Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should a nurse help a patient with severe visual impairment on admission?

  1. AIntroduce themselves, describe the room and keep items in place
  2. BMove the patient's belongings around to keep the area tidy
  3. CGuide the patient by pushing them gently from behind as they walk
  4. DSpeak more loudly than usual
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Why are a patient's observations checked about 15 minutes after a blood transfusion starts?

  1. AReactions only ever occur after the transfusion ends
  2. BIt is only for record-keeping purposes
  3. CSerious reactions often happen early in a transfusion
  4. DIt is the time the blood takes to warm up
3.Klinikinė slaugaVidutinis

In suspected sepsis, what should ideally be collected before the first dose of antibiotics, as long as it does not delay treatment?

  1. AA 24-hour urine collection
  2. BBlood cultures
  3. CA fasting cholesterol level
  4. DA stool sample for occult blood
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient who used sildenafil the day before develops chest pain. Why is glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) normally avoided?

  1. AGTN makes sildenafil toxic to the liver
  2. BThe combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
  3. CThe combination causes severe hyperkalaemia
  4. DSildenafil stops GTN from being absorbed under the tongue at all
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 10 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 32 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 32 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 30/min., SpO₂ 88 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 88/52 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 36,4 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 30SpO₂ 88%O₂SBP 88HR 82AT 36,4 °C
NEWS2 =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: labai ribotas; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
73 kg160 cmmoterisIBW (Devine)%IBW = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lytis: moteris; ūgis 160 cm, svoris 73 kg. Raskite faktinį svorį kaip idealaus kūno svorio procentą, %IBW, naudodami Devine formulę (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

160 cm73 kgmoteris
%IBW = %
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
114 kg166 cmmoterisBMI = kg/m²E = ? kcal/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Sunkios būklės pacientas (lytis: moteris) yra 166 cm ūgio ir sveria 114 kg. Mokomasis protokolas skiria 14 kcal/kg faktinio kūno svorio per dieną, jei KMI yra 30–50 kg/m², ir 25 kcal/kg idealaus kūno svorio (Devine) per dieną, jei KMI didesnis nei 50 kg/m². Raskite energijos tikslą E kcal/d. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

166 cm114 kgmoterisBMI 30–50: 14 kcal/kg faktinėBMI > 50: 25 kcal/kg IBW
E = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelinė tachikardijaprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumaspolimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“sinusinė tachikardija

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelinė tachikardija
  2. 2prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
  3. 3polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“
  4. 4sinusinė tachikardija
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with a head injury is being monitored. Which set of findings suggests rising intracranial pressure?

  1. ANormal blood pressure, normal pulse and clear speech
  2. BLow temperature, fast breathing and a strong appetite
  3. CRising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
  4. DFalling blood pressure, a fast pulse and warm, flushed dry skin
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

On an addiction unit, which patient should the nurse assess first?

  1. AAnxious, with goose bumps, stomach cramps and loose stools
  2. BYawning, with a runny nose and dilated pupils
  3. CAsking for an extra blanket and a hot drink
  4. DDrowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Where should the dispersive (grounding) pad for electrosurgery be placed?

  1. AOn clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
  2. BOver a bony prominence such as the hip bone
  3. COver an area with scar tissue or a tattoo, so that the pad does not slip
  4. DOn skin that is wet with antiseptic prep
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A competent adult patient with pneumonia wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AExplain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
  2. BHide the patient’s clothes and belongings so that they cannot leave the ward
  3. CLock the doors so the patient cannot leave
  4. DApply wrist restraints until the provider arrives to speak with the patient
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kada reikėtų imti kraujo pasėlius pacientui, kuriam įtariamas sepsis?

  1. APo pirmųjų trijų antibiotiko dozių
  2. BPrieš pirmąją antibiotiko dozę, per daug jos nevėlinant
  3. CTik jei karščiavimas trunka ilgiau nei tris dienas
  4. DBet kuriuo metu, nes antibiotikai rezultato neveikia
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with acute kidney injury after severe dehydration has a rising creatinine. Which urine findings support a prerenal cause rather than acute tubular necrosis (ATN)?

  1. AHigh urine sodium and dilute urine with muddy brown granular casts
  2. BWhite cell casts with positive nitrites on the dipstick
  3. CLow urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
  4. DRed cell casts with heavy protein loss in the urine

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Introduce themselves, describe the room and keep items in place

Kodėl tai yra atsakymas

Saying who you are, explaining the layout and keeping items in familiar places help orientation and safety. When guiding, let the patient hold your arm.

Atsakymas

A · Introduce themselves, describe the room and keep items in place
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Serious reactions often happen early in a transfusion

Kodėl tai yra atsakymas

Severe reactions, such as ABO incompatibility and anaphylaxis, often appear soon after starting. Observations before, at about 15 minutes and at the end, plus close watching, allow early action.

Atsakymas

C · Serious reactions often happen early in a transfusion
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Blood cultures

Kodėl tai yra atsakymas

Blood cultures taken before antibiotics are more likely to grow the organism, which allows targeted treatment later. Antibiotics should still be given promptly and must not be delayed.

Atsakymas

B · Blood cultures
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure

Kodėl tai yra atsakymas

PDE5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilating effect of nitrates, which can cause profound hypotension. Patients should always be asked about these drugs before nitrates are given.

Atsakymas

B · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 23 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
nuotolis: 21–25 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 23 mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 43,4 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·32 + 21 = 43,4 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 43,4 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 11

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 30/min → 3
SpO₂ 88% → 3
su deguonimi → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 11

Atsakymas

NEWS2 = 11
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 1 + 2 + 1 + 2 + 2 + 3 = 11

Rizikos lygis

11 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: %IBW = 139 %

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Idealusis kūno svoris (Devine)

160 cm/2,54 = 62,99 in
IBW = 45,5 + 2,3·(62,99 − 60) = 52,38 kg

Idealaus kūno svorio procentas

%IBW = 73/52,38·100 = 139,4 ≈ 139%

Atsakymas

%IBW = 139%
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: E = 1596 kcal/parą

Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sunkios būklės pacientams (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Kai KMI 30–50, energijos tikslas yra 11–14 kcal/kg faktinio kūno svorio per dieną; kai daugiau nei 50, tai 22–25 kcal/kg idealaus kūno svorio per dieną. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Kūno masės indeksas

BMI = 114/1,66² = 41,37 kg/m²

Energijos tikslas

KMI 30–50: kcal vienam kg faktinio kūno svorio.

E = 14·114 = 1596 kcal/parą

Atsakymas

E = 1596 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,385 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Bazett formulė

QTc = 0,40/√1,08 = 0,40/1,039 = 0,385 s

Atsakymas

QTc = 0,385 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (385 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė tachikardija

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 10 mažų langelių, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,40 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

skilvelinė tachikardija

Atsakymas

skilvelinė tachikardija

Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai. Tai tik atpažinimo praktika.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing

Kodėl tai yra atsakymas

Cushing’s triad (high systolic pressure with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations) is a late sign of raised intracranial pressure and needs urgent escalation.

Atsakymas

C · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min

Kodėl tai yra atsakymas

Pinpoint pupils, drowsiness and slow breathing suggest opioid overdose, which can be fatal. Yawning, a runny nose, dilated pupils and cramps are signs of opioid withdrawal, which is distressing but rarely life-threatening.

Atsakymas

D · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · On clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site

Kodėl tai yra atsakymas

The pad returns the current safely. Good contact over a well-perfused muscle prevents burns, while bony areas, scars, hair and moisture reduce contact and can cause burns at the pad site.

Atsakymas

A · On clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice

Kodėl tai yra atsakymas

Holding a competent adult against their will can be false imprisonment. The nurse explains the risks, informs the provider, asks the patient to sign the against-advice form if they agree and documents the discussion.

Atsakymas

A · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Prieš pirmąją antibiotiko dozę, per daug jos nevėlinant

Kodėl tai yra atsakymas

Kraujo pasėliai imami prieš antibiotikus, nes net viena dozė gali neleisti bakterijoms augti ir paslėpti priežastį. Antibiotikus vis tiek reikia pradėti greitai, geriausia per valandą.Patikrinta pagal: Sepsis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Prieš pirmąją antibiotiko dozę, per daug jos nevėlinant
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity

Kodėl tai yra atsakymas

In prerenal AKI the tubules are intact, so they keep sodium and water, giving a low urine sodium and concentrated urine. In ATN the damaged tubules cannot do this, so urine sodium is high, the urine is dilute and muddy brown casts appear.Patikrinta pagal: Urine specific gravity test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals