Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metodas
Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
2Uždaviniai
1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Ventiliuojamo paciento, atitinkančio kitus Berlyno ARDS kriterijus, PaO₂ yra 66 mmHg (8,8 kPa) esant 100 % deguonies ir PEEP 5 cmH₂O. Apskaičiuokite P/F santykį ir spustelėkite ARDS sunkumą.
PaO₂ 66 mmHg (8,8 kPa)FiO₂ 100%PEEP 5 cmH₂O
1virš 300: ARDS laipsnio nėra
2lengva
3vidutinė
4sunki
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Ventiliuojamas vyras yra 192 cm ūgio ir sveria 129 kg. Plaučius sauganti ventiliacija nustatyta 4 mL kilogramui numatomo kūno svorio. Naudodami PBW = 50 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg, raskite kvėpavimo tūrį VT iki artimiausio mL.
192 cm129 kg4 mL/kg
VT = mL
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,61, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) ir HCO₃⁻ 24 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.
pH 7,61PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
1nekompensuota
2iš dalies kompensuota
3visiškai kompensuota
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
Mokomosios reikšmės: Na⁺ 146, Cl⁻ 93 ir HCO₃⁻ 15 mmol/L. Apskaičiuokite delta santykį (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), naudodami AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Pateikite dviem skaitmenimis po kablelio.
Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 93 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/L
delta santykis =
5.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 99 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 102/62 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 36,2 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?
RR 18SpO₂ 99%orasSBP 102HR 58AT 36,2 °C
NEWS2 =
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 79 kg ir yra 171 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.
79 kg171 cm
1nepakankamas svoris
2sveikas svoris
3antsvoris
4I laipsnio nutukimas
5II laipsnio nutukimas
6III laipsnio nutukimas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
Rheumatic heart disease most often follows which infection?
AStaphylococcal infection of the skin
BA fungal infection of the lungs
CA viral infection of the upper airway
DA group A streptococcal throat infection
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?
AA primary spontaneous pneumothorax
BDecompensated heart failure
CAn asthma attack
DHyperventilation from anxiety
3Tirpalai
1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai
Atsakymas: sunki
P/F santykis ir ARDS (Berlyno apibrėžtis): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (trupmena). Kai PEEP ar CPAP yra bent 5 cmH₂O, ARDS laipsnis lengvas, kai 200 < P/F ≤ 300, vidutinis, kai 100 < P/F ≤ 200, ir sunkus, kai P/F ≤ 100 mmHg. Taip pat turi būti tenkinami kiti Berlyno kriterijai (pradžia per savaitę, abipusiai šešėliai, kurių visiškai nepaaiškina širdies nepakankamumas). PaO₂ kPa × 7,5 duoda mmHg. ROX indeksas (SpO₂/FiO₂)/kvėpavimo dažnis naudojamas stebint pacientus, gydomus didelio srauto nosies deguonimi.
P/F santykis
P/F = 66/1 = 66 mmHg
Berlyno sunkumas
sunki
Atsakymas
sunki
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai
Atsakymas: VT = 344 mL
Ventiliacija: minutinė ventiliacija V̇E = kvėpavimo tūris × kvėpavimo dažnis (normali suaugusiojo apie 5–8 L/min.). Alveolinė ventiliacija V̇A = (kvėpavimo tūris − negyvoji erdvė) × dažnis, nes kvėpavimo takuose esantis oras (apie 150 mL suaugusiajam) nedalyvauja dujų mainuose. Plaučius saugančiai ventiliacijai naudojama apie 6 mL kilogramui numatomo kūno svorio (PBW): vyrams 50 + 0,91 × (ūgis cm − 152,4) kg, moterims 45,5 + 0,91 × (ūgis cm − 152,4) kg (coliais: 2,3 už kiekvieną colį virš 60 in).
Numatomas kūno svoris
PBW = 50 + 0,91·(192 − 152,4) = 86,04 kg
Kvėpavimo tūris
VT = 4·86,04 = 344,1 ≈ 344 mL
Atsakymas
VT = 344 mL
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: nekompensuota
Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.
ROME, reikšmė po reikšmės
pH 7,61: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 25 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: įprasta (22–26)
Kompensacija
nekompensuota
Atsakymas
nekompensuota
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: delta santykis = 2,889
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Anijonų tarpas
AG = 146 − (93 + 15) = 38
Delta santykis
(38 − 12)/(24 − 15) = 26/9 = 2,889
Atsakymas
delta santykis = 2,889
Daugiau nei 2: papildoma metabolinė alkalozė.
5.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: NEWS2 = 1
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,2 °C → 0
Sudėtis
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 1
Atsakymas
NEWS2 = 1
6.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: antsvoris
Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.
BMI
BMI = 79/1,71² = 27,02
Kategorija
antsvoris
Atsakymas
antsvoris
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: D · A group A streptococcal throat infection
Kodėl tai yra atsakymas
Rheumatic fever is an autoimmune reaction weeks after group A streptococcal pharyngitis. It can permanently damage heart valves, most often the mitral valve. Prompt antibiotic treatment of strep throat prevents it.
Atsakymas
D · A group A streptococcal throat infection
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: B · Decompensated heart failure
Kodėl tai yra atsakymas
Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.