Kvėpavimo priežiūra ir deguonies terapija: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Nosies kaniulė
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Balionėlio trukmė
min. = (psi − 200) × koeficientas / (L/min.); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minutinė ir alveolinė ventiliacija
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Numatomas kūno svoris
vyrams 50 + 0,91 × (cm − 152,4); moterims 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F santykis (Berlyno, PEEP ≥ 5)
lengvas > 200–300, vidutinis > 100–200, sunkus ≤ 100 mmHg
Deguonies kiekis
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Deguonies pernaša
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksas
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metodas

  1. Visas vertes išreikškite formulės vienetais: FiO₂ ir SaO₂ kaip trupmenas, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Balionui atimkite saugų likutį, padauginkite iš baliono koeficiento ir padalykite iš srauto.
  3. Baliono laiką ir srautus apvalinkite žemyn, niekada aukštyn.
  4. P/F santykiui pirmiausia patikrinkite PEEP, tada PaO₂ padalykite iš FiO₂ ir palyginkite su 300, 200 ir 100 mmHg.
  5. Ventiliacijai alveolinei ventiliacijai atimkite negyvąją erdvę, o kvėpavimo tūriams naudokite numatomą kūno svorį.

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

2Uždaviniai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
1900psiEf = 0,28 L/psi5 L/minlikutis 200 psit = ? min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). E dydžio deguonies balionas (koeficientas 0,28 L/psi) rodo 1900 psi ir tiekia 5 L/min. Išlaikant saugų 200 psi likutį, kiek minučių t jo užteks? Apvalinkite žemyn iki sveikos minutės.

1900 psif = 0,28 L/psi5 L/min200 psi
t = min
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
102 kg177 cm♀6 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Ventiliuojama moteris yra 177 cm ūgio ir sveria 102 kg. Plaučius sauganti ventiliacija nustatyta 6 mL kilogramui numatomo kūno svorio. Naudodami PBW = 45,5 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg, raskite kvėpavimo tūrį VT iki artimiausio mL.

177 cm102 kg6 mL/kg
VT = mL
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 18 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 40 % deguonies, rodo PaO₂ 66 mmHg (8,8 kPa) ir PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 40%PaO₂ 66 mmHg (8,8 kPa)PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)
A–a gradientas = mmHg
5.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 97 kg ir yra 161 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

97 kg161 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which investigation is most often used to confirm a pulmonary embolism?

  1. ASputum culture
  2. BAbdominal ultrasound
  3. CPeak flow measurement
  4. DCT pulmonary angiography
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientas, sveikstantis po miokardo infarkto, nerimauja dėl grįžimo į įprastą gyvenimą. Kuri intervencija geriausiai palaiko sveikimą?

  1. ASiuntimas į kardiologinę reabilitaciją
  2. BPatarimas tris mėnesius gulėti lovoje
  3. CPatarimas nustoti vartoti tabletes, kai tik pasijunta gerai
  4. DPatarimas visam laikui vengti bet kokio fizinio krūvio

3Tirpalai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: t = 95 min

Baliono trukmė: naudojami litrai = (manometro slėgis − saugus likutis) × baliono koeficientas, o saugus likutis paprastai yra 200 psi. Baliono koeficientai L/psi: D 0,16, E 0,28, H (ir K) 3,14. Trukmė (min.) = naudojami litrai/srautas (L/min.). Trukmę apvalinkite žemyn, niekada aukštyn, kad balionas būtų pakeistas laiku. Sistemose, naudojančiose barus, dujų tūris yra vandens talpa (L) × slėgis (bar).

Naudojami litrai

(1900 − 200)·0,28 = 476 L

Trukmė

476/5 = 95,2 min → t = 95 min

Atsakymas

t = 95 min

Tai apie 1 val. 35 min.

2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: VT = 407 mL

Ventiliacija: minutinė ventiliacija V̇E = kvėpavimo tūris × kvėpavimo dažnis (normali suaugusiojo apie 5–8 L/min.). Alveolinė ventiliacija V̇A = (kvėpavimo tūris − negyvoji erdvė) × dažnis, nes kvėpavimo takuose esantis oras (apie 150 mL suaugusiajam) nedalyvauja dujų mainuose. Plaučius saugančiai ventiliacijai naudojama apie 6 mL kilogramui numatomo kūno svorio (PBW): vyrams 50 + 0,91 × (ūgis cm − 152,4) kg, moterims 45,5 + 0,91 × (ūgis cm − 152,4) kg (coliais: 2,3 už kiekvieną colį virš 60 in).

Numatomas kūno svoris

PBW = 45,5 + 0,91·(177 − 152,4) = 67,89 kg

Kvėpavimo tūris

VT = 6·67,89 = 407,3 ≈ 407 mL

Atsakymas

VT = 407 mL
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 35 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
nuotolis: 33–37 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 35 mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 156,7 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,4·713 − 50/0,8 = 285,2 − 62,5 = 222,7 mmHg

Gradientas

A–a = 222,7 − 66 = 156,7 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 156,7 mmHg
5.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 2 + 1 + 3 + 1 = 13

Atsakymas

B = 13
6.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: II laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 97/1,61² = 37,42

Kategorija

II laipsnio nutukimas

Atsakymas

II laipsnio nutukimas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · CT pulmonary angiography

Kodėl tai yra atsakymas

CT pulmonary angiography (CTPA) shows filling defects in the pulmonary arteries. It uses iodinated contrast, so renal function and contrast allergy are checked. A ventilation–perfusion (V/Q) scan is an alternative, for example in pregnancy or renal impairment.

Atsakymas

D · CT pulmonary angiography
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Siuntimas į kardiologinę reabilitaciją

Kodėl tai yra atsakymas

Kardiologinė reabilitacija jungia prižiūrimą fizinį krūvį, rizikos veiksnių mokymą, patarimus dėl vaistų ir psichologinę pagalbą. Ji gerina gyvenimo kokybę ir mažina širdies ir kraujagyslių mirtingumą bei pakartotinį hospitalizavimą. Pacientai skatinami palaipsniui grįžti prie veiklos, įskaitant darbą, vairavimą ir lytinį gyvenimą, pagal patarimus.

Atsakymas

A · Siuntimas į kardiologinę reabilitaciją

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy