Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. ASpeak louder and more slowly than usual
  2. BAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
  3. CFinish their sentences quickly for them to save them frustration
  4. DTalk to the family instead of the patient
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Veiksnus pacientas atsisako paskirto gydymo. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APaprašyti artimojo duoti sutikimą vietoj jo
  2. BVis tiek skirti gydymą, nes jis paskirtas ir gydytojas nusprendė, kad tai atitinka paciento interesus
  3. CGerbti atsisakymą, įsitikinti, kad pacientas supranta pasekmes, informuoti komandą ir tai užrašyti
  4. DPaslėpti vaistą paciento maiste
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Why is oxygen often humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AHumidification lowers the oxygen concentration to a safer level
  2. BThe tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
  3. CDry oxygen causes high blood glucose
  4. DHumidity is needed for the oxygen to work as a drug
4.Klinikinė slaugaSunkus

An older patient found on the floor after lying there for many hours has dark brown urine and a very high creatine kinase. What is the main risk?

  1. AHypoglycaemia
  2. BA stroke
  3. CAcute kidney injury from rhabdomyolysis
  4. DA urinary tract infection from lying in urine
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 130 mmol/L, gliukozė 14,5 mmol/L ir karbamidas 20,2 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 130 mmol/Lgliukozė 14,5 mmol/Lkarbamidas 20,2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 21 % deguonies, rodo PaO₂ 64 mmHg (8,5 kPa) ir PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 21%PaO₂ 64 mmHg (8,5 kPa)PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)
A–a gradientas = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 37,0 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 98%orasSBP 124HR 58AT 37,0 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
1,2 kcal/mL30 kcal/kg/parą? mL/h90 kg20 h/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusiajam, sveriančiam 90 kg (KMI mažesnis nei 30), reikia 30 kcal/kg per dieną. Maitinimo per zondą mišinys suteikia 1,2 kcal/mL ir teka pompa 20 valandas per dieną. Kokį greitį R nustatote pompoje, mL/h? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

90 kg30 kcal/kg/parą1,2 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 20%1000 mLaminorūgštys 4,25%1000 mLlipidai 10%250 mL · 1,1 kcal/mLN = baltymai/6,25NPC : N = ? : 1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1000 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 20 % dekstrozės ir 4,25 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite nebaltyminių kilokalorijų ir azoto santykį NPC : N (skaičius x iš x : 1). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mLdekstrozė 20%aminorūgštys 4,25%lipidai 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas sinusinis ritmas su viena pauze. Išmatuokite pauzė, R–R intervalą per ją, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
pauzė = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Išmatuokite paskutinio perduoto susitraukimo prieš neperduotą P dantelį PR intervalą (tai ilgiausias PR) sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
ilgiausias PR = s
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse teaches a patient with heart failure. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will weigh myself every morning after I use the toilet.”
  2. B“I will take my water tablet in the morning.”
  3. C“I add extra salt to my food so it tastes better.”
  4. D“I will call if my weight goes up quickly over a day or two.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A charge nurse notices that a nurse smells of alcohol and is slurring words at the start of the shift. What is the priority?

  1. ALet the nurse work, but only with stable patients
  2. BRemove the nurse from patient care and report it according to policy
  3. CAsk the nurse to drink coffee and then start work
  4. DWait until the end of the shift and then discuss the concern with the nurse privately
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kodėl geriamieji skysti vaistai duodami geriamaisiais ar enteriniais, o ne įprastais intraveniniais švirkštais?

  1. AIntraveniniais švirkštais negalima tiksliai išmatuoti nedidelių geriamojo skysčio tūrių
  2. BGeriamieji švirkštai tiksliau matuoja intravenines dozes
  3. CGeriamieji švirkštai netinka intraveninėms linijoms, todėl išvengiama netinkamo vartojimo būdo klaidų
  4. DSaugos priežasties nėra; tai tik tradicija
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

The fire alarm sounds, but the nurse does not know where the fire is. What should the nurse do?

  1. ALeave the unit and the building to find out where the fire is
  2. BOpen all doors so patients can be seen easily
  3. CClose the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
  4. DEvacuate all patients down the stairs at once, starting with those in bed
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui, gaunančiam heparino infuziją, aPTT yra 110 sekundžių; protokolo tikslas – 1,5–2,5 karto didesnis už kontrolę, kuri 30 sekundžių. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APadidinti infuzijos greitį, nes rezultatas viršija tikslinį intervalą
  2. BLaikytis heparino protokolo, patikrinti, ar nėra kraujavimo, ir informuoti gydytoją
  3. CDuoti paskirto vitamino K ir tęsti infuziją
  4. DTęsti nekeičiant ir pakartoti aPTT kitą rytą
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

The nurse teaches a patient with thrombocytopenia (platelets 25 × 10³/µL) about home safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll take aspirin if I get a headache"
  2. B"I'll use an electric razor to shave"
  3. C"I'll use a soft-bristled toothbrush"
  4. D"I'll blow my nose gently, not forcefully"

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Kodėl tai yra atsakymas

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Atsakymas

B · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Gerbti atsisakymą, įsitikinti, kad pacientas supranta pasekmes, informuoti komandą ir tai užrašyti

Kodėl tai yra atsakymas

Veiksnus suaugusysis gali atsisakyti gydymo. Slaugytojas turėtų išsiaiškinti priežastis, suteikti informacijos, pranešti paskyrusiam gydytojui ir užrašyti. Slaptas vaistų skyrimas be tinkamos teisinės procedūros nepriimtinas.

Atsakymas

C · Gerbti atsisakymą, įsitikinti, kad pacientas supranta pasekmes, informuoti komandą ir tai užrašyti
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air

Kodėl tai yra atsakymas

The upper airway normally humidifies inspired air. Without it, secretions become thick and may block the tracheostomy tube, so humidification is used.

Atsakymas

B · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Acute kidney injury from rhabdomyolysis

Kodėl tai yra atsakymas

Prolonged pressure on muscles causes rhabdomyolysis, releasing myoglobin and potassium. Myoglobin can block kidney tubules; treatment includes IV fluids and close monitoring of urine output and electrolytes.

Atsakymas

C · Acute kidney injury from rhabdomyolysis
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 295 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·130 + 14,5 + 20,2 = 294,7 ≈ 295 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 295 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 48,23 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,21·713 − 30/0,8 = 149,7 − 37,5 = 112,2 mmHg

Gradientas

A–a = 112,2 − 64 = 48,23 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 48,23 mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 55

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 0 + 20 + 20 + 0 = 55

Atsakymas

MFS = 55
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: R = 113 mL/h

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalinga energija

E = 30·90 = 2700 kcal/parą

Paros tūris

V = 2700/1,2 = 2250 mL/parą

Pompos greitis

R = 2250/20 = 112,5 ≈ 113 mL/h

Atsakymas

R = 113 mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC : N = 140

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 20·1000/100 = 200 g
aminorūgštys: 4,25·1000/100 = 42,5 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 200·3,4 = 680 kcal
aminorūgštys: 42,5·4 = 170 kcal
lipidai: 250·1,1 = 275 kcal

Nebaltyminės kcal ir azotas

NPC = 680 + 275 = 955 kcal
N = 42,5/6,25 = 6,8 g

Santykis

NPC : N = 955/6,8 = 140,4 ≈ 140 : 1

Atsakymas

NPC : N = 140

Maždaug 150 : 1 santykiai tipiški stabiliems pacientams; mažesni santykiai reiškia santykinai daugiau baltymų.

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: pauzė = 1,6 s

Siaurų kompleksų tachikardija ir pauzės: supraventrikulinė tachikardija (SVT) yra taisyklinga tachikardija maždaug 150–250/min. su siaurais QRS kompleksais; P dantelių dažniausiai nematyti, nes jie paslėpti QRS komplekse arba T bangoje. Sinusinė tachikardija suaugusiajam ramybės būsenoje paprastai lėtesnė nei maždaug 150/min. ir prieš kiekvieną QRS turi matomą P dantelį; prieširdžių plazdėjimas su 2:1 laidumu dažnai būna maždaug 150/min. ir turi pjūklo dantų bangas. Sinusinės pauzės metu sinuso mazgas trumpam nustoja siųsti impulsus: matoma pauzė be P dantelio ir be QRS, kurios trukmė nėra sveikas P–P ciklų skaičius (lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodo sinusinę išėjimo blokadą).

Matuokite

40 mažų langelių nuo R iki R per pauzę

Konvertuoti

pauzė = 40 × 0,04 s = 1,6 s

Palyginkite su P–P

1,60 ÷ 0,92 ≈ 1,7 P–P ciklų, ne sveikas skaičius

Atsakymas

pauzė = 1,6 s

Pauzėje P dantelio nėra, o pauzė nėra sveikas P–P ciklų skaičius: sinusinė pauzė. Lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodytų sinusinę išėjimo blokadą.

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: ilgiausias PR = 0,38 s

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 0,88 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 4 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,30 s, PR₃ = 0,38 s

Atsakymas

ilgiausias PR = 0,38 s

Didžiausias PR žingsnis būna tarp pirmo ir antro grupės susitraukimo; vėlesni žingsniai mažesni, todėl R–R intervalai trumpėja prieš pauzę.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · “I add extra salt to my food so it tastes better.”

Kodėl tai yra atsakymas

Salt causes fluid retention and can worsen heart failure. Daily weights, reporting rapid weight gain and taking diuretics in the morning are all correct.

Atsakymas

C · “I add extra salt to my food so it tastes better.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Remove the nurse from patient care and report it according to policy

Kodėl tai yra atsakymas

A nurse who appears impaired must not care for patients. The charge nurse removes them from duty and follows policy for reporting; support, such as an assistance program, can follow.

Atsakymas

B · Remove the nurse from patient care and report it according to policy
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Geriamieji švirkštai netinka intraveninėms linijoms, todėl išvengiama netinkamo vartojimo būdo klaidų

Kodėl tai yra atsakymas

Geriamieji ir enteriniai švirkštai turi jungtis, kurios netinka intraveninėms jungtims, todėl geriamojo skysčio per klaidą nepavyks suleisti į veną. Klaidos dėl netinkamo geriamųjų skysčių vartojimo būdo buvo mirtinos.

Atsakymas

C · Geriamieji švirkštai netinka intraveninėms linijoms, todėl išvengiama netinkamo vartojimo būdo klaidų
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions

Kodėl tai yra atsakymas

Closing doors limits the spread of smoke and fire. Staff follow the fire plan, keep corridors clear and prepare for evacuation, but do not evacuate until directed or the fire is in their area.

Atsakymas

C · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Laikytis heparino protokolo, patikrinti, ar nėra kraujavimo, ir informuoti gydytoją

Kodėl tai yra atsakymas

110 s gerokai viršija maždaug 45–75 s tikslą, todėl kraujavimo rizika didelė. Slaugytojas laikosi heparino protokolo, vertina, ar nėra kraujavimo, ir informuoja gydytoją. Protaminas yra heparino priešnuodis; vitaminas K panaikina varfarino poveikį.Patikrinta pagal: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

B · Laikytis heparino protokolo, patikrinti, ar nėra kraujavimo, ir informuoti gydytoją
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · "I'll take aspirin if I get a headache"

Kodėl tai yra atsakymas

Aspirin irreversibly inhibits platelet function and raises the bleeding risk further in thrombocytopenia, so it and other NSAIDs are avoided unless prescribed. An electric razor, gentle nose blowing and a soft toothbrush reduce minor bleeding.Patikrinta pagal: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Aspirin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · "I'll take aspirin if I get a headache"

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals