Kvėpavimo priežiūra ir deguonies terapija: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Nosies kaniulė
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Balionėlio trukmė
min. = (psi − 200) × koeficientas / (L/min.); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minutinė ir alveolinė ventiliacija
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Numatomas kūno svoris
vyrams 50 + 0,91 × (cm − 152,4); moterims 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F santykis (Berlyno, PEEP ≥ 5)
lengvas > 200–300, vidutinis > 100–200, sunkus ≤ 100 mmHg
Deguonies kiekis
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Deguonies pernaša
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksas
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metodas

  1. Visas vertes išreikškite formulės vienetais: FiO₂ ir SaO₂ kaip trupmenas, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Balionui atimkite saugų likutį, padauginkite iš baliono koeficiento ir padalykite iš srauto.
  3. Baliono laiką ir srautus apvalinkite žemyn, niekada aukštyn.
  4. P/F santykiui pirmiausia patikrinkite PEEP, tada PaO₂ padalykite iš FiO₂ ir palyginkite su 300, 200 ir 100 mmHg.
  5. Ventiliacijai alveolinei ventiliacijai atimkite negyvąją erdvę, o kvėpavimo tūriams naudokite numatomą kūno svorį.

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

2Uždaviniai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
Hb104 g/LSaO₂87%PaO₂53 mmHgCaO₂?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento Hb 104 g/L, SaO₂ 87 % ir PaO₂ 53 mmHg (7,1 kPa). Raskite arterinio deguonies kiekį CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) mL O₂/dL.

Hb 104 g/LSaO₂ 87%PaO₂ 53 mmHg (7,1 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
SpO₂ 94% · FiO₂ 0,3ROX = ?RR 33/minROX = (SpO₂/FiO₂)/RR

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, gydomam didelio srauto nosies deguonimi, SpO₂ yra 94 % esant FiO₂ 0,3, o kvėpavimo dažnis 33/min. Raskite ROX indeksą ROX = (SpO₂/FiO₂)/KD, kai SpO₂ procentais, o FiO₂ trupmena. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

SpO₂ 94%FiO₂ 0,3RR 33/min
ROX =
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,44PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222615nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,44, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) ir HCO₃⁻ 15 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,44PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 138, Cl⁻ 103, HCO₃⁻ 20 mmol/L ir albuminas 24 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 103 mmol/LHCO₃⁻ 20 mmol/Lalbuminas 24 g/L
AGc = mmol/L
5.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
84?SBPDBPmmHgMAP = 60

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Komanda siekia, kad vidutinis arterinis spaudimas būtų bent 60 mmHg. Paciento sistolinis kraujospūdis yra 84 mmHg. Naudodami MAP = (SKS + 2·DKS)/3, koks mažiausias diastolinis kraujospūdis DBP vis dar duoda 60 mmHg MAP?

MAP 60 mmHgSBP 84 mmHg
DBP = mmHg
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientui centrinis krūtinės skausmas, EKG – STEMI. Ko tam paprastai reikia?

  1. AGeriamojo beta adrenoblokatoriaus ir išrašymo, jei skausmas aprims
  2. BSkubios reperfuzijos, pageidautina pirmine PKI
  3. CTroponino rezultato prieš priimant bet kokį gydymo sprendimą
  4. DHospitalizavimo ir pakartotinės EKG kitą rytą
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui, vartojančiam dabigatraną, atsirado sunkus kraujavimas iš virškinimo trakto. Kuris specifinis atšaukimo preparatas gali būti naudojamas?

  1. AVien traneksamo rūgštis
  2. BProtamino sulfatas
  3. CFitomenadionas (vitaminas K)
  4. DIdarucizumabas

3Tirpalai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: CaO₂ = 12,28 mL/dL

Deguonies kiekis ir pernaša: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), mL O₂ viename dL kraujo, kai SaO₂ yra trupmena. Beveik visas deguonis surištas su hemoglobinu; ištirpusi dalis maža. Pernaša DO₂ = CaO₂ × minutinis širdies tūris (L/min.) × 10 (mL/min.), nes 1 L = 10 dL; normali suaugusiojo ramybės vertė yra apie 1000 mL/min.

Hb g/dL

104 g/L = 10,4 g/dL

Surištas deguonis

1,34·10,4·0,87 = 12,12 mL/dL

Ištirpęs deguonis

0,003·53 = 0,159 mL/dL

Deguonies kiekis

CaO₂ = 12,12 + 0,159 = 12,28 mL/dL

Atsakymas

CaO₂ = 12,28 mL/dL
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: ROX = 9,49

P/F santykis ir ARDS (Berlyno apibrėžtis): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (trupmena). Kai PEEP ar CPAP yra bent 5 cmH₂O, ARDS laipsnis lengvas, kai 200 < P/F ≤ 300, vidutinis, kai 100 < P/F ≤ 200, ir sunkus, kai P/F ≤ 100 mmHg. Taip pat turi būti tenkinami kiti Berlyno kriterijai (pradžia per savaitę, abipusiai šešėliai, kurių visiškai nepaaiškina širdies nepakankamumas). PaO₂ kPa × 7,5 duoda mmHg. ROX indeksas (SpO₂/FiO₂)/kvėpavimo dažnis naudojamas stebint pacientus, gydomus didelio srauto nosies deguonimi.

SpO₂/FiO₂

94/0,3 = 313,3

ROX

ROX = 313,3/33 = 9,495 ≈ 9,49

Atsakymas

ROX = 9,49

4,88 ar daugiau: tyrimuose su tuo siejama sėkminga didelio srauto deguonies terapija.

3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: visiškai kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,44: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 23 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

visiškai kompensuota

Atsakymas

visiškai kompensuota
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 19 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 138 − (103 + 20) = 15

Pataisa dėl albumino

15 + 0,25·(40 − 24) = 19 mmol/L

Atsakymas

AGc = 19 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

5.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 14

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 1 + 3 + 3 + 1 = 14

Atsakymas

B = 14
6.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: DBP = 48 mmHg

Kraujospūdžio reikšmės: pulsinis spaudimas PP = SKS − DKS. Vidutinis arterinis spaudimas MAP ≈ (SKS + 2·DKS)/3 = DKS + PP/3 – tai įvertis, pagrįstas tuo, kad esant normaliam širdies susitraukimų dažniui širdis apie du trečdalius kiekvieno ciklo praleidžia diastolėje (mažiau tikslus, kai pulsas dažnas); MAP bent apie 65 mmHg yra įprastas organų perfuzijos tikslas. Šoko indeksas SI = pulsas/SKS paprastai yra apie 0,5–0,7; didesnė nei apie 1 reikšmė yra įspėjamasis šoko požymis.

Pertvarkykite

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Įstatykite

DBP = (3·60 − 84)/2 = 96/2 = 48 mmHg

Atsakymas

DBP = 48 mmHg
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Skubios reperfuzijos, pageidautina pirmine PKI

Kodėl tai yra atsakymas

STEMI paprastai rodo visišką vainikinės arterijos okliuziją. Kuo greičiau reikalinga skubi reperfuzija, pageidautina pirminė PKI (arba trombolizė, jei PKI laiku atlikti neįmanoma); „laikas yra raumuo". Sprendimas priimamas pagal EKG ir simptomus, o ne pagal troponino rezultatą.

Atsakymas

B · Skubios reperfuzijos, pageidautina pirmine PKI
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Idarucizumabas

Kodėl tai yra atsakymas

Idarucizumabas suriša dabigatraną ir panaikina jo poveikį per kelias minutes. Andeksanetas alfa (arba protrombino komplekso koncentratas, kai jo nėra) naudojamas Xa faktoriaus inhibitoriams. Protaminas panaikina heparino poveikį, o vitaminas K – varfarino. Traneksamo rūgštis gali pagerinti hemostazę, bet nėra atšaukimo preparatas.

Atsakymas

D · Idarucizumabas

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy