Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
2Uždaviniai
1.Slaugos pagrindaiVidutinis
Kodėl deguonis turi būti skiriamas nurodant tikslinį įsotinimo intervalą?
ADeguonis leidžiamas tik chirurginiams pacientams
BTai vaistas, ir per didelis ar per mažas jo kiekis gali pakenkti pacientui
CDeguonis brangus ir turi būti apskaitomas
DPaskyrimų reikia tik namuose vartojamam deguoniui, bet ne ligoninėje
2.Slaugos pagrindaiSunkus
A patient has been taught how to prevent constipation. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll eat more fruit, vegetables and wholegrains."
B"I'll take a strong laxative every day just in case."
C"I'll drink plenty of fluids during the day."
D"I'll go to the toilet when I first feel the urge."
3.Klinikinė slaugaVidutinis
Which advice should be given to a patient with a new permanent pacemaker?
ANever raise the arm on that side again
BStop all heart medicines straight away
CAvoid using all household electrical appliances such as kettles
DTell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
4.Klinikinė slaugaSunkus
A patient faints during cannulation, with a slow pulse and pallor, and recovers quickly when laid flat. There is no rash, wheeze or swelling. What is most likely?
AAnaphylaxis
BA hypoglycaemic coma
CA stroke
DVasovagal syncope
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomosios reikšmės: Na⁺ 149 mmol/L, gliukozė 21,8 mmol/L ir karbamidas 14,5 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: puiki; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.
6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 102/62 mmHg, pulsas 40/min., budrus, temperatūra 36,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 12SpO₂ 96%orasSBP 102HR 40AT 36,8 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lytis: vyras; ūgis 181 cm, svoris 75 kg. Raskite faktinį svorį kaip idealaus kūno svorio procentą, %IBW, naudodami Devine formulę (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.
181 cm75 kgvyras
%IBW = %
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1000 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 25 % dekstrozės ir 4 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite bendrą pacientui suteikiamą energiją E kcal per dieną. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.
1000 mLdekstrozė 25%aminorūgštys 4%lipidai 250 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
Šioje II derivacijos juostoje matomas sinusinis ritmas su viena pauze. Išmatuokite pauzė, R–R intervalą per ją, sekundėmis.
II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
pauzė = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.
II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
1norma
2ritmas
3P dantelis
4PR intervalas
5QRS trukmė
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
A patient with asthma has two inhalers: a corticosteroid and salbutamol (albuterol). Which statement shows a need for further teaching?
A“I will rinse my mouth after using the steroid inhaler.”
B“I will carry my salbutamol inhaler with me.”
C“I will use my steroid inhaler every day, even when I feel well.”
D“I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
A nursing assistant has twice not reported abnormal vital signs to the RN. What is the RN’s best action?
AStop delegating any tasks to the assistant for the rest of the year
BComplain about the assistant to the patients during care
CSay nothing to the assistant and quietly recheck all of the assistant’s vital signs in secret
DTalk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis
Kurio pacientų perkėlimo būdo gaisro ligoninėje metu paprastai vengiama?
ALovų ridenimo pro priešgaisrines duris
BLaiptų
CPerkėlimo horizontaliai į kitą zoną tame pačiame aukšte už priešgaisrinių durų
DLiftų
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
Pacientas, sergantis sunkia demencija, naktį savarankiškai kelia iš lovos ir du kartus buvo nukritęs. Kuris planas tinkamiausias?
AKiekvieną naktį duoti raminamąjį, kad pacientas liktų lovoje
BŽema lova, lovos signalizacija, vedimas į tualetą pagal grafiką, naktinė lemputė ir neslystančios kojinės
CPer naktį pririšti pacientą prie kėdės
DKeturi pakelti atitvarai ir naktį uždarytos durys ramybei
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
On the first day after major surgery, a patient's white cell count is 12,5 × 10³/µL, with no fever or wound signs. What is the best interpretation?
AA common stress response to surgery that is monitored
BA sign of leukemia that needs bone marrow testing
CDefinite wound infection that needs antibiotics now
DA laboratory error, since surgery lowers white cells
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
A patient on lithium has had vomiting and diarrhea for 3 days and has been taking ibuprofen. They now have a coarse tremor and confusion. The lithium level is 2,2 mEq/L. What is the best interpretation and action?
AA normal level; continue lithium as prescribed
BLithium toxicity; hold lithium and report urgently
CA low level; ask for the lithium dose to be raised
DIbuprofen side effects only; give it with food
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: B · Tai vaistas, ir per didelis ar per mažas jo kiekis gali pakenkti pacientui
Kodėl tai yra atsakymas
Deguonis laikomas vaistu. Tikslinis intervalas padeda slaugytojui reguliuoti tėkmę, išvengiant ir hipoksemijos, ir per didelio deguonies kiekio žalos, pvz., CO₂ sulaikantiems pacientams.
Atsakymas
B · Tai vaistas, ir per didelis ar per mažas jo kiekis gali pakenkti pacientui
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: B · "I'll take a strong laxative every day just in case."
Kodėl tai yra atsakymas
Fluids, fibre, activity and responding to the urge prevent constipation. Taking stimulant laxatives every day without need is not advised and can lead to dependence and electrolyte problems.
Atsakymas
B · "I'll take a strong laxative every day just in case."
3.Klinikinė slauga
Atsakymas: D · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
Kodėl tai yra atsakymas
Patients carry a device card and tell staff before MRI, surgery with diathermy or similar procedures. Arm movement on the pacemaker side is limited only for a short period after insertion.
Atsakymas
D · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
4.Klinikinė slauga
Atsakymas: D · Vasovagal syncope
Kodėl tai yra atsakymas
Vasovagal syncope is a reflex drop in heart rate and blood pressure triggered by pain, fear or needles. Anaphylaxis would usually include skin, airway or breathing features and a fast pulse.
Atsakymas
D · Vasovagal syncope
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: Osm = 334 mOsm/kg
Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.
Apskaičiuotas osmoliališkumas
Osm = 2·149 + 21,8 + 14,5 = 334,3 ≈ 334 mOsm/kg
Atsakymas
Osm = 334 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: AGc = 23,75 mmol/L
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Anijonų tarpas
AG = 144 − (113 + 13) = 18
Pataisa dėl albumino
18 + 0,25·(40 − 17) = 23,75 mmol/L
Atsakymas
AGc = 23,75 mmol/L
Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.
7.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: B = 15
Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.
Įvertinkite kiekvieną poskalę
jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: problema → 1
Sudėtis
Braden suma = 2 + 3 + 2 + 3 + 4 + 1 = 15
Atsakymas
B = 15
8.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: maža–vidutinė
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 40/min → 3
budrus (A) → 0
T 36,8 °C → 0
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 + 0 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.
Rizikos grupė
maža–vidutinė
Atsakymas
maža–vidutinė
Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai
Atsakymas: %IBW = 99 %
Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Idealusis kūno svoris (Devine)
181 cm/2,54 = 71,26 in
IBW = 50 + 2,3·(71,26 − 60) = 75,9 kg
Idealaus kūno svorio procentas
%IBW = 75/75,9·100 = 98,82 ≈ 99%
Atsakymas
%IBW = 99%
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai
Atsakymas: E = 1285 kcal/parą
Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Dekstrozės ir aminorūgščių gramai
dekstrozė: 25·1000/100 = 250 g
aminorūgštys: 4·1000/100 = 40 g
Kilokalorijos pagal komponentą
dekstrozė: 250·3,4 = 850 kcal
aminorūgštys: 40·4 = 160 kcal
lipidai: 250·1,1 = 275 kcal
Visa energija
E = 850 + 160 + 275 = 1285 kcal/parą
Atsakymas
E = 1285 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė
Atsakymas: pauzė = 2,16 s
Siaurų kompleksų tachikardija ir pauzės: supraventrikulinė tachikardija (SVT) yra taisyklinga tachikardija maždaug 150–250/min. su siaurais QRS kompleksais; P dantelių dažniausiai nematyti, nes jie paslėpti QRS komplekse arba T bangoje. Sinusinė tachikardija suaugusiajam ramybės būsenoje paprastai lėtesnė nei maždaug 150/min. ir prieš kiekvieną QRS turi matomą P dantelį; prieširdžių plazdėjimas su 2:1 laidumu dažnai būna maždaug 150/min. ir turi pjūklo dantų bangas. Sinusinės pauzės metu sinuso mazgas trumpam nustoja siųsti impulsus: matoma pauzė be P dantelio ir be QRS, kurios trukmė nėra sveikas P–P ciklų skaičius (lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodo sinusinę išėjimo blokadą).
Matuokite
54 mažų langelių nuo R iki R per pauzę
Konvertuoti
pauzė = 54 × 0,04 s = 2,16 s
Palyginkite su P–P
2,16 ÷ 0,92 ≈ 2,3 P–P ciklų, ne sveikas skaičius
Atsakymas
pauzė = 2,16 s
Pauzėje P dantelio nėra, o pauzė nėra sveikas P–P ciklų skaičius: sinusinė pauzė. Lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodytų sinusinę išėjimo blokadą.
12.EKG ritmo juostos analizė
Atsakymas: ritmas
Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.
Penki žingsniai
1. Dažnis: 8 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 80 per minutę.
2. Ritmas: visiškai nereguliarus, R–R nuo 0,64 iki 0,98 s be dėsningumo.
3. P dantelis: nėra; izolinijoje matyti smulkios nereguliarios virpėjimo bangos.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).
Pirmasis nenormalus žingsnis
ritmas → prieširdžių virpėjimas
Atsakymas
ritmas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: D · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
Kodėl tai yra atsakymas
Inhaled corticosteroids reduce inflammation over time and do not relieve an acute attack. Salbutamol (albuterol) is the quick-relief inhaler; rinsing after steroids helps prevent oral thrush.
Atsakymas
D · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: D · Talk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely
Kodėl tai yra atsakymas
The RN gives direct, private feedback, restates the reporting limits and increases supervision. If the problem continues, it is escalated to the manager according to policy.
Atsakymas
D · Talk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: D · Liftų
Kodėl tai yra atsakymas
Gaisro metu liftais nesinaudojama, nebent taip nurodo ugniagesiai, nes jie gali sustoti arba prisipildyti dūmų. Pacientai paprastai pirmiausia perkeliami horizontaliai už priešgaisrinių durų, o prireikus – žemyn laiptais.
Atsakymas
D · Liftų
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: B · Žema lova, lovos signalizacija, vedimas į tualetą pagal grafiką, naktinė lemputė ir neslystančios kojinės
Kodėl tai yra atsakymas
Kritimus geriausiai mažina priemonių derinys: žema lova, signalizacijos, suplanuoti apėjimai ir vedimas į tualetą, geras apšvietimas ir neslystanti avalynė. Keturi atitvarai, įprastiniai raminamieji ir fiksavimas didina sužalojimų riziką.
Atsakymas
B · Žema lova, lovos signalizacija, vedimas į tualetą pagal grafiką, naktinė lemputė ir neslystančios kojinės
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: A · A common stress response to surgery that is monitored
Kodėl tai yra atsakymas
A mild leukocytosis is common after surgery because of tissue injury and the stress response. It is monitored along with temperature and wound assessment. A rising count after several days, or fever, suggests infection.Patikrinta pagal:WBC count · MedlinePlus (NIH) (2025)
Atsakymas
A · A common stress response to surgery that is monitored
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: B · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently
Kodėl tai yra atsakymas
A level of 2,2 mEq/L with coarse tremor and confusion is lithium toxicity. Fluid loss and NSAIDs both reduce lithium excretion by the kidneys. The dose is held, the provider is informed at once, and fluids and close monitoring are expected; severe cases may need dialysis.
Atsakymas
B · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently