Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kaip matuojamas kapiliarų prisipildymo laikas?

  1. APašviesti į akį ir stebėti vyzdį
  2. B15 sekundžių skaičiuoti pulsą ties riešu
  3. CŠirdies monitoriuje matuoti laiką tarp dviejų širdies susitraukimų ir palyginti jį su spinduliniu pulsu
  4. DMaždaug 5 sekundes paspausti odą, atleisti ir matuoti, per kiek laiko grįžta spalva
2.Slaugos pagrindaiSunkus

AID ruošiasi suteikti šoką. Ką turi daryti gelbėtojas?

  1. AŠoko metu tęsti krūtinės ląstos paspaudimus
  2. BLaikyti paciento ranką, kad jį nuramintų
  3. CNuimti elektrodus ir uždėti iš naujo
  4. DĮsitikinti, kad niekas nesiliečia prie paciento
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Pacientas, sergantis pjautuvine anemija, paguldytas dėl skausmingos krizės. Kokia yra svarbi ankstyva slaugos prioritetinė priemonė?

  1. AGreitas ir veiksmingas nuskausminimas
  2. BSkysčių per burną apribojimas
  3. CSkausmo malšinimo atidėjimas, kol bus patvirtinta diagnozė
  4. DŠaltų kompresų dėjimas ant skausmingų vietų
4.Klinikinė slaugaSunkus

Po galvos traumos pacientui iš nosies teka skaidrus skystis. Ką tai labiausiai tikėtina rodo?

  1. AKaukolės pamato lūžį su smegenų skysčio nutekėjimu
  2. BAlerginį rinitą, sukeltą ligoninės aplinkos
  3. CNormalią ir nekenksmingą reakciją į galvos traumą
  4. DŪminį sinusitą
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 131 mmol/L, gliukozė 9,9 mmol/L ir karbamidas 10,8 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 131 mmol/Lgliukozė 9,9 mmol/Lkarbamidas 10,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 37 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 37 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį), skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones ir geriausias motorinis atsakas: nenormalus rankų lenkimas (dekortikacinė poza). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 41 kg ir yra 165 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

41 kg165 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
1,5 kcal/mL35 kcal/kg/parą? mL/h56 kg24 h/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusiajam, sveriančiam 56 kg (KMI mažesnis nei 30), reikia 35 kcal/kg per dieną. Maitinimo per zondą mišinys suteikia 1,5 kcal/mL ir teka pompa 24 valandas per dieną. Kokį greitį R nustatote pompoje, mL/h? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

56 kg35 kcal/kg/parą1,5 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 10%1800 mLaminorūgštys 5%1800 mLlipidai 10%500 mL · 1,1 kcal/mLdekstrozė 3,4 kcal/gaminorūgštys 4 kcal/gNPC = ? kcal

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1800 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 10 % dekstrozės ir 5 % aminorūgščių, taip pat 500 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite nebaltyminę energiją NPC kcal per dieną. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1800 mLdekstrozė 10%aminorūgštys 5%lipidai 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVnormalus sinusinis ritmasprieširdžių virpėjimasskilvelinė bigeminijasinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1normalus sinusinis ritmas
  2. 2prieširdžių virpėjimas
  3. 3skilvelinė bigeminija
  4. 4sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma AV blokada su nereguliariu skilvelių ritmu. Naudokite 6 sekundžių metodą, kad rastumėte: skilvelių dažnis (k./min.).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
skilvelių dažnis = bpm
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Pacientas, sergantis širdies nepakankamumu, nuo vakar priaugo 2 kg (apie 4 svarus) ir guldamas dusta labiau. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. AUžrašyti svorį ir pakartotinai pasverti per kitą savaitinį svėrimą
  2. BĮvertinti plaučius, deguonies saturaciją ir tinimą, tada informuoti gydytoją
  3. CPaguldyti pacientą horizontaliai, kad lengviau kvėpuotų
  4. DSkatinti gerti papildomai skysčių svorio pokyčiui ištaisyti
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientui, kuriam kraujuoja iš viršutinio virškinimo trakto, širdies susitraukimų dažnis 128/min, kraujospūdis 84/50 mmHg. Visa tai paskirta. Ką slaugytojas pradeda pirmiausia?

  1. AProtonų siurblio inhibitoriaus infuziją į veną
  2. BGeriamąsias geležies tabletes
  3. CDiagnostinės endoskopijos užsakymą kitam rytui
  4. DSkysčius ar kraują į veną per didelio kalibro kaniules
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Suaugusysis, sergantis hepatitu A, nelaiko išmatų. Kokios atsargumo priemonės taikomos?

  1. AApsauginė aplinka su filtruojamu oru
  2. BOru plintančių infekcijų atsargumo priemonės neigiamo slėgio palatoje uždarytomis durimis
  3. CKontaktinės atsargumo priemonės kartu su standartinėmis
  4. DLašinės atsargumo priemonės su chirurgine kauke
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Paciento baltųjų kraujo ląstelių skaičius yra 4 000/mm3, neutrofilų 30 %, lazdelinių 5 %. Koks yra absoliutus neutrofilų skaičius (ANC)?

  1. A140/mm3
  2. B1 400/mm3
  3. C3 500/mm3
  4. D1 200/mm3
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Stabiliam, nekraujuojančiam suaugusiajam perpiltas vienas eritrocitų masės vienetas. Maždaug kiek turėtų padidėti hemoglobinas?

  1. AMaždaug 5 g/dL (50 g/L)
  2. BMaždaug 1 g/dL (10 g/L)
  3. CMaždaug 0,1 g/dL (1 g/L)
  4. DMaždaug 3 g/dL (30 g/L)
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientas, kuriam buvo atlikta hipofizės operacija, jaučia nuovargį ir netoleruoja šalčio. Laisvasis T4 mažas ir TSH mažas. Ką rodo toks derinys?

  1. ANormalią skydliaukės funkciją su laboratorine T4 klaida
  2. BHipertirozę dėl skydliaukės hiperfunkcijos
  3. CPirminę hipotirozę dėl skydliaukės nepakankamumo
  4. DAntrinę (centrinę) hipotirozę dėl hipofizės nepakankamumo

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Maždaug 5 sekundes paspausti odą, atleisti ir matuoti, per kiek laiko grįžta spalva

Kodėl tai yra atsakymas

Paspauskite piršto galiuką ar krūtinkaulį, atleiskite ir skaičiuokite sekundes, kol grįš spalva. Pailgėjęs laikas rodo blogą periferinę perfuziją, pvz., esant šokui ar dehidratacijai.

Atsakymas

D · Maždaug 5 sekundes paspausti odą, atleisti ir matuoti, per kiek laiko grįžta spalva
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Įsitikinti, kad niekas nesiliečia prie paciento

Kodėl tai yra atsakymas

Prieš šoką gelbėtojas šūkteli įspėjimą ir patikrina, ar visi atsitraukę. Po šoko paspaudimai atnaujinami iš karto, kaip nurodo AID.

Atsakymas

D · Įsitikinti, kad niekas nesiliečia prie paciento
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Greitas ir veiksmingas nuskausminimas

Kodėl tai yra atsakymas

Pjautuvinės anemijos krizės metu reikia greito nuskausminimo, dažnai opioidais, per nustatytą trumpą tikslinį laiką, taip pat hidratacijos, deguonies esant hipoksijai, šilumos ir komplikacijų stebėjimo. Šaltis gali sukelti dar daugiau eritrocitų pjautuvėjimo.

Atsakymas

A · Greitas ir veiksmingas nuskausminimas
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Kaukolės pamato lūžį su smegenų skysčio nutekėjimu

Kodėl tai yra atsakymas

Skaidrus skystis iš nosies ar ausies po galvos traumos rodo smegenų skysčio nutekėjimą dėl kaukolės pamato lūžio, todėl kyla meningito rizika. Reikia vengti nosies vamzdelių ir nosies šnypštimo, o pacientą skubiai apžiūrėti gydytojui.

Atsakymas

A · Kaukolės pamato lūžį su smegenų skysčio nutekėjimu
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 283 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·131 + 9,9 + 10,8 = 282,7 ≈ 283 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 283 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 46,9 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·37 + 21 = 46,9 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 46,9 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį) → 2
V: skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones → 2
M: nenormalus rankų lenkimas (dekortikacinė poza) → 3

Sudėtis

GCS = 2 + 2 + 3 = 7

Sunkumas

GCS 7 → sunki

Atsakymas

sunki
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: nepakankamas svoris

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 41/1,65² = 15,06

Kategorija

nepakankamas svoris

Atsakymas

nepakankamas svoris
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: R = 54 mL/h

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalinga energija

E = 35·56 = 1960 kcal/parą

Paros tūris

V = 1960/1,5 = 1307 mL/parą

Pompos greitis

R = 1307/24 = 54,44 ≈ 54 mL/h

Atsakymas

R = 54 mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC = 1162 kcal/parą

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 10·1800/100 = 180 g
aminorūgštys: 5·1800/100 = 90 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 180·3,4 = 612 kcal
aminorūgštys: 90·4 = 360 kcal
lipidai: 500·1,1 = 550 kcal

Nebaltyminė energija

NPC = 612 + 550 = 1162 kcal/parą

Atsakymas

NPC = 1162 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė bigeminija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 8 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 80 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, trumpas ir ilgas R–R kaitaliojasi (0,44 s ir 1,08 s).
3. P dantelis: teigiamas prieš kiekvieną siaurą QRS; prieš ankstyvus platus susitraukimus jo nėra.
4. PR intervalas: 0,16 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s sinusiniuose susitraukimuose; ankstyvi susitraukimai platūs (0,16 s) ir keisti, o T dantelis nukreiptas priešinga kryptimi.

Interpretacija

skilvelinė bigeminija

Atsakymas

skilvelinė bigeminija
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių dažnis = 40 bpm

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Prieširdžių dažnis

P–P = 24 mažų langelių = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 62,5 ≈ 63 per minutę

Skilvelių dažnis

4 QRS kompleksų per 6 s × 10 = 40 per minutę

Atsakymas

skilvelių dažnis = 40 bpm

Atsakymas

skilvelių dažnis = 40 bpm

II laipsnio II tipas: 3 P dantelių kiekvieniems 2 QRS kompleksų, PR pastovus.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Įvertinti plaučius, deguonies saturaciją ir tinimą, tada informuoti gydytoją

Kodėl tai yra atsakymas

Greitas svorio padidėjimas su ortopnėja rodo skysčių perkrovą ir blogėjantį širdies nepakankamumą. Slaugytojas vertina kvėpavimą ir skysčių būklę ir informuoja gydytoją, kuris gali pakoreguoti diuretiką.

Atsakymas

B · Įvertinti plaučius, deguonies saturaciją ir tinimą, tada informuoti gydytoją
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Skysčius ar kraują į veną per didelio kalibro kaniules

Kodėl tai yra atsakymas

Tachikardija ir hipotenzija rodo hipovoleminį šoką, todėl pirmiausia atkuriamas cirkuliuojančio kraujo tūris skysčiais ar kraujo produktais pagal paskyrimą ir atidžiai stebima. Rūgšties slopinimas ir endoskopija seka pradėjus gaivinimą, o geriama geležis priklauso vėlesniam atsigavimui.

Atsakymas

D · Skysčius ar kraują į veną per didelio kalibro kaniules
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Kontaktinės atsargumo priemonės kartu su standartinėmis

Kodėl tai yra atsakymas

Hepatitas A plinta per fekalinį užteršimą. Pacientui, kuris nelaiko šlapimo ar išmatų arba dėvi sauskelnes, prie standartinių atsargumo priemonių pridedamos kontaktinės, kad liga neplistų per rankas ir paviršius.

Atsakymas

C · Kontaktinės atsargumo priemonės kartu su standartinėmis
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · 1 400/mm3

Kodėl tai yra atsakymas

ANC = 4 000 × (0,30 + 0,05) = 1 400/mm3. Tai mažiau nei norma (neutropenija), todėl pacientui padidėjusi infekcijos rizika.

Atsakymas

B · 1 400/mm3
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Maždaug 1 g/dL (10 g/L)

Kodėl tai yra atsakymas

Vidutinio dydžio suaugusiajam be tebesitęsiančio kraujavimo ar hemolizės vienas eritrocitų vienetas padidina hemoglobiną maždaug 1 g/dL (o hematokritą – maždaug 3 %). Mažesnis padidėjimas rodo tebesitęsiantį kraujo netekimą arba eritrocitų irimą.Patikrinta pagal: Blood Transfusion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

B · Maždaug 1 g/dL (10 g/L)
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Antrinę (centrinę) hipotirozę dėl hipofizės nepakankamumo

Kodėl tai yra atsakymas

Sergant pirmine hipotiroze, mažas T4 sukelia didelį TSH. Mažas T4 su mažu arba netinkamai normaliu TSH reiškia, kad hipofizė (ar pagumburis) negamina pakankamai TSH, todėl vien TSH negalima naudoti gydymui stebėti.Patikrinta pagal: Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

D · Antrinę (centrinę) hipotirozę dėl hipofizės nepakankamumo

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals