Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

An IV cannula site is swollen, cool and pale, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AApply a warm pack and keep the infusion running
  2. BStop the infusion and remove the cannula
  3. CFlush the cannula hard with saline
  4. DIncrease the infusion rate to clear the blockage
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Why is heat usually avoided on a fresh soft-tissue injury during the first day?

  1. AIt makes the muscles weaker for several weeks
  2. BIt numbs the area so the patient cannot feel pain
  3. CIt narrows blood vessels and reduces blood flow to the injury
  4. DIt widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Which group of features is typical of nephrotic syndrome?

  1. ASevere loin pain and fever
  2. BHeavy proteinuria, low serum albumin and oedema
  3. CPolyuria, thirst and weight loss
  4. DBlood in the urine, high blood pressure and reduced urine output only
4.Klinikinė slaugaSunkus

Vyresniam pacientui su šlaunikaulio lūžiu praėjus dviem dienoms po traumos atsiranda dusulys, sumišimas ir petechinis išbėrimas ant krūtinės. Kurią komplikaciją reikėtų įtarti?

  1. AKompartmento sindromą
  2. BPragulą
  3. CŠlapimo takų infekciją
  4. DRiebalų embolijos sindromą
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 138, Cl⁻ 112, HCO₃⁻ 17 mmol/L ir albuminas 15 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 112 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/Lalbuminas 15 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
E1 / 4+V1 / 5+M? / 6GCS 4?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomojoje kortelėje užfiksuota GCS 4, su E1 ir V1. Koks motorinio atsako balas M buvo užfiksuotas ir kokį atsaką jis apibūdina? Nurodykite skaičių.

GCS 4E1V1
M =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
1,5 kcal/mL76% laisvas vanduo55 mL/hkas 8 h54 kg · 30 mL/kg/parą18 h/parąV = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 54 kg, nustatytas 30 mL/kg per dieną skysčių tikslas, ir visi skysčiai suleidžiami per maitinimo zondą. Mišinyje yra 76 % laisvo vandens, jis teka 55 mL/h greičiu 18 valandas per dieną. Likę skysčiai skiriami vandens praplovimais kas 8 valandas. Koks yra kiekvieno praplovimo tūris V? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

54 kg30 mL/kg/parą76%55 mL/h · 18 hkas 8 h
V = mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 25%1000 mLaminorūgštys 4%1000 mLlipidai 20%250 mL · 2 kcal/mLN = baltymai/6,25NPC : N = ? : 1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1000 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 25 % dekstrozės ir 4 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 20 % lipidų emulsijos (2 kcal/mL). Raskite nebaltyminių kilokalorijų ir azoto santykį NPC : N (skaičius x iš x : 1). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mLdekstrozė 25%aminorūgštys 4%lipidai 250 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite šioje II derivacijos juostoje: QT intervalas, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QT = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma AV blokada, todėl prieširdžiai ir skilveliai plaka skirtingu dažniu. Išmatuokite P–P intervalą ir raskite: prieširdžių dažnis (k./min., 1500 metodas, sveikasis skaičius).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
prieširdžių dažnis = bpm
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Slaugytojas pamato slaugytojo padėjėją, matuojantį kraujospūdį aiškiai per maža manžete. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APaminėti vėliau per padėjėjo kitą metinį vertinimą
  2. BNekreipti dėmesio, nes vienas aukštas rodmuo nesvarbu
  3. CAtitraukti padėjėją nuo pacientų priežiūros visai dienai
  4. DĮsikišti dabar, taktiškai pataisyti techniką ir pakartoti matavimą
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A nurse teaches a patient to inject enoxaparin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will tell my doctor if I notice unusual bruising or bleeding.”
  2. B“I will rub the area after the injection to help it absorb.”
  3. C“I will inject into the fat of my abdomen, away from the navel.”
  4. D“I will change the injection site each time.”
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

In the US (EPA/OSHA) hazmat system, which level of PPE gives the highest level of protection?

  1. ALevel C
  2. BLevel A
  3. CLevel D
  4. DLevel B
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient with depression has suddenly become calm and is giving away personal possessions. What does this suggest?

  1. AThat the patient is now ready for discharge today
  2. BA possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
  3. CThat the patient wants to make new friends on the unit
  4. DThat the depression has resolved and observation can be reduced
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?

  1. AFluoride (glucose) tubes
  2. BCoagulation (citrate) tubes
  3. CEDTA (complete blood count) tubes
  4. DBlood culture bottles
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient taking an SGLT2 inhibitor has nausea and fast breathing. Glucose 190 mg/dL (10,5 mmol/L), pH 7,15, bicarbonate 10 mEq/L, blood ketones high. What is the most likely diagnosis?

  1. AHyperosmolar hyperglycemic state
  2. BEuglycemic diabetic ketoacidosis
  3. CRespiratory acidosis from COPD
  4. DSimple fasting ketosis only

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Stop the infusion and remove the cannula

Kodėl tai yra atsakymas

These are signs of infiltration. The infusion is stopped, the cannula removed, the limb elevated and the event documented. A new cannula is sited elsewhere if still needed.

Atsakymas

B · Stop the infusion and remove the cannula
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding

Kodėl tai yra atsakymas

Heat causes vasodilation, which can worsen swelling and bleeding in an acute injury. Cold is used first; heat may help later with stiffness.

Atsakymas

D · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema

Kodėl tai yra atsakymas

In nephrotic syndrome, damaged glomeruli leak protein, so albumin falls and fluid moves into tissues, causing oedema. Cholesterol is often raised too.

Atsakymas

B · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Riebalų embolijos sindromą

Kodėl tai yra atsakymas

Riebalų embolija paprastai pasireiškia praėjus 24–72 valandoms po ilgojo kaulo ar dubens lūžio; būdinga triada – kvėpavimo sutrikimas, neurologiniai pokyčiai ir petechinis išbėrimas.

Atsakymas

D · Riebalų embolijos sindromą
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 27,1 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|71 − 40| = 31 mmHg → 3,1 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,1 = 27,1 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 27,1 mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 15,25 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 138 − (112 + 17) = 9

Pataisa dėl albumino

9 + 0,25·(40 − 15) = 15,25 mmol/L

Atsakymas

AGc = 15,25 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: M = 2

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Motorinio atsako balas

M = 4 − 1 − 1 = 2
M2: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas)

Atsakymas

M = 2
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 60

Rizikos lygis

60 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: V = 289 mL

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Skysčių tikslas

30·54 = 1620 mL/parą

Laisvas vanduo iš mišinio

55·18 = 990 mL
990·0,76 = 752,4 mL

Dar reikalingas vanduo

1620 − 752,4 = 867,6 mL/parą

Tūris vienam praplovimui

24/8 = 3 praplovimai
V = 867,6/3 = 289,2 ≈ 289 mL

Atsakymas

V = 289 mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC : N = 211

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 25·1000/100 = 250 g
aminorūgštys: 4·1000/100 = 40 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 250·3,4 = 850 kcal
aminorūgštys: 40·4 = 160 kcal
lipidai: 250·2 = 500 kcal

Nebaltyminės kcal ir azotas

NPC = 850 + 500 = 1350 kcal
N = 40/6,25 = 6,4 g

Santykis

NPC : N = 1350/6,4 = 210,9 ≈ 211 : 1

Atsakymas

NPC : N = 211

Maždaug 150 : 1 santykiai tipiški stabiliems pacientams; mažesni santykiai reiškia santykinai daugiau baltymų.

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QT = 0,42 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

10,5 mažų langelių nuo QRS pradžios iki T dantelio pabaigos

Konvertuoti

QT = 10,5 × 0,04 s = 0,42 s

Atsakymas

QT = 0,42 s

Apytikslė taisyklė: esant normaliam dažniui QT turi būti mažesnis nei pusė R–R intervalo (čia R–R = 0,68 s).

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių dažnis = 68 bpm

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Prieširdžių dažnis

P–P = 22 mažų langelių = 0,88 s → 1500 ÷ 22 = 68,18 ≈ 68 per minutę

Skilvelių dažnis

5 QRS kompleksų per 6 s × 10 = 50 per minutę

Atsakymas

prieširdžių dažnis = 68 bpm

Atsakymas

prieširdžių dažnis = 68 bpm

II laipsnio I tipas (Wenckebach): 3 P dantelių kiekvieniems 2 QRS kompleksų.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Įsikišti dabar, taktiškai pataisyti techniką ir pakartoti matavimą

Kodėl tai yra atsakymas

Priežiūra apima klaidų taisymą nedelsiant, pagarbiai ir tikslios reikšmės gavimą. Per maža manžetė pervertina kraujospūdį. Ignoravimas ar laukimas mėnesių leidžia žalai tęstis.

Atsakymas

D · Įsikišti dabar, taktiškai pataisyti techniką ir pakartoti matavimą
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · “I will rub the area after the injection to help it absorb.”

Kodėl tai yra atsakymas

Rubbing the site after a low-molecular-weight heparin injection increases bruising. The abdomen away from the navel, rotating sites and reporting bleeding are correct.

Atsakymas

B · “I will rub the area after the injection to help it absorb.”
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Level A

Kodėl tai yra atsakymas

Level A is a fully encapsulating, vapor-tight suit with self-contained breathing apparatus, used for unknown or highly toxic agents. Level D is ordinary work clothing with minimal protection.

Atsakymas

B · Level A
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden improvement in mood with giving away belongings can mean the person has made a plan. The nurse assesses suicide risk directly, increases observation and informs the team.

Atsakymas

B · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Blood culture bottles

Kodėl tai yra atsakymas

Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.

Atsakymas

D · Blood culture bottles
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Euglycemic diabetic ketoacidosis

Kodėl tai yra atsakymas

SGLT2 inhibitors can cause DKA with only mildly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones and acidosis must be checked in any unwell patient on these drugs, even with a near-normal glucose.Patikrinta pagal: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Euglycemic diabetic ketoacidosis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals