Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A bedbound patient who has not opened their bowels for a week now has liquid stool leaking constantly. What should the nurse suspect?

  1. AFaecal impaction with overflow
  2. BA side effect of drinking too much water
  3. CNormal bowel function returning
  4. DAn infection that needs antidiarrhoeal drugs at once
2.Slaugos pagrindaiSunkus

For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?

  1. AUp to 2 hours before
  2. BUp to 24 hours before
  3. CUp to 12 hours before
  4. DWater is not allowed from the day before
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Long-term amiodarone treatment can affect which of the following?

  1. AThe sense of smell and taste only, with no other effects
  2. BBlood glucose and cholesterol only
  3. CHair colour and nail growth only, with no effect on organs
  4. DThyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
4.Klinikinė slaugaSunkus

An older patient found on the floor after lying there for many hours has dark brown urine and a very high creatine kinase. What is the main risk?

  1. AA stroke
  2. BA urinary tract infection from lying in urine
  3. CHypoglycaemia
  4. DAcute kidney injury from rhabdomyolysis
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,23PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L22269papildoma normalaus tarpo acidozėgryna didelio tarpo acidozėpapildoma metabolinė alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo pH 7,23, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa) ir HCO₃⁻ 9 mmol/L, kai Na⁺ 140 ir Cl⁻ 110 mmol/L. Pasinaudoję anijonų tarpu ir delta santykiu, spustelėkite tinkamiausią interpretaciją.

pH 7,23PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/LNa⁺ 140 mmol/LCl⁻ 110 mmol/L
  1. 1papildoma normalaus tarpo acidozė
  2. 2gryna didelio tarpo acidozė
  3. 3papildoma metabolinė alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 24/min., SpO₂ 96 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 37,6 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 24SpO₂ 96%O₂SBP 124HR 88AT 37,6 °C
NEWS2 =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 88 kg ir yra 179 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

88 kg179 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
68 g/L1,8 g/kg/parą90 mL/h62 kg16 h/parą5 g/matuoklisn = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 62 kg, reikia 1,8 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 68 g baltymų litre, ir jis teka 90 mL/h greičiu 16 valandas per dieną. Baltymų milteliai suteikia 5 g baltymų viename matuoklyje. Kiek matuoklių n per dieną reikia trūkumui padengti? Apvalinkite aukštyn iki sveiko matuoklio.

62 kg1,8 g/kg/parą68 g/L90 mL/h · 16 h5 g/matuoklis
n =
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
16 hdekstrozė 17,5%1800 mLaminorūgštys 4%1800 mL81 kg16 hGIR = ? mg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis, sveriantis 81 kg, gauna 1800 mL parenterinės mitybos, kurioje yra 17,5 % dekstrozės, per 16 valandas. Raskite gliukozės infuzijos greitį GIR mg/kg/min. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

81 kg1800 mLdekstrozė 17,5%16 h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVprieširdžių virpėjimasprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumasjungtinis ritmasprieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1prieširdžių virpėjimas
  2. 2prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
  3. 3jungtinis ritmas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma AV blokada, todėl prieširdžiai ir skilveliai plaka skirtingu dažniu. Išmatuokite P–P intervalą ir raskite: prieširdžių dažnis (k./min., 1500 metodas, sveikasis skaičius).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
prieširdžių dažnis = bpm
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Slaugytojas randa pacientą ant grindų prie lovos. Koks pirmas veiksmas?

  1. APaskambinti paciento šeimai ir paaiškinti, kas nutiko
  2. BIškart padėti pacientui grįžti į lovą su kolegos pagalba
  3. CSurašyti incidento pranešimą, kol detalės šviežios
  4. DĮvertinti paciento reakciją ir sužalojimus, prieš jį judinant
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientui su centriniu veniniu kateteriu, šalinant liniją, staiga atsiranda dusulys, krūtinės skausmas ir krintantis SpO₂. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. APraplauna kateterį fiziologiniu tirpalu užsikimšimui pašalinti
  2. BPasodina pacientą tiesiai ir greitai baigia šalinti liniją
  3. CUždengia vietą, paguldo ant kairiojo šono galva žemyn, duoda deguonies ir kviečia pagalbą
  4. DPaprašo pacientą lėtai ir giliai kvėpuoti ir tęsia
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

When walking with axillary crutches, where should the patient’s weight be taken?

  1. AOn the shoulders, with the crutches pressed upward
  2. BOn the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
  3. COn the elbows, kept bent at a right angle with the crutch tops tucked under the arms
  4. DOn the armpits, resting on the crutch tops
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Paciento žaizdoje buvo MRSA ir dabar reikia keisti tvarstį. Kokios AAP tinkamos?

  1. ATik N95 respiratorius, nes MRSA yra atsparus mikroorganizmas
  2. BJokių AAP, jei vėliau nuvalomos rankos
  3. CTik sterilios pirštinės, be chalato ar kitos apsaugos
  4. DChalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient taking a statin reports new, unexplained muscle pain and weakness. Which laboratory test would the nurse expect to be ordered?

  1. ACardiac troponin
  2. BCreatine kinase (CK)
  3. CSerum lipase
  4. DSerum ammonia
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

An older adult has bone pain, fatigue and frequent infections. Results show anemia, a calcium of 12,4 mg/dL (3,1 mmol/L), a raised total protein and a rising creatinine. Which condition should be suspected?

  1. APrimary hypothyroidism
  2. BIron-deficiency anemia
  3. CAcute viral hepatitis
  4. DMultiple myeloma

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Faecal impaction with overflow

Kodėl tai yra atsakymas

Overflow happens when liquid stool seeps around impacted hard faeces. Giving antidiarrhoeal drugs would make it worse; the nurse reports it for assessment and treatment.

Atsakymas

A · Faecal impaction with overflow
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Up to 2 hours before

Kodėl tai yra atsakymas

Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.

Atsakymas

A · Up to 2 hours before
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight

Kodėl tai yra atsakymas

Amiodarone can cause hypo- or hyperthyroidism, pulmonary fibrosis, liver problems and photosensitivity. Regular monitoring of thyroid and liver function is needed.

Atsakymas

D · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Acute kidney injury from rhabdomyolysis

Kodėl tai yra atsakymas

Prolonged pressure on muscles causes rhabdomyolysis, releasing myoglobin and potassium. Myoglobin can block kidney tubules; treatment includes IV fluids and close monitoring of urine output and electrolytes.

Atsakymas

D · Acute kidney injury from rhabdomyolysis
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 15 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|22 − 40| = 18 mmHg → 1,8 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,8 = 15 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 15 mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma normalaus tarpo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 140 − (110 + 9) = 21

Delta santykis

(21 − 12)/(24 − 9) = 0,6
papildoma normalaus tarpo acidozė

Atsakymas

papildoma normalaus tarpo acidozė
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 4

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 24/min → 2
SpO₂ 96% → 0
su deguonimi → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 4

Atsakymas

NEWS2 = 4
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: antsvoris

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 88/1,79² = 27,46

Kategorija

antsvoris

Atsakymas

antsvoris
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: n = 3

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,8·62 = 111,6 g/parą

Baltymai iš mišinio

90·16 = 1440 mL = 1,44 L
1,44·68 = 97,92 g/parą

Trūkumas

ΔP = 111,6 − 97,92 = 13,68 g

Matuokliai

13,68/5 = 2,736 → n = 3

Atsakymas

n = 3
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: GIR = 4,05 mg/kg/min

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozė maišelyje

17,5·1800/100 = 315 g = 315 000 mg

Infuzijos minutės

16·60 = 960 min

Gliukozės infuzijos greitis

GIR = 315 000/(81·960) = 4,051 ≈ 4,05 mg/kg/min

Atsakymas

GIR = 4,05 mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių virpėjimas

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 8 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 80 per minutę.
2. Ritmas: visiškai nereguliarus, R–R nuo 0,50 iki 0,98 s be dėsningumo.
3. P dantelis: nėra; izolinijoje matyti smulkios nereguliarios virpėjimo bangos.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

prieširdžių virpėjimas

Atsakymas

prieširdžių virpėjimas
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių dažnis = 63 bpm

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Prieširdžių dažnis

P–P = 24 mažų langelių = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 62,5 ≈ 63 per minutę

Skilvelių dažnis

4 QRS kompleksų per 6 s × 10 = 40 per minutę

Atsakymas

prieširdžių dažnis = 63 bpm

Atsakymas

prieširdžių dažnis = 63 bpm

II laipsnio I tipas (Wenckebach): 3 P dantelių kiekvieniems 2 QRS kompleksų.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Įvertinti paciento reakciją ir sužalojimus, prieš jį judinant

Kodėl tai yra atsakymas

Slaugytojas pirmiausia patikrina reakciją, kvėpavimą ir sužalojimus, pavyzdžiui, galvos traumą ar klubo lūžį. Tik tada pacientas saugiai perkeliamas su pagalba. Informuojamas gydytojas, o pranešimas surašomas vėliau.

Atsakymas

D · Įvertinti paciento reakciją ir sužalojimus, prieš jį judinant
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Uždengia vietą, paguldo ant kairiojo šono galva žemyn, duoda deguonies ir kviečia pagalbą

Kodėl tai yra atsakymas

Šie požymiai šalinant liniją rodo oro emboliją. Vietos uždengimas sandariu tvarsčiu sustabdo tolesnį oro patekimą, o padėtis ant kairiojo šono galva žemyn padeda sulaikyti orą dešiniojoje širdies pusėje, toliau nuo plaučių arterijos. Toliau duodamas deguonis ir kviečiama skubi pagalba.

Atsakymas

C · Uždengia vietą, paguldo ant kairiojo šono galva žemyn, duoda deguonies ir kviečia pagalbą
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits

Kodėl tai yra atsakymas

Weight is taken on the hands and arms. Leaning on the crutch tops can compress the brachial plexus and cause crutch palsy, so a gap is kept between the crutch top and the axilla.

Atsakymas

B · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Chalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA plinta kontaktu, todėl dėvimas chalatas ir pirštinės. Pagal standartines atsargumo priemones pridedama akių ir veido apsauga, kai galimas žaizdos skysčio aptaškymas. Dėl žaizdos MRSA respiratoriaus nereikia.

Atsakymas

D · Chalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Creatine kinase (CK)

Kodėl tai yra atsakymas

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. A raised CK confirms muscle injury, and the provider may stop the statin. The nurse also asks about dark urine, which can signal myoglobin in the urine.Patikrinta pagal: Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023)

Atsakymas

B · Creatine kinase (CK)
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Multiple myeloma

Kodėl tai yra atsakymas

Multiple myeloma typically causes high calcium from bone destruction, kidney damage, anemia and bone lesions, plus a raised protein from a monoclonal antibody. Recurrent infections reflect poor production of normal antibodies.Patikrinta pagal: Multiple Myeloma · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Atsakymas

D · Multiple myeloma

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals