Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metodas
Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
2Uždaviniai
1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Ventiliuojamo paciento, atitinkančio kitus Berlyno ARDS kriterijus, PaO₂ yra 62 mmHg (8,3 kPa) esant 80 % deguonies ir PEEP 10 cmH₂O. Apskaičiuokite P/F santykį ir spustelėkite ARDS sunkumą.
PaO₂ 62 mmHg (8,3 kPa)FiO₂ 80%PEEP 10 cmH₂O
1virš 300: ARDS laipsnio nėra
2lengva
3vidutinė
4sunki
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pervežimas truks 40 minučių. D dydžio balionas (koeficientas 0,16 L/psi) rodo 2150 psi. Išlaikant saugų 200 psi likutį, koks didžiausias sveikasis srautas Q L/min. išsilaiko visą pervežimą?
40 min2150 psif = 0,16 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.
Mokomasis dujų tyrimas rodo pH 7,34, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) ir HCO₃⁻ 16 mmol/L, kai Na⁺ 135 ir Cl⁻ 101 mmol/L. Pasinaudoję anijonų tarpu ir delta santykiu, spustelėkite tinkamiausią interpretaciją.
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos visai neatmerkia akių, skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones ir geriausias motorinis atsakas: nenormalus rankų lenkimas (dekortikacinė poza). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.
1lengva
2vidutinė
3sunki
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 24/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 222/134 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 35,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 24SpO₂ 97%O₂SBP 222HR 64AT 35,8 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
A patient with heart failure starts dapagliflozin, an SGLT2 inhibitor. Which teaching is most relevant?
AAvoid drinking any fluids at all for the first week of treatment
BExpect the urine to turn bright orange and stain underwear and clothes
CTake an extra dose if the ankles swell
DKeep the genital area clean, as fungal infections are more common
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
A patient with a tracheostomy suddenly becomes distressed, and a suction catheter will not pass down the tube. What should the nurse do first?
AIncrease the oxygen and wait
BGive a nebulised bronchodilator
CRemove the inner cannula
DInflate the cuff with more air
3Tirpalai
1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai
Atsakymas: sunki
P/F santykis ir ARDS (Berlyno apibrėžtis): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (trupmena). Kai PEEP ar CPAP yra bent 5 cmH₂O, ARDS laipsnis lengvas, kai 200 < P/F ≤ 300, vidutinis, kai 100 < P/F ≤ 200, ir sunkus, kai P/F ≤ 100 mmHg. Taip pat turi būti tenkinami kiti Berlyno kriterijai (pradžia per savaitę, abipusiai šešėliai, kurių visiškai nepaaiškina širdies nepakankamumas). PaO₂ kPa × 7,5 duoda mmHg. ROX indeksas (SpO₂/FiO₂)/kvėpavimo dažnis naudojamas stebint pacientus, gydomus didelio srauto nosies deguonimi.
P/F santykis
P/F = 62/0,8 = 77,5 mmHg
Berlyno sunkumas
sunki
Atsakymas
sunki
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai
Atsakymas: Q = 7 L/min
Baliono trukmė: naudojami litrai = (manometro slėgis − saugus likutis) × baliono koeficientas, o saugus likutis paprastai yra 200 psi. Baliono koeficientai L/psi: D 0,16, E 0,28, H (ir K) 3,14. Trukmė (min.) = naudojami litrai/srautas (L/min.). Trukmę apvalinkite žemyn, niekada aukštyn, kad balionas būtų pakeistas laiku. Sistemose, naudojančiose barus, dujų tūris yra vandens talpa (L) × slėgis (bar).
Naudojami litrai
(2150 − 200)·0,16 = 312 L
Didžiausias srautas
312/40 = 7,8 L/min → Q = 7 L/min
Atsakymas
Q = 7 L/min
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: HCO₃⁻ = 25,7 mmol/L
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
PaCO₂ pokytis
|57 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg
Tikėtinas HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 1·1,7 = 25,7 mmol/L
Atsakymas
HCO₃⁻ = 25,7 mmol/L
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: papildoma normalaus tarpo acidozė
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Anijonų tarpas
AG = 135 − (101 + 16) = 18
Delta santykis
(18 − 12)/(24 − 16) = 0,75
papildoma normalaus tarpo acidozė
Atsakymas
papildoma normalaus tarpo acidozė
5.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: sunki
Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.
Įvertinkite kiekvieną sritį
E: visai neatmerkia akių → 1
V: skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones → 2
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 24/min → 2
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 222 mmHg → 3
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,8 °C → 1
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 8
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.
Rizikos grupė
aukštas
Atsakymas
aukštas
Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: D · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common
Kodėl tai yra atsakymas
SGLT2 inhibitors increase glucose loss in the urine, raising the risk of genital thrush and urinary infections. They also cause mild diuresis, and in people with diabetes there is a rare risk of ketoacidosis, so they are paused during acute illness as advised. They improve outcomes in heart failure.
Atsakymas
D · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: C · Remove the inner cannula
Kodėl tai yra atsakymas
Tracheostomy emergency guidance is to remove the inner cannula first, because it may be blocked with secretions. If the patient does not improve, the cuff is deflated and the tube may need to be removed. Oxygen is applied to the face and the stoma, and emergency help is called.