Kvėpavimo priežiūra ir deguonies terapija: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Nosies kaniulė
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Balionėlio trukmė
min. = (psi − 200) × koeficientas / (L/min.); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minutinė ir alveolinė ventiliacija
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Numatomas kūno svoris
vyrams 50 + 0,91 × (cm − 152,4); moterims 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F santykis (Berlyno, PEEP ≥ 5)
lengvas > 200–300, vidutinis > 100–200, sunkus ≤ 100 mmHg
Deguonies kiekis
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Deguonies pernaša
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksas
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metodas

  1. Visas vertes išreikškite formulės vienetais: FiO₂ ir SaO₂ kaip trupmenas, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Balionui atimkite saugų likutį, padauginkite iš baliono koeficiento ir padalykite iš srauto.
  3. Baliono laiką ir srautus apvalinkite žemyn, niekada aukštyn.
  4. P/F santykiui pirmiausia patikrinkite PEEP, tada PaO₂ padalykite iš FiO₂ ir palyginkite su 300, 200 ir 100 mmHg.
  5. Ventiliacijai alveolinei ventiliacijai atimkite negyvąją erdvę, o kvėpavimo tūriams naudokite numatomą kūno svorį.

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

2Uždaviniai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
PaO₂ 65 mmHg · FiO₂ 0,7 · PEEP 6 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)virš 300: ARDS laipsnio nėralengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Ventiliuojamo paciento, atitinkančio kitus Berlyno ARDS kriterijus, PaO₂ yra 65 mmHg (8,7 kPa) esant 70 % deguonies ir PEEP 6 cmH₂O. Apskaičiuokite P/F santykį ir spustelėkite ARDS sunkumą.

PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)FiO₂ 70%PEEP 6 cmH₂O
  1. 1virš 300: ARDS laipsnio nėra
  2. 2lengva
  3. 3vidutinė
  4. 4sunki
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
PaO₂ 17,8 kPa · FiO₂ 0,4 · PEEP 12 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)virš 300: ARDS laipsnio nėralengvavidutinėsunkineįvertinama: PEEP mažesnis nei 5

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui su ūmine hipoksemija ir abipusiais šešėliais, kurių nepaaiškina širdies nepakankamumas, PaO₂ yra 17,8 kPa esant 40 % deguonies ir PEEP 12 cmH₂O. Įvertinkite ARDS sunkumą pagal Berlyno apibrėžtį. Spustelėkite atsakymą.

PaO₂ 17,8 kPaFiO₂ 40%PEEP 12 cmH₂O
  1. 1virš 300: ARDS laipsnio nėra
  2. 2lengva
  3. 3vidutinė
  4. 4sunki
  5. 5neįvertinama: PEEP mažesnis nei 5
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 12 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 44 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 44 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 112/68 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 34,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 12SpO₂ 97%orasSBP 112HR 88AT 34,8 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Why is pyridoxine (vitamin B6) often given with isoniazid?

  1. ATo prevent peripheral neuropathy
  2. BTo prevent gout attacks
  3. CTo prevent loss of colour vision
  4. DTo prevent orange discolouration of urine
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A 25-year-old non-smoker has wheeze and cough that come and go, worse at night and after exercise. Spirometry improves markedly after a bronchodilator. Which diagnosis is most likely?

  1. AAsthma
  2. BCOPD
  3. CIdiopathic pulmonary fibrosis
  4. DHeart failure

3Tirpalai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: sunki

P/F santykis ir ARDS (Berlyno apibrėžtis): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (trupmena). Kai PEEP ar CPAP yra bent 5 cmH₂O, ARDS laipsnis lengvas, kai 200 < P/F ≤ 300, vidutinis, kai 100 < P/F ≤ 200, ir sunkus, kai P/F ≤ 100 mmHg. Taip pat turi būti tenkinami kiti Berlyno kriterijai (pradžia per savaitę, abipusiai šešėliai, kurių visiškai nepaaiškina širdies nepakankamumas). PaO₂ kPa × 7,5 duoda mmHg. ROX indeksas (SpO₂/FiO₂)/kvėpavimo dažnis naudojamas stebint pacientus, gydomus didelio srauto nosies deguonimi.

P/F santykis

P/F = 65/0,7 = 92,86 mmHg

Berlyno sunkumas

sunki

Atsakymas

sunki
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: virš 300: ARDS laipsnio nėra

P/F santykis ir ARDS (Berlyno apibrėžtis): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (trupmena). Kai PEEP ar CPAP yra bent 5 cmH₂O, ARDS laipsnis lengvas, kai 200 < P/F ≤ 300, vidutinis, kai 100 < P/F ≤ 200, ir sunkus, kai P/F ≤ 100 mmHg. Taip pat turi būti tenkinami kiti Berlyno kriterijai (pradžia per savaitę, abipusiai šešėliai, kurių visiškai nepaaiškina širdies nepakankamumas). PaO₂ kPa × 7,5 duoda mmHg. ROX indeksas (SpO₂/FiO₂)/kvėpavimo dažnis naudojamas stebint pacientus, gydomus didelio srauto nosies deguonimi.

PEEP

PEEP 12 ≥ 5 cmH₂O

PaO₂ mmHg

17,8·7,5 = 133,5 mmHg

P/F santykis

P/F = 133,5/0,4 = 333,8 mmHg

Berlyno sunkumas

virš 300: ARDS laipsnio nėra

Atsakymas

virš 300: ARDS laipsnio nėra
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 26 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
nuotolis: 24–28 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 26 mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 51,8 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·44 + 21 = 51,8 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 51,8 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

5.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 15

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 1 + 3 + 3 + 3 + 3 + 2 = 15

Atsakymas

B = 15
6.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · To prevent peripheral neuropathy

Kodėl tai yra atsakymas

Isoniazid increases pyridoxine loss, which can cause peripheral neuropathy, especially in people with diabetes, alcohol dependence, malnutrition or HIV. Pyridoxine prevents this. Isoniazid can also cause hepatitis. Ethambutol affects vision; pyrazinamide can cause gout.

Atsakymas

A · To prevent peripheral neuropathy
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Asthma

Kodėl tai yra atsakymas

Asthma typically causes variable symptoms with reversible airflow obstruction. COPD usually affects older people with a smoking history and causes persistent, poorly reversible obstruction. Fibrosis gives a restrictive pattern.

Atsakymas

A · Asthma

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy