Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. ATalk to the family instead of the patient
  2. BFinish their sentences quickly for them to save them frustration
  3. CSpeak louder and more slowly than usual
  4. DAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Sumišęs pacientas vis bando perlipti per pakeltus lovos turėklus. Koks saugiausias būdas?

  1. APririšti paciento riešus prie lovos
  2. BPakelti turėklus aukščiau ir palikti pacientą vieną ramioje patalpoje, kad nurimtų
  3. CPakartotinai įvertinti ir apsvarstyti alternatyvas, pvz., žemą lovą ir atidesnį stebėjimą
  4. DDuoti raminamąjį be gydytojo įvertinimo
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Why can a very low serum albumin contribute to oedema?

  1. AIt lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels
  2. BIt makes the kidneys retain potassium
  3. CIt raises the blood pressure in the capillaries and pushes fluid out
  4. DIt increases the number of red cells
4.Klinikinė slaugaSunkus

A postoperative patient on IV fluids has a sodium of 128 mmol/L and is becoming confused. Which fluid could make this worse if given in large amounts?

  1. AHuman albumin solution
  2. B5% glucose (D5W)
  3. C0,9% sodium chloride
  4. DHartmann's solution (similar to lactated Ringer's)
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,19PaCO₂mmHg354519HCO₃⁻mmol/L22267nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,19, PaCO₂ 19 mmHg (2,5 kPa) ir HCO₃⁻ 7 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,19PaCO₂ 19 mmHg (2,5 kPa)HCO₃⁻ 7 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 139, Cl⁻ 115, HCO₃⁻ 13 mmol/L ir albuminas 36 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 115 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/Lalbuminas 36 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 114 kg ir yra 171 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

114 kg171 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
2 kcal/mL70% laisvas vanduo80 mL/hkas 6 h59 kg · 30 mL/kg/parą24 h/parąV = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 59 kg, nustatytas 30 mL/kg per dieną skysčių tikslas, ir visi skysčiai suleidžiami per maitinimo zondą. Mišinyje yra 70 % laisvo vandens, jis teka 80 mL/h greičiu 24 valandas per dieną. Likę skysčiai skiriami vandens praplovimais kas 6 valandas. Koks yra kiekvieno praplovimo tūris V? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

59 kg30 mL/kg/parą70%80 mL/h · 24 hkas 6 h
V = mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 12,5%1500 mLaminorūgštys 4%1500 mLlipidai 10%250 mL · 1,1 kcal/mLdekstrozė 3,4 kcal/gaminorūgštys 4 kcal/gNPC = ? kcal

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1500 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 12,5 % dekstrozės ir 4 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite nebaltyminę energiją NPC kcal per dieną. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1500 mLdekstrozė 12,5%aminorūgštys 4%lipidai 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite šioje II derivacijos juostoje: QT intervalas, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QT = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVII laipsnio AV blokada, II tipasstimuliuojamas ritmas, stimulas neperimadviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmasidioventrikulinis ritmas

Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1II laipsnio AV blokada, II tipas
  2. 2stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima
  3. 3dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
  4. 4idioventrikulinis ritmas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse teaches a patient about sublingual nitroglycerin tablets. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep the tablets in their original dark container.”
  2. B“I may get a headache after taking a tablet.”
  3. C“I will sit down before I take a tablet.”
  4. D“I will swallow the tablet with a glass of water.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

An infant is choking and cannot cry or breathe. Which technique is correct?

  1. AAbdominal thrusts, as in adults
  2. BHolding the infant upside down by the feet
  3. CBack blows and chest thrusts
  4. DA blind finger sweep of the mouth
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient receiving continuous nasogastric feeding has pulled the tube partly out. What should the nurse do first?

  1. AStop the feeding until the tube position is checked
  2. BTape the tube in its new position and continue
  3. CIncrease the feed rate to make up for the lost time
  4. DPush the tube back in and restart the feed
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

During a power cut in a US hospital, a ventilator must stay powered. Where should it be plugged in?

  1. AInto a red outlet connected to the emergency generator
  2. BInto any white outlet in the room
  3. CInto an extension cord from the corridor
  4. DInto the outlet that is closest to the bed, whatever its color
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. ASend the patient to surgery without comment
  2. BGive an oral potassium dose without a prescription
  3. CRepeat the test after the surgery is finished
  4. DReport it to the surgical team before surgery
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A middle-aged man has fatigue, joint pain, a raised ALT and new diabetes. His ferritin is very high and his transferrin saturation is above 60%. Which condition is most likely?

  1. AHereditary hemochromatosis
  2. BAcute viral hepatitis A
  3. CAnemia of chronic disease
  4. DIron-deficiency anemia

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Kodėl tai yra atsakymas

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Atsakymas

D · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Pakartotinai įvertinti ir apsvarstyti alternatyvas, pvz., žemą lovą ir atidesnį stebėjimą

Kodėl tai yra atsakymas

Per turėklus lipančiam pacientui jie gali padidinti sužalojimo riziką. Saugiau rinktis mažiausiai ribojantį variantą, pvz., žemą lovą, kilimėlį ant grindų ir atidesnį stebėjimą, kartu gydant sumišimo priežastį.

Atsakymas

C · Pakartotinai įvertinti ir apsvarstyti alternatyvas, pvz., žemą lovą ir atidesnį stebėjimą
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · It lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels

Kodėl tai yra atsakymas

Albumin creates oncotic pressure, drawing fluid into the capillaries. When it is low, as in liver disease, nephrotic syndrome or malnutrition, fluid leaks into the tissues.

Atsakymas

A · It lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · 5% glucose (D5W)

Kodėl tai yra atsakymas

The glucose in 5% glucose is metabolised, leaving free water that dilutes the plasma sodium further. Postoperative patients often have raised ADH, so large volumes of hypotonic fluid can cause dangerous hyponatraemia.

Atsakymas

B · 5% glucose (D5W)
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,19: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 19 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 7 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 12 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 139 − (115 + 13) = 11

Pataisa dėl albumino

11 + 0,25·(40 − 36) = 12 mmol/L

Atsakymas

AGc = 12 mmol/L

Po pataisos vis dar apie 8–12 ribose.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 110

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 15 + 20 + 20 + 15 = 110

Atsakymas

MFS = 110
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: II laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 114/1,71² = 38,99

Kategorija

II laipsnio nutukimas

Atsakymas

II laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: V = 107 mL

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Skysčių tikslas

30·59 = 1770 mL/parą

Laisvas vanduo iš mišinio

80·24 = 1920 mL
1920·0,7 = 1344 mL

Dar reikalingas vanduo

1770 − 1344 = 426 mL/parą

Tūris vienam praplovimui

24/6 = 4 praplovimai
V = 426/4 = 106,5 ≈ 107 mL

Atsakymas

V = 107 mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC = 913 kcal/parą

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 12,5·1500/100 = 187,5 g
aminorūgštys: 4·1500/100 = 60 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 187,5·3,4 = 637,5 kcal
aminorūgštys: 60·4 = 240 kcal
lipidai: 250·1,1 = 275 kcal

Nebaltyminė energija

NPC = 637,5 + 275 = 913 kcal/parą

Atsakymas

NPC = 913 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QT = 0,48 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

12 mažų langelių nuo QRS pradžios iki T dantelio pabaigos

Konvertuoti

QT = 12 × 0,04 s = 0,48 s

Atsakymas

QT = 0,48 s

Apytikslė taisyklė: esant normaliam dažniui QT turi būti mažesnis nei pusė R–R intervalo (čia R–R = 0,96 s).

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 5 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 50 per minutę.
2. Ritmas: stimuliacijos smaigaliai taisyklingi (kas 0,96 s), bet R–R netaisyklingas, nes po kai kurių smaigalių trūksta QRS.
3. P dantelis: nematyti.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,14 s ir platus po perimtų smaigalių; vieno smaigalio nelydi QRS (nėra perėmimo).

Interpretacija

stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

Atsakymas

stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

Perėmimo nebuvimas: stimuliatorius siunčia impulsą, bet širdis neatsako. Vadovėliuose tai laikoma skubiai pranešamu atveju, nes pacientas gali priklausyti nuo stimuliatoriaus.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · “I will swallow the tablet with a glass of water.”

Kodėl tai yra atsakymas

Sublingual tablets dissolve under the tongue and are absorbed quickly there. Sitting down reduces falls from low blood pressure, the tablets are protected from light and moisture, and headache is a common side effect.

Atsakymas

D · “I will swallow the tablet with a glass of water.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Back blows and chest thrusts

Kodėl tai yra atsakymas

For a choking infant, the nurse gives cycles of five back blows and five chest thrusts. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object deeper.

Atsakymas

C · Back blows and chest thrusts
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Stop the feeding until the tube position is checked

Kodėl tai yra atsakymas

A displaced tube may now sit in the esophagus or airway. The feeding is stopped and the tube is not pushed back blindly. Its position is checked according to policy, or it is replaced.

Atsakymas

A · Stop the feeding until the tube position is checked
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Into a red outlet connected to the emergency generator

Kodėl tai yra atsakymas

In US hospitals, red outlets are usually connected to the emergency generator. Life-support equipment is plugged into them, and battery backups are checked as part of emergency planning.

Atsakymas

A · Into a red outlet connected to the emergency generator
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Report it to the surgical team before surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Patikrinta pagal: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Atsakymas

D · Report it to the surgical team before surgery
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Hereditary hemochromatosis

Kodėl tai yra atsakymas

Hemochromatosis is an inherited disorder of increased iron absorption. Iron is deposited in the liver, pancreas, joints, heart and skin. A high transferrin saturation with a high ferritin suggests the diagnosis, and treatment is regular venesection (phlebotomy).Patikrinta pagal: Hemochromatosis · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · Hereditary hemochromatosis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals