Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kokia padėtis rekomenduojama, kai pacientas guli ant šono, siekiant sumažinti spaudimą kryžkauliui ir klubams?

  1. A30 laipsnių pakreipimas, paremtas pagalvėmis
  2. BGulėjimas ant nugaros, stačiai pakėlus galvą
  3. CSėdėjimas tiesiai lovoje daug valandų
  4. DGulėjimas tiesiai ant klubo 90 laipsnių kampu
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with a new colostomy has been taught stoma care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll dry the skin well before putting on a new bag."
  2. B"I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
  3. C"I'll check the skin around my stoma when I change the bag."
  4. D"I'll measure the stoma again as it shrinks over the next weeks."
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Koks stebėjimas svarbiausias po pirmosios naujo antibiotiko dozės į veną?

  1. AApetitas per kitą valgį
  2. BAlerginės reakcijos požymiai, tokie kaip bėrimas, švokštimas ar patinimas
  3. CAr padažnėja plaukų slinkimas
  4. DKiek pacientas tą dieną vaikšto
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?

  1. ADehydration, managed with an IV fluid bolus
  2. BDiabetes insipidus, managed with extra fluids
  3. CSIADH, often managed first with fluid restriction
  4. DCushing's syndrome, managed with potassium
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 133 mmol/L, gliukozė 27,7 mmol/L ir karbamidas 2,9 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 133 mmol/Lgliukozė 27,7 mmol/Lkarbamidas 2,9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 40 % deguonies, rodo PaO₂ 53 mmHg (7,1 kPa) ir PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 40%PaO₂ 53 mmHg (7,1 kPa)PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)
A–a gradientas = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 95 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 37,8 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 14SpO₂ 95%orasSBP 130HR 70AT 37,8 °C
NEWS2 =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 76 kg ir yra 168 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

76 kg168 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
68 g/L1,8 g/kg/parą40 mL/h56 kg20 h/parąΔP = ? g

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 56 kg, reikia 1,8 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 68 g baltymų litre, ir jis teka 40 mL/h greičiu 20 valandas per dieną. Kiek gramų papildomų baltymų ΔP per dieną vis dar reikia? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

56 kg1,8 g/kg/parą68 g/L40 mL/h · 20 h
ΔP = g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 20%1000 mLaminorūgštys 5%1000 mLlipidai 20%250 mL · 2 kcal/mLdekstrozė 3,4 kcal/gaminorūgštys 4 kcal/gNPC = ? kcal

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1000 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 20 % dekstrozės ir 5 % aminorūgščių, taip pat 250 mL 20 % lipidų emulsijos (2 kcal/mL). Raskite nebaltyminę energiją NPC kcal per dieną. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mLdekstrozė 20%aminorūgštys 5%lipidai 250 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVnormalus sinusinis ritmassinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)skilvelinė bigeminijaprieširdžių virpėjimas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1normalus sinusinis ritmas
  2. 2sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)
  3. 3skilvelinė bigeminija
  4. 4prieširdžių virpėjimas
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Kiek yra šio dydžio: P dantelių grupėje, įskaitant neperduotą (n iš n:(n − 1) blokados)?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
P dantelių grupėje =
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

On a postpartum unit, which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?

  1. AA new admission transferred from the labor ward with a fever of 38,6 °C
  2. BDay 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs
  3. COne hour after birth with heavy bleeding and a boggy uterus
  4. DSevere pre-eclampsia on a magnesium sulfate infusion
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient admitted with a stroke this morning asks for a glass of water. What should the nurse do first?

  1. AGive the water through a straw so it goes down slowly
  2. BCheck that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
  3. CGive thickened fluids without checking the swallow
  4. DAsk the family to help the patient drink while sitting upright in a chair at the bedside
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Ką slaugytojas turi padaryti prieš prisijungdamas prie centrinio veninio kateterio jungties?

  1. AŠvelniai papūsti ant jungties dulkėms pašalinti
  2. BNušveisti jungtį antiseptiku ir leisti jai išdžiūti
  3. CNieko, nes jungtis apsaugota sterilia kepurėle
  4. DGreitai nuvalyti sausu steriliu marlės tamponu
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches a patient about home oxygen safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
  2. B“I will keep my oxygen away from the stove.”
  3. C“I will keep my spare cylinders upright and secured.”
  4. D“I will put a ‘no smoking’ sign on my front door for visitors.”
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

When blood is drawn from a central venous catheter, why is a small volume of blood usually discarded first, according to policy?

  1. ATo avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
  2. BTo lower the patient's hemoglobin for a blood transfusion
  3. CTo check that the catheter tip is still in the right vein
  4. DTo remove blood clots that form in all central lines
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with C. difficile diarrhea has a white cell count of 24 × 10³/µL and a creatinine that has risen to 2,1 mg/dL (186 µmol/L). What does this indicate?

  1. ASuccessful response to treatment
  2. BMild infection needing no treatment
  3. CUnrelated chronic kidney disease
  4. DSevere C. difficile infection

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · 30 laipsnių pakreipimas, paremtas pagalvėmis

Kodėl tai yra atsakymas

30 laipsnių pakreipimas paskirsto svorį nuo kryžkaulio ir didžiojo gūbrio. Stačiai pakėlus lovos galvūgalį, padidėja slydimas ir šlyties jėgos kryžkaulio srityje.

Atsakymas

A · 30 laipsnių pakreipimas, paremtas pagalvėmis
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."

Kodėl tai yra atsakymas

An opening that is too large leaves skin exposed to output, causing soreness and leaks. Checking the skin, re-measuring and drying the skin are correct.

Atsakymas

B · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Alerginės reakcijos požymiai, tokie kaip bėrimas, švokštimas ar patinimas

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmosios dozės kelia anafilaksijos riziką. Stebėkite bėrimą, dilgėlinę, patinimą, švokštimą, dusulį ir krentantį kraujospūdį.

Atsakymas

B · Alerginės reakcijos požymiai, tokie kaip bėrimas, švokštimas ar patinimas
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · SIADH, often managed first with fluid restriction

Kodėl tai yra atsakymas

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.

Atsakymas

C · SIADH, often managed first with fluid restriction
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 297 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·133 + 27,7 + 2,9 = 296,6 ≈ 297 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 297 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 172,2 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,4·713 − 48/0,8 = 285,2 − 60 = 225,2 mmHg

Gradientas

A–a = 225,2 − 53 = 172,2 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 172,2 mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 1

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 95% → 1
kvėpuojant oru → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1

Atsakymas

NEWS2 = 1
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: antsvoris

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 76/1,68² = 26,93

Kategorija

antsvoris

Atsakymas

antsvoris
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: ΔP = 46,4 g/parą

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,8·56 = 100,8 g/parą

Baltymai iš mišinio

40·20 = 800 mL = 0,8 L
0,8·68 = 54,4 g/parą

Trūkumas

ΔP = 100,8 − 54,4 = 46,4 g/parą

Atsakymas

ΔP = 46,4 g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC = 1180 kcal/parą

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 20·1000/100 = 200 g
aminorūgštys: 5·1000/100 = 50 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 200·3,4 = 680 kcal
aminorūgštys: 50·4 = 200 kcal
lipidai: 250·2 = 500 kcal

Nebaltyminė energija

NPC = 680 + 500 = 1180 kcal/parą

Atsakymas

NPC = 1180 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus (0,84 s), išskyrus ankstyvus susitraukimus ir pauzę po kiekvieno iš jų.
3. P dantelis: teigiamas prieš kiekvieną siaurą QRS; prieš ankstyvus platus susitraukimus jo nėra.
4. PR intervalas: 0,18 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s sinusiniuose susitraukimuose; ankstyvi susitraukimai platūs (0,16 s) ir keisti, o T dantelis nukreiptas priešinga kryptimi.

Interpretacija

sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)

Atsakymas

sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: P dantelių grupėje = 3

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 1,00 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 3 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,30 s

Atsakymas

P dantelių grupėje = 3

3:2 Wenckebach blokada.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Day 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs

Kodėl tai yra atsakymas

A stable patient after an uncomplicated birth fits the LPN/LVN role. Heavy bleeding, magnesium infusions and new admissions with fever need RN assessment.

Atsakymas

B · Day 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth

Kodėl tai yra atsakymas

After a stroke, the patient stays NPO (nothing by mouth) until a swallow screen shows it is safe. Giving fluids first risks aspiration, even with a straw or thickener.

Atsakymas

B · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Nušveisti jungtį antiseptiku ir leisti jai išdžiūti

Kodėl tai yra atsakymas

„Jungties šveitimas" antiseptiku, pvz., alkoholiu ar chlorheksidinu, trinant ir paliekant pakankamai laiko išdžiūti, sumažina su centriniu venos kateteriu susijusias kraujo infekcijas. Išdžiūvimo laikas yra dezinfekcijos dalis.

Atsakymas

B · Nušveisti jungtį antiseptiku ir leisti jai išdžiūti
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”

Kodėl tai yra atsakymas

Oxygen supports combustion, so open flames such as candles, matches, gas stoves and cigarettes must be kept away whatever the flow rate. The other statements are correct.

Atsakymas

A · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid

Kodėl tai yra atsakymas

Central lines contain flush solution or infused fluids, which can dilute the sample or add glucose, heparin or electrolytes. Infusions are paused and an initial volume is discarded (or reinfused per policy) before the sample is drawn; then the line is flushed.

Atsakymas

A · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Severe C. difficile infection

Kodėl tai yra atsakymas

A white count of 15 × 10³/µL or more or a creatinine above 1,5 mg/dL marks severe C. difficile infection. These patients need prompt treatment, fluid replacement and close monitoring for complications such as toxic megacolon. Contact precautions with soap-and-water hand hygiene are used.

Atsakymas

D · Severe C. difficile infection

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals