Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should a liquid medicine be measured in a medicine cup?

  1. AFrom above, reading the highest point at the edge of the liquid
  2. BBy filling the cup to the very top
  3. CAt eye level, reading the lowest point of the curved surface
  4. DBy pouring until it looks about right
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A pulse oximeter reads 82% on a patient with cold hands who is talking in full sentences with a normal respiratory rate. What is the best first action?

  1. ARemove any oxygen because the reading must be wrong
  2. BRecord the reading and recheck it at the next routine set of observations
  3. CIgnore the reading because the patient looks well
  4. DCheck the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Klinikinė slaugaVidutinis

In UK guidance, neutropenic sepsis is commonly defined by a temperature above 38 °C or signs of sepsis with a neutrophil count at or below:

  1. A150 × 109/L
  2. B5 × 109/L
  3. C0,5 × 109/L
  4. D15 × 109/L
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with known cirrhosis suddenly vomits large amounts of bright red blood and becomes tachycardic. What is the most likely cause?

  1. AA Mallory-Weiss tear from a small amount of vomiting
  2. BSwallowed blood from a nosebleed
  3. CA lower GI bleed from diverticular disease
  4. DBleeding from ruptured oesophageal varices
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 14 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,05PaCO₂mmHg354537HCO₃⁻mmol/L222610tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,05, PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa), HCO₃⁻ 10 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,05PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 99 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 118/70 mmHg, pulsas 58/min., nereaguoja, temperatūra 36,3 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 16SpO₂ 99%O₂SBP 118HR 58UT 36,3 °C
NEWS2 =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 120 kg ir yra 163 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

120 kg163 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
161 cmmoterisIBW = ? kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naudodami Devine formulę raskite idealų kūno svorį IBW. Lytis: moteris; ūgis 161 cm (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

161 cmmoteris1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 25%1500 mLaminorūgštys 6%1500 mLlipidai 10%250 mL · 1,1 kcal/mLN = baltymai/6,25NPC : N = ? : 1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1500 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 25 % dekstrozės ir 6 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite nebaltyminių kilokalorijų ir azoto santykį NPC : N (skaičius x iš x : 1). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1500 mLdekstrozė 25%aminorūgštys 6%lipidai 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVjungtinis ritmasI laipsnio AV blokadasinusinė bradikardijanormalus sinusinis ritmas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1jungtinis ritmas
  2. 2I laipsnio AV blokada
  3. 3sinusinė bradikardija
  4. 4normalus sinusinis ritmas
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma AV blokada, todėl prieširdžiai ir skilveliai plaka skirtingu dažniu. QRS kompleksai reguliarūs: raskite skilvelių dažnis (k./min., 1500 metodas, sveikasis skaičius).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
skilvelių dažnis = bpm
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient’s chest tube becomes disconnected from the drainage system. What should the nurse do first?

  1. AWait for the provider to arrive before doing anything else
  2. BRemove the tube and cover the site
  3. CPlace the end of the tube in a bottle of sterile water
  4. DClamp the tube for the rest of the shift
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Kurį pacientą slaugytojas turėtų pirmiausia eskaluoti skubaus reagavimo komandai?

  1. APacientą, kuriam žinoma hipertenzija, kurio kraujospūdis 152/94 mmHg ir kuris jaučiasi gerai
  2. BPacientą, sergantį celiulitu, kurio temperatūra 38,1 °C, o kiti gyvybiniai rodikliai normalūs
  3. CPacientą, sergantį šlapimo takų infekcija, kuris naujai susimaišė, kvėpavimo dažnis 26/min, o sistolinis kraujospūdis 94 mmHg
  4. DPacientą po kelio operacijos su 6/10 skausmu ir normaliais gyvybiniais rodikliais
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Before helping a patient from bed into a wheelchair, what should the nurse do with the wheelchair?

  1. APlace it on the patient’s weaker side so that side is supported
  2. BPlace it at the foot of the bed, facing away
  3. CLock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
  4. DLeave the brakes off so the chair can move along with the patient during the pivot
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient was harmed by a medication error and asks the nurse what happened. Which approach is best?

  1. ATell the patient to make a formal complaint to find out
  2. BBe honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
  3. CTell the patient nothing happened to avoid worry
  4. DBlame the pharmacy for the error so that the nurse and the ward are not at fault
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kuris gydymas mažina kalio koncentraciją serume perkeldamas jį į ląsteles?

  1. APer 10 minučių į veną leidžiamas kalcio gliukonatas
  2. BGeriamieji kalio chlorido papildai
  3. CĮ veną infuzuojamas 0,45 % natrio chlorido tirpalas
  4. DĮ veną leidžiamas paprastasis insulinas su gliukoze
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient has macrocytic anemia with low vitamin B12 and antibodies to intrinsic factor. What does this suggest, and how is it usually treated?

  1. AHemolytic anemia, treated with blood transfusion
  2. BIron deficiency, treated with oral iron tablets
  3. CFolate deficiency, treated with folic acid only
  4. DPernicious anemia, treated with B12 injections

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · At eye level, reading the lowest point of the curved surface

Kodėl tai yra atsakymas

The cup is placed on a flat surface and read at eye level at the bottom of the meniscus. An oral syringe is more accurate for small volumes.

Atsakymas

C · At eye level, reading the lowest point of the curved surface
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe

Kodėl tai yra atsakymas

Cold peripheries, movement and nail varnish can give falsely low readings. The nurse assesses the patient first, then checks the waveform and probe site; a low reading is never ignored until it is explained.

Atsakymas

D · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · 0,5 × 109/L

Kodėl tai yra atsakymas

Neutropenic sepsis is defined by a neutrophil count of 0,5 × 109/L or lower with fever or other signs of sepsis. It needs empirical antibiotics within one hour.

Atsakymas

C · 0,5 × 109/L
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Bleeding from ruptured oesophageal varices

Kodėl tai yra atsakymas

Portal hypertension in cirrhosis causes oesophageal varices, which can bleed massively. This needs resuscitation, urgent endoscopy and specific drug treatment.

Atsakymas

D · Bleeding from ruptured oesophageal varices
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 29 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
nuotolis: 27–31 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 29 mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·10 + 8 = 23 → 21–25 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 37 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 5

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
su deguonimi → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
nereaguoja (U) → 3
T 36,3 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 3 + 0 = 5

Atsakymas

NEWS2 = 5
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: III laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 120/1,63² = 45,17

Kategorija

III laipsnio nutukimas

Atsakymas

III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: IBW = 53,3 kg

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Ūgis coliais

161 cm/2,54 = 63,39 in

Idealusis kūno svoris (Devine)

IBW = 45,5 + 2,3·(63,39 − 60) = 53,29 ≈ 53,3 kg

Atsakymas

IBW = 53,3 kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC : N = 108

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 25·1500/100 = 375 g
aminorūgštys: 6·1500/100 = 90 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 375·3,4 = 1275 kcal
aminorūgštys: 90·4 = 360 kcal
lipidai: 250·1,1 = 275 kcal

Nebaltyminės kcal ir azotas

NPC = 1275 + 275 = 1550 kcal
N = 90/6,25 = 14,4 g

Santykis

NPC : N = 1550/14,4 = 107,6 ≈ 108 : 1

Atsakymas

NPC : N = 108

Maždaug 150 : 1 santykiai tipiški stabiliems pacientams; mažesni santykiai reiškia santykinai daugiau baltymų.

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: I laipsnio AV blokada

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 23 mažų langelių, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,92 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,30 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

I laipsnio AV blokada

Atsakymas

I laipsnio AV blokada
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių dažnis = 28 bpm

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Prieširdžių dažnis

P–P = 16 mažų langelių = 0,64 s → 1500 ÷ 16 = 93,75 ≈ 94 per minutę

Skilvelių dažnis

R–R = 53 mažų langelių = 2,12 s → 1500 ÷ 53 = 28,3 ≈ 28 per minutę

Atsakymas

skilvelių dažnis = 28 bpm

Atsakymas

skilvelių dažnis = 28 bpm

III laipsnio blokada su platų kompleksų skilveliniu pakaitiniu ritmu (dažniausiai 20–40 per minutę).

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Place the end of the tube in a bottle of sterile water

Kodėl tai yra atsakymas

Putting the tube end in sterile water creates a temporary water seal until a new drainage system is connected. Long clamping can cause a tension pneumothorax, and the nurse does not remove the tube.

Atsakymas

C · Place the end of the tube in a bottle of sterile water
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Pacientą, sergantį šlapimo takų infekcija, kuris naujai susimaišė, kvėpavimo dažnis 26/min, o sistolinis kraujospūdis 94 mmHg

Kodėl tai yra atsakymas

Naujas sumišimas, 22/min ar didesnis kvėpavimo dažnis ir 100 mmHg ar mažesnis sistolinis kraujospūdis (qSOFA kriterijai) infekcija sergančiam pacientui rodo galimą sepsį su didele pablogėjimo rizika. Pacientą reikia skubiai eskaluoti, imti pasėlius ir anksti skirti antibiotikų. Ankstyvojo perspėjimo balai, pavyzdžiui, NEWS2, duoda tą patį signalą. Kiti pacientai stabilūs.

Atsakymas

C · Pacientą, sergantį šlapimo takų infekcija, kuris naujai susimaišė, kvėpavimo dažnis 26/min, o sistolinis kraujospūdis 94 mmHg
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side

Kodėl tai yra atsakymas

Locked brakes stop the chair rolling away during the transfer. Placing it close to the bed on the stronger side lets the patient lead with their strong leg.

Atsakymas

C · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy

Kodėl tai yra atsakymas

Open, honest disclosure of errors is an ethical duty and part of a safety culture. The nurse follows policy, which usually involves the provider and risk team, and does not hide or blame.

Atsakymas

B · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Į veną leidžiamas paprastasis insulinas su gliukoze

Kodėl tai yra atsakymas

Insulinas aktyvina natrio ir kalio siurblį ir perkelia kalį į ląsteles; kartu duodama gliukozės, kad būtų išvengta hipoglikemijos. Kalcio gliukonatas apsaugo širdį, bet nemažina kalio koncentracijos.Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Į veną leidžiamas paprastasis insulinas su gliukoze
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Pernicious anemia, treated with B12 injections

Kodėl tai yra atsakymas

Pernicious anemia is an autoimmune condition in which antibodies block intrinsic factor or destroy the cells that make it, so B12 is not absorbed. Treatment is lifelong B12, usually by injection (very high oral doses are an alternative).Patikrinta pagal: Pernicious anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

D · Pernicious anemia, treated with B12 injections

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals