Kvėpavimo priežiūra ir deguonies terapija: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Nosies kaniulė
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Balionėlio trukmė
min. = (psi − 200) × koeficientas / (L/min.); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minutinė ir alveolinė ventiliacija
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Numatomas kūno svoris
vyrams 50 + 0,91 × (cm − 152,4); moterims 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F santykis (Berlyno, PEEP ≥ 5)
lengvas > 200–300, vidutinis > 100–200, sunkus ≤ 100 mmHg
Deguonies kiekis
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Deguonies pernaša
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksas
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metodas

  1. Visas vertes išreikškite formulės vienetais: FiO₂ ir SaO₂ kaip trupmenas, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Balionui atimkite saugų likutį, padauginkite iš baliono koeficiento ir padalykite iš srauto.
  3. Baliono laiką ir srautus apvalinkite žemyn, niekada aukštyn.
  4. P/F santykiui pirmiausia patikrinkite PEEP, tada PaO₂ padalykite iš FiO₂ ir palyginkite su 300, 200 ir 100 mmHg.
  5. Ventiliacijai alveolinei ventiliacijai atimkite negyvąją erdvę, o kvėpavimo tūriams naudokite numatomą kūno svorį.

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

2Uždaviniai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
Hb113 g/LSaO₂92%PaO₂64 mmHgCaO₂?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento Hb 113 g/L, SaO₂ 92 % ir PaO₂ 64 mmHg (8,5 kPa). Raskite arterinio deguonies kiekį CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) mL O₂/dL.

Hb 113 g/LSaO₂ 92%PaO₂ 64 mmHg (8,5 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
107 kg181 cm♀5 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Ventiliuojama moteris yra 181 cm ūgio ir sveria 107 kg. Plaučius sauganti ventiliacija nustatyta 5 mL kilogramui numatomo kūno svorio. Naudodami PBW = 45,5 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg, raskite kvėpavimo tūrį VT iki artimiausio mL.

181 cm107 kg5 mL/kg
VT = mL
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 2 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 50 % deguonies, rodo PaO₂ 90 mmHg (12,0 kPa) ir PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 50%PaO₂ 90 mmHg (12,0 kPa)PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)
A–a gradientas = mmHg
5.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 102 kg ir yra 162 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

102 kg162 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient on ramipril is to start sacubitril/valsartan for heart failure. What is the key safety point?

  1. ASacubitril/valsartan is safe to start on the same morning
  2. BThe ACE inhibitor dose should be doubled during the change
  3. CBoth drugs should be taken together each day for the best effect
  4. DThe ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with a valid, documented do-not-attempt-CPR decision (DNACPR in the UK, DNR or DNAR in the US) is found in cardiac arrest. What should the nurse do?

  1. AStart CPR but use only chest compressions
  2. BStart full CPR because the patient's family is not present
  3. CCall the arrest team and let them decide whether to resuscitate
  4. DNot start CPR, call for support, and provide dignity and comfort

3Tirpalai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: CaO₂ = 14,12 mL/dL

Deguonies kiekis ir pernaša: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), mL O₂ viename dL kraujo, kai SaO₂ yra trupmena. Beveik visas deguonis surištas su hemoglobinu; ištirpusi dalis maža. Pernaša DO₂ = CaO₂ × minutinis širdies tūris (L/min.) × 10 (mL/min.), nes 1 L = 10 dL; normali suaugusiojo ramybės vertė yra apie 1000 mL/min.

Hb g/dL

113 g/L = 11,3 g/dL

Surištas deguonis

1,34·11,3·0,92 = 13,93 mL/dL

Ištirpęs deguonis

0,003·64 = 0,192 mL/dL

Deguonies kiekis

CaO₂ = 13,93 + 0,192 = 14,12 mL/dL

Atsakymas

CaO₂ = 14,12 mL/dL
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: VT = 358 mL

Ventiliacija: minutinė ventiliacija V̇E = kvėpavimo tūris × kvėpavimo dažnis (normali suaugusiojo apie 5–8 L/min.). Alveolinė ventiliacija V̇A = (kvėpavimo tūris − negyvoji erdvė) × dažnis, nes kvėpavimo takuose esantis oras (apie 150 mL suaugusiajam) nedalyvauja dujų mainuose. Plaučius saugančiai ventiliacijai naudojama apie 6 mL kilogramui numatomo kūno svorio (PBW): vyrams 50 + 0,91 × (ūgis cm − 152,4) kg, moterims 45,5 + 0,91 × (ūgis cm − 152,4) kg (coliais: 2,3 už kiekvieną colį virš 60 in).

Numatomas kūno svoris

PBW = 45,5 + 0,91·(181 − 152,4) = 71,53 kg

Kvėpavimo tūris

VT = 5·71,53 = 357,6 ≈ 358 mL

Atsakymas

VT = 358 mL
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 22,4 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|32 − 40| = 8 mmHg → 0,8 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·0,8 = 22,4 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 22,4 mmol/L
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 194 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,5·713 − 58/0,8 = 356,5 − 72,5 = 284 mmHg

Gradientas

A–a = 284 − 90 = 194 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 194 mmHg
5.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 12

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 4 + 1 + 1 + 1 + 2 + 3 = 12

Atsakymas

B = 12
6.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: II laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 102/1,62² = 38,87

Kategorija

II laipsnio nutukimas

Atsakymas

II laipsnio nutukimas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting

Kodėl tai yra atsakymas

Combining an ACE inhibitor with sacubitril/valsartan greatly increases the risk of angioedema. The ACE inhibitor is stopped and a washout period (usually 36 hours) is observed before starting. Blood pressure, potassium and renal function are monitored.

Atsakymas

D · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort

Kodėl tai yra atsakymas

A valid do-not-attempt-CPR decision means CPR is not attempted. Other appropriate care continues, the senior team and family are informed and the patient is cared for with dignity. Nurses should check that the decision is valid and applies to the situation.

Atsakymas

D · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy