Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Which measure is appropriate for a patient with a fever who feels hot and uncomfortable?

  1. ALight bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
  2. BExtra blankets to make the patient sweat it out
  3. CRestricting fluids so the patient sweats less during the fever
  4. DAn ice bath until the patient shivers
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Vaccinating staff against influenza breaks the chain of infection at which link?

  1. AThe susceptible host
  2. BThe reservoir
  3. CThe mode of transmission
  4. DThe portal of exit
3.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  2. BMonthly HbA1c
  3. CPeak flow readings
  4. DWeekly temperature and a single blood glucose reading
4.Klinikinė slaugaSunkus

Mirštantis pacientas be sąmonės triukšmingai, gargaliuodamas kvėpuoja dėl išskyrų gerklėje. Koks požiūris tinkamas?

  1. APasakyti šeimai, kad pacientas dūsta ir jam reikia dirbtinės ventiliacijos
  2. BPradėti greitą skysčių infuziją į veną išskyroms suskystinti ir pašalinti
  3. CVisą naktį kas 10 minučių atlikti gilų burnos ir ryklės atsiurbimą
  4. DPakeisti padėtį, apsvarstyti paskirtus išskyras mažinančius vaistus ir palaikyti šeimą
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 144 mmol/L, gliukozė 28,9 mmol/L ir karbamidas 12,8 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 144 mmol/Lgliukozė 28,9 mmol/Lkarbamidas 12,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 145, Cl⁻ 101 ir HCO₃⁻ 13 mmol/L. Apskaičiuokite delta santykį (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), naudodami AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Pateikite dviem skaitmenimis po kablelio.

Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 101 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/L
delta santykis =
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
91?SBPDBPmmHgMAP = 65

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Komanda siekia, kad vidutinis arterinis spaudimas būtų bent 65 mmHg. Paciento sistolinis kraujospūdis yra 91 mmHg. Naudodami MAP = (SKS + 2·DKS)/3, koks mažiausias diastolinis kraujospūdis DBP vis dar duoda 65 mmHg MAP?

MAP 65 mmHgSBP 91 mmHg
DBP = mmHg
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
1,5 kcal/mL25 kcal/kg/parą? mL/h52 kg20 h/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusiajam, sveriančiam 52 kg (KMI mažesnis nei 30), reikia 25 kcal/kg per dieną. Maitinimo per zondą mišinys suteikia 1,5 kcal/mL ir teka pompa 20 valandas per dieną. Kokį greitį R nustatote pompoje, mL/h? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

52 kg25 kcal/kg/parą1,5 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
16 hdekstrozė 25%1200 mLaminorūgštys 5%1200 mL83 kg16 hGIR = ? mg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis, sveriantis 83 kg, gauna 1200 mL parenterinės mitybos, kurioje yra 25 % dekstrozės, per 16 valandas. Raskite gliukozės infuzijos greitį GIR mg/kg/min. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

83 kg1200 mLdekstrozė 25%16 h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which practice makes a shift handover safest?

  1. ALeaving a sticky note on the computer screen for the next nurse
  2. BA structured format, such as SBAR, with time for questions
  3. CA quick chat in the corridor with no notes taken
  4. DHanding over only the patients who had problems during the shift
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientas gauna parenterinę mitybą per centrinę liniją. Kuris radinys reikalauja neatidėliotinų veiksmų?

  1. APrakaitavimas, drebulys ir 62 mg/dL (3,4 mmol/L) gliukozė, infuzijai netikėtai nutrūkus
  2. BSausas, nepažeistas tvarstis ant linijos
  3. C150 mg/dL (8,3 mmol/L) gliukozė, kol vyksta infuzija
  4. D0,2 kg svorio padidėjimas nuo vakar
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Sputum specimens are ordered to look for acid-fast bacilli (TB). How are they usually collected?

  1. AThree deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
  2. BThree specimens collected after an antiseptic mouthwash
  3. COne specimen of sputum collected straight after the evening meal, when coughing is easiest
  4. DOne saliva sample collected at any convenient time of day
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A competent adult patient with pneumonia wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. ALock the doors so the patient cannot leave
  2. BHide the patient’s clothes and belongings so that they cannot leave the ward
  3. CApply wrist restraints until the provider arrives to speak with the patient
  4. DExplain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kuris EKG pokytis susijęs su hipokalcemija?

  1. ASutrumpėjęs QT intervalas
  2. BRyški delta banga
  3. CAukštos, smailios T bangos
  4. DPailgėjęs QT intervalas
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Digoksiną vartojančio paciento koncentracija yra 1,2 ng/mL, kalis 2,8 mEq/L, atsirado nauji dažni skilvelių ekstrasistoliniai plakimai. Koks geriausias aiškinimas?

  1. AGalimas toksiškumas, nes mažas kalis stiprina digoksino poveikį
  2. BDigoksinas negali būti priežastis, nes koncentracija yra įprastose ribose
  3. CRitmui kontroliuoti pacientui reikia didesnės digoksino dozės
  4. DKalis neturi įtakos širdies ritmui

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic

Kodėl tai yra atsakymas

Light clothing, fluids and antipyretics such as paracetamol (acetaminophen) increase comfort and replace fluid lost through sweating. Very cold sponging causes shivering, which produces heat.

Atsakymas

A · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · The susceptible host

Kodėl tai yra atsakymas

Immunisation makes a person no longer susceptible, so the infection cannot establish itself in them. Hand hygiene, by contrast, breaks the mode of transmission.

Atsakymas

A · The susceptible host
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Kodėl tai yra atsakymas

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Atsakymas

A · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Pakeisti padėtį, apsvarstyti paskirtus išskyras mažinančius vaistus ir palaikyti šeimą

Kodėl tai yra atsakymas

„Mirties karkalai“ valdomi keičiant padėtį, prižiūrint burną ir kartais skiriant išskyras mažinančių vaistų. Paaiškinus tai artimiesiems, sumažėja jų nerimas.

Atsakymas

D · Pakeisti padėtį, apsvarstyti paskirtus išskyras mažinančius vaistus ir palaikyti šeimą
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 330 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·144 + 28,9 + 12,8 = 329,7 ≈ 330 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 330 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: delta santykis = 1,727

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 145 − (101 + 13) = 31

Delta santykis

(31 − 12)/(24 − 13) = 19/11 = 1,727

Atsakymas

delta santykis = 1,727

Tarp 1 ir 2: gryna didelio anijonų tarpo acidozė.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 1 + 3 + 3 + 1 + 3 = 13

Atsakymas

B = 13
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: DBP = 52 mmHg

Kraujospūdžio reikšmės: pulsinis spaudimas PP = SKS − DKS. Vidutinis arterinis spaudimas MAP ≈ (SKS + 2·DKS)/3 = DKS + PP/3 – tai įvertis, pagrįstas tuo, kad esant normaliam širdies susitraukimų dažniui širdis apie du trečdalius kiekvieno ciklo praleidžia diastolėje (mažiau tikslus, kai pulsas dažnas); MAP bent apie 65 mmHg yra įprastas organų perfuzijos tikslas. Šoko indeksas SI = pulsas/SKS paprastai yra apie 0,5–0,7; didesnė nei apie 1 reikšmė yra įspėjamasis šoko požymis.

Pertvarkykite

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Įstatykite

DBP = (3·65 − 91)/2 = 104/2 = 52 mmHg

Atsakymas

DBP = 52 mmHg
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: R = 43 mL/h

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalinga energija

E = 25·52 = 1300 kcal/parą

Paros tūris

V = 1300/1,5 = 866,7 mL/parą

Pompos greitis

R = 866,7/20 = 43,33 ≈ 43 mL/h

Atsakymas

R = 43 mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: GIR = 3,77 mg/kg/min

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozė maišelyje

25·1200/100 = 300 g = 300 000 mg

Infuzijos minutės

16·60 = 960 min

Gliukozės infuzijos greitis

GIR = 300 000/(83·960) = 3,765 ≈ 3,77 mg/kg/min

Atsakymas

GIR = 3,77 mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,38 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Bazett formulė

QTc = 0,38/√1,00 = 0,38/1 = 0,38 s

Atsakymas

QTc = 0,38 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (380 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: ritmas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: visiškai nereguliarus, R–R nuo 0,70 iki 1,00 s be dėsningumo.
3. P dantelis: nėra; izolinijoje matyti smulkios nereguliarios virpėjimo bangos.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

ritmas → prieširdžių virpėjimas

Atsakymas

ritmas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · A structured format, such as SBAR, with time for questions

Kodėl tai yra atsakymas

Handover is a high-risk moment for errors. A structured format and the chance to ask questions help the next nurse understand each patient’s condition and priorities.

Atsakymas

B · A structured format, such as SBAR, with time for questions
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Prakaitavimas, drebulys ir 62 mg/dL (3,4 mmol/L) gliukozė, infuzijai netikėtai nutrūkus

Kodėl tai yra atsakymas

Parenterinėje mitybos tirpale yra daug gliukozės, o organizmas atsako dideliu insulino kiekiu. Staiga nutrūkus infuzijai, gali atsirasti atoveikio hipoglikemija. Slaugytojas gydo mažą gliukozę pagal protokolą, informuoja gydytoją ir laikosi nutrūkusios infuzijos tvarkos. Nedaug padidėjusi gliukozė, nepažeistas tvarstis ir nedidelis svorio pokytis yra tikėtini arba nežymūs.

Atsakymas

A · Prakaitavimas, drebulys ir 62 mg/dL (3,4 mmol/L) gliukozė, infuzijai netikėtai nutrūkus
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning

Kodėl tai yra atsakymas

Several deep-cough sputum samples improve the chance of finding acid-fast bacilli, and early-morning samples contain the most secretions. Saliva is not sputum, and antiseptic mouthwash can affect the result.

Atsakymas

A · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice

Kodėl tai yra atsakymas

Holding a competent adult against their will can be false imprisonment. The nurse explains the risks, informs the provider, asks the patient to sign the against-advice form if they agree and documents the discussion.

Atsakymas

D · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Pailgėjęs QT intervalas

Kodėl tai yra atsakymas

Mažas kalcis pailgina QT intervalą, o tai gali sukelti pavojingas aritmijas. Didelis kalcis QT intervalą sutrumpina, o smailios T bangos būdingos hiperkalemijai.

Atsakymas

D · Pailgėjęs QT intervalas
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Galimas toksiškumas, nes mažas kalis stiprina digoksino poveikį

Kodėl tai yra atsakymas

Hipokalemija stiprina digoksino jungimąsi prie širdies ląstelių, todėl toksiškumas gali atsirasti ir esant normaliai koncentracijai. Slaugytojas sulaiko dozę, praneša rezultatą ir tikisi kalio papildymo.Patikrinta pagal: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · Galimas toksiškumas, nes mažas kalis stiprina digoksino poveikį

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals