Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metodas
Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
2Uždaviniai
1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento Hb 151 g/L, SaO₂ 97 % ir PaO₂ 93 mmHg (12,4 kPa). Raskite arterinio deguonies kiekį CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) mL O₂/dL.
Hb 151 g/LSaO₂ 97%PaO₂ 93 mmHg (12,4 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui su ūmine hipoksemija ir abipusiais šešėliais, kurių nepaaiškina širdies nepakankamumas, PaO₂ yra 8,2 kPa esant 40 % deguonies ir PEEP 6 cmH₂O. Įvertinkite ARDS sunkumą pagal Berlyno apibrėžtį. Spustelėkite atsakymą.
PaO₂ 8,2 kPaFiO₂ 40%PEEP 6 cmH₂O
1virš 300: ARDS laipsnio nėra
2lengva
3vidutinė
4sunki
5neįvertinama: PEEP mažesnis nei 5
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 3,5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: labai ribotas; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.
6–23
B =
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 146 kg ir yra 173 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.
146 kg173 cm
1nepakankamas svoris
2sveikas svoris
3antsvoris
4I laipsnio nutukimas
5II laipsnio nutukimas
6III laipsnio nutukimas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
Pacientas serga prieširdžių virpėjimu ilgiau nei 48 valandas ir jam planuojama elektyvinė kardioversija. Kodėl prieš tai reikalinga antikoaguliacija?
AAntikoaguliantai sumažina šokui reikalingą elektros energiją
BAntikoaguliantai sumažina šoko skausmą
CAtkūrus sinusinį ritmą gali atitrūkti prieširdžių krešuliai
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
A smoker has severe shoulder and arm pain, a drooping eyelid, a small pupil and reduced sweating on the same side of the face. What should be suspected?
AA frozen shoulder with referred pain to the face
BA stroke affecting the brainstem on the opposite side
CA simple migraine
DA tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
3Tirpalai
1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai
Atsakymas: CaO₂ = 19,91 mL/dL
Deguonies kiekis ir pernaša: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), mL O₂ viename dL kraujo, kai SaO₂ yra trupmena. Beveik visas deguonis surištas su hemoglobinu; ištirpusi dalis maža. Pernaša DO₂ = CaO₂ × minutinis širdies tūris (L/min.) × 10 (mL/min.), nes 1 L = 10 dL; normali suaugusiojo ramybės vertė yra apie 1000 mL/min.
Hb g/dL
151 g/L = 15,1 g/dL
Surištas deguonis
1,34·15,1·0,97 = 19,63 mL/dL
Ištirpęs deguonis
0,003·93 = 0,279 mL/dL
Deguonies kiekis
CaO₂ = 19,63 + 0,279 = 19,91 mL/dL
Atsakymas
CaO₂ = 19,91 mL/dL
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai
Atsakymas: vidutinė
P/F santykis ir ARDS (Berlyno apibrėžtis): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (trupmena). Kai PEEP ar CPAP yra bent 5 cmH₂O, ARDS laipsnis lengvas, kai 200 < P/F ≤ 300, vidutinis, kai 100 < P/F ≤ 200, ir sunkus, kai P/F ≤ 100 mmHg. Taip pat turi būti tenkinami kiti Berlyno kriterijai (pradžia per savaitę, abipusiai šešėliai, kurių visiškai nepaaiškina širdies nepakankamumas). PaO₂ kPa × 7,5 duoda mmHg. ROX indeksas (SpO₂/FiO₂)/kvėpavimo dažnis naudojamas stebint pacientus, gydomus didelio srauto nosies deguonimi.
PEEP
PEEP 6 ≥ 5 cmH₂O
PaO₂ mmHg
8,2·7,5 = 61,5 mmHg
P/F santykis
P/F = 61,5/0,4 = 153,8 mmHg
Berlyno sunkumas
vidutinė
Atsakymas
vidutinė
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: HCO₃⁻ = 29,95 mmol/L
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
PaCO₂ pokytis
|57 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg
Tikėtinas HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,7 = 29,95 mmol/L
Atsakymas
HCO₃⁻ = 29,95 mmol/L
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: A–a gradientas = 29,48 mmHg
Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.
Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.
Įvertinkite kiekvieną poskalę
jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: problema → 1
Sudėtis
Braden suma = 4 + 1 + 3 + 2 + 2 + 1 = 13
Atsakymas
B = 13
6.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: III laipsnio nutukimas
Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.
BMI
BMI = 146/1,73² = 48,78
Kategorija
III laipsnio nutukimas
Atsakymas
III laipsnio nutukimas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: C · Atkūrus sinusinį ritmą gali atitrūkti prieširdžių krešuliai
Kodėl tai yra atsakymas
Po 48 valandų prieširdžių virpėjimo gali būti prieširdžių trombų. Atkūrus organizuotą susitraukimą jie gali būti išstumti ir sukelti insultą. Pacientai paprastai gauna antikoaguliantų bent tris savaites prieš procedūrą (arba krešulį paneigia transezofaginė echokardiografija) ir bent keturias savaites po jos.
Atsakymas
C · Atkūrus sinusinį ritmą gali atitrūkti prieširdžių krešuliai
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: D · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
Kodėl tai yra atsakymas
A tumour in the lung apex can invade the brachial plexus (shoulder and arm pain) and the sympathetic chain, causing Horner's syndrome (ptosis, miosis, reduced sweating). It is a classic presentation of lung cancer that needs urgent imaging.
Atsakymas
D · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)