Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metodas
Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
2Uždaviniai
1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento Hb 148 g/L, SaO₂ 86 % ir PaO₂ 52 mmHg (6,9 kPa). Raskite arterinio deguonies kiekį CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) mL O₂/dL.
Hb 148 g/LSaO₂ 86%PaO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Ventiliuojamas vyras yra 191 cm ūgio ir sveria 111 kg. Plaučius sauganti ventiliacija nustatyta 5 mL kilogramui numatomo kūno svorio. Naudodami PBW = 50 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg, raskite kvėpavimo tūrį VT iki artimiausio mL.
191 cm111 kg5 mL/kg
VT = mL
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,38, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) ir HCO₃⁻ 15 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.
pH 7,38PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
1nekompensuota
2iš dalies kompensuota
3visiškai kompensuota
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
Mokomasis dujų tyrimas rodo pH 7,31, PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa) ir HCO₃⁻ 17 mmol/L, kai Na⁺ 145 ir Cl⁻ 105 mmol/L. Pasinaudoję anijonų tarpu ir delta santykiu, spustelėkite tinkamiausią interpretaciją.
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 9/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 37,3 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?
RR 9SpO₂ 96%orasSBP 150HR 64AT 37,3 °C
NEWS2 =
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 7/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 118/70 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 37,0 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 7SpO₂ 98%orasSBP 118HR 88AT 37,0 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
Kuris vertinimas būtinas prieš taikant kompresinį gydymą veninei kojos opai?
ABendras kraujo tyrimas ir CRB
BŽaizdos tepinėlis pasėliui ir jautrumui
CČiurnos ir žasto kraujospūdžio indeksas (ČŽKI)
DKrūtinės ląstos rentgenograma ir EKG
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
Pacientui, skundžiančiam krūtinės skausmu, II, III ir aVF derivacijose ST pakilimas. Kraujospūdis 86/54 mmHg, plaučiai švarūs, kaklo venos išsiplėtusios. Dėl kurio paskirto vaisto slaugytojas turėtų abejoti?
ADeguonį, jei SpO₂ nukrenta žemiau tikslinės vertės
BVaistą nuo pykinimo į veną
CSukramtytą 300 mg aspiriną
DPoliežuvinį gliceril trinitratą
3Tirpalai
1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai
Atsakymas: CaO₂ = 17,21 mL/dL
Deguonies kiekis ir pernaša: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), mL O₂ viename dL kraujo, kai SaO₂ yra trupmena. Beveik visas deguonis surištas su hemoglobinu; ištirpusi dalis maža. Pernaša DO₂ = CaO₂ × minutinis širdies tūris (L/min.) × 10 (mL/min.), nes 1 L = 10 dL; normali suaugusiojo ramybės vertė yra apie 1000 mL/min.
Hb g/dL
148 g/L = 14,8 g/dL
Surištas deguonis
1,34·14,8·0,86 = 17,06 mL/dL
Ištirpęs deguonis
0,003·52 = 0,156 mL/dL
Deguonies kiekis
CaO₂ = 17,06 + 0,156 = 17,21 mL/dL
Atsakymas
CaO₂ = 17,21 mL/dL
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai
Atsakymas: VT = 426 mL
Ventiliacija: minutinė ventiliacija V̇E = kvėpavimo tūris × kvėpavimo dažnis (normali suaugusiojo apie 5–8 L/min.). Alveolinė ventiliacija V̇A = (kvėpavimo tūris − negyvoji erdvė) × dažnis, nes kvėpavimo takuose esantis oras (apie 150 mL suaugusiajam) nedalyvauja dujų mainuose. Plaučius saugančiai ventiliacijai naudojama apie 6 mL kilogramui numatomo kūno svorio (PBW): vyrams 50 + 0,91 × (ūgis cm − 152,4) kg, moterims 45,5 + 0,91 × (ūgis cm − 152,4) kg (coliais: 2,3 už kiekvieną colį virš 60 in).
Numatomas kūno svoris
PBW = 50 + 0,91·(191 − 152,4) = 85,13 kg
Kvėpavimo tūris
VT = 5·85,13 = 425,6 ≈ 426 mL
Atsakymas
VT = 426 mL
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: visiškai kompensuota
Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.
ROME, reikšmė po reikšmės
pH 7,38: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 26 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: žemas (22–26)
Kompensacija
Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: pagal Winterso formulę tikimasi PaCO₂ 28,5–32,5 mmHg, todėl išmatuoti 26 mmHg rodo papildoma kvėpavimo alkalozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.
visiškai kompensuota
Atsakymas
visiškai kompensuota
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: gryna didelio tarpo acidozė
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Anijonų tarpas
AG = 145 − (105 + 17) = 23
Delta santykis
(23 − 12)/(24 − 17) = 1,571
gryna didelio tarpo acidozė
Atsakymas
gryna didelio tarpo acidozė
5.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: NEWS2 = 1
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 9/min → 1
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,3 °C → 0
Sudėtis
NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1
Atsakymas
NEWS2 = 1
6.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: maža–vidutinė
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 7/min → 3
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,0 °C → 0
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.
Rizikos grupė
maža–vidutinė
Atsakymas
maža–vidutinė
Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: C · Čiurnos ir žasto kraujospūdžio indeksas (ČŽKI)
Kodėl tai yra atsakymas
Kompresija pagerina veninį grįžimą, bet gali sukelti audinių nekrozę, jei arterinis aprūpinimas nepakankamas. ČŽKI lygina čiurnos ir žasto sistolinį spaudimą; vertei esant žemesnei nei maždaug 0,8 (arba aukštesnei nei maždaug 1,3, o tai rodo suakmenėjusias kraujagysles), prieš kompresiją reikia specialisto įvertinimo.
Atsakymas
C · Čiurnos ir žasto kraujospūdžio indeksas (ČŽKI)
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: D · Poliežuvinį gliceril trinitratą
Kodėl tai yra atsakymas
Apatinės sienos STEMI su hipotenzija, padidėjusiu jungo venų spaudimu ir švariais plaučiais rodo dešiniojo skilvelio infarktą. Šie pacientai priklauso nuo priešapkrovos, o nitratai gali sukelti ryškią hipotenziją; sistolinis kraujospūdis žemiau 90 mmHg pats savaime yra priežastis jų neduoti. Aspirinas vis tiek indikuotinas, o skubi reperfuzija yra galutinis gydymas.