Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the main aim of "protected mealtimes" on hospital wards?

  1. ATo give staff a fixed break while the patients are eating their meals
  2. BTo stop visitors from bringing any food into hospital
  3. CTo let patients eat without interruptions, with help where needed
  4. DTo make sure all patients eat the same meal at once
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A dying patient's breathing gets deeper and faster, then shallower, followed by a pause with no breathing, in a repeating cycle. What is this pattern called?

  1. AParadoxical breathing
  2. BCheyne–Stokes breathing
  3. CKussmaul breathing
  4. DBiot's breathing
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Why is oxygen often humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AHumidification lowers the oxygen concentration to a safer level
  2. BHumidity is needed for the oxygen to work as a drug
  3. CDry oxygen causes high blood glucose
  4. DThe tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient is taught to self-inject low-molecular-weight heparin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will change the injection site each time."
  2. B"I will inject into the fatty tissue of my abdomen."
  3. C"I will rub the area firmly after the injection."
  4. D"I will report any unusual bleeding or bruising."
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 35 % deguonies, rodo PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa) ir PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 35%PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)
A–a gradientas = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
8652SBPDBPmmHgHR 52/min · SI = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento pulsas yra 52/min., kraujospūdis 86/52 mmHg. Raskite šoko indeksą SI = pulsas/SKS. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

HR 52/minBP 86/52 mmHg
SI =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
2 kcal/mL35 kcal/kg/parą? mL/h93 kg20 h/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusiajam, sveriančiam 93 kg (KMI mažesnis nei 30), reikia 35 kcal/kg per dieną. Maitinimo per zondą mišinys suteikia 2 kcal/mL ir teka pompa 20 valandas per dieną. Kokį greitį R nustatote pompoje, mL/h? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

93 kg35 kcal/kg/parą2 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
18 hdekstrozė 10%1800 mLaminorūgštys 4,25%1800 mL53 kg18 hGIR = ? mg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis, sveriantis 53 kg, gauna 1800 mL parenterinės mitybos, kurioje yra 10 % dekstrozės, per 18 valandas. Raskite gliukozės infuzijos greitį GIR mg/kg/min. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

53 kg1800 mLdekstrozė 10%18 h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė aritmijaskilvelinė bigeminijaprieširdžių virpėjimasnormalus sinusinis ritmas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė aritmija
  2. 2skilvelinė bigeminija
  3. 3prieširdžių virpėjimas
  4. 4normalus sinusinis ritmas
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVasistolijajungtinis ritmassinusinė bradikardijaIII laipsnio (visiška) AV blokada

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1asistolija
  2. 2jungtinis ritmas
  3. 3sinusinė bradikardija
  4. 4III laipsnio (visiška) AV blokada
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Slaugytojas prašo slaugytojo padėjėjo naudoti mechaninį keltuvą. Padėjėjas sako, kad niekada nebuvo mokytas juo naudotis. Kuri delegavimo „teisinga" sąlyga būtų pažeista, jei slaugytojas primygtų?

  1. ATeisinga priežiūra ir vertinimas
  2. BTeisingi nurodymai ir bendravimas
  3. CTeisinga užduotis
  4. DTeisingas asmuo
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Nuolatinio maitinimo per zondą metu pacientas staiga pradeda kosėti, dusti ir SpO₂ krenta. Koks pirmasis slaugytojo veiksmas?

  1. APraplauti zondą 50 mL vandens ir tęsti maitinimą kaip anksčiau
  2. BSustabdyti maitinimą, pasodinti pacientą tiesiai ir įvertinti kvėpavimą
  3. CPaguldyti pacientą, kad pailsėtų
  4. DPadidinti maitinimo greitį, kad greičiau baigtųsi
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which type of white blood cell is most often raised in viral infections?

  1. ABasophils
  2. BNeutrophils
  3. CLymphocytes
  4. DEosinophils
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient takes medicines prescribed by several providers. Which advice best reduces the risk of medication errors at home?

  1. AKeep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
  2. BOnly tell each provider about the drugs they prescribed
  3. CStop taking any medicine that seems to repeat another one, without asking anyone
  4. DKeep each provider’s medicines in separate bags
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

How does the nurse start a 24-hour urine collection at 08:00?

  1. ASave three samples spread across the day and discard all of the urine passed at night
  2. BCollect only the first urine passed on waking, and repeat this the next morning
  3. CSave the 08:00 urine as the first sample, then collect until 08:00 the next day
  4. DHave the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Four patients had a thyroidectomy earlier today. Which result should the nurse act on first?

  1. AGlucose 145 mg/dL (8,0 mmol/L) after surgery
  2. BHemoglobin 12,1 g/dL (121 g/L) after surgery
  3. CSodium 136 mEq/L on IV fluids after surgery
  4. DCalcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · To let patients eat without interruptions, with help where needed

Kodėl tai yra atsakymas

Ward rounds and tests can interrupt meals, and patients then eat less. Protected mealtimes pause non-urgent activity so staff can focus on helping patients eat.

Atsakymas

C · To let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Cheyne–Stokes breathing

Kodėl tai yra atsakymas

Cheyne–Stokes breathing is a cyclical rise and fall in depth with periods of apnoea. It is common near the end of life and in severe heart failure or brain injury.

Atsakymas

B · Cheyne–Stokes breathing
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air

Kodėl tai yra atsakymas

The upper airway normally humidifies inspired air. Without it, secretions become thick and may block the tracheostomy tube, so humidification is used.

Atsakymas

D · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · "I will rub the area firmly after the injection."

Kodėl tai yra atsakymas

Rubbing the site after an anticoagulant injection increases bruising and is avoided. Rotating sites, injecting subcutaneously and reporting bleeding are correct.

Atsakymas

C · "I will rub the area firmly after the injection."
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|23 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,7 = 15,5 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 126,5 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,35·713 − 48/0,8 = 249,5 − 60 = 189,5 mmHg

Gradientas

A–a = 189,5 − 63 = 126,5 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 126,5 mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: SI = 0,6

Kraujospūdžio reikšmės: pulsinis spaudimas PP = SKS − DKS. Vidutinis arterinis spaudimas MAP ≈ (SKS + 2·DKS)/3 = DKS + PP/3 – tai įvertis, pagrįstas tuo, kad esant normaliam širdies susitraukimų dažniui širdis apie du trečdalius kiekvieno ciklo praleidžia diastolėje (mažiau tikslus, kai pulsas dažnas); MAP bent apie 65 mmHg yra įprastas organų perfuzijos tikslas. Šoko indeksas SI = pulsas/SKS paprastai yra apie 0,5–0,7; didesnė nei apie 1 reikšmė yra įspėjamasis šoko požymis.

Šoko indeksas

SI = 52/86 = 0,6047 ≈ 0,6

Atsakymas

SI = 0,6

Įprastose 0,5–0,7 ribose arba žemiau.

8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20

Rizikos lygis

20 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: R = 81 mL/h

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalinga energija

E = 35·93 = 3255 kcal/parą

Paros tūris

V = 3255/2 = 1628 mL/parą

Pompos greitis

R = 1628/20 = 81,38 ≈ 81 mL/h

Atsakymas

R = 81 mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: GIR = 3,14 mg/kg/min

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozė maišelyje

10·1800/100 = 180 g = 180 000 mg

Infuzijos minutės

18·60 = 1080 min

Gliukozės infuzijos greitis

GIR = 180 000/(53·1080) = 3,145 ≈ 3,14 mg/kg/min

Atsakymas

GIR = 3,14 mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė bigeminija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 8 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 80 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, trumpas ir ilgas R–R kaitaliojasi (0,48 s ir 1,12 s).
3. P dantelis: teigiamas prieš kiekvieną siaurą QRS; prieš ankstyvus platus susitraukimus jo nėra.
4. PR intervalas: 0,16 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s sinusiniuose susitraukimuose; ankstyvi susitraukimai platūs (0,16 s) ir keisti, o T dantelis nukreiptas priešinga kryptimi.

Interpretacija

skilvelinė bigeminija

Atsakymas

skilvelinė bigeminija
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: asistolija

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: suskaičiuojamo skilvelių dažnio nėra.
2. Ritmas: nėra; beveik tiesi linija.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: QRS kompleksų nėra.

Interpretacija

asistolija

Atsakymas

asistolija

Tiesi linija visada tikrinama: pažiūrėkite į pacientą, elektrodus ir stiprinimą bei peržiūrėkite antrąją derivaciją, nes atsilaisvinęs elektrodas ar smulkus VF gali atrodyti kaip asistolija.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Teisingas asmuo

Kodėl tai yra atsakymas

Teisingas asmuo reiškia, kad deleguojamas asmuo turi mokymą ir kompetenciją užduočiai. Keltuvo naudojimas paprastai yra deleguojama užduotis, bet ne neapmokytam asmeniui. Slaugytojas turėtų organizuoti mokymą arba atlikti užduotį su pagalba.

Atsakymas

D · Teisingas asmuo
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Sustabdyti maitinimą, pasodinti pacientą tiesiai ir įvertinti kvėpavimą

Kodėl tai yra atsakymas

Kosulys, dusulys ir krintantis įsotinimas maitinant per zondą rodo aspiraciją arba pasislinkusį zondą. Maitinimas nedelsiant nutraukiamas, pacientas pasodinamas tiesiai, įvertinami kvėpavimo takai ir kvėpavimas, prireikus naudojamas atsiurbimas ir deguonis, o gydytojas informuojamas. Zondo padėtis patikrinama prieš atnaujinant maitinimą.

Atsakymas

B · Sustabdyti maitinimą, pasodinti pacientą tiesiai ir įvertinti kvėpavimą
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Lymphocytes

Kodėl tai yra atsakymas

Lymphocytes increase in many viral infections. Neutrophils rise mainly with bacterial infections, and eosinophils with allergies and parasites.

Atsakymas

C · Lymphocytes
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible

Kodėl tai yra atsakymas

A single complete medication list and one pharmacy allow interactions and duplicates to be detected. The list, including over-the-counter drugs and supplements, is shown at every visit.

Atsakymas

A · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day

Kodėl tai yra atsakymas

The collection starts with an empty bladder, so the first void is discarded and the time recorded. All urine for the next 24 hours is saved, including a final void at the end time. If urine is discarded by mistake, the collection usually has to restart.Patikrinta pagal: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Calcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips

Kodėl tai yra atsakymas

Hypocalcemia after thyroid surgery, from parathyroid injury, can progress to tetany and laryngospasm. Tingling lips are an early sign, so the nurse assesses the airway and Chvostek and Trousseau signs and reports at once. The other results are expected after surgery.Patikrinta pagal: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

D · Calcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals