Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient is found on the floor beside the bed. What should the nurse do first?

  1. ACheck responsiveness and look for injuries before moving them
  2. BComplete the incident report first, then go back to assess the patient fully
  3. CLift the patient straight back into bed
  4. DAsk the patient to stand up on their own
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient has a temperature of 38,7 °C and a white cell count of 18 × 10⁹/L (18,000/mm³). What do these findings most suggest?

  1. ADehydration only
  2. BAn infection or significant inflammation
  3. CA low risk of infection because the count is high
  4. DA normal post-meal result
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ATo check the wound stays closed before removing the rest
  2. BTo reduce the cost of dressings
  3. CBecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
  4. DTo make the procedure faster
4.Klinikinė slaugaSunkus

Why can sepsis be missed in older adults?

  1. AThey may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
  2. BOlder adults cannot develop sepsis because their immune system is weaker
  3. COlder adults always have a very high fever
  4. DBlood tests are not useful in older people
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354550HCO₃⁻mmol/L222631nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,42, PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) ir HCO₃⁻ 31 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,42PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 24 % deguonies, rodo PaO₂ 55 mmHg (7,3 kPa) ir PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 24%PaO₂ 55 mmHg (7,3 kPa)PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)
A–a gradientas = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 96 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 84/50 mmHg, pulsas 50/min., budrus, temperatūra 37,5 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 12SpO₂ 96%O₂SBP 84HR 50AT 37,5 °C
NEWS2 =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
165 cmmoterisIBW = ? kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naudodami Devine formulę raskite idealų kūno svorį IBW. Lytis: moteris; ūgis 165 cm (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

165 cmmoteris1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
125 kg172 cmvyrasBMI = kg/m²P = ? g/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Kritinės būklės pacientas (vyras) yra 172 cm ūgio ir sveria 125 kg. Pratybų protokolas numato 2 g baltymų kilogramui idealiojo kūno svorio (Devine) per parą, jei KMI yra nuo 30 iki mažiau nei 40 kg/m², ir 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, jei KMI yra 40 kg/m² ar daugiau. Raskite baltymų tikslą P g/parą. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

172 cm125 kgvyrasBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė tachikardijaI laipsnio AV blokadajungtinis ritmassinusinė bradikardija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė tachikardija
  2. 2I laipsnio AV blokada
  3. 3jungtinis ritmas
  4. 4sinusinė bradikardija
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma AV blokada, todėl prieširdžiai ir skilveliai plaka skirtingu dažniu. QRS kompleksai reguliarūs: raskite skilvelių dažnis (k./min., 1500 metodas, sveikasis skaičius).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
skilvelių dažnis = bpm
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient taking clozapine reports a sore throat and fever. What is the priority action?

  1. AHold the dose and report so the white cell count can be checked
  2. BIncrease the dose because the symptoms suggest a relapse
  3. COffer throat lozenges and continue the usual dose
  4. DAdvise the patient to gargle with warm salt water and rest in bed
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientas gauna parenterinę mitybą per centrinę liniją. Kuris radinys reikalauja neatidėliotinų veiksmų?

  1. APrakaitavimas, drebulys ir 62 mg/dL (3,4 mmol/L) gliukozė, infuzijai netikėtai nutrūkus
  2. B150 mg/dL (8,3 mmol/L) gliukozė, kol vyksta infuzija
  3. CSausas, nepažeistas tvarstis ant linijos
  4. D0,2 kg svorio padidėjimas nuo vakar
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. AAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
  2. BA chest x-ray every month for the first year
  3. CA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
  4. DNo screening, because BCG prevents all TB
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Kuri mikroorganizmo ir perdavimo keliais pagrįstų atsargumo priemonių pora teisinga?

  1. AKiaulytė – lašinės
  2. BTymai – tik kontaktinės
  3. CGripas – tik oru plintančių infekcijų
  4. DC. difficile – oru plintančių infekcijų
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with a potassium of 2,8 mEq/L has potassium chloride prescribed IV. Which statement about giving it is correct?

  1. AIt is added to the IV bag without mixing, so it stays at the bottom
  2. BIt is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
  3. CIt may be given as a slow IV push over one minute if the level is very low
  4. DIt is given as an undiluted bolus into a large vein to avoid irritation
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient taking isoniazid for latent TB reports nausea, loss of appetite and dark urine. The ALT is five times the upper limit of normal. What is the best action?

  1. AContinue the isoniazid and give it with food to settle the stomach
  2. BDouble the dose to finish the treatment course more quickly
  3. CHold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once
  4. DReassure the patient that dark urine is a harmless drug effect

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Check responsiveness and look for injuries before moving them

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse first calls for help and assesses the patient, including for head and hip injury. The patient is moved only when safe, using proper equipment, and the doctor is informed.

Atsakymas

A · Check responsiveness and look for injuries before moving them
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · An infection or significant inflammation

Kodėl tai yra atsakymas

A raised white cell count with fever usually means the body is fighting an infection or major inflammation. The nurse reports it and looks for the source, including sepsis.

Atsakymas

B · An infection or significant inflammation
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · To check the wound stays closed before removing the rest

Kodėl tai yra atsakymas

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Atsakymas

A · To check the wound stays closed before removing the rest
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility

Kodėl tai yra atsakymas

Older people may have a normal or low temperature and present with delirium, falls or general decline. Early warning scores and a high index of suspicion are important.

Atsakymas

A · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: visiškai kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,42: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 50 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: esant metabolinei alkalozei PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 40,7–44,7 mmHg, todėl išmatuoti 50 mmHg rodo papildoma kvėpavimo acidozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

visiškai kompensuota

Atsakymas

visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 79,87 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,24·713 − 29/0,8 = 171,1 − 36,25 = 134,9 mmHg

Gradientas

A–a = 134,9 − 55 = 79,87 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 79,87 mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 6

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
su deguonimi → 2
SBP 84 mmHg → 3
HR 50/min → 1
budrus (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 1 + 0 + 0 = 6

Atsakymas

NEWS2 = 6
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Rizikos lygis

15 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: IBW = 56,9 kg

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Ūgis coliais

165 cm/2,54 = 64,96 in

Idealusis kūno svoris (Devine)

IBW = 45,5 + 2,3·(64,96 − 60) = 56,91 ≈ 56,9 kg

Atsakymas

IBW = 56,9 kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: P = 169 g/parą

Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sergant kritine liga (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Baltymų tikslas – 2 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 30–40, ir iki 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 40 ir daugiau. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Kūno masės indeksas

BMI = 125/1,72² = 42,25 kg/m²

Idealusis kūno svoris (Devine)

172 cm/2,54 = 67,72 in
IBW = 50 + 2,3·(67,72 − 60) = 67,75 kg

Baltymų tikslas

KMI 40 ar daugiau: 2,5 g kilogramui idealaus kūno svorio.

P = 2,5·67,75 = 169,4 ≈ 169 g/parą

Atsakymas

P = 169 g/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: I laipsnio AV blokada

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 27 mažų langelių, 1500 ÷ 27 ≈ 56 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,08 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,30 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

I laipsnio AV blokada

Atsakymas

I laipsnio AV blokada
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių dažnis = 36 bpm

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Prieširdžių dažnis

P–P = 21 mažų langelių = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 per minutę

Skilvelių dažnis

R–R = 42 mažų langelių = 1,68 s → 1500 ÷ 42 = 35,71 ≈ 36 per minutę

Atsakymas

skilvelių dažnis = 36 bpm

Atsakymas

skilvelių dažnis = 36 bpm

2:1 AV blokada: kas antras P dantelis neperduodamas, todėl prieširdžių dažnis du kartus didesnis už skilvelių dažnį.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Hold the dose and report so the white cell count can be checked

Kodėl tai yra atsakymas

Clozapine can cause agranulocytosis. A sore throat or fever may be the first sign of infection, so the nurse reports it and the neutrophil count is checked before more doses are given.

Atsakymas

A · Hold the dose and report so the white cell count can be checked
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Prakaitavimas, drebulys ir 62 mg/dL (3,4 mmol/L) gliukozė, infuzijai netikėtai nutrūkus

Kodėl tai yra atsakymas

Parenterinėje mitybos tirpale yra daug gliukozės, o organizmas atsako dideliu insulino kiekiu. Staiga nutrūkus infuzijai, gali atsirasti atoveikio hipoglikemija. Slaugytojas gydo mažą gliukozę pagal protokolą, informuoja gydytoją ir laikosi nutrūkusios infuzijos tvarkos. Nedaug padidėjusi gliukozė, nepažeistas tvarstis ir nedidelis svorio pokytis yra tikėtini arba nežymūs.

Atsakymas

A · Prakaitavimas, drebulys ir 62 mg/dL (3,4 mmol/L) gliukozė, infuzijai netikėtai nutrūkus
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Kodėl tai yra atsakymas

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Atsakymas

A · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Kiaulytė – lašinės

Kodėl tai yra atsakymas

Kiaulytė plinta kvėpavimo takų lašeliais, todėl taikomos lašinės atsargumo priemonės. Tymai plinta oru, C. difficile reikia kontaktinių atsargumo priemonių, o gripui – lašinių.

Atsakymas

A · Kiaulytė – lašinės
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push

Kodėl tai yra atsakymas

Concentrated potassium chloride given as an IV push can cause fatal cardiac arrest, so it is never pushed. It is diluted, mixed well and given by infusion pump at a rate set by protocol, often with cardiac monitoring at higher rates.

Atsakymas

B · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Hold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once

Kodėl tai yra atsakymas

Isoniazid can cause hepatitis, which may be severe. Symptoms such as nausea, loss of appetite and dark urine with a markedly raised ALT mean the drug should be held and the prescriber informed. Patients are taught to avoid alcohol and report these symptoms early.

Atsakymas

C · Hold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals