Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. ASpeak louder and more slowly than usual
  2. BTalk to the family instead of the patient
  3. CAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
  4. DFinish their sentences quickly for them to save them frustration
2.Slaugos pagrindaiSunkus

An 86-year-old has new confusion and a temperature of 37,1 °C. Why should infection still be considered?

  1. AOlder adults normally have a higher body temperature
  2. BA temperature of 37,1 °C is a fever in older adults
  3. COlder adults often have a weaker fever response to infection
  4. DConfusion is always caused by infection in older adults
3.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and small dark lines under the nails. What is the likely diagnosis?

  1. APericarditis
  2. BInfective endocarditis
  3. CMyocardial infarction
  4. DRheumatic fever
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient on metformin with reduced kidney function is due a CT scan with IV contrast. Why might metformin be withheld?

  1. AMetformin reacts with the contrast to cause severe hyperglycaemia
  2. BMetformin makes the images blurry
  3. CThere is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens
  4. DMetformin causes severe bleeding during scans
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 3,5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 41 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 41 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
125?SBPDBPmmHgMAP = 65

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Komanda siekia, kad vidutinis arterinis spaudimas būtų bent 65 mmHg. Paciento sistolinis kraujospūdis yra 125 mmHg. Naudodami MAP = (SKS + 2·DKS)/3, koks mažiausias diastolinis kraujospūdis DBP vis dar duoda 65 mmHg MAP?

MAP 65 mmHgSBP 125 mmHg
DBP = mmHg
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
44 g/L1,5 g/kg/parą65 mL/h50 kg16 h/parą6 g/matuoklisn = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 50 kg, reikia 1,5 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 44 g baltymų litre, ir jis teka 65 mL/h greičiu 16 valandas per dieną. Baltymų milteliai suteikia 6 g baltymų viename matuoklyje. Kiek matuoklių n per dieną reikia trūkumui padengti? Apvalinkite aukštyn iki sveiko matuoklio.

50 kg1,5 g/kg/parą44 g/L65 mL/h · 16 h6 g/matuoklis
n =
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
114 kg157 cmmoterisBMI = kg/m²P = ? g/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Kritinės būklės pacientas (moteris) yra 157 cm ūgio ir sveria 114 kg. Pratybų protokolas numato 2 g baltymų kilogramui idealiojo kūno svorio (Devine) per parą, jei KMI yra nuo 30 iki mažiau nei 40 kg/m², ir 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, jei KMI yra 40 kg/m² ar daugiau. Raskite baltymų tikslą P g/parą. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

157 cm114 kgmoterisBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelinė tachikardijaprieširdžių virpėjimasskilvelių virpėjimasprieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelinė tachikardija
  2. 2prieširdžių virpėjimas
  3. 3skilvelių virpėjimas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Atliekant START triažą, nevaikštantis suaugusysis kvėpuoja 22 kartus per minutę, turi stipininės arterijos pulsą ir vykdo paprastus nurodymus, bet turi akivaizdų kojos lūžį. Kokia kategorija jam suteikiama?

  1. AŽalia (lengva)
  2. BJuoda (tikėtina mirtis)
  3. CGeltona (atidėtina)
  4. DRaudona (neatidėliotina)
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Using ESI, a stable adult with abdominal pain will need blood tests and a CT scan, but has a heart rate of 130/min. Which statement is correct?

  1. AThe patient is level 5 because the pain is not severe
  2. BVital signs never change the ESI level
  3. CThe patient is level 4 because the blood tests and the scan count as one resource
  4. DThe nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kuri paciento saugos priemonė tinkamiausia pacientui, alergiškam lateksui?

  1. ANaudoti tik pudruotas lateksines pirštines
  2. BNaudoti lateksines pirštines ir vėliau gerai nusiplauti rankas
  3. CSlaugant vengti bet kokių pirštinių
  4. DNaudoti be latekso įrangą ir aiškiai dokumentuoti alergiją
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Pacientui nuolatinės infuzijos būdu leidžiamas didelės rizikos vaistas. Kuri praktika saugiausia perduodant pamainą?

  1. AAteinantis slaugytojas patikrina jį pamainos pabaigoje
  2. BAbu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą
  3. CIšeinantis slaugytojas prie stalo pasako, kad „infuzomatas tvarkoje"
  4. DTikrinamas tik greitis, o ne vaistas ar koncentracija
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient's levothyroxine dose was changed today. When is the TSH usually rechecked?

  1. AAfter about 24 hours
  2. BAfter about 6–8 weeks
  3. CAfter about 1 year
  4. DAfter about 3 days
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

In the first 24 hours after a major burn, which laboratory pattern is most expected?

  1. AHigh potassium and high hematocrit
  2. BLow potassium and low hematocrit
  3. CHigh calcium and high albumin
  4. DLow sodium and low hematocrit

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Kodėl tai yra atsakymas

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Atsakymas

C · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Older adults often have a weaker fever response to infection

Kodėl tai yra atsakymas

Older adults may not mount a fever, and infection can show up as confusion, falls or reduced eating instead. A normal temperature does not rule out infection in this group.

Atsakymas

C · Older adults often have a weaker fever response to infection
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Infective endocarditis

Kodėl tai yra atsakymas

Infective endocarditis causes fever and a new or changing murmur, sometimes with splinter haemorrhages. Several sets of blood cultures are taken before long-course IV antibiotics.

Atsakymas

B · Infective endocarditis
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · There is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens

Kodėl tai yra atsakymas

Iodinated contrast can worsen kidney function, and metformin can then accumulate and cause lactic acidosis. Local policy guides when to stop and restart it.

Atsakymas

C · There is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 27,85 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|51 − 40| = 11 mmHg → 1,1 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,1 = 27,85 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 27,85 mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 49,7 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·41 + 21 = 49,7 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 49,7 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 100

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 100

Atsakymas

MFS = 100
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: DBP = 35 mmHg

Kraujospūdžio reikšmės: pulsinis spaudimas PP = SKS − DKS. Vidutinis arterinis spaudimas MAP ≈ (SKS + 2·DKS)/3 = DKS + PP/3 – tai įvertis, pagrįstas tuo, kad esant normaliam širdies susitraukimų dažniui širdis apie du trečdalius kiekvieno ciklo praleidžia diastolėje (mažiau tikslus, kai pulsas dažnas); MAP bent apie 65 mmHg yra įprastas organų perfuzijos tikslas. Šoko indeksas SI = pulsas/SKS paprastai yra apie 0,5–0,7; didesnė nei apie 1 reikšmė yra įspėjamasis šoko požymis.

Pertvarkykite

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Įstatykite

DBP = (3·65 − 125)/2 = 70/2 = 35 mmHg

Atsakymas

DBP = 35 mmHg
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: n = 5

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,5·50 = 75 g/parą

Baltymai iš mišinio

65·16 = 1040 mL = 1,04 L
1,04·44 = 45,76 g/parą

Trūkumas

ΔP = 75 − 45,76 = 29,24 g

Matuokliai

29,24/6 = 4,873 → n = 5

Atsakymas

n = 5
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: P = 124 g/parą

Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sergant kritine liga (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Baltymų tikslas – 2 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 30–40, ir iki 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 40 ir daugiau. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Kūno masės indeksas

BMI = 114/1,57² = 46,25 kg/m²

Idealusis kūno svoris (Devine)

157 cm/2,54 = 61,81 in
IBW = 45,5 + 2,3·(61,81 − 60) = 49,67 kg

Baltymų tikslas

KMI 40 ar daugiau: 2,5 g kilogramui idealaus kūno svorio.

P = 2,5·49,67 = 124,2 ≈ 124 g/parą

Atsakymas

P = 124 g/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,471 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Bazett formulė

QTc = 0,40/√0,72 = 0,40/0,8485 = 0,471 s

Atsakymas

QTc = 0,471 s

Viršija įprastas ribas ir vyrams (apie 0,45 s), ir moterims (apie 0,46 s): pailgėjęs. (471 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių virpėjimas

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: suskaičiuojamo skilvelių dažnio nėra.
2. Ritmas: chaotiškas, jokio pasikartojančio dėsningumo.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: QRS kompleksų nėra.

Interpretacija

skilvelių virpėjimas

Atsakymas

skilvelių virpėjimas

Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai. Tai tik atpažinimo praktika.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Geltona (atidėtina)

Kodėl tai yra atsakymas

Auka, kuri negali vaikščioti, bet išlaiko kvėpavimo, perfuzijos ir sąmonės patikras, yra atidėtina (geltona). Vien sunkus sužalojimas aukos dar nepadaro neatidėliotina.

Atsakymas

C · Geltona (atidėtina)
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign

Kodėl tai yra atsakymas

In ESI, a patient who needs two or more resources is level 3, but danger-zone vital signs such as a very fast heart rate should make the nurse consider level 2.

Atsakymas

D · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Naudoti be latekso įrangą ir aiškiai dokumentuoti alergiją

Kodėl tai yra atsakymas

Alergija dokumentuojama, o pacientas dėvi alergijos apyrankę. Naudojamos pirštinės, kateteriai ir kita įranga be latekso, o iš palatos gali būti pašalinti lateksiniai gaminiai. Pudruotos lateksinės pirštinės ypač pavojingos, nes pudra baltymą pakelia į orą.

Atsakymas

D · Naudoti be latekso įrangą ir aiškiai dokumentuoti alergiją
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Abu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą

Kodėl tai yra atsakymas

Patikrinimas prie lovos perduodant pamainą, sekant liniją nuo maišo iki paciento ir lyginant vaistą, koncentraciją, dozę ir greitį su paskyrimu, anksti aptinka programavimo klaidas.

Atsakymas

B · Abu slaugytojai patikrina infuzomatą ir maišą pagal paskyrimą
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · After about 6–8 weeks

Kodėl tai yra atsakymas

Levothyroxine has a half-life of about a week, so a steady state takes about 6 weeks. The TSH is therefore rechecked about 6–8 weeks after a dose change; checking earlier gives a misleading result.Patikrinta pagal: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · After about 6–8 weeks
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · High potassium and high hematocrit

Kodėl tai yra atsakymas

Early after a burn, damaged cells release potassium, and plasma shifts into the tissues, which concentrates the blood and raises the hematocrit. Later, as fluid returns and the kidneys excrete potassium, hypokalemia can develop.Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · High potassium and high hematocrit

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals