Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why should reddened skin over a bony area not be massaged?

  1. AMassage is only allowed when done by a physiotherapist
  2. BMassage hides early signs of infection
  3. CMassage makes the redness spread to other areas
  4. DMassage can damage the deeper tissues further
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kada vietoj aseptinės technikos galima taikyti „švarią" (nesterilią) techniką?

  1. AKateterizuojant šlapimo pūslę
  2. BAtliekant procedūras, kurios nepažeidžia sterilių kūno sričių, pavyzdžiui, duodant geriamąjį vaistą
  3. CPerrišant šviežią operacinę žaizdą operacinėje, jei visą laiką mūvimos nesterilios pirštinės
  4. DĮvedant centrinės venos kateterį
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Which of these is a non-drug measure that can help relieve pain?

  1. ATelling the patient that the pain is not real
  2. BRepositioning and distraction
  3. CRestricting visitors completely
  4. DKeeping the patient awake all night
4.Klinikinė slaugaSunkus

Paciento šlapimo kiekis 12 valandų labai mažas, o kreatininas smarkiai padidėjo. Kurį paskyrimų lape esantį vaistą labiausiai tikėtina reikės peržiūrėti?

  1. AVitaminų papildą
  2. BĮprastomis dozėmis vartojamą paracetamolį
  3. CMinkštinamąjį kremą
  4. DNesteroidinį vaistą nuo uždegimo, pvz., ibuprofeną
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,56PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222624nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,56, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) ir HCO₃⁻ 24 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,56PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222613papildoma normalaus tarpo acidozėgryna didelio tarpo acidozėpapildoma metabolinė alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo pH 7,31, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) ir HCO₃⁻ 13 mmol/L, kai Na⁺ 135 ir Cl⁻ 95 mmol/L. Pasinaudoję anijonų tarpu ir delta santykiu, spustelėkite tinkamiausią interpretaciją.

pH 7,31PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/LNa⁺ 135 mmol/LCl⁻ 95 mmol/L
  1. 1papildoma normalaus tarpo acidozė
  2. 2gryna didelio tarpo acidozė
  3. 3papildoma metabolinė alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 99 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 110/66 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 38,4 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 20SpO₂ 99%orasSBP 110HR 88AT 38,4 °C
NEWS2 =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 126 kg ir yra 156 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

126 kg156 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
96 kg181 cmvyrasIBW (Devine)%IBW = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lytis: vyras; ūgis 181 cm, svoris 96 kg. Raskite faktinį svorį kaip idealaus kūno svorio procentą, %IBW, naudodami Devine formulę (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

181 cm96 kgvyras
%IBW = %
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 17,5%1200 mLaminorūgštys 4%1200 mLlipidai 10%250 mL · 1,1 kcal/mLN = baltymai/6,25NPC : N = ? : 1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1200 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 17,5 % dekstrozės ir 4 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite nebaltyminių kilokalorijų ir azoto santykį NPC : N (skaičius x iš x : 1). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1200 mLdekstrozė 17,5%aminorūgštys 4%lipidai 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumassupraventrikulinė tachikardija (SVT)sinusinė tachikardijaprieširdžių virpėjimas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
  2. 2supraventrikulinė tachikardija (SVT)
  3. 3sinusinė tachikardija
  4. 4prieširdžių virpėjimas
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVIII laipsnio (visiška) AV blokadaI laipsnio AV blokada2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)sinusinė bradikardija

Interpretuokite šią II derivacijos juostą. Kurią interpretaciją galite pagrįsti pagal šią vieną juostą? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1III laipsnio (visiška) AV blokada
  2. 2I laipsnio AV blokada
  3. 32:1 AV blokada (tipas nenustatytas)
  4. 4sinusinė bradikardija
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

An older adult asks for something to help them sleep. Which drug is most likely to cause confusion and falls in this age group?

  1. ADiphenhydramine
  2. BAcetaminophen (paracetamol)
  3. CA warm milky drink
  4. DMelatonin
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Slaugytojo padėjėjas išmatavo gyvybinius rodiklius praėjus 15 minučių po paciento pirmosios morfino dozės. Jis praneša apie 10/min kvėpavimo dažnį ir sako, kad pacientą sunku pažadinti. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. AUžrašyti radinius ir pasakyti gydytojui per kitą suplanuotą ratą
  2. BPaskambinti gydytojui paskyrimų, prieš einant pas pacientą
  3. CPaprašyti padėjėjo po 15 minučių pakartotinai išmatuoti kvėpavimo dažnį ir pranešti
  4. DNedelsiant eiti, pažadinti pacientą, palaikyti kvėpavimą ir paruošti naloksoną pagal paskyrimą
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which PPE does a nurse wear when giving an IV chemotherapy drug?

  1. AA reusable cloth gown and one pair of gloves
  2. BOne pair of standard latex gloves, changed after the infusion is started
  3. CTwo pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
  4. DA surgical mask and no gloves
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient receiving chemotherapy has an absolute neutrophil count of 400/mm3 (0,4 × 109/L) and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do?

  1. ARecheck the temperature in four hours before calling anyone about it
  2. BGive an antipyretic and reassess at the next routine round
  3. CReport it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
  4. DEncourage oral fluids and record the result in the chart
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kuris EKG pokytis susijęs su hipokalcemija?

  1. APailgėjęs QT intervalas
  2. BAukštos, smailios T bangos
  3. CSutrumpėjęs QT intervalas
  4. DRyški delta banga
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient without symptoms has a finger-stick glucose of 340 mg/dL (18,9 mmol/L). The previous values were normal, and the patient has just peeled an orange. What should the nurse do first?

  1. AReport the result as a new diagnosis of diabetes mellitus
  2. BAsk the laboratory to measure HbA1c from the same drop of blood
  3. CGive a correction dose of insulin for a glucose of 340 mg/dL
  4. DHave the patient wash and dry their hands, then repeat the test

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Massage can damage the deeper tissues further

Kodėl tai yra atsakymas

Massaging red, pressure-damaged areas can tear small blood vessels and worsen tissue damage. Pressure is relieved by repositioning instead.

Atsakymas

D · Massage can damage the deeper tissues further
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Atliekant procedūras, kurios nepažeidžia sterilių kūno sričių, pavyzdžiui, duodant geriamąjį vaistą

Kodėl tai yra atsakymas

Aseptinė technika reikalinga patenkant į paprastai sterilias sritis ar liečiant svarbiausias invazinių priemonių dalis. Įprastoms neinvazinėms procedūroms pakanka standartinių atsargumo priemonių.

Atsakymas

B · Atliekant procedūras, kurios nepažeidžia sterilių kūno sričių, pavyzdžiui, duodant geriamąjį vaistą
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Repositioning and distraction

Kodėl tai yra atsakymas

Positioning, heat or cold where safe, relaxation, distraction and explanation can all reduce pain alongside analgesics.

Atsakymas

B · Repositioning and distraction
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Nesteroidinį vaistą nuo uždegimo, pvz., ibuprofeną

Kodėl tai yra atsakymas

Esant ūminiam inkstų pažeidimui, peržiūrimi ir dažnai nutraukiami nefrotoksiniai vaistai (pvz., NVNU ir aminoglikozidai) bei inkstų perfuziją mažinantys vaistai (pvz., AKF inhibitoriai ir diuretikai).

Atsakymas

D · Nesteroidinį vaistą nuo uždegimo, pvz., ibuprofeną
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,56: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 28 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: įprasta (22–26)

Kompensacija

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: gryna didelio tarpo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 135 − (95 + 13) = 27

Delta santykis

(27 − 12)/(24 − 13) = 1,364
gryna didelio tarpo acidozė

Atsakymas

gryna didelio tarpo acidozė
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 2

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 2

Atsakymas

NEWS2 = 2
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: III laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 126/1,56² = 51,78

Kategorija

III laipsnio nutukimas

Atsakymas

III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: %IBW = 126 %

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Idealusis kūno svoris (Devine)

181 cm/2,54 = 71,26 in
IBW = 50 + 2,3·(71,26 − 60) = 75,9 kg

Idealaus kūno svorio procentas

%IBW = 96/75,9·100 = 126,5 ≈ 126%

Atsakymas

%IBW = 126%
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC : N = 129

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 17,5·1200/100 = 210 g
aminorūgštys: 4·1200/100 = 48 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 210·3,4 = 714 kcal
aminorūgštys: 48·4 = 192 kcal
lipidai: 250·1,1 = 275 kcal

Nebaltyminės kcal ir azotas

NPC = 714 + 275 = 989 kcal
N = 48/6,25 = 7,68 g

Santykis

NPC : N = 989/7,68 = 128,8 ≈ 129 : 1

Atsakymas

NPC : N = 129

Maždaug 150 : 1 santykiai tipiški stabiliems pacientams; mažesni santykiai reiškia santykinai daugiau baltymų.

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: sinusinė tachikardija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 14 mažų langelių, 1500 ÷ 14 ≈ 107 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,56 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,12 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

sinusinė tachikardija

Atsakymas

sinusinė tachikardija
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: 2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

2:1 AV blokada: kai kiekvienam QRS tenka du P dantelius, dviejų paeiliui praleistų P dantelių nėra, todėl nematyti, ar PR pailgėtų (I tipas), ar liktų pastovus (II tipas) prieš nepraleistą P dantelį. Pagal vieną juostą tai vadinama 2:1 AV blokada; tipą nulemia ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis. Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nei vienas to neįrodo.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 38 mažų langelių, 1500 ÷ 38 ≈ 39 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,52 s.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,76 s, 79 per minutę), du kiekvienam QRS.
4. PR intervalas: pastovus, 0,20 s perduotuose susitraukimuose.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Kodėl tipas lieka neaiškus

Kas antras P dantelis nepraleidžiamas, todėl du praleisti dūžiai neina paeiliui ir PR pailgėjimo pamatyti neįmanoma.
2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Atsakymas

2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nulemti gali tik ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Diphenhydramine

Kodėl tai yra atsakymas

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and can cause confusion, urinary retention and falls in older adults. It is on lists of drugs to avoid in this group.

Atsakymas

A · Diphenhydramine
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Nedelsiant eiti, pažadinti pacientą, palaikyti kvėpavimą ir paruošti naloksoną pagal paskyrimą

Kodėl tai yra atsakymas

Lėtas kvėpavimas ir sunkus pažadinimas rodo opioidų sukeltą kvėpavimo slopinimą. Slaugytojas nedelsdamas įvertina pacientą, jį stimuliuoja, palaiko kvėpavimą, pagal paskyrimą duoda naloksono ir eskaluoja. Laukimas ar skambinimas nepamačius paciento eikvoja kritines minutes.

Atsakymas

D · Nedelsiant eiti, pažadinti pacientą, palaikyti kvėpavimą ir paruošti naloksoną pagal paskyrimą
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown

Kodėl tai yra atsakymas

Hazardous drugs can be absorbed through the skin or inhaled. Staff wear double chemotherapy-tested gloves and a disposable, low-permeability gown, with eye and face protection if splashing is possible.

Atsakymas

C · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency

Kodėl tai yra atsakymas

Febrile neutropenia can progress to sepsis quickly. The nurse reports it immediately so cultures can be taken and antibiotics started without delay.

Atsakymas

C · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Pailgėjęs QT intervalas

Kodėl tai yra atsakymas

Mažas kalcis pailgina QT intervalą, o tai gali sukelti pavojingas aritmijas. Didelis kalcis QT intervalą sutrumpina, o smailios T bangos būdingos hiperkalemijai.

Atsakymas

A · Pailgėjęs QT intervalas
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Have the patient wash and dry their hands, then repeat the test

Kodėl tai yra atsakymas

Sugar residue on the fingers can give a falsely high finger-stick result. The hands are washed with soap and water and dried, and the test repeated. If the value is still high, it is confirmed and reported. Treating a false result could cause hypoglycemia.

Atsakymas

D · Have the patient wash and dry their hands, then repeat the test

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals