Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the purpose of a negative-pressure isolation room?

  1. AAir flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
  2. BAir flows out of the room, keeping germs from the corridor away from the patient
  3. CThe low pressure kills bacteria inside the room
  4. DIt makes it easier for patients to breathe
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Paciento NEWS2 balas staiga padidėja nuo 1 iki 7. Kokia tinkama reakcija?

  1. ASkubi arba neatidėliotina reakcija su nedelsiamu patyrusio gydytojo įvertinimu
  2. BToliau matuoti kas keturias valandas
  3. CRodiklius patikrinti rytoj ryte
  4. DUžrašyti, pakartoti stebėjimus ir pranešti gydytojui kito vizito metu
3.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient with sickle cell disease is admitted with a painful crisis. What is a key early nursing priority?

  1. AGiving prompt, effective analgesia
  2. BApplying cold packs to the painful areas
  3. CDelaying pain relief until a diagnosis is confirmed
  4. DRestricting oral fluids
4.Klinikinė slaugaSunkus

Paguldomas pacientas, kurio nudegimas apima 30% kūno paviršiaus ploto. Kuri ankstyva komplikacija per pirmąsias 24 valandas kelia didžiausią susirūpinimą?

  1. AHipovoleminis šokas dėl skysčių netekimo
  2. BRandai ir kontraktūros
  3. CVidurių užkietėjimas
  4. DPragulos dėl ilgalaikio nejudrumo
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 16 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 24 % deguonies, rodo PaO₂ 78 mmHg (10,4 kPa) ir PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 24%PaO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa)
A–a gradientas = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 21/min., SpO₂ 92 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 112/68 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 36,3 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 21SpO₂ 92%O₂SBP 112HR 88AT 36,3 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
44 g/L1,2 g/kg/parą40 mL/h59 kg16 h/parąΔP = ? g

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 59 kg, reikia 1,2 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 44 g baltymų litre, ir jis teka 40 mL/h greičiu 16 valandas per dieną. Kiek gramų papildomų baltymų ΔP per dieną vis dar reikia? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

59 kg1,2 g/kg/parą44 g/L40 mL/h · 16 h
ΔP = g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
133 kg161 cmmoterisBMI = kg/m²E = ? kcal/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Sunkios būklės pacientas (lytis: moteris) yra 161 cm ūgio ir sveria 133 kg. Mokomasis protokolas skiria 14 kcal/kg faktinio kūno svorio per dieną, jei KMI yra 30–50 kg/m², ir 24 kcal/kg idealaus kūno svorio (Devine) per dieną, jei KMI didesnis nei 50 kg/m². Raskite energijos tikslą E kcal/d. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

161 cm133 kgmoterisBMI 30–50: 14 kcal/kg faktinėBMI > 50: 24 kcal/kg IBW
E = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVjungtinis ritmassinusinė bradikardijaskilvelinė tachikardijaidioventrikulinis ritmas

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1jungtinis ritmas
  2. 2sinusinė bradikardija
  3. 3skilvelinė tachikardija
  4. 4idioventrikulinis ritmas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with severe neutropenia needs a room. Which roommate is the safest choice?

  1. AA patient with influenza
  2. BA patient after a knee replacement with no signs of infection
  3. CA patient with C. difficile diarrhea
  4. DA patient with an infected, draining leg wound
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

An older patient with heart failure is receiving a second unit of blood. She becomes breathless, with crackles in both lungs and a rising blood pressure. What is most likely happening?

  1. AAn expected effect of the first unit
  2. BA mild allergic reaction with hives
  3. CHypoglycemia caused by the stored blood product
  4. DTransfusion-associated circulatory overload
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient on nasal cannula oxygen has dry lips. Which product should the nurse offer?

  1. AA scented petroleum ointment
  2. BAn oil-based lip balm
  3. CPetroleum jelly
  4. DA water-based lip lubricant
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Sutrikusios sąmonės pacientui su riešų fiksavimo priemonėmis vienos rankos pirštai šalti ir išblyškę, o toje pusėje spindulinės arterijos pulsas silpnas. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. APriveržti kitą fiksavimo priemonę, kad pacientas netrauktų
  2. BAtlaisvinti tą fiksavimo priemonę ir įvertinti plaštakos kraujotaką
  3. CPakelti plaštaką ant pagalvės palikus fiksavimo priemonę kaip yra
  4. DAtidžiai užfiksuoti radinius ir vėl patikrinti po dviejų valandų
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A trauma patient receives 2 L of IV crystalloid. The hemoglobin falls from 13,0 to 11,4 g/dL (130 to 114 g/L), and the vital signs are now stable. Which explanation is most likely?

  1. AA laboratory error in the first sample
  2. BA sudden failure of the bone marrow
  3. CDilution of the blood by the IV fluid
  4. DIncreased red cell production
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

An older adult has bone pain, fatigue and frequent infections. Results show anemia, a calcium of 12,4 mg/dL (3,1 mmol/L), a raised total protein and a rising creatinine. Which condition should be suspected?

  1. AMultiple myeloma
  2. BPrimary hypothyroidism
  3. CAcute viral hepatitis
  4. DIron-deficiency anemia

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor

Kodėl tai yra atsakymas

Negative pressure draws air into the room and out through filtered exhaust. It is used for airborne infections such as tuberculosis; positive pressure is used to protect patients with very weak immunity.

Atsakymas

A · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Skubi arba neatidėliotina reakcija su nedelsiamu patyrusio gydytojo įvertinimu

Kodėl tai yra atsakymas

NEWS2 7 ar daugiau balų reikalauja skubios reakcijos: nuolatinio stebėjimo ir nedelsiamo įvertinimo, kurį atlieka intensyviosios terapijos kompetencijų turintis specialistas.

Atsakymas

A · Skubi arba neatidėliotina reakcija su nedelsiamu patyrusio gydytojo įvertinimu
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Giving prompt, effective analgesia

Kodėl tai yra atsakymas

A sickle cell crisis needs rapid analgesia, often opioids, within a short target time, plus hydration, oxygen if hypoxic, warmth and monitoring for complications. Cold can trigger more sickling.

Atsakymas

A · Giving prompt, effective analgesia
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Hipovoleminis šokas dėl skysčių netekimo

Kodėl tai yra atsakymas

Dideli nudegimai sukelia skysčių pasislinkimą iš kraujotakos, todėl svarbiausia – pagal formulę planuojama intraveninė skysčių terapija ir šlapimo kiekio stebėjimas. Kitas ankstyvas pavojus – kvėpavimo takų nudegimai.

Atsakymas

A · Hipovoleminis šokas dėl skysčių netekimo
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 32 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
nuotolis: 30–34 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 32 mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 38,12 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,24·713 − 44/0,8 = 171,1 − 55 = 116,1 mmHg

Gradientas

A–a = 116,1 − 78 = 38,12 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 38,12 mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 12

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 3 + 1 + 1 + 1 = 12

Atsakymas

B = 12
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 21/min → 2
SpO₂ 92% → 2
su deguonimi → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 2 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 6
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: ΔP = 42,6 g/parą

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,2·59 = 70,8 g/parą

Baltymai iš mišinio

40·16 = 640 mL = 0,64 L
0,64·44 = 28,16 g/parą

Trūkumas

ΔP = 70,8 − 28,16 = 42,64 ≈ 42,6 g/parą

Atsakymas

ΔP = 42,6 g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: E = 1279 kcal/parą

Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sunkios būklės pacientams (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Kai KMI 30–50, energijos tikslas yra 11–14 kcal/kg faktinio kūno svorio per dieną; kai daugiau nei 50, tai 22–25 kcal/kg idealaus kūno svorio per dieną. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Kūno masės indeksas

BMI = 133/1,61² = 51,31 kg/m²

Idealusis kūno svoris (Devine)

161 cm/2,54 = 63,39 in
IBW = 45,5 + 2,3·(63,39 − 60) = 53,29 kg

Energijos tikslas

KMI didesnis nei 50: kcal vienam kg idealaus kūno svorio.

E = 24·53,29 = 1279 kcal/parą

Atsakymas

E = 1279 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,388 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 17 × 0,04 = 0,68 s

Bazett formulė

QTc = 0,32/√0,68 = 0,32/0,8246 = 0,388 s

Atsakymas

QTc = 0,388 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (388 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: idioventrikulinis ritmas

Daugiau skilvelinių ritmų: „torsades de pointes“ yra polimorfinė skilvelinė tachikardija, paprastai 150–250/min., kai platūs kompleksai keičia aukštį ir sukasi aplink izoliniją, kelis dūžius nukreipti aukštyn, paskui žemyn. Vadovėliuose ji siejama su pailgėjusiu QT intervalu, o gaivinimo gairėse jai skiriamas vaistas yra magnio sulfatas. Idioventrikulinis ritmas yra skilvelių pabėgimo ritmas: taisyklingas, platus QRS (0,12 s ar daugiau), be P dantelių, 20–40/min. (pagreitėjęs idioventrikulinis ritmas būna 40–100/min.). Monomorfinė skilvelinė tachikardija turi vienodus plačius kompleksus ir dažnį didesnį nei 100/min. Skilvelių virpėjimas yra chaotiškas, be pasikartojančio komplekso.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 55 mažų langelių, 1500 ÷ 55 ≈ 27 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 2,20 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,16 s, platus (0,12 s ar daugiau) ir keistos formos, o T banga nukreipta priešingai.

Interpretacija

idioventrikulinis ritmas

Atsakymas

idioventrikulinis ritmas

Idioventrikulinis ritmas yra pabėgimo ritmas: skilveliai perima valdymą, nes virš jų esantys ritmo vedliai nebeveikia.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · A patient after a knee replacement with no signs of infection

Kodėl tai yra atsakymas

A neutropenic patient cannot fight infection well, so the roommate must not have a transmissible infection. A clean postoperative patient is the safest choice; ideally the neutropenic patient has a single room.

Atsakymas

B · A patient after a knee replacement with no signs of infection
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Transfusion-associated circulatory overload

Kodėl tai yra atsakymas

Breathlessness, crackles and hypertension during a transfusion in a patient with heart failure suggest circulatory overload. The nurse stops the transfusion, sits the patient up, gives oxygen as prescribed and informs the provider, who may prescribe a diuretic.

Atsakymas

D · Transfusion-associated circulatory overload
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · A water-based lip lubricant

Kodėl tai yra atsakymas

Petroleum- and oil-based products can increase the risk of burns or fire in an oxygen-rich setting. A water-based lubricant is used instead.

Atsakymas

D · A water-based lip lubricant
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Atlaisvinti tą fiksavimo priemonę ir įvertinti plaštakos kraujotaką

Kodėl tai yra atsakymas

Prastos kraujotakos požymiai už fiksavimo priemonės distaliau reikalauja ją nedelsiant atlaisvinti ir įvertinti. Tada ji vėl uždedama teisingai, tik jei vis dar reikalinga, tikrinant dviejų pirštų testu, o radiniai pranešami ir dokumentuojami.

Atsakymas

B · Atlaisvinti tą fiksavimo priemonę ir įvertinti plaštakos kraujotaką
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Dilution of the blood by the IV fluid

Kodėl tai yra atsakymas

IV fluids dilute the blood, so the hemoglobin falls even without further bleeding. Ongoing bleeding must still be considered, so vital signs, wounds and repeat hemoglobin values are monitored.

Atsakymas

C · Dilution of the blood by the IV fluid
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Multiple myeloma

Kodėl tai yra atsakymas

Multiple myeloma typically causes high calcium from bone destruction, kidney damage, anemia and bone lesions, plus a raised protein from a monoclonal antibody. Recurrent infections reflect poor production of normal antibodies.Patikrinta pagal: Multiple Myeloma · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Atsakymas

A · Multiple myeloma

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals