. PR intervalas: pastovus, 0,16 s perduotuose susitraukimuose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Kodėl tipas lieka neaiškus

Kas antras P dantelis nepraleidžiamas, todėl du praleisti dūžiai neina paeiliui ir PR pailgėjimo pamatyti neįmanoma.
2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Atsakymas

2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nulemti gali tik ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Increasing sleepiness that is hard to rouse

Kodėl tai yra atsakymas

Sedation usually increases before breathing slows. Regular sedation checks let the nurse hold the opioid and act before respiratory depression occurs.

Atsakymas

A · Increasing sleepiness that is hard to rouse
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Not witness the consent and inform the surgeon

Kodėl tai yra atsakymas

Valid consent requires a patient who can understand and decide. After a sedative this may not be possible, so the nurse does not witness it and informs the surgeon, who is responsible for obtaining consent.

Atsakymas

B · Not witness the consent and inform the surgeon
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Kaskart prieinant prie buteliuko naudoti naują sterilią adatą ir švirkštą

Kodėl tai yra atsakymas

Adatos ir švirkštai vienkartiniai. Panaudotas švirkštas gali užteršti buteliuką, o hepatito protrūkiai susieti su pakartotiniu švirkštų naudojimu. Vienos dozės buteliukai naudojami vienam pacientui, o kelių dozių buteliukai, kai įmanoma, skiriami vienam pacientui.

Atsakymas

A · Kaskart prieinant prie buteliuko naudoti naują sterilią adatą ir švirkštą
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”

Kodėl tai yra atsakymas

Increasing redness, purulent drainage, fever and worsening pain are signs of surgical site infection and should be reported promptly. Waiting a month could allow the infection to spread.

Atsakymas

D · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Your stools may turn dark green or black

Kodėl tai yra atsakymas

Oral iron commonly darkens the stools, which is harmless, but black tarry stools with abdominal pain should be reported. Milk, antacids and tea reduce absorption; vitamin C or orange juice can improve it.Patikrinta pagal: Ferrograd C patient information leaflet (ferrous sulfate + vitamin C) · electronic medicines compendium (eMC), UK (2018)

Atsakymas

C · Your stools may turn dark green or black
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Hypoparathyroidism

Kodėl tai yra atsakymas

Without enough PTH, calcium is not released from bone or kept by the kidney, and phosphate is not excreted, so calcium falls and phosphate rises. It can follow injury or removal of the parathyroid glands during thyroid or neck surgery.Patikrinta pagal: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026); Hypocalcemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

C · Hypoparathyroidism

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals