Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the main purpose of a wound drain after surgery?

  1. ATo keep the wound edges apart until it heals
  2. BTo measure the temperature inside the wound
  3. CTo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
  4. DTo remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kuri požymių grupė rodo, kad pacientas gali būti paskutinėse gyvenimo dienose?

  1. ADidėjantis apetitas ir budrumas
  2. BKvėpavimo pobūdžio pokyčiai, vėsi marmurinė oda ir sumažėjęs valgymas bei gėrimas
  3. CGeresnis judrumas ir daugiau energijos
  4. DDidėjantis šlapimo kiekis ir šiltos rankos
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Which adverse effects should be monitored for in a patient receiving IV gentamicin?

  1. AHair loss and weight gain
  2. BKidney damage and hearing loss
  3. CConstipation and urinary retention
  4. DHyperglycaemia and tremor
4.Klinikinė slaugaSunkus

After a high spinal cord injury, a patient has low blood pressure with a slow heart rate and warm, dry skin. What is most likely?

  1. ACardiac tamponade
  2. BSeptic shock
  3. CNeurogenic shock
  4. DHypovolaemic shock
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,53PaCO₂mmHg354538HCO₃⁻mmol/L222631nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,53, PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa) ir HCO₃⁻ 31 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,53PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 141, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 15 mmol/L ir albuminas 30 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 141 mmol/LCl⁻ 114 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/Lalbuminas 30 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 99 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 84/50 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 37,0 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 12SpO₂ 99%O₂SBP 84HR 64AT 37,0 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
2 kcal/mL35 kcal/kg/parą? mL/h75 kg16 h/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusiajam, sveriančiam 75 kg (KMI mažesnis nei 30), reikia 35 kcal/kg per dieną. Maitinimo per zondą mišinys suteikia 2 kcal/mL ir teka pompa 16 valandas per dieną. Kokį greitį R nustatote pompoje, mL/h? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

75 kg35 kcal/kg/parą2 kcal/mL16 h
R = mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 17,5%1000 mLaminorūgštys 5%1000 mLlipidai 10%500 mL · 1,1 kcal/mLN = baltymai/6,25NPC : N = ? : 1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1000 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 17,5 % dekstrozės ir 5 % aminorūgščių, taip pat 500 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite nebaltyminių kilokalorijų ir azoto santykį NPC : N (skaičius x iš x : 1). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mLdekstrozė 17,5%aminorūgštys 5%lipidai 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelinė bigeminijasinusinė aritmijanormalus sinusinis ritmassinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelinė bigeminija
  2. 2sinusinė aritmija
  3. 3normalus sinusinis ritmas
  4. 4sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient taking clozapine reports a sore throat and fever. What is the priority action?

  1. AOffer throat lozenges and continue the usual dose
  2. BIncrease the dose because the symptoms suggest a relapse
  3. CHold the dose and report so the white cell count can be checked
  4. DAdvise the patient to gargle with warm salt water and rest in bed
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Before surgery, a nurse is asked to witness a patient’s consent. The patient was given a sedative 30 minutes ago. What should the nurse do?

  1. ANot witness the consent and inform the surgeon
  2. BWitness it quickly before the sedative takes full effect
  3. CAsk a family member to sign on the patient’s behalf
  4. DWitness it and write “sedated” beside the signature
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Pacientui, vartojančiam diuretiką, didelė kritimo rizika ir jis dažnai keliasi naktį. Kuri priemonė naudingiausia?

  1. ALiepti pacientui nieko negerti po pietų
  2. BSuplanuotas vedimas į tualetą, kviesti slaugytoją skirtu mygtuku ir pagalbine vaikščiojimo priemone pasiekiamoje vietoje
  3. CDiuretiką duoti prieš miegą, kad veiktų naktį
  4. DPalatą naktį laikyti visiškai tamsią, kad pacientas miegotų
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
  2. B“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
  3. C“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
  4. D“I had grab bars put in next to the toilet.”
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AThe glucose will not change
  2. BIn the afternoon and evening
  3. CIn the early morning, before the dose
  4. DAt midnight only
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Kodėl HbA1c rezultatas gali klaidinti pacientui, kuriam prieš dvi savaites buvo perpilta daug kraujo?

  1. AHbA1c yra tikslus bet kokioje situacijoje
  2. BDaug raudonųjų kraujo kūnelių yra donoro, nepaveikti paciento gliukozės
  3. CHbA1c matuoja cukrų ant baltųjų, o ne raudonųjų kraujo kūnelių
  4. DKraujo perpylimas visada klaidingai padidina HbA1c

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · To remove fluid or blood that could collect and delay healing

Kodėl tai yra atsakymas

Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.

Atsakymas

D · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Kvėpavimo pobūdžio pokyčiai, vėsi marmurinė oda ir sumažėjęs valgymas bei gėrimas

Kodėl tai yra atsakymas

Artėjant mirčiai, kvėpavimas gali tapti nereguliarus ar triukšmingas, oda – vėsi ir marmurinė, o žmonės mažiau valgo bei geria ir daugiau miega. Dėmesys sutelkiamas į komfortą, burnos priežiūrą ir šeimos palaikymą.

Atsakymas

B · Kvėpavimo pobūdžio pokyčiai, vėsi marmurinė oda ir sumažėjęs valgymas bei gėrimas
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Kidney damage and hearing loss

Kodėl tai yra atsakymas

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Blood levels and renal function are monitored, and any tinnitus, dizziness or hearing change is reported.

Atsakymas

B · Kidney damage and hearing loss
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Neurogenic shock

Kodėl tai yra atsakymas

Neurogenic shock from cervical or high thoracic injury causes vasodilation and bradycardia because sympathetic outflow is lost. Hypovolaemic shock usually causes tachycardia and cool, pale skin.

Atsakymas

C · Neurogenic shock
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,53: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 38 mmHg: įprasta (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: esant metabolinei alkalozei PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 40,7–44,7 mmHg, todėl išmatuoti 38 mmHg rodo papildoma kvėpavimo alkalozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 14,5 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 141 − (114 + 15) = 12

Pataisa dėl albumino

12 + 0,25·(40 − 30) = 14,5 mmol/L

Atsakymas

AGc = 14,5 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 15

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 1 + 3 + 2 + 3 + 3 + 3 = 15

Atsakymas

B = 15
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
su deguonimi → 2
SBP 84 mmHg → 3
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 5
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: R = 82 mL/h

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalinga energija

E = 35·75 = 2625 kcal/parą

Paros tūris

V = 2625/2 = 1313 mL/parą

Pompos greitis

R = 1313/16 = 82,03 ≈ 82 mL/h

Atsakymas

R = 82 mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC : N = 143

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 17,5·1000/100 = 175 g
aminorūgštys: 5·1000/100 = 50 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 175·3,4 = 595 kcal
aminorūgštys: 50·4 = 200 kcal
lipidai: 500·1,1 = 550 kcal

Nebaltyminės kcal ir azotas

NPC = 595 + 550 = 1145 kcal
N = 50/6,25 = 8 g

Santykis

NPC : N = 1145/8 = 143,1 ≈ 143 : 1

Atsakymas

NPC : N = 143

Maždaug 150 : 1 santykiai tipiški stabiliems pacientams; mažesni santykiai reiškia santykinai daugiau baltymų.

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė bigeminija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, trumpas ir ilgas R–R kaitaliojasi (0,54 s ir 1,22 s).
3. P dantelis: teigiamas prieš kiekvieną siaurą QRS; prieš ankstyvus platus susitraukimus jo nėra.
4. PR intervalas: 0,16 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,10 s sinusiniuose susitraukimuose; ankstyvi susitraukimai platūs (0,14 s) ir keisti, o T dantelis nukreiptas priešinga kryptimi.

Interpretacija

skilvelinė bigeminija

Atsakymas

skilvelinė bigeminija
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: PR intervalas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 19 mažų langelių, 1500 ÷ 19 ≈ 79 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,76 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,28 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

PR intervalas → I laipsnio AV blokada

Atsakymas

PR intervalas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Hold the dose and report so the white cell count can be checked

Kodėl tai yra atsakymas

Clozapine can cause agranulocytosis. A sore throat or fever may be the first sign of infection, so the nurse reports it and the neutrophil count is checked before more doses are given.

Atsakymas

C · Hold the dose and report so the white cell count can be checked
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Not witness the consent and inform the surgeon

Kodėl tai yra atsakymas

Valid consent requires a patient who can understand and decide. After a sedative this may not be possible, so the nurse does not witness it and informs the surgeon, who is responsible for obtaining consent.

Atsakymas

A · Not witness the consent and inform the surgeon
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Suplanuotas vedimas į tualetą, kviesti slaugytoją skirtu mygtuku ir pagalbine vaikščiojimo priemone pasiekiamoje vietoje

Kodėl tai yra atsakymas

Suplanuotas vedimas į tualetą bei iškvietimo mygtuko ir pagalbinių priemonių laikymas pasiekiamoje vietoje sumažina savarankiškų išėjimų skaičių. Padeda ir diuretiko skyrimas ryte, o ne prieš miegą. Naktinė lemputė saugesnė už tamsą, o skysčių ribojimas be priežasties gali sukelti dehidrataciją.

Atsakymas

B · Suplanuotas vedimas į tualetą, kviesti slaugytoją skirtu mygtuku ir pagalbine vaikščiojimo priemone pasiekiamoje vietoje
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Kodėl tai yra atsakymas

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Atsakymas

B · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · In the afternoon and evening

Kodėl tai yra atsakymas

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.Patikrinta pagal: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · In the afternoon and evening
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Daug raudonųjų kraujo kūnelių yra donoro, nepaveikti paciento gliukozės

Kodėl tai yra atsakymas

HbA1c susidaro gliukozei jungiantis prie hemoglobino raudonojo kraujo kūnelio gyvavimo metu. Perpilti donoro kūneliai ir būklės, trumpinančios raudonųjų kraujo kūnelių gyvenimą, duoda klaidingai mažas reikšmes, todėl vietoj to naudojamas gliukozės žurnalas ar kiti žymenys.

Atsakymas

B · Daug raudonųjų kraujo kūnelių yra donoro, nepaveikti paciento gliukozės

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals