Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Using Maslow's hierarchy, which patient need should the nurse address first?

  1. AA patient who feels lonely because no visitors have come
  2. BA patient who is short of breath after walking to the toilet
  3. CA patient who wants advice on returning to work
  4. DA patient who is worried about how the wound will look
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Slaugytojas įsiduria panaudota adata. Koks teisingas pirmas veiksmas?

  1. AIščiulpti žaizdą, kad būtų pašalintas kraujas
  2. BStipriai šveisti vietą šepečiu ir alkoholiu, tada pranešti pamainos pabaigoje
  3. CUžbaigti pamainą ir pranešti kitą dieną
  4. DLeisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Pacientą, kuriam yra hiponatremija, ypač reikia stebėti dėl:

  1. APadidėjusio plaukų augimo
  2. BKlausos netekimo
  3. CSumišimo, galvos skausmo ir traukulių
  4. DRyškiai raudono išbėrimo
4.Klinikinė slaugaSunkus

Antikoaguliantą vartojantis pacientas nugriūva ir susitrenkia galvą, bet atrodo gerai. Koks teisingas veiksmas?

  1. APaskatinti pacientą miegoti be stebėjimo
  2. BOrganizuoti gydytojo įvertinimą ir tikėtiną KT tyrimą, stebėti neurologinę būklę
  3. CDuoti papildomą antikoagulianto dozę
  4. DNieko nedaryti, nes pacientas atrodo gerai
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,50PaCO₂mmHg354542HCO₃⁻mmol/L222632nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,50, PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa) ir HCO₃⁻ 32 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,50PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 37 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 37 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 102/62 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 39,2 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 16SpO₂ 96%orasSBP 102HR 88AT 39,2 °C
NEWS2 =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 28/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 88/52 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 37,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 28SpO₂ 98%orasSBP 88HR 88AT 37,5 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
43 kg166 cmmoterisIBW (Devine)%IBW = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lytis: moteris; ūgis 166 cm, svoris 43 kg. Raskite faktinį svorį kaip idealaus kūno svorio procentą, %IBW, naudodami Devine formulę (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

166 cm43 kgmoteris
%IBW = %
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 12,5%2000 mLaminorūgštys 4%2000 mL89 kg24 hGIR = ? mg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis, sveriantis 89 kg, gauna 2000 mL parenterinės mitybos, kurioje yra 12,5 % dekstrozės, per 24 valandas. Raskite gliukozės infuzijos greitį GIR mg/kg/min. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

89 kg2000 mLdekstrozė 12,5%24 h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė bradikardijasinusinė aritmijaprieširdžių virpėjimassinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė bradikardija
  2. 2sinusinė aritmija
  3. 3prieširdžių virpėjimas
  4. 4sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVprieširdžių virpėjimasII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)II laipsnio AV blokada, II tipasI laipsnio AV blokada

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1prieširdžių virpėjimas
  2. 2II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  3. 3II laipsnio AV blokada, II tipas
  4. 4I laipsnio AV blokada
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with type 1 diabetes has vomited since morning and cannot eat. Which action is most important?

  1. ACheck the blood glucose and ketones and contact the provider
  2. BStop all insulin until the patient is able to eat normally again
  3. CWait until tomorrow to see if the vomiting settles
  4. DEncourage a large meal to settle the stomach
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with diabetes takes propranolol. Which sign of hypoglycemia is most likely to still appear?

  1. ATachycardia
  2. BTremor
  3. CSweating
  4. DPalpitations
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A visitor with a cold wants to see a patient who has severe neutropenia. What should the nurse advise?

  1. AVisit only if the cold started more than a day ago
  2. BVisit but avoid touching the patient’s bed
  3. CVisit as usual after washing the hands
  4. DPostpone the visit until the visitor is well
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse has worked three long shifts in a row and feels exhausted. The manager asks the nurse to stay for another shift. What is the most appropriate response?

  1. AExplain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
  2. BAgree and drink extra coffee to stay alert
  3. CAgree, but skip the independent medication checks to save energy on the shift
  4. DAgree without telling anyone about the fatigue
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kuri laboratorinė reikšmė geriausiai atspindi sumišimo priežastį pacientui, sergančiam sunkia kepenų liga ir turinčiam plasnojantį tremorą?

  1. APadidėjęs troponinas
  2. BPadidėjęs amoniako kiekis serume
  3. CTik mažas kalio kiekis serume
  4. DMaža lipazė serume
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Four results arrive at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AWhite cell count 12,0 × 10³/µL on the first day after surgery
  2. BINR 2,6 in a patient on warfarin for atrial fibrillation
  3. CHemoglobin 10,4 g/dL (104 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
  4. DGlucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · A patient who is short of breath after walking to the toilet

Kodėl tai yra atsakymas

Physiological needs such as breathing come first. Psychological and social needs matter too but are addressed after basic survival needs are met.

Atsakymas

B · A patient who is short of breath after walking to the toilet
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Leisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmoji pagalba – leisti žaizdai laisvai kraujuoti jos nespaudžiant, nuplauti ją muilu ir tekančiu vandeniu bei uždengti, netrinant ir nečiulpiant. Nedelsiant pranešus, galima įvertinti riziką ir prireikus skirti poekspozicinę profilaktiką.

Atsakymas

D · Leisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Sumišimo, galvos skausmo ir traukulių

Kodėl tai yra atsakymas

Esant mažam natriui, vanduo juda į smegenų ląsteles, todėl atsiranda pykinimas, galvos skausmas, sumišimas, o sunkiais atvejais – traukuliai. Ją reikia koreguoti lėtai, kad būtų išvengta osmosinės demielinizacijos.

Atsakymas

C · Sumišimo, galvos skausmo ir traukulių
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Organizuoti gydytojo įvertinimą ir tikėtiną KT tyrimą, stebėti neurologinę būklę

Kodėl tai yra atsakymas

Antikoaguliantus vartojantiems pacientams po galvos traumos didelė intrakranijinio kraujavimo rizika net esant lengviems simptomams, todėl rekomendacijose nurodomas ankstyvas vaizdinis tyrimas ir neurologinės būklės stebėjimas.

Atsakymas

B · Organizuoti gydytojo įvertinimą ir tikėtiną KT tyrimą, stebėti neurologinę būklę
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,50: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 42 mmHg: įprasta (35–45)
HCO₃⁻ 32 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 46,9 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·37 + 21 = 46,9 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 46,9 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 3

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 2 = 3

Atsakymas

NEWS2 = 3
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 28/min → 3
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 6
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: %IBW = 74 %

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Idealusis kūno svoris (Devine)

166 cm/2,54 = 65,35 in
IBW = 45,5 + 2,3·(65,35 − 60) = 57,81 kg

Idealaus kūno svorio procentas

%IBW = 43/57,81·100 = 74,38 ≈ 74%

Atsakymas

%IBW = 74%
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: GIR = 1,95 mg/kg/min

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozė maišelyje

12,5·2000/100 = 250 g = 250 000 mg

Infuzijos minutės

24·60 = 1440 min

Gliukozės infuzijos greitis

GIR = 250 000/(89·1440) = 1,951 ≈ 1,95 mg/kg/min

Atsakymas

GIR = 1,95 mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: sinusinė aritmija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: nereguliarus, R–R nuo 0,76 iki 1,08 s, palaipsniui ilgėja ir trumpėja.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

sinusinė aritmija

Atsakymas

sinusinė aritmija
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 5 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 50 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, QRS kompleksai eina grupėmis, atskirtomis pauze (grupinis susitraukimas).
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,88 s, 68 per minutę); po vieno iš kiekvienų 4 P dantelių nesusidaro QRS.
4. PR intervalas: ilgėja 0,16 → 0,30 → 0,38 s, paskui vienas P dantelis neperduodamas.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

Atsakymas

II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Check the blood glucose and ketones and contact the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Vomiting in type 1 diabetes can lead quickly to diabetic ketoacidosis. Glucose and ketones are checked and the provider is contacted; insulin is usually not stopped completely during illness.

Atsakymas

A · Check the blood glucose and ketones and contact the provider
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Sweating

Kodėl tai yra atsakymas

Beta-blockers can hide tachycardia, palpitations and tremor during hypoglycemia. Sweating is mainly cholinergic, so it usually remains, and patients are taught to check glucose when they sweat.

Atsakymas

C · Sweating
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Postpone the visit until the visitor is well

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with severe neutropenia cannot fight infections well. People with respiratory or other infections should not visit until they are well; other visitors perform hand hygiene.

Atsakymas

D · Postpone the visit until the visitor is well
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift

Kodėl tai yra atsakymas

Long hours and fatigue increase errors and injuries. Nurses have a professional responsibility to judge whether they are fit to work safely and to say so clearly.

Atsakymas

A · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Padidėjęs amoniako kiekis serume

Kodėl tai yra atsakymas

Nepakankamai veikiančios kepenys negali paversti amoniako karbamidu, todėl amoniakas kaupiasi ir prisideda prie kepenų encefalopatijos. Laktuliozė dažnai naudojama amoniako pasisavinimui iš žarnyno mažinti.Patikrinta pagal: Ammonia Levels · MedlinePlus (NIH) (2026); Loss of brain function - liver disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Padidėjęs amoniako kiekis serume
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago

Kodėl tai yra atsakymas

Hypoglycemia after insulin can quickly cause seizures and loss of consciousness, so it is treated first. Mild anemia in CKD is expected, an INR of 2,6 is within the target range, and a slightly raised white count is common after surgery.Patikrinta pagal: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals