Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the main purpose of a wound drain after surgery?

  1. ATo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
  2. BTo measure the temperature inside the wound
  3. CTo keep the wound edges apart until it heals
  4. DTo remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A dying patient's breathing gets deeper and faster, then shallower, followed by a pause with no breathing, in a repeating cycle. What is this pattern called?

  1. ABiot's breathing
  2. BCheyne–Stokes breathing
  3. CParadoxical breathing
  4. DKussmaul breathing
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Which blood result often rises in an upper GI bleed because blood is digested in the gut?

  1. AUrea (blood urea nitrogen)
  2. BCalcium
  3. CSodium
  4. DGlucose
4.Klinikinė slaugaSunkus

Which sign is often a late finding in hypovolaemic shock in a young, previously fit adult?

  1. AA slightly raised respiratory rate
  2. BA rise in heart rate
  3. CA fall in blood pressure
  4. DCool peripheries
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 140 mmol/L, gliukozė 10 mmol/L ir karbamidas 19,4 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 140 mmol/Lgliukozė 10 mmol/Lkarbamidas 19,4 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,19PaCO₂mmHg354576HCO₃⁻mmol/L222628ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,19, PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,19PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 122 kg ir yra 191 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

122 kg191 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
103 kg192 cmvyrasIBW (Devine)%IBW = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lytis: vyras; ūgis 192 cm, svoris 103 kg. Raskite faktinį svorį kaip idealaus kūno svorio procentą, %IBW, naudodami Devine formulę (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

192 cm103 kgvyras
%IBW = %
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 20%2000 mLaminorūgštys 5%2000 mL94 kg24 hGIR = ? mg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis, sveriantis 94 kg, gauna 2000 mL parenterinės mitybos, kurioje yra 20 % dekstrozės, per 24 valandas. Raskite gliukozės infuzijos greitį GIR mg/kg/min. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

94 kg2000 mLdekstrozė 20%24 h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite šioje II derivacijos juostoje: QT intervalas, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QT = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVidioventrikulinis ritmasdviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmasskilvelių stimuliuojamas ritmasIII laipsnio (visiška) AV blokada

Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1idioventrikulinis ritmas
  2. 2dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
  3. 3skilvelių stimuliuojamas ritmas
  4. 4III laipsnio (visiška) AV blokada
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient is in skeletal traction. Which finding needs the nurse to act?

  1. AThe ropes are in the pulleys
  2. BThe weights are hanging freely
  3. CThe patient’s body is in line with the traction
  4. DThe weights are resting on the floor
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient on airborne precautions for suspected tuberculosis must go to the radiology department. What should the patient wear during transport?

  1. AA fit-tested N95 respirator
  2. BNothing, if the trip is short
  3. CGloves and a gown only
  4. DA surgical mask
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

When is a prophylactic antibiotic usually given to prevent a surgical site infection?

  1. AThe day after surgery, once the wound is closed
  2. BOne week before surgery
  3. CWithin about 60 minutes before the incision
  4. DOnly if a fever develops after surgery
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse calculates a child’s prescribed dose and finds it is ten times higher than the usual dose for the child’s weight. What should the nurse do?

  1. AHold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
  2. BGive one-tenth of the dose without telling anyone about it
  3. CGive it, because the prescriber must have a reason
  4. DGive half the dose and watch the child closely
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A healthy patient has a mildly raised CK after running a marathon yesterday, without dark urine or symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient has developed acute hepatitis
  2. BThe patient has developed acute pancreatitis
  3. CStrenuous exercise raised CK from skeletal muscle
  4. DAn acute myocardial infarction has occurred
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A woman with preeclampsia is receiving IV magnesium sulfate. Her urine output has fallen and her creatinine is rising. Why is this a concern?

  1. AMagnesium is broken down by the liver, so it will stop working soon
  2. BMagnesium causes potassium loss, so the kidneys release more fluid
  3. CMagnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
  4. DPoor kidney function makes the magnesium level fall quickly

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · To remove fluid or blood that could collect and delay healing

Kodėl tai yra atsakymas

Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.

Atsakymas

D · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Cheyne–Stokes breathing

Kodėl tai yra atsakymas

Cheyne–Stokes breathing is a cyclical rise and fall in depth with periods of apnoea. It is common near the end of life and in severe heart failure or brain injury.

Atsakymas

B · Cheyne–Stokes breathing
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Urea (blood urea nitrogen)

Kodėl tai yra atsakymas

Blood proteins digested in the upper GI tract are absorbed and converted to urea, so urea rises out of proportion to creatinine. Urea is part of the Glasgow-Blatchford bleeding score.

Atsakymas

A · Urea (blood urea nitrogen)
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · A fall in blood pressure

Kodėl tai yra atsakymas

Young adults compensate for blood loss with tachycardia and vasoconstriction, so blood pressure may stay normal until a large volume is lost. Hypotension is therefore a late and serious sign.

Atsakymas

C · A fall in blood pressure
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 309 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·140 + 10 + 19,4 = 309,4 ≈ 309 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 309 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: ūmi

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·3,6 = 27,6 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·3,6 = 36,6 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 28 mmol/L → ūmi

Atsakymas

ūmi
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 14

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 3 + 4 + 4 + 1 + 1 + 1 = 14

Atsakymas

B = 14
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: I laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 122/1,91² = 33,44

Kategorija

I laipsnio nutukimas

Atsakymas

I laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: %IBW = 120 %

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Idealusis kūno svoris (Devine)

192 cm/2,54 = 75,59 in
IBW = 50 + 2,3·(75,59 − 60) = 85,86 kg

Idealaus kūno svorio procentas

%IBW = 103/85,86·100 = 120%

Atsakymas

%IBW = 120%
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: GIR = 2,96 mg/kg/min

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozė maišelyje

20·2000/100 = 400 g = 400 000 mg

Infuzijos minutės

24·60 = 1440 min

Gliukozės infuzijos greitis

GIR = 400 000/(94·1440) = 2,955 ≈ 2,96 mg/kg/min

Atsakymas

GIR = 2,96 mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QT = 0,48 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

12 mažų langelių nuo QRS pradžios iki T dantelio pabaigos

Konvertuoti

QT = 12 × 0,04 s = 0,48 s

Atsakymas

QT = 0,48 s

Apytikslė taisyklė: esant normaliam dažniui QT turi būti mažesnis nei pusė R–R intervalo (čia R–R = 0,88 s).

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 24 mažų langelių, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,96 s.
3. P dantelis: nematyti; prieš kiekvieną QRS eina aštrus stimuliacijos smaigalys.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,16 s, platus, ir po kiekvieno smaigalio eina QRS (stimulas perimamas).

Interpretacija

skilvelių stimuliuojamas ritmas

Atsakymas

skilvelių stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojamas QRS iš prigimties platus; nevadinkite jo Hiso pluošto šakos blokada ar skilveliniu ritmu.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · The weights are resting on the floor

Kodėl tai yra atsakymas

Traction weights must hang freely to keep a constant pull. Weights resting on the floor stop the traction working; they are never removed without a prescription.

Atsakymas

D · The weights are resting on the floor
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · A surgical mask

Kodėl tai yra atsakymas

A patient with an airborne infection wears a surgical mask outside the isolation room to contain respiratory particles. Staff caring for the patient wear fit-tested respirators, and the receiving department is told in advance.

Atsakymas

D · A surgical mask
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Within about 60 minutes before the incision

Kodėl tai yra atsakymas

For most drugs, prophylaxis is given within 60 minutes before the incision so tissue levels are high during surgery. Some drugs, such as vancomycin, start earlier because they are infused over longer.

Atsakymas

C · Within about 60 minutes before the incision
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist

Kodėl tai yra atsakymas

Tenfold errors are common in pediatrics, usually from decimal or unit mistakes. The nurse holds the dose and clarifies it, and never changes the dose on their own.

Atsakymas

A · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle

Kodėl tai yra atsakymas

Strenuous exercise, IM injections and muscle trauma can raise CK from skeletal muscle. A very high CK with dark urine suggests rhabdomyolysis, and heart damage is assessed with troponin, not CK.Patikrinta pagal: Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023); Creatine phosphokinase test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels

Kodėl tai yra atsakymas

Magnesium is cleared by the kidneys, so falling urine output and rising creatinine raise the risk of toxicity. The nurse checks deep tendon reflexes, respiratory rate and level of consciousness, reports the findings and keeps calcium gluconate available as the antidote.Patikrinta pagal: Magnesium Toxicity (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

C · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals