Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metodas
Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
2Uždaviniai
1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Ventiliuojamo paciento, atitinkančio kitus Berlyno ARDS kriterijus, PaO₂ yra 63 mmHg (8,4 kPa) esant 45 % deguonies ir PEEP 8 cmH₂O. Apskaičiuokite P/F santykį ir spustelėkite ARDS sunkumą.
PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)FiO₂ 45%PEEP 8 cmH₂O
1virš 300: ARDS laipsnio nėra
2lengva
3vidutinė
4sunki
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pervežimas truks 45 minučių. D dydžio balionas (koeficientas 0,16 L/psi) rodo 2150 psi. Išlaikant saugų 200 psi likutį, koks didžiausias sveikasis srautas Q L/min. išsilaiko visą pervežimą?
45 min2150 psif = 0,16 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 18 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.
HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,14, PaCO₂ 46 mmHg (6,1 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.
pH 7,14PaCO₂ 46 mmHg (6,1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
1tinkama kompensacija
2papildoma kvėpavimo acidozė
3papildoma kvėpavimo alkalozė
5.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.
0–125
MFS =
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 30/min., SpO₂ 89 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 104/min., budrus, temperatūra 37,6 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 30SpO₂ 89%orasSBP 150HR 104AT 37,6 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
A young patient with hypertrophic cardiomyopathy asks why they are told to avoid dehydration. What is the best explanation?
ADehydration makes the heart muscle grow thicker within a few hours
BDehydration is the cause of the inherited condition
CLow blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
DFluids dissolve the extra muscle in the heart wall
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
Ventiliuojamam intensyviosios terapijos pacientui kyla ventiliatoriaus sukeltos pneumonijos rizika. Kuri slaugos priemonė padeda ją mažinti?
AVengti burnos priežiūros, kad nekraujuotų dantenos
BVentiliatoriaus vamzdelių keitimas kas kelias valandas
CLovos galvūgalio laikymas pakeltas 30–45°
DPaciento laikymas gulint horizontaliai, kad būtų apsaugotas endotrachėjinis vamzdelis
3Tirpalai
1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai
Atsakymas: vidutinė
P/F santykis ir ARDS (Berlyno apibrėžtis): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (trupmena). Kai PEEP ar CPAP yra bent 5 cmH₂O, ARDS laipsnis lengvas, kai 200 < P/F ≤ 300, vidutinis, kai 100 < P/F ≤ 200, ir sunkus, kai P/F ≤ 100 mmHg. Taip pat turi būti tenkinami kiti Berlyno kriterijai (pradžia per savaitę, abipusiai šešėliai, kurių visiškai nepaaiškina širdies nepakankamumas). PaO₂ kPa × 7,5 duoda mmHg. ROX indeksas (SpO₂/FiO₂)/kvėpavimo dažnis naudojamas stebint pacientus, gydomus didelio srauto nosies deguonimi.
P/F santykis
P/F = 63/0,45 = 140 mmHg
Berlyno sunkumas
vidutinė
Atsakymas
vidutinė
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai
Atsakymas: Q = 6 L/min
Baliono trukmė: naudojami litrai = (manometro slėgis − saugus likutis) × baliono koeficientas, o saugus likutis paprastai yra 200 psi. Baliono koeficientai L/psi: D 0,16, E 0,28, H (ir K) 3,14. Trukmė (min.) = naudojami litrai/srautas (L/min.). Trukmę apvalinkite žemyn, niekada aukštyn, kad balionas būtų pakeistas laiku. Sistemose, naudojančiose barus, dujų tūris yra vandens talpa (L) × slėgis (bar).
Naudojami litrai
(2150 − 200)·0,16 = 312 L
Didžiausias srautas
312/45 = 6,933 L/min → Q = 6 L/min
Atsakymas
Q = 6 L/min
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: PaCO₂ = 35 mmHg
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
nuotolis: 33–37 mmHg
Atsakymas
PaCO₂ = 35 mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Tikėtinas PaCO₂
1,5·15 + 8 = 30,5 → 28,5–32,5 mmHg
Palyginkite
išmatuotas: 46 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė
Atsakymas
papildoma kvėpavimo acidozė
5.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: MFS = 55
Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.
Įvertinkite kiekvieną punktą
griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0
Sudėtis
Morse suma = 25 + 0 + 0 + 20 + 10 + 0 = 55
Atsakymas
MFS = 55
6.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: aukštas
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 30/min → 3
SpO₂ 89% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 104/min → 1
budrus (A) → 0
T 37,6 °C → 0
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 7
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.
Rizikos grupė
aukštas
Atsakymas
aukštas
Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: C · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
Kodėl tai yra atsakymas
In hypertrophic cardiomyopathy, a thickened septum can obstruct the left ventricular outflow tract, and the obstruction worsens when the ventricle is underfilled. Dehydration, vasodilators and strenuous exertion can trigger symptoms or arrhythmias. It is a cause of sudden cardiac death in young people.
Atsakymas
C · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: C · Lovos galvūgalio laikymas pakeltas 30–45°
Kodėl tai yra atsakymas
Ventiliatoriaus priežiūros paketai apima galvūgalio pakėlimą 30–45°, reguliarią burnos priežiūrą, kasdienį pasirengimo atjunginėti vertinimą (sedacijos pertraukas) ir subglotinių sekretų šalinimą, kai tai įmanoma. Dažnai keisti kontūrą nerekomenduojama, nebent vamzdeliai užteršti ar sugedę.