Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient starts regular morphine. What is usually prescribed alongside it to prevent a common side effect?

  1. AA laxative
  2. BAn antihistamine
  3. CA diuretic
  4. DAn antibiotic
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kada vietoj aseptinės technikos galima taikyti „švarią" (nesterilią) techniką?

  1. AAtliekant procedūras, kurios nepažeidžia sterilių kūno sričių, pavyzdžiui, duodant geriamąjį vaistą
  2. BĮvedant centrinės venos kateterį
  3. CPerrišant šviežią operacinę žaizdą operacinėje, jei visą laiką mūvimos nesterilios pirštinės
  4. DKateterizuojant šlapimo pūslę
3.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient without diabetes is started on high-dose prednisolone. Why might capillary blood glucose be monitored?

  1. ASteroids destroy the pancreas
  2. BSteroids can raise the blood glucose
  3. CSteroids always cause hypoglycaemia
  4. DSteroids make glucose meters inaccurate
4.Klinikinė slaugaSunkus

Ūminiu pankreatitu sergančiam pacientui stiprus epigastrinis skausmas, plintantis į nugarą. Kuri slauga svarbiausia?

  1. AVisų skysčių ribojimas
  2. BPakankamas nuskausminimas, skysčiai į veną ir atidus skysčių balanso stebėjimas
  3. CSotus riebus valgis kasai stimuliuoti
  4. DGriežtas lovos režimas be stebėjimo
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 128 mmol/L, gliukozė 22 mmol/L ir karbamidas 18,1 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 128 mmol/Lgliukozė 22 mmol/Lkarbamidas 18,1 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 35 % deguonies, rodo PaO₂ 80 mmHg (10,7 kPa) ir PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 35%PaO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)
A–a gradientas = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: labai ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 39,2 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 16SpO₂ 96%orasSBP 150HR 76AT 39,2 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
84 g/L1,8 g/kg/parą60 mL/h98 kg24 h/parą10 g/matuoklisn = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 98 kg, reikia 1,8 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 84 g baltymų litre, ir jis teka 60 mL/h greičiu 24 valandas per dieną. Baltymų milteliai suteikia 10 g baltymų viename matuoklyje. Kiek matuoklių n per dieną reikia trūkumui padengti? Apvalinkite aukštyn iki sveiko matuoklio.

98 kg1,8 g/kg/parą84 g/L60 mL/h · 24 h10 g/matuoklis
n =
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 20%1800 mLaminorūgštys 4,25%1800 mLlipidai 20%250 mL · 2 kcal/mLdekstrozė 3,4 kcal/gaminorūgštys 4 kcal/gE = ? kcal

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1800 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 20 % dekstrozės ir 4,25 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 20 % lipidų emulsijos (2 kcal/mL). Raskite bendrą pacientui suteikiamą energiją E kcal per dieną. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1800 mLdekstrozė 20%aminorūgštys 4,25%lipidai 250 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė tachikardijanormalus sinusinis ritmasjungtinis ritmasI laipsnio AV blokada

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė tachikardija
  2. 2normalus sinusinis ritmas
  3. 3jungtinis ritmas
  4. 4I laipsnio AV blokada
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)III laipsnio (visiška) AV blokadaII laipsnio AV blokada, II tipassinusinė bradikardija

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  2. 2III laipsnio (visiška) AV blokada
  3. 3II laipsnio AV blokada, II tipas
  4. 4sinusinė bradikardija
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse sees a nursing assistant leave a confused patient’s bed in the highest position after care. What should the nurse do?

  1. AWrite it in the assistant’s yearly review only
  2. BLeave it because the patient is asleep
  3. CLower the bed now and remind the assistant why it matters
  4. DAsk the family to lower the bed when they next visit
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Kurio paciento planuojamą išrašymą slaugytojas turėtų užklausti?

  1. APacientą po išvaržos operacijos, kuris šlapinasi ir valgo
  2. BPacientą praėjus dviem dienoms po operacijos su nauju 112/min širdies susitraukimų dažniu ir 38,4 °C temperatūra
  3. CPacientą, sergantį pneumonija, be karščiavimo 48 valandas vartojantį geriamuosius antibiotikus
  4. DPacientą su stabiliu gipsu, saugiai vaikštantį su ramentais
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Why is blood glucose control important around the time of surgery?

  1. AGlucose levels only affect patients who have type 1 diabetes
  2. BHigh glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
  3. CLow glucose is needed around surgery so that the wound edges close more quickly
  4. DHigh glucose makes anesthetic drugs work for much longer and delays waking up
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Several patients arrive with suspected inhalational anthrax after a deliberate release. Which precautions are needed for their care?

  1. AAirborne precautions in negative-pressure rooms, because spores are inhaled
  2. BDroplet precautions with surgical masks
  3. CStandard precautions, because it is not spread from person to person
  4. DContact precautions with gowns and gloves
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient starts high-dose prednisone. Which laboratory change should the nurse expect?

  1. AA fall in the white cell count
  2. BA rise in serum potassium
  3. CA rise in blood glucose
  4. DA fall in serum sodium
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A child with sickle cell disease and a recent viral illness is pale and tired. The hemoglobin has fallen sharply, and the reticulocyte count is very low. What is the most likely problem?

  1. AA vaso-occlusive pain crisis in the bones
  2. BAn aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
  3. CA normal finding in sickle cell disease
  4. DIron deficiency from a poor diet over months

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · A laxative

Kodėl tai yra atsakymas

Because opioid-induced constipation is so common, a regular laxative is usually prescribed with regular opioids, and bowel movements are monitored.

Atsakymas

A · A laxative
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Atliekant procedūras, kurios nepažeidžia sterilių kūno sričių, pavyzdžiui, duodant geriamąjį vaistą

Kodėl tai yra atsakymas

Aseptinė technika reikalinga patenkant į paprastai sterilias sritis ar liečiant svarbiausias invazinių priemonių dalis. Įprastoms neinvazinėms procedūroms pakanka standartinių atsargumo priemonių.

Atsakymas

A · Atliekant procedūras, kurios nepažeidžia sterilių kūno sričių, pavyzdžiui, duodant geriamąjį vaistą
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Steroids can raise the blood glucose

Kodėl tai yra atsakymas

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, causing steroid-induced hyperglycaemia. Glucose monitoring identifies patients who need treatment.

Atsakymas

B · Steroids can raise the blood glucose
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Pakankamas nuskausminimas, skysčiai į veną ir atidus skysčių balanso stebėjimas

Kodėl tai yra atsakymas

Ūminis pankreatitas gali sukelti didelį skysčių netekimą ir organų nepakankamumą. Slauga sutelkta į skysčių terapiją, nuskausminimą, šlapimo kiekio ir gliukozės stebėjimą bei, kai įmanoma, ankstyvą maitinimą.

Atsakymas

B · Pakankamas nuskausminimas, skysčiai į veną ir atidus skysčių balanso stebėjimas
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 296 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·128 + 22 + 18,1 = 296,1 ≈ 296 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 296 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 115,8 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,35·713 − 43/0,8 = 249,5 − 53,75 = 195,8 mmHg

Gradientas

A–a = 195,8 − 80 = 115,8 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 115,8 mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 17

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 3 + 4 + 2 + 3 + 3 = 17

Atsakymas

B = 17
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 2 = 2
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: n = 6

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,8·98 = 176,4 g/parą

Baltymai iš mišinio

60·24 = 1440 mL = 1,44 L
1,44·84 = 121 g/parą

Trūkumas

ΔP = 176,4 − 121 = 55,44 g

Matuokliai

55,44/10 = 5,544 → n = 6

Atsakymas

n = 6
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: E = 2030 kcal/parą

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 20·1800/100 = 360 g
aminorūgštys: 4,25·1800/100 = 76,5 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 360·3,4 = 1224 kcal
aminorūgštys: 76,5·4 = 306 kcal
lipidai: 250·2 = 500 kcal

Visa energija

E = 1224 + 306 + 500 = 2030 kcal/parą

Atsakymas

E = 2030 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: I laipsnio AV blokada

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 22 mažų langelių, 1500 ÷ 22 ≈ 68 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,88 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,24 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

I laipsnio AV blokada

Atsakymas

I laipsnio AV blokada
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: II laipsnio AV blokada, II tipas

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 5 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 50 per minutę.
2. Ritmas: P dantelių ritmas reguliarus; R–R reguliarus, išskyrus ilgą pauzę, kur trūksta QRS.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,88 s, 68 per minutę); po vieno iš kiekvienų 4 P dantelių nesusidaro QRS.
4. PR intervalas: pastovus, 0,18 s perduotuose susitraukimuose.
5. QRS: 0,12 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

II laipsnio AV blokada, II tipas

Atsakymas

II laipsnio AV blokada, II tipas

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Lower the bed now and remind the assistant why it matters

Kodėl tai yra atsakymas

A high bed increases the risk of a serious fall, so the nurse corrects it at once and gives brief, clear feedback. Leaving it or delaying feedback leaves the patient at risk.

Atsakymas

C · Lower the bed now and remind the assistant why it matters
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Pacientą praėjus dviem dienoms po operacijos su nauju 112/min širdies susitraukimų dažniu ir 38,4 °C temperatūra

Kodėl tai yra atsakymas

Naujas karščiavimas ir tachikardija po operacijos gali signalizuoti infekciją ar kitą komplikaciją, todėl slaugytojas prieš išrašymą turėtų įvertinti ir pareikšti susirūpinimą. Kiti pacientai stabilūs ir pasiekia numatytus tikslus.

Atsakymas

B · Pacientą praėjus dviem dienoms po operacijos su nauju 112/min širdies susitraukimų dažniu ir 38,4 °C temperatūra
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · High glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection

Kodėl tai yra atsakymas

Hyperglycemia weakens neutrophil function and slows healing, so it increases the risk of surgical site infection. Keeping glucose in the target range is part of infection prevention for surgical patients.

Atsakymas

B · High glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Standard precautions, because it is not spread from person to person

Kodėl tai yra atsakymas

Inhalational anthrax is caught by breathing in spores from the environment and does not spread from person to person, so standard precautions are enough. Decontamination may still be needed for people with spores on their skin or clothing.

Atsakymas

C · Standard precautions, because it is not spread from person to person
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · A rise in blood glucose

Kodėl tai yra atsakymas

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing glucose production and reducing insulin sensitivity. They also tend to lower potassium, retain sodium and raise the white cell count by releasing neutrophils into the blood.Patikrinta pagal: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

C · A rise in blood glucose
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with sickle cell disease depend on a high reticulocyte count because their red cells live only a short time. Parvovirus B19 can stop red cell production for days, causing a rapid fall in hemoglobin with very low reticulocytes. Transfusion may be needed.Patikrinta pagal: Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals