Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why are patients with a new ileostomy at risk of dehydration?

  1. AThey are not allowed to drink for several weeks after surgery
  2. BThe colon removes too much water from the stool
  3. CThe stoma absorbs water from the body
  4. DThe output is liquid and contains a lot of water and salt
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Pacientas patyrė insultą. Kodėl prieš duodant maisto, gėrimų ar vaistų per burną būtina atlikti rijimo patikrą?

  1. ARijimo patikros reikia tik tada, jei pacientas paprašo
  2. BPo insulto pacientams visada bent savaitę nieko neduodama per burną
  3. CPo insulto dažna disfagija, kuri gali sukelti aspiracinį plaučių uždegimą
  4. DPo insulto geriamieji vaistai niekada nevartojami
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Which features suggest Cushing's syndrome?

  1. AWeight loss, heat intolerance, tremor and protruding eyes
  2. BDark skin, low blood pressure, salt craving and a low blood sodium level
  3. CWeight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
  4. DCoarse facial features and very large hands and feet
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient faints during cannulation, with a slow pulse and pallor, and recovers quickly when laid flat. There is no rash, wheeze or swelling. What is most likely?

  1. AVasovagal syncope
  2. BAnaphylaxis
  3. CA stroke
  4. DA hypoglycaemic coma
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,62PaCO₂mmHg354538HCO₃⁻mmol/L222638nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,62, PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa) ir HCO₃⁻ 38 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,62PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,34PaCO₂mmHg354562HCO₃⁻mmol/L222632ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,34, PaCO₂ 62 mmHg (8,3 kPa), HCO₃⁻ 32 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,34PaCO₂ 62 mmHg (8,3 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
E2 / 4+V2 / 5+M? / 6GCS 6?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomojoje kortelėje užfiksuota GCS 6, su E2 ir V2. Koks motorinio atsako balas M buvo užfiksuotas ir kokį atsaką jis apibūdina? Nurodykite skaičių.

GCS 6E2V2
M =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 112/68 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 34,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 16SpO₂ 96%orasSBP 112HR 58AT 34,8 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
2 kcal/mL25 kcal/kg/parą? mL/h70 kg24 h/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusiajam, sveriančiam 70 kg (KMI mažesnis nei 30), reikia 25 kcal/kg per dieną. Maitinimo per zondą mišinys suteikia 2 kcal/mL ir teka pompa 24 valandas per dieną. Kokį greitį R nustatote pompoje, mL/h? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

70 kg25 kcal/kg/parą2 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 12,5%1200 mLaminorūgštys 3,5%1200 mLlipidai 10%500 mL · 1,1 kcal/mLN = baltymai/6,25NPC : N = ? : 1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1200 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 12,5 % dekstrozės ir 3,5 % aminorūgščių, taip pat 500 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite nebaltyminių kilokalorijų ir azoto santykį NPC : N (skaičius x iš x : 1). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1200 mLdekstrozė 12,5%aminorūgštys 3,5%lipidai 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas prieširdžių plazdėjimas. Kiek yra šio dydžio: plazdėjimo bangos vienam QRS (n iš n:1 laidumo)?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
plazdėjimo bangos vienam QRS =
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVidioventrikulinis ritmasdviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmasIII laipsnio (visiška) AV blokadaskilvelių stimuliuojamas ritmas

Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1idioventrikulinis ritmas
  2. 2dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
  3. 3III laipsnio (visiška) AV blokada
  4. 4skilvelių stimuliuojamas ritmas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with asthma has two inhalers: a corticosteroid and salbutamol (albuterol). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
  2. B“I will use my steroid inhaler every day, even when I feel well.”
  3. C“I will carry my salbutamol inhaler with me.”
  4. D“I will rinse my mouth after using the steroid inhaler.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Slaugytojas mano, kad paskirta dozė nesaugi. Skiriantysis gydytojas sako vis tiek ją duoti. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ATyliai praleisti dozę ir nieko nesakyti, kad būtų išvengta konflikto
  2. BSulaikyti dozę ir eskaluoti pagal pavaldumo grandinę
  3. CDuoti dozę, nes dabar už ją atsako skiriantysis gydytojas
  4. DDuoti pusę dozės kaip kompromisą ir užrašyti priežastį
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which type of white blood cell is most often raised in viral infections?

  1. ANeutrophils
  2. BEosinophils
  3. CBasophils
  4. DLymphocytes
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?

  1. AThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
  2. BThe nurse only needs to wear gloves for the next month
  3. CThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
  4. DThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui po oda leidžiamas enoksaparinas (mažos molekulinės masės heparinas). Kuris teiginys apie stebėjimą teisingas?

  1. AJokių kraujo tyrimų niekada nereikia
  2. BaPTT turi būti tikrinamas kas 6 valandas dozei koreguoti
  3. CINR naudojamas kiekvienai dozei koreguoti, kaip su varfarinu
  4. DĮprastinio aPTT nėra; vietoj to tikrinami trombocitai ir inkstų funkcija
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, sergančiam lėtine inkstų liga, fosfatas yra 7,2 mg/dL (2,3 mmol/L). Kuris mitybos mokymas tinkamiausias?

  1. AGerti daugiau kolos tipo gaiviųjų gėrimų, kad išliktų gerai hidratuotas
  2. BVietoj rišiklio tuščiu skrandžiu vartoti kalcio papildus
  3. CDaugiau valgyti pieno ir sūrio kaulams apsaugoti nuo kalcio netekimo
  4. DRiboti daug fosfato turintį maistą, pavyzdžiui, perdirbtą maistą ir kolas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · The output is liquid and contains a lot of water and salt

Kodėl tai yra atsakymas

The colon normally reabsorbs water and salt. An ileostomy bypasses it, so high output can quickly cause dehydration and low sodium; output is monitored and fluids encouraged.

Atsakymas

D · The output is liquid and contains a lot of water and salt
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Po insulto dažna disfagija, kuri gali sukelti aspiracinį plaučių uždegimą

Kodėl tai yra atsakymas

Insultas dažnai paveikia rijimą, galima ir tyli aspiracija. Rijimo patikra, prireikus nukreipiant pas logopedą, padeda parinkti saugią maisto konsistenciją ir vaistų vartojimo būdą.

Atsakymas

C · Po insulto dažna disfagija, kuri gali sukelti aspiracinį plaučių uždegimą
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin

Kodėl tai yra atsakymas

Excess cortisol causes central obesity, a moon face, thin skin, purple striae, muscle weakness and high glucose. The other options describe hyperthyroidism, Addison's disease and acromegaly.

Atsakymas

C · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Vasovagal syncope

Kodėl tai yra atsakymas

Vasovagal syncope is a reflex drop in heart rate and blood pressure triggered by pain, fear or needles. Anaphylaxis would usually include skin, airway or breathing features and a fast pulse.

Atsakymas

A · Vasovagal syncope
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,62: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 38 mmHg: įprasta (35–45)
HCO₃⁻ 38 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: esant metabolinei alkalozei PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 45,6–49,6 mmHg, todėl išmatuoti 38 mmHg rodo papildoma kvėpavimo alkalozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: lėtinė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·2,2 = 26,2 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·2,2 = 31,7 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 32 mmol/L → lėtinė

Atsakymas

lėtinė
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: M = 2

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Motorinio atsako balas

M = 6 − 2 − 2 = 2
M2: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas)

Atsakymas

M = 2
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: R = 36 mL/h

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalinga energija

E = 25·70 = 1750 kcal/parą

Paros tūris

V = 1750/2 = 875 mL/parą

Pompos greitis

R = 875/24 = 36,46 ≈ 36 mL/h

Atsakymas

R = 36 mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC : N = 158

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 12,5·1200/100 = 150 g
aminorūgštys: 3,5·1200/100 = 42 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 150·3,4 = 510 kcal
aminorūgštys: 42·4 = 168 kcal
lipidai: 500·1,1 = 550 kcal

Nebaltyminės kcal ir azotas

NPC = 510 + 550 = 1060 kcal
N = 42/6,25 = 6,72 g

Santykis

NPC : N = 1060/6,72 = 157,7 ≈ 158 : 1

Atsakymas

NPC : N = 158

Maždaug 150 : 1 santykiai tipiški stabiliems pacientams; mažesni santykiai reiškia santykinai daugiau baltymų.

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: plazdėjimo bangos vienam QRS = 2

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Plazdėjimo bangos

F–F = 5 mažų langelių = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minutę

QRS kompleksai

R–R = 10 mažų langelių = 0,40 s → 1500 ÷ 10 = 150 per minutę
laidumo santykis = 300 ÷ 150 = 2:1

Atsakymas

plazdėjimo bangos vienam QRS = 2
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 21 mažų langelių, 1500 ÷ 21 ≈ 71 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,84 s.
3. P dantelis: nematyti; prieš kiekvieną QRS eina aštrus stimuliacijos smaigalys.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,16 s, platus, ir po kiekvieno smaigalio eina QRS (stimulas perimamas).

Interpretacija

skilvelių stimuliuojamas ritmas

Atsakymas

skilvelių stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojamas QRS iš prigimties platus; nevadinkite jo Hiso pluošto šakos blokada ar skilveliniu ritmu.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”

Kodėl tai yra atsakymas

Inhaled corticosteroids reduce inflammation over time and do not relieve an acute attack. Salbutamol (albuterol) is the quick-relief inhaler; rinsing after steroids helps prevent oral thrush.

Atsakymas

A · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Sulaikyti dozę ir eskaluoti pagal pavaldumo grandinę

Kodėl tai yra atsakymas

Slaugytojas, manantis, kad paskyrimas nesaugus, jo neduoda, dokumentuoja susirūpinimą ir eskaluoja pagal pavaldumo grandinę, kol klausimas išsprendžiamas. Dozės keitimas savo nuožiūra ar tylus praleidimas yra nesaugu ir nepatenka į slaugos kompetenciją.

Atsakymas

B · Sulaikyti dozę ir eskaluoti pagal pavaldumo grandinę
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Lymphocytes

Kodėl tai yra atsakymas

Lymphocytes increase in many viral infections. Neutrophils rise mainly with bacterial infections, and eosinophils with allergies and parasites.

Atsakymas

D · Lymphocytes
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy

Kodėl tai yra atsakymas

A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.

Atsakymas

A · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Įprastinio aPTT nėra; vietoj to tikrinami trombocitai ir inkstų funkcija

Kodėl tai yra atsakymas

Enoksaparino poveikis nuspėjamas, todėl aPTT jam stebėti nenaudojamas. Trombocitų skaičius padeda nustatyti heparino sukeltą trombocitopeniją, o inkstų funkcija svarbi, nes vaistas šalinamas per inkstus. Anti-Xa koncentracijos gali būti naudojamos nėštumo, nutukimo ar inkstų ligos atvejais.

Atsakymas

D · Įprastinio aPTT nėra; vietoj to tikrinami trombocitai ir inkstų funkcija
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Riboti daug fosfato turintį maistą, pavyzdžiui, perdirbtą maistą ir kolas

Kodėl tai yra atsakymas

Didelis fosfatas sergant LIL gydomas ribojant fosfato vartojimą, valgio metu vartojant rišiklius ir dialize. Pagrindiniai šaltiniai yra perdirbtas maistas su fosfato priedais, kolos ir didelis pieno produktų kiekis.Patikrinta pagal: Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Riboti daug fosfato turintį maistą, pavyzdžiui, perdirbtą maistą ir kolas

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals