Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should a patient collect a midstream urine sample?

  1. ACollect urine from the toilet bowl after passing it
  2. BCollect the very first part of the stream in the pot, then pass the rest into the toilet
  3. CCollect the last few drops after the bladder is empty
  4. DPass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Why should only the patient press the button of a patient-controlled analgesia (PCA) pump?

  1. AA drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
  2. BVisitors might damage the pump or change its settings if they touch it
  3. CThe pump only works with the patient's fingerprint
  4. DNurses are not allowed to give opioids
3.Klinikinė slaugaVidutinis

During a vesicant chemotherapy infusion, the patient reports burning and swelling at the cannula site. What should the nurse do first?

  1. AFlush the cannula hard with saline
  2. BIncrease the rate so that the infusion finishes as quickly as possible
  3. CApply a warm pack and continue the infusion
  4. DStop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
4.Klinikinė slaugaSunkus

Pacientas vidaus ligų palatoje viduriuoja jau tris dienas. Koks infekcijų kontrolės veiksmas tinkamiausias?

  1. APerkelti pacientą į bendrą palatą, kad vienvietės liktų laisvos
  2. BPalaukti, kol viduriavimas truks savaitę, ir tik tada imtis veiksmų
  3. CNaudoti tik alkoholinį rankų antiseptiką ir nemūvėti pirštinių, kad būtų taupomi ištekliai
  4. DNedelsiant izoliuoti, taikyti kontaktines atsargumo priemones ir išsiųsti išmatų mėginį
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354537HCO₃⁻mmol/L222619nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,33, PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa) ir HCO₃⁻ 19 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,33PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354535HCO₃⁻mmol/L222618papildoma normalaus tarpo acidozėgryna didelio tarpo acidozėpapildoma metabolinė alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo pH 7,33, PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa) ir HCO₃⁻ 18 mmol/L, kai Na⁺ 133 ir Cl⁻ 92 mmol/L. Pasinaudoję anijonų tarpu ir delta santykiu, spustelėkite tinkamiausią interpretaciją.

pH 7,33PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/LNa⁺ 133 mmol/LCl⁻ 92 mmol/L
  1. 1papildoma normalaus tarpo acidozė
  2. 2gryna didelio tarpo acidozė
  3. 3papildoma metabolinė alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 91 kg ir yra 163 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

91 kg163 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
1,5 kcal/mL76% laisvas vanduo85 mL/hkas 6 h80 kg · 30 mL/kg/parą20 h/parąV = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 80 kg, nustatytas 30 mL/kg per dieną skysčių tikslas, ir visi skysčiai suleidžiami per maitinimo zondą. Mišinyje yra 76 % laisvo vandens, jis teka 85 mL/h greičiu 20 valandas per dieną. Likę skysčiai skiriami vandens praplovimais kas 6 valandas. Koks yra kiekvieno praplovimo tūris V? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

80 kg30 mL/kg/parą76%85 mL/h · 20 hkas 6 h
V = mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 10%2400 mLaminorūgštys 3,5%2400 mLlipidai 20%500 mL · 2 kcal/mLN = baltymai/6,25NPC : N = ? : 1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 2400 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 10 % dekstrozės ir 3,5 % aminorūgščių, taip pat 500 mL 20 % lipidų emulsijos (2 kcal/mL). Raskite nebaltyminių kilokalorijų ir azoto santykį NPC : N (skaičius x iš x : 1). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

2400 mLdekstrozė 10%aminorūgštys 3,5%lipidai 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas prieširdžių plazdėjimas. Išmatuokite plazdėjimo bangų intervalą ir raskite: prieširdžių dažnis (k./min.).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
prieširdžių dažnis = bpm
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelinė tachikardijaIII laipsnio (visiška) AV blokadaidioventrikulinis ritmasasistolija

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelinė tachikardija
  2. 2III laipsnio (visiška) AV blokada
  3. 3idioventrikulinis ritmas
  4. 4asistolija
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Širdies sustojimo metu palatoje, koks veiksmas eina pirmas, kai patvirtinama, kad pacientas nereaguoja ir nekvėpuoja normaliai?

  1. ASusirasti paciento dokumentus ir patikrinti gaivinimo statusą, prieš kviečiant pagalbą
  2. BIšmatuoti kraujospūdį
  3. CKviesti pagalbą ir pradėti krūtinės ląstos paspaudimus
  4. DAtlikti du gelbstinčius įpūtimus, tada vieną minutę tikrinti pulsą
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Atliekant START triažą, suaugusysis nekvėpuoja. Kvėpavimo takų padėtis pakeista, bet auka vis tiek nekvėpuoja. Kokia teisinga kategorija?

  1. AGeltona ir grįžti vėliau
  2. BJuoda (mirę arba tikėtina mirtis)
  3. CRaudona, nes kvėpavimo nebuvimas yra skubiausias radinys
  4. DRaudona ir nedelsiant pradėti gaivinimą
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Skyriuje kilus norovirusų protrūkiui, kokį rankų higienos metodą personalas turėtų taikyti po paciento priežiūros?

  1. ARankų higienos nereikia, jei buvo mūvimos pirštinės
  2. BTik alkoholio pagrindo rankų antiseptiką
  3. CPlauti rankas vandeniu ir muilu
  4. DTik nusišluostyti rankas popieriniu rankšluosčiu
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?

  1. AThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
  2. BThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
  3. CEither type is fine, as long as it is given in the morning
  4. DPeople on steroids should never have any influenza vaccine
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AAbout every hour
  2. BOnce every 12 hours
  3. COnce a day before breakfast
  4. DOnly if symptoms occur
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient's bedside glucose meter shows "HI" (above its measuring range). The patient is drowsy. What should the nurse do?

  1. ARecord "HI" and repeat the meter test at the next scheduled time
  2. BAssume the meter is broken and give the usual insulin dose
  3. CGive oral glucose in case the reading is wrong and the patient is low
  4. DSend a venous sample to the lab and inform the provider at once

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot

Kodėl tai yra atsakymas

After cleaning, the first stream flushes bacteria from the urethra, so the midstream part is collected in a sterile container. This reduces contamination.

Atsakymas

D · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose

Kodėl tai yra atsakymas

If the patient becomes too sleepy they cannot press the button, so no more opioid is given. When others press it this safety is lost and respiratory depression can follow.

Atsakymas

A · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol

Kodėl tai yra atsakymas

Suspected extravasation of a vesicant needs the infusion stopped immediately. Local protocols then guide aspiration through the cannula, specific treatments, elevation, documentation and specialist review.

Atsakymas

D · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Nedelsiant izoliuoti, taikyti kontaktines atsargumo priemones ir išsiųsti išmatų mėginį

Kodėl tai yra atsakymas

Nepaaiškinamas viduriavimas gali būti infekcinis, pvz., dėl C. difficile ar noroviruso. Nedelsiant izoliuojant ir tiriant apsaugomi kiti pacientai.

Atsakymas

D · Nedelsiant izoliuoti, taikyti kontaktines atsargumo priemones ir išsiųsti išmatų mėginį
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,33: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 37 mmHg: įprasta (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: gryna didelio tarpo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 133 − (92 + 18) = 23

Delta santykis

(23 − 12)/(24 − 18) = 1,833
gryna didelio tarpo acidozė

Atsakymas

gryna didelio tarpo acidozė
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 90

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 30 + 20 + 0 + 15 = 90

Atsakymas

MFS = 90
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: I laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 91/1,63² = 34,25

Kategorija

I laipsnio nutukimas

Atsakymas

I laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: V = 277 mL

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Skysčių tikslas

30·80 = 2400 mL/parą

Laisvas vanduo iš mišinio

85·20 = 1700 mL
1700·0,76 = 1292 mL

Dar reikalingas vanduo

2400 − 1292 = 1108 mL/parą

Tūris vienam praplovimui

24/6 = 4 praplovimai
V = 1108/4 = 277 mL

Atsakymas

V = 277 mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC : N = 135

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 10·2400/100 = 240 g
aminorūgštys: 3,5·2400/100 = 84 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 240·3,4 = 816 kcal
aminorūgštys: 84·4 = 336 kcal
lipidai: 500·2 = 1000 kcal

Nebaltyminės kcal ir azotas

NPC = 816 + 1000 = 1816 kcal
N = 84/6,25 = 13,44 g

Santykis

NPC : N = 1816/13,44 = 135,1 ≈ 135 : 1

Atsakymas

NPC : N = 135

Maždaug 150 : 1 santykiai tipiški stabiliems pacientams; mažesni santykiai reiškia santykinai daugiau baltymų.

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių dažnis = 300 bpm

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Plazdėjimo bangos

F–F = 5 mažų langelių = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minutę

QRS kompleksai

R–R = 15 mažų langelių = 0,60 s → 1500 ÷ 15 = 100 per minutę
laidumo santykis = 300 ÷ 100 = 3:1

Atsakymas

prieširdžių dažnis = 300 bpm
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: idioventrikulinis ritmas

Daugiau skilvelinių ritmų: „torsades de pointes“ yra polimorfinė skilvelinė tachikardija, paprastai 150–250/min., kai platūs kompleksai keičia aukštį ir sukasi aplink izoliniją, kelis dūžius nukreipti aukštyn, paskui žemyn. Vadovėliuose ji siejama su pailgėjusiu QT intervalu, o gaivinimo gairėse jai skiriamas vaistas yra magnio sulfatas. Idioventrikulinis ritmas yra skilvelių pabėgimo ritmas: taisyklingas, platus QRS (0,12 s ar daugiau), be P dantelių, 20–40/min. (pagreitėjęs idioventrikulinis ritmas būna 40–100/min.). Monomorfinė skilvelinė tachikardija turi vienodus plačius kompleksus ir dažnį didesnį nei 100/min. Skilvelių virpėjimas yra chaotiškas, be pasikartojančio komplekso.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 38 mažų langelių, 1500 ÷ 38 ≈ 39 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,52 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,18 s, platus (0,12 s ar daugiau) ir keistos formos, o T banga nukreipta priešingai.

Interpretacija

idioventrikulinis ritmas

Atsakymas

idioventrikulinis ritmas

Idioventrikulinis ritmas yra pabėgimo ritmas: skilveliai perima valdymą, nes virš jų esantys ritmo vedliai nebeveikia.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Kviesti pagalbą ir pradėti krūtinės ląstos paspaudimus

Kodėl tai yra atsakymas

Kvieskite pagalbą (sustojimo komandą ir defibriliatorių) ir nedelsdami pradėkite kokybiškus paspaudimus. Ilgas pulso tikrinimas, delsimas ar kraujospūdžio matavimas veltui eikvoja laiką. Gaivinimo statusas, kai įmanoma, turėtų būti žinomas iš anksto.

Atsakymas

C · Kviesti pagalbą ir pradėti krūtinės ląstos paspaudimus
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Juoda (mirę arba tikėtina mirtis)

Kodėl tai yra atsakymas

Pagal START, auka, nekvėpuojanti po kvėpavimo takų padėties pakeitimo, žymima juoda. Vieno žmogaus gaivinimas atitrauktų gelbėtojus nuo daugelio kitų, galinčių išgyventi. Jei po padėties pakeitimo kvėpavimas prasideda, auka raudona.

Atsakymas

B · Juoda (mirę arba tikėtina mirtis)
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Plauti rankas vandeniu ir muilu

Kodėl tai yra atsakymas

Alkoholio pagrindo rankų antiseptikas norovirusų patikimai nesunaikina, todėl rankos plaunamos vandeniu ir muilu, kuris juos pašalina mechaniškai. Taip pat taikomos kontaktinės atsargumo priemonės ir kruopščiai valoma aplinka.

Atsakymas

C · Plauti rankas vandeniu ir muilu
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead

Kodėl tai yra atsakymas

The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.

Atsakymas

A · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · About every hour

Kodėl tai yra atsakymas

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Atsakymas

A · About every hour
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Send a venous sample to the lab and inform the provider at once

Kodėl tai yra atsakymas

"HI" means the glucose exceeds the meter's range, so the true value is unknown and may be very high, as in DKA or HHS. A laboratory sample is sent, the provider is informed promptly, and the patient is assessed for dehydration and ketones.Patikrinta pagal: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Diabetic ketoacidosis - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Send a venous sample to the lab and inform the provider at once

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals