Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
2Uždaviniai
1.Slaugos pagrindaiVidutinis
A patient with right-sided weakness is moving from bed to chair. Where should the chair be placed?
AOn the patient's right side, close to the bed
BOn the patient's left side, close to the bed
CAcross the room so the patient can practise walking
DAt the foot of the bed facing away
2.Slaugos pagrindaiSunkus
Which statement by a visitor shows a need for further teaching about contact precautions?
A"I'll take off the gown and gloves before I leave the room."
B"I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
C"I'll clean my hands as I leave the room."
D"I'll put on the gown and gloves before I go in."
3.Klinikinė slaugaVidutinis
Netrukus bus pradėtas kraujo perpylimas. Koks svarbiausias saugumo patikrinimas?
AViso kraujo pašildymas mikrobangų krosnelėje
BTeigiamas paciento tapatybės nustatymas ir sutikrinimas su kraujo komponentu prie lovos
CPaciento mitybos pageidavimų patikrinimas
DTik paciento svorio patikrinimas
4.Klinikinė slaugaSunkus
After a head injury, a patient has clear fluid leaking from the nose. What does this most likely suggest?
AA base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak
BAllergic rhinitis triggered by the hospital environment
CA normal and harmless response to head trauma
DAcute sinusitis
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomosios reikšmės: Na⁺ 128 mmol/L, gliukozė 23,6 mmol/L ir karbamidas 15,6 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.
Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,16, PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa), HCO₃⁻ 14 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.
pH 7,16PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
1tinkama kompensacija
2papildoma kvėpavimo acidozė
3papildoma kvėpavimo alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.
0–125
MFS =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis, pulsas 90/min., verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant, šiek tiek sulenktos rankos ir kojos ir lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.
1nuramina
2vidutiniškai nenormalu
3žemas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naudodami Devine formulę raskite idealų kūno svorį IBW. Lytis: vyras; ūgis 179 cm (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
179 cmvyras1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 2400 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 17,5 % dekstrozės ir 6 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite bendrą pacientui suteikiamą energiją E kcal per dieną. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.
2400 mLdekstrozė 17,5%aminorūgštys 6%lipidai 250 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.
II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.
II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
1II laipsnio AV blokada, II tipas
2II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
3I laipsnio AV blokada
4III laipsnio (visiška) AV blokada
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
Atliekant START triažą masinės nelaimės vietoje, auka paprašyta gali nueiti į nurodytą zoną. Kokia kategorija jai suteikiama?
AGeltona (atidėtina)
BRaudona (neatidėliotina)
CŽalia (lengva)
DJuoda (tikėtina mirtis)
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?
AStop the oxytocin infusion
BIncrease the oxytocin rate
CPlace the patient flat on her back
DEncourage the patient to start pushing
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis
A peripheral IV site is red, warm and tender along the vein. What should the nurse do?
AIncrease the infusion rate to finish the bag sooner
BFlush the catheter harder to clear the vein and keep using the same site
CApply a warm pack and keep using the same site
DRemove the catheter and insert a new one at another site if still needed
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
Hospitalizuojamas vaikas, sergantis vėjaraupiais. Kuris darbuotojas geriausias pasirinkimas slaugyti vaiką?
ASlaugytojų studentas, kurio imunitetas nežinomas
BSlaugytojas, kurio imunitetas vėjaraupiams dokumentuotas
CSlaugytojas, kuris niekada nesirgo vėjaraupiais ir nebuvo skiepytas
DNėščia slaugytoja, nesanti tikra dėl savo imuniteto
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
Paciento leukocitų skaičius 16 × 10³/µL su dideliu nesubrendusių neutrofilų (lazdelinių) dalimi. Ką tai labiausiai rodo?
ATik lėtinę virusinę ligą
BŪminę bakterinę infekciją
CNormalų rezultatą
DGeležies stokos anemiją
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
Pacientui, stipriai vemiančiam, kalis yra 3,0 mEq/L, chloridas 88 mEq/L, o bikarbonatas didelis. Kokį modelį tai rodo?
ANormalius rezultatus, kuriems tolesnio stebėjimo nereikia
BDidelį kalį su metabolinė acidoze dėl dehidratacijos
CSkrandžio rūgšties netekimą: mažas kalis ir chloridas, metabolinė alkalozė
DDiabetinę ketoacidozę su dideliu anijonų tarpu
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: B · On the patient's left side, close to the bed
Kodėl tai yra atsakymas
Placing the chair on the strong side lets the patient pivot and bear weight on the stronger leg, making the transfer safer.
Atsakymas
B · On the patient's left side, close to the bed
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: B · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
Kodėl tai yra atsakymas
PPE is removed in or at the door of the patient's room and disposed of there, followed by hand hygiene. Wearing it out of the room spreads the organism.
Atsakymas
B · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
3.Klinikinė slauga
Atsakymas: B · Teigiamas paciento tapatybės nustatymas ir sutikrinimas su kraujo komponentu prie lovos
Kodėl tai yra atsakymas
Paciento tapatybė ant apyrankės prie lovos sutikrinama su suderinamumo etikete ir paskyrimu. Prieš pradedant užrašomi pradiniai gyvybiniai rodikliai.
Atsakymas
B · Teigiamas paciento tapatybės nustatymas ir sutikrinimas su kraujo komponentu prie lovos
4.Klinikinė slauga
Atsakymas: A · A base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak
Kodėl tai yra atsakymas
Clear fluid from the nose or ear after head injury suggests a CSF leak from a skull base fracture, with a risk of meningitis. Nasal tubes and nose-blowing should be avoided and the patient reviewed urgently.
Atsakymas
A · A base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: Osm = 295 mOsm/kg
Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.
Apskaičiuotas osmoliališkumas
Osm = 2·128 + 23,6 + 15,6 = 295,2 ≈ 295 mOsm/kg
Atsakymas
Osm = 295 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Tikėtinas PaCO₂
1,5·14 + 8 = 29 → 27–31 mmHg
Palyginkite
išmatuotas: 41 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė
Atsakymas
papildoma kvėpavimo acidozė
7.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: MFS = 70
Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.
Įvertinkite kiekvieną punktą
griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0
Sudėtis
Morse suma = 25 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 70
Atsakymas
MFS = 70
8.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: vidutiniškai nenormalu
Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.
Įvertinkite kiekvieną požymį
Išvaizda: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis → 1
Pulsas: 90/min → 1
Reakcija į dirginimą: verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant → 2
Aktyvumas: šiek tiek sulenktos rankos ir kojos → 1
Kvėpavimas: lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu → 1
Sudėtis
APGAR = 1 + 1 + 2 + 1 + 1 = 6
Interpretacija
6 → vidutiniškai nenormalu
Atsakymas
vidutiniškai nenormalu
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai
Atsakymas: IBW = 74,1 kg
Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Ūgis coliais
179 cm/2,54 = 70,47 in
Idealusis kūno svoris (Devine)
IBW = 50 + 2,3·(70,47 − 60) = 74,09 ≈ 74,1 kg
Atsakymas
IBW = 74,1 kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai
Atsakymas: E = 2279 kcal/parą
Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Dekstrozės ir aminorūgščių gramai
dekstrozė: 17,5·2400/100 = 420 g
aminorūgštys: 6·2400/100 = 144 g
Kilokalorijos pagal komponentą
dekstrozė: 420·3,4 = 1428 kcal
aminorūgštys: 144·4 = 576 kcal
lipidai: 250·1,1 = 275 kcal
Visa energija
E = 1428 + 576 + 275 = 2279 kcal/parą
Atsakymas
E = 2279 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė
Atsakymas: QTc = 0,412 s
QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.
Matuokite
QT = 8,5 × 0,04 = 0,34 s
RR = 17 × 0,04 = 0,68 s
Bazett formulė
QTc = 0,34/√0,68 = 0,34/0,8246 = 0,412 s
Atsakymas
QTc = 0,412 s
Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (412 ms)
12.EKG ritmo juostos analizė
Atsakymas: III laipsnio (visiška) AV blokada
AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.
Penki žingsniai
1. Dažnis: R–R = 51 mažų langelių, 1500 ÷ 51 ≈ 29 per minutę.
2. Ritmas: R–R reguliarus (2,04 s) ir P–P reguliarus (0,80 s), bet jie tarpusavyje nepriklausomi.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus, 75 per minutę, bet nesusijęs su QRS kompleksais; dalis P dantelių slepiasi QRS komplekse ar T dantelyje.
4. PR intervalas: kinta nuo susitraukimo prie susitraukimo; pastovaus ryšio nėra.
5. QRS: 0,16 s, platus (0,12 s ar daugiau).
Interpretacija
III laipsnio (visiška) AV blokada
Atsakymas
III laipsnio (visiška) AV blokada
II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: C · Žalia (lengva)
Kodėl tai yra atsakymas
Aukos, galinčios vaikščioti, žymimos žaliai ir nukreipiamos pirmiausia. Jos įvertinamos vėliau, nes kai kurių sužalojimai gali blogėti.
Atsakymas
C · Žalia (lengva)
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: A · Stop the oxytocin infusion
Kodėl tai yra atsakymas
Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.
Atsakymas
A · Stop the oxytocin infusion
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: D · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed
Kodėl tai yra atsakymas
Redness, warmth and tenderness along the vein indicate phlebitis, which can lead to infection. The catheter is removed and, if IV access is still needed, a new one is placed at a different site.
Atsakymas
D · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: B · Slaugytojas, kurio imunitetas vėjaraupiams dokumentuotas
Kodėl tai yra atsakymas
Pacientus, sergančius vėjaraupiais, turėtų slaugyti darbuotojai, kurių imunitetas įrodytas po skiepijimo ar persirgus. Neimuniški darbuotojai, ypač nėščios, rizikuoja užsikrėsti ir gali išplatinti virusą kitiems pacientams.
Atsakymas
B · Slaugytojas, kurio imunitetas vėjaraupiams dokumentuotas
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: B · Ūminę bakterinę infekciją
Kodėl tai yra atsakymas
Padidėjęs leukocitų skaičius su daugiau lazdelinių (poslinkis į kairę) rodo, kad kaulų čiulpai reaguoja į ūminę bakterinę infekciją ar sunkų uždegimą. Rezultatas vertinamas kartu su paciento požymiais, pavyzdžiui, karščiavimu.Patikrinta pagal:Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)
Atsakymas
B · Ūminę bakterinę infekciją
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: C · Skrandžio rūgšties netekimą: mažas kalis ir chloridas, metabolinė alkalozė
Kodėl tai yra atsakymas
Vėmimas pašalina druskos rūgštį, todėl chloridas mažėja, o bikarbonatas didėja (metabolinė alkalozė). Tada inkstai netenka kalio. Papildymas paprastai apima 0,9 % natrio chloridą su kaliu pagal paskyrimą.Patikrinta pagal:Alkalosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)
Atsakymas
C · Skrandžio rūgšties netekimą: mažas kalis ir chloridas, metabolinė alkalozė