Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
2Uždaviniai
1.Slaugos pagrindaiVidutinis
Kokia pagal Mental Capacity Act 2005 (Anglija ir Velsas) yra pradinė prielaida apie suaugusiojo veiksnumą?
ASuaugusysis yra neveiksnus, kol gydytojas formaliai nepatvirtins kitaip
BVeiksnumas preziumuojamas tik sutikus artimajam
CSuaugusysis yra veiksnus, nebent įrodyta, kad ne
DLaikoma, kad vyresnio amžiaus suaugusieji neveiksnūs
2.Slaugos pagrindaiSunkus
While counting an apical pulse, the nurse finds the rhythm is irregularly irregular and the radial rate is lower than the apical rate. Which rhythm is most likely?
ASinus tachycardia
BAtrial fibrillation
CSinus bradycardia
DNormal sinus rhythm
3.Klinikinė slaugaVidutinis
For a patient in skin traction on the leg, which is correct?
AThe weights are removed whenever the patient feels uncomfortable
BThe weights hang freely and do not rest on the bed or floor
CThe weights rest on the floor overnight
DThe rope is tied to the bed frame to keep it still
4.Klinikinė slaugaSunkus
A nurse teaches a patient with hypertension about their medicines. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll stop my tablets once my readings are normal."
B"I'll get up slowly from sitting."
C"I'll keep taking my tablets even if I feel well."
D"I'll have my blood pressure checked regularly."
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,55, PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) ir HCO₃⁻ 42 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.
pH 7,55PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)HCO₃⁻ 42 mmol/L
1nekompensuota
2iš dalies kompensuota
3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 34 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.
HCO₃⁻ 34 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 70/min., reaguoja tik į kalbinimą, temperatūra 35,2 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?
RR 12SpO₂ 97%orasSBP 136HR 70VT 35,2 °C
NEWS2 =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 7/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 37,7 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 7SpO₂ 97%orasSBP 142HR 88AT 37,7 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusiajam, sveriančiam 88 kg (KMI mažesnis nei 30), reikia 35 kcal/kg per dieną. Maitinimo per zondą mišinys suteikia 1 kcal/mL ir teka pompa 16 valandas per dieną. Kokį greitį R nustatote pompoje, mL/h? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.
88 kg35 kcal/kg/parą1 kcal/mL16 h
R = mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Sunkios būklės pacientas (lytis: vyras) yra 183 cm ūgio ir sveria 163 kg. Mokomasis protokolas skiria 13 kcal/kg faktinio kūno svorio per dieną, jei KMI yra 30–50 kg/m², ir 24 kcal/kg idealaus kūno svorio (Devine) per dieną, jei KMI didesnis nei 50 kg/m². Raskite energijos tikslą E kcal/d. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.
Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.
II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
1sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)
2sinusinė aritmija
3prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
4prieširdžių virpėjimas
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.
II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
1II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
2I laipsnio AV blokada
3III laipsnio (visiška) AV blokada
4II laipsnio AV blokada, II tipas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
A patient with asthma uses a peak flow meter. A reading below 50% of personal best is in the red zone. Which statement shows correct understanding?
A“I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
B“I will wait until tomorrow morning to see if the reading gets better on its own.”
C“I will go for a short run to open up my lungs.”
D“I will stop all my inhalers until the reading is back up.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
An infant is choking and cannot cry or breathe. Which technique is correct?
AA blind finger sweep of the mouth
BAbdominal thrusts, as in adults
CHolding the infant upside down by the feet
DBack blows and chest thrusts
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis
Kurio pacientų perkėlimo būdo gaisro ligoninėje metu paprastai vengiama?
ALiftų
BLovų ridenimo pro priešgaisrines duris
CLaiptų
DPerkėlimo horizontaliai į kitą zoną tame pačiame aukšte už priešgaisrinių durų
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?
AThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
BThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
CThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
DThe nurse only needs to wear gloves for the next month
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
A patient with an upper gastrointestinal bleed has a BUN of 48 mg/dL (urea 17 mmol/L) and a normal creatinine. What is the most likely explanation?
AThe liver has stopped making urea because of the bleeding
BSkeletal muscle is breaking down because of the blood loss
CThe kidneys have suddenly lost most of their function
DDigested blood adds protein, which the liver turns into urea
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
The nurse teaches a patient with severe neutropenia after chemotherapy. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll avoid people who have a cold or the flu"
B"I'll wash my hands before eating and after the toilet"
C"I'll call the clinic if my temperature rises"
D"I'll check my temperature rectally to be accurate"
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: C · Suaugusysis yra veiksnus, nebent įrodyta, kad ne
Kodėl tai yra atsakymas
Įstatymas prasideda veiksnumo prezumpcija. Asmuo nelaikomas neveiksniu vien dėl amžiaus, išvaizdos ar neprotingo sprendimo.
Atsakymas
C · Suaugusysis yra veiksnus, nebent įrodyta, kad ne
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: B · Atrial fibrillation
Kodėl tai yra atsakymas
Atrial fibrillation gives an irregularly irregular pulse, and some beats are too weak to be felt at the wrist, causing a pulse deficit. It should be reported and confirmed with an ECG.
Atsakymas
B · Atrial fibrillation
3.Klinikinė slauga
Atsakymas: B · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor
Kodėl tai yra atsakymas
Weights must hang freely so the pull is continuous and in line. Nurses also check the skin, circulation and sensation of the limb.
Atsakymas
B · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor
4.Klinikinė slauga
Atsakymas: A · "I'll stop my tablets once my readings are normal."
Kodėl tai yra atsakymas
Hypertension usually needs long-term treatment; stopping because readings are normal often makes blood pressure rise again. Patients should discuss any changes with their prescriber.
Atsakymas
A · "I'll stop my tablets once my readings are normal."
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: iš dalies kompensuota
Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.
ROME, reikšmė po reikšmės
pH 7,55: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 50 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 42 mmol/L: aukštas (22–26)
Kompensacija
iš dalies kompensuota
Atsakymas
iš dalies kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: PaCO₂ = 44,8 mmHg
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Tikėtinas PaCO₂
0,7·34 + 21 = 44,8 mmHg
Atsakymas
PaCO₂ = 44,8 mmHg
Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.
7.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: NEWS2 = 4
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 70/min → 0
reaguoja tik į kalbinimą (V) → 3
T 35,2 °C → 1
Sudėtis
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 4
Atsakymas
NEWS2 = 4
8.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: maža–vidutinė
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 7/min → 3
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,7 °C → 0
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.
Rizikos grupė
maža–vidutinė
Atsakymas
maža–vidutinė
Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai
Atsakymas: R = 193 mL/h
Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Reikalinga energija
E = 35·88 = 3080 kcal/parą
Paros tūris
V = 3080/1 = 3080 mL/parą
Pompos greitis
R = 3080/16 = 192,5 ≈ 193 mL/h
Atsakymas
R = 193 mL/h
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai
Atsakymas: E = 2119 kcal/parą
Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sunkios būklės pacientams (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Kai KMI 30–50, energijos tikslas yra 11–14 kcal/kg faktinio kūno svorio per dieną; kai daugiau nei 50, tai 22–25 kcal/kg idealaus kūno svorio per dieną. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Kūno masės indeksas
BMI = 163/1,83² = 48,67 kg/m²
Energijos tikslas
KMI 30–50: kcal vienam kg faktinio kūno svorio.
E = 13·163 = 2119 kcal/parą
Atsakymas
E = 2119 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė
Atsakymas: prieširdžių virpėjimas
Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.
Penki žingsniai
1. Dažnis: 9 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 90 per minutę.
2. Ritmas: visiškai nereguliarus, R–R nuo 0,52 iki 0,98 s be dėsningumo.
3. P dantelis: nėra; izolinijoje matyti smulkios nereguliarios virpėjimo bangos.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).
Interpretacija
prieširdžių virpėjimas
Atsakymas
prieširdžių virpėjimas
12.EKG ritmo juostos analizė
Atsakymas: II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.
Penki žingsniai
1. Dažnis: 4 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 40 per minutę.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,96 s, 63 per minutę); po vieno iš kiekvienų 3 P dantelių nesusidaro QRS.
4. PR intervalas: ilgėja 0,18 → 0,30 s, paskui vienas P dantelis neperduodamas.
5. QRS: 0,10 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).
Interpretacija
II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
Atsakymas
II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: A · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
Kodėl tai yra atsakymas
A red-zone reading means a severe flare. The patient uses their quick-relief inhaler as in their action plan and seeks emergency care at once.
Atsakymas
A · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: D · Back blows and chest thrusts
Kodėl tai yra atsakymas
For a choking infant, the nurse gives cycles of five back blows and five chest thrusts. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object deeper.
Atsakymas
D · Back blows and chest thrusts
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: A · Liftų
Kodėl tai yra atsakymas
Gaisro metu liftais nesinaudojama, nebent taip nurodo ugniagesiai, nes jie gali sustoti arba prisipildyti dūmų. Pacientai paprastai pirmiausia perkeliami horizontaliai už priešgaisrinių durų, o prireikus – žemyn laiptais.
Atsakymas
A · Liftų
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: C · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
Kodėl tai yra atsakymas
A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.
Atsakymas
C · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: D · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea
Kodėl tai yra atsakymas
Blood in the upper gut is digested, and the absorbed protein is converted to urea, so the BUN rises out of proportion to the creatinine. Reduced kidney blood flow from volume loss can add to the rise.Patikrinta pagal:BUN - blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Atsakymas
D · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: D · "I'll check my temperature rectally to be accurate"
Kodėl tai yra atsakymas
Rectal temperatures, suppositories and enemas are avoided in neutropenia, because injury to the rectal mucosa can let bacteria into the blood. Prompt reporting of fever, hand hygiene and avoiding sick contacts are correct.
Atsakymas
D · "I'll check my temperature rectally to be accurate"