Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris požymių derinys rodo žaizdos infekciją?

  1. ARausvas granuliacinis audinys, nedidelis serozinio skysčio kiekis ir mažėjanti žaizda
  2. BLengvas niežulys užsiveriant kraštams
  3. CDidėjantis paraudimas, šiluma, patinimas, skausmas ir pūliai
  4. DSausas šašas be skausmo
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kokia dažniausia ABO nesuderinamo kraujo perpylimo priežastis?

  1. APer lėtas kraujo perpylimas
  2. BAlergija plastikiniam maišeliui
  3. CPaciento ar mėginio identifikavimo klaidos
  4. DNetinkamas kraujo laikymas netinkamoje temperatūroje
3.Klinikinė slaugaVidutinis

What is the recommended first aid for a thermal burn?

  1. ABurst any blisters to release the fluid
  2. BSpread butter or oil over the burn
  3. CApply ice directly to the burn until the pain stops completely
  4. DCool it under cool running water for about 20 minutes
4.Klinikinė slaugaSunkus

Kurį pacientą palatos slaugytojas pamainos pradžioje turėtų įvertinti pirmiausia?

  1. APacientą, kuriam naujai atsirado sumišimas, o kvėpavimo dažnis 28/min
  2. BPacientą, prašantį vidurių laisvinamojo
  3. CPacientą su lėtiniu nugaros skausmu, įvertintu 4/10
  4. DIšrašymo laukiantį pacientą su stabiliais rodikliais
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,23PaCO₂mmHg354559HCO₃⁻mmol/L222624nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,23, PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa) ir HCO₃⁻ 24 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,23PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 36 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 36 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 11/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 36,7 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 11SpO₂ 97%orasSBP 142HR 58AT 36,7 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
1,5 kcal/mL76% laisvas vanduo50 mL/hkas 4 h57 kg · 30 mL/kg/parą24 h/parąV = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 57 kg, nustatytas 30 mL/kg per dieną skysčių tikslas, ir visi skysčiai suleidžiami per maitinimo zondą. Mišinyje yra 76 % laisvo vandens, jis teka 50 mL/h greičiu 24 valandas per dieną. Likę skysčiai skiriami vandens praplovimais kas 4 valandas. Koks yra kiekvieno praplovimo tūris V? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

57 kg30 mL/kg/parą76%50 mL/h · 24 hkas 4 h
V = mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 10%2400 mLaminorūgštys 5%2400 mLlipidai 10%250 mL · 1,1 kcal/mLdekstrozė 3,4 kcal/gaminorūgštys 4 kcal/gE = ? kcal

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 2400 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 10 % dekstrozės ir 5 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 10 % lipidų emulsijos (1,1 kcal/mL). Raskite bendrą pacientui suteikiamą energiją E kcal per dieną. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

2400 mLdekstrozė 10%aminorūgštys 5%lipidai 250 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVstimuliuojamas ritmas, stimulas neperimaIII laipsnio (visiška) AV blokadaidioventrikulinis ritmasdviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas

Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima
  2. 2III laipsnio (visiška) AV blokada
  3. 3idioventrikulinis ritmas
  4. 4dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which practice makes a shift handover safest?

  1. AHanding over only the patients who had problems during the shift
  2. BA quick chat in the corridor with no notes taken
  3. CLeaving a sticky note on the computer screen for the next nurse
  4. DA structured format, such as SBAR, with time for questions
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient suddenly has severe pain in one leg. The leg is pale and cold with no pedal pulse. What does this suggest?

  1. AA muscle cramp that will pass with stretching
  2. BAcute arterial occlusion, which is an emergency
  3. CA deep vein thrombosis that can be treated next week
  4. DChronic venous insufficiency that needs elevation
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Before a blood transfusion is started, which check is required?

  1. AThe nurse checks only that the bag number matches the order
  2. BThe patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
  3. CThe patient signs the blood bag label to confirm their name before it is hung
  4. DOne nurse checks the blood product against the order at the nurses’ station
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient sitting in a chair starts to have a generalized seizure. What should the nurse do?

  1. ALeave to get the provider, then return
  2. BPut a padded tongue blade between the teeth to protect the tongue and airway
  3. CHold the patient firmly in the chair until the seizure stops
  4. DEase the patient to the floor, protect the head and turn them on their side
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient had a total thyroidectomy yesterday. Which laboratory value is most important to monitor in the first days after surgery?

  1. ASerum calcium
  2. BSerum glucose
  3. CSerum sodium
  4. DSerum potassium
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientas prieš 24 valandas suvartojo didelę acetaminofeno (paracetamolio) perdozą. Kokių laboratorinių pokyčių labiausiai tikėtis?

  1. ADidelio troponino su normaliu ALT
  2. BMažo leukocitų skaičiaus su normaliais kepenų tyrimais
  3. CMažų ALT ir AST bei mažo INR
  4. DLabai didelių ALT ir AST bei kylančio INR

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Didėjantis paraudimas, šiluma, patinimas, skausmas ir pūliai

Kodėl tai yra atsakymas

Plintantis paraudimas, karštis, patinimas, skausmas, pūliai ar nemalonus kvapas rodo infekciją, kartais su karščiavimu. Rausvas granuliacinis audinys ir niežulys yra normalaus gijimo požymiai.

Atsakymas

C · Didėjantis paraudimas, šiluma, patinimas, skausmas ir pūliai
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Paciento ar mėginio identifikavimo klaidos

Kodėl tai yra atsakymas

Dauguma netinkamo kraujo atvejų kyla dėl identifikavimo klaidų, pvz., netinkamai paženklinto mėginio ar praleisto tapatybės patikrinimo prie lovos. Teigiamas paciento identifikavimas kiekviename žingsnyje padeda jų išvengti.

Atsakymas

C · Paciento ar mėginio identifikavimo klaidos
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Cool it under cool running water for about 20 minutes

Kodėl tai yra atsakymas

Cooling with running water for around 20 minutes limits tissue damage and pain. Ice can cause further injury, and the patient should be kept warm while the burn is cooled.

Atsakymas

D · Cool it under cool running water for about 20 minutes
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Pacientą, kuriam naujai atsirado sumišimas, o kvėpavimo dažnis 28/min

Kodėl tai yra atsakymas

Naujas sumišimas su tachipnėja rodo ūmų būklės blogėjimą, pvz., sepsį ar hipoksiją. Pacientai su stabiliomis lėtinėmis problemomis gali palaukti.

Atsakymas

A · Pacientą, kuriam naujai atsirado sumišimas, o kvėpavimo dažnis 28/min
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,23: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 59 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: įprasta (22–26)

Kompensacija

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 46,2 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·36 + 21 = 46,2 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 46,2 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 14

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 1 + 3 + 4 + 1 + 3 + 2 = 14

Atsakymas

B = 14
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 11/min → 1
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: V = 133 mL

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Skysčių tikslas

30·57 = 1710 mL/parą

Laisvas vanduo iš mišinio

50·24 = 1200 mL
1200·0,76 = 912 mL

Dar reikalingas vanduo

1710 − 912 = 798 mL/parą

Tūris vienam praplovimui

24/4 = 6 praplovimai
V = 798/6 = 133 mL

Atsakymas

V = 133 mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: E = 1571 kcal/parą

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 10·2400/100 = 240 g
aminorūgštys: 5·2400/100 = 120 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 240·3,4 = 816 kcal
aminorūgštys: 120·4 = 480 kcal
lipidai: 250·1,1 = 275 kcal

Visa energija

E = 816 + 480 + 275 = 1571 kcal/parą

Atsakymas

E = 1571 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,405 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 24 × 0,04 = 0,96 s

Fridericia formulė

QTc = 0,40/∛0,96 = 0,40/0,9865 = 0,405 s

Atsakymas

QTc = 0,405 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (405 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 5 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 50 per minutę.
2. Ritmas: stimuliacijos smaigaliai taisyklingi (kas 0,88 s), bet R–R netaisyklingas, nes po kai kurių smaigalių trūksta QRS.
3. P dantelis: nematyti.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,16 s ir platus po perimtų smaigalių; smaigalių, kurių nelydi QRS, yra 2 (nėra perėmimo).

Interpretacija

stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

Atsakymas

stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

Perėmimo nebuvimas: stimuliatorius siunčia impulsą, bet širdis neatsako. Vadovėliuose tai laikoma skubiai pranešamu atveju, nes pacientas gali priklausyti nuo stimuliatoriaus.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · A structured format, such as SBAR, with time for questions

Kodėl tai yra atsakymas

Handover is a high-risk moment for errors. A structured format and the chance to ask questions help the next nurse understand each patient’s condition and priorities.

Atsakymas

D · A structured format, such as SBAR, with time for questions
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Acute arterial occlusion, which is an emergency

Kodėl tai yra atsakymas

Sudden pain, pallor, coldness and loss of pulse suggest an embolus blocking an artery. The limb can be lost within hours, so the nurse escalates immediately.

Atsakymas

B · Acute arterial occlusion, which is an emergency
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside

Kodėl tai yra atsakymas

Wrong-patient transfusion can cause a fatal ABO reaction, so the final check is always done at the bedside, with positive patient identification against the product label, compatibility tag and order. Many US hospitals require two qualified people for this check, while UK guidance allows one trained person if positive identification is used. Local policy decides who checks.

Atsakymas

B · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Ease the patient to the floor, protect the head and turn them on their side

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse guides the patient gently to the floor, cushions the head, moves objects away and turns the patient on their side to protect the airway. The nurse stays, times the seizure and calls for help.

Atsakymas

D · Ease the patient to the floor, protect the head and turn them on their side
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Serum calcium

Kodėl tai yra atsakymas

The parathyroid glands can be injured or removed during thyroidectomy, so parathyroid hormone falls and hypocalcemia can follow. The nurse monitors calcium and checks for tingling around the mouth, muscle cramps and Chvostek or Trousseau signs.Patikrinta pagal: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · Serum calcium
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Labai didelių ALT ir AST bei kylančio INR

Kodėl tai yra atsakymas

Toksiška dozė pažeidžia kepenų ląsteles, todėl ALT ir AST staigiai didėja, o kepenų nepakankamumas didina INR. Acetilcisteinas yra priešnuodis ir geriausiai veikia duotas anksti.Patikrinta pagal: Acetaminophen Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

D · Labai didelių ALT ir AST bei kylančio INR

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals