Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

When using a metered-dose inhaler without a spacer, what should the patient do straight after inhaling the dose?

  1. AHold their breath for about 10 seconds
  2. BBreathe out hard through the mouthpiece
  3. CRinse the mouth before breathing in
  4. DTake another dose at once without pausing
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kuris požymis rodo prasidedančią 1 kategorijos pragulą?

  1. AAtvira pūslė raudonu dugnu
  2. BViso odos storio netekimas su matomais riebalais, bet be atidengto kaulo
  3. CAtidengtas kaulas ar sausgyslė
  4. DNepažeista oda su neblyškstančiu paraudimu virš kaulinės iškyšos
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Kuris elektrolitų sutrikimas pavojingiausias širdies ritmui?

  1. APer didelis ar per mažas kalis
  2. BMažas fosfatas
  3. CMažas natris
  4. DDidelis chloras
4.Klinikinė slaugaSunkus

Pacientas vidaus ligų palatoje viduriuoja jau tris dienas. Koks infekcijų kontrolės veiksmas tinkamiausias?

  1. ANedelsiant izoliuoti, taikyti kontaktines atsargumo priemones ir išsiųsti išmatų mėginį
  2. BPalaukti, kol viduriavimas truks savaitę, ir tik tada imtis veiksmų
  3. CNaudoti tik alkoholinį rankų antiseptiką ir nemūvėti pirštinių, kad būtų taupomi ištekliai
  4. DPerkelti pacientą į bendrą palatą, kad vienvietės liktų laisvos
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 139 mmol/L, gliukozė 26,5 mmol/L ir karbamidas 9,5 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 139 mmol/Lgliukozė 26,5 mmol/Lkarbamidas 9,5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 134, Cl⁻ 111, HCO₃⁻ 10 mmol/L ir albuminas 34 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 111 mmol/LHCO₃⁻ 10 mmol/Lalbuminas 34 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: labai ribotas; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 5 min. po gimimo mokomasis naujagimis turi tokius požymius: mėlyna ar išblyškusi oda visur, širdies plakimo nėra, reakcijos į dirginimą nėra, suglebusios galūnės be raumenų tonuso ir kvėpavimo nėra. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
171 cmmoterisIBW = ? kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naudodami Devine formulę raskite idealų kūno svorį IBW. Lytis: moteris; ūgis 171 cm (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

171 cmmoteris1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
16 hdekstrozė 20%1500 mLaminorūgštys 4%1500 mL73 kg16 hGIR = ? mg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis, sveriantis 73 kg, gauna 1500 mL parenterinės mitybos, kurioje yra 20 % dekstrozės, per 16 valandas. Raskite gliukozės infuzijos greitį GIR mg/kg/min. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

73 kg1500 mLdekstrozė 20%16 h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite šioje II derivacijos juostoje: QT intervalas, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QT = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVII laipsnio AV blokada, II tipasII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)III laipsnio (visiška) AV blokadaprieširdžių virpėjimas

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1II laipsnio AV blokada, II tipas
  2. 2II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  3. 3III laipsnio (visiška) AV blokada
  4. 4prieširdžių virpėjimas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Slaugytojas deleguoja įprastą gyvybinių rodiklių matavimą slaugytojo padėjėjui paciento, kurio kraujospūdis krito per pastarąją valandą. Kuri delegavimo „teisinga" sąlyga neįvykdyta?

  1. ATeisingas asmuo
  2. BTeisingi nurodymai ir bendravimas
  3. CTeisinga užduotis, nes gyvybinių rodiklių niekada negalima deleguoti
  4. DTeisingos aplinkybės
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

During a power cut, which patient is the nurse’s first priority?

  1. AA patient watching television when it switched off
  2. BA patient whose call light is not working
  3. CA patient whose bed will not raise electrically
  4. DA patient who depends on a ventilator
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Prieš duodant tabletę pacientas sako: „Ši tabletė atrodo kitaip nei įprasta." Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APasakyti pacientui, kad ligoninėje visos tabletės atrodo kitaip
  2. BNuraminti pacientą ir duoti tabletę
  3. CSustoti ir prieš duodant pakartotinai patikrinti paskyrimą bei vaistą
  4. DDuoti pusę tabletės ir stebėti, ar nebus neįprastų poveikių
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse has a needlestick from a patient whose HIV and hepatitis status is unknown. What should happen?

  1. AThe source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests
  2. BThe nurse waits six months before having any blood tests at all
  3. CNothing, because the source patient is probably not infected
  4. DThe nurse is assumed to be infected and stops all work
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient on carbamazepine becomes confused and has a headache. Which laboratory result would most likely explain this?

  1. AA low serum magnesium
  2. BA high serum potassium
  3. CA high serum calcium
  4. DA low serum sodium
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A 5-year-old has new bruising and petechiae two weeks after a viral illness. Platelets are 12 × 10³/µL; hemoglobin, white cell count and clotting times are normal. Which condition is most likely?

  1. ADisseminated intravascular coagulation
  2. BImmune thrombocytopenia (ITP)
  3. CAcute leukemia
  4. DHemophilia A

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Hold their breath for about 10 seconds

Kodėl tai yra atsakymas

The patient breathes out, seals the lips round the mouthpiece, presses as they start a slow deep breath in, then holds the breath for about 10 seconds or as long as is comfortable.

Atsakymas

A · Hold their breath for about 10 seconds
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Nepažeista oda su neblyškstančiu paraudimu virš kaulinės iškyšos

Kodėl tai yra atsakymas

1 kategorija – tai nepažeista oda su neblyškstančia eritema. 2 kategorija – dalinis odos netekimas, pavyzdžiui, pūslė; 3 ir 4 kategorijos yra gilesnės.

Atsakymas

D · Nepažeista oda su neblyškstančiu paraudimu virš kaulinės iškyšos
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Per didelis ar per mažas kalis

Kodėl tai yra atsakymas

Tiek hiperkalemija, tiek hipokalemija gali sukelti gyvybei pavojingas aritmijas. Kalio niekada negalima leisti neatskiesto greita injekcija į veną.

Atsakymas

A · Per didelis ar per mažas kalis
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Nedelsiant izoliuoti, taikyti kontaktines atsargumo priemones ir išsiųsti išmatų mėginį

Kodėl tai yra atsakymas

Nepaaiškinamas viduriavimas gali būti infekcinis, pvz., dėl C. difficile ar noroviruso. Nedelsiant izoliuojant ir tiriant apsaugomi kiti pacientai.

Atsakymas

A · Nedelsiant izoliuoti, taikyti kontaktines atsargumo priemones ir išsiųsti išmatų mėginį
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 314 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·139 + 26,5 + 9,5 = 314 ≈ 314 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 314 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 14,5 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 134 − (111 + 10) = 13

Pataisa dėl albumino

13 + 0,25·(40 − 34) = 14,5 mmol/L

Atsakymas

AGc = 14,5 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 17

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 4 + 4 + 2 + 2 + 2 + 3 = 17

Atsakymas

B = 17
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: mėlyna ar išblyškusi oda visur → 0
Pulsas: 0 → 0
Reakcija į dirginimą: reakcijos į dirginimą nėra → 0
Aktyvumas: suglebusios galūnės be raumenų tonuso → 0
Kvėpavimas: kvėpavimo nėra → 0

Sudėtis

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacija

0 → žemas

Atsakymas

žemas

Jei 5 minutę balas mažesnis nei 7, jis paprastai kartojamas kas 5 minutes iki 20 minučių.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: IBW = 62,3 kg

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Ūgis coliais

171 cm/2,54 = 67,32 in

Idealusis kūno svoris (Devine)

IBW = 45,5 + 2,3·(67,32 − 60) = 62,34 ≈ 62,3 kg

Atsakymas

IBW = 62,3 kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: GIR = 4,28 mg/kg/min

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozė maišelyje

20·1500/100 = 300 g = 300 000 mg

Infuzijos minutės

16·60 = 960 min

Gliukozės infuzijos greitis

GIR = 300 000/(73·960) = 4,281 ≈ 4,28 mg/kg/min

Atsakymas

GIR = 4,28 mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QT = 0,36 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

9 mažų langelių nuo QRS pradžios iki T dantelio pabaigos

Konvertuoti

QT = 9 × 0,04 s = 0,36 s

Atsakymas

QT = 0,36 s

Apytikslė taisyklė: esant normaliam dažniui QT turi būti mažesnis nei pusė R–R intervalo (čia R–R = 0,72 s).

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 4 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 40 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, QRS kompleksai eina grupėmis, atskirtomis pauze (grupinis susitraukimas).
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,92 s, 65 per minutę); po vieno iš kiekvienų 3 P dantelių nesusidaro QRS.
4. PR intervalas: ilgėja 0,16 → 0,30 s, paskui vienas P dantelis neperduodamas.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

Atsakymas

II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Teisingos aplinkybės

Kodėl tai yra atsakymas

Gyvybiniai rodikliai paprastai deleguojami, tačiau šis pacientas nestabilus, todėl aplinkybės netinkamos. Blogėjančiam pacientui RN turi pats įvertinti ir interpretuoti radinius.

Atsakymas

D · Teisingos aplinkybės
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · A patient who depends on a ventilator

Kodėl tai yra atsakymas

A ventilator-dependent patient is at immediate risk. The nurse checks that the ventilator is on emergency power or battery and keeps a manual resuscitation bag ready.

Atsakymas

D · A patient who depends on a ventilator
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Sustoti ir prieš duodant pakartotinai patikrinti paskyrimą bei vaistą

Kodėl tai yra atsakymas

Paciento nerimas yra saugos patikra. Slaugytojas sustoja ir patikrina paskyrimą, vaistą, dozę ir pacientą, prireikus kreipiasi į vaistinę. Kartais priežastis – kitas prekinis pavadinimas, bet tai pirmiausia reikia patvirtinti.

Atsakymas

C · Sustoti ir prieš duodant pakartotinai patikrinti paskyrimą bei vaistą
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · The source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests

Kodėl tai yra atsakymas

After first aid and reporting, the source patient is tested according to law and policy, and the nurse has baseline testing. A rapid risk assessment decides whether HIV prophylaxis is started while results are awaited.

Atsakymas

A · The source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · A low serum sodium

Kodėl tai yra atsakymas

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can cause hyponatremia by increasing the effect of ADH, which can cause confusion, headache and seizures. The drug can also cause serious blood disorders, so the CBC is monitored.Patikrinta pagal: Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Carbamazepine · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Atsakymas

D · A low serum sodium
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Immune thrombocytopenia (ITP)

Kodėl tai yra atsakymas

ITP is immune destruction of platelets, often after a viral infection in children. It causes isolated thrombocytopenia with normal other counts and clotting tests. Leukemia usually affects other cell lines, DIC prolongs clotting times and hemophilia prolongs the aPTT.Patikrinta pagal: Immune thrombocytopenic purpura (ITP) · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

B · Immune thrombocytopenia (ITP)

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals