Kvėpavimo priežiūra ir deguonies terapija: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Nosies kaniulė
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Balionėlio trukmė
min. = (psi − 200) × koeficientas / (L/min.); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minutinė ir alveolinė ventiliacija
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Numatomas kūno svoris
vyrams 50 + 0,91 × (cm − 152,4); moterims 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F santykis (Berlyno, PEEP ≥ 5)
lengvas > 200–300, vidutinis > 100–200, sunkus ≤ 100 mmHg
Deguonies kiekis
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Deguonies pernaša
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksas
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metodas

  1. Visas vertes išreikškite formulės vienetais: FiO₂ ir SaO₂ kaip trupmenas, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Balionui atimkite saugų likutį, padauginkite iš baliono koeficiento ir padalykite iš srauto.
  3. Baliono laiką ir srautus apvalinkite žemyn, niekada aukštyn.
  4. P/F santykiui pirmiausia patikrinkite PEEP, tada PaO₂ padalykite iš FiO₂ ir palyginkite su 300, 200 ir 100 mmHg.
  5. Ventiliacijai alveolinei ventiliacijai atimkite negyvąją erdvę, o kvėpavimo tūriams naudokite numatomą kūno svorį.

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

2Uždaviniai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
Hb151 g/LSaO₂97%PaO₂90 mmHgCaO₂?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento Hb 151 g/L, SaO₂ 97 % ir PaO₂ 90 mmHg (12,0 kPa). Raskite arterinio deguonies kiekį CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) mL O₂/dL.

Hb 151 g/LSaO₂ 97%PaO₂ 90 mmHg (12,0 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
1100psiEf = 0,28 L/psi120 minlikutis 200 psiQ = ? L/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pervežimas truks 120 minučių. E dydžio balionas (koeficientas 0,28 L/psi) rodo 1100 psi. Išlaikant saugų 200 psi likutį, koks didžiausias sveikasis srautas Q L/min. išsilaiko visą pervežimą?

120 min1100 psif = 0,28 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 12 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 50 % deguonies, rodo PaO₂ 70 mmHg (9,3 kPa) ir PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 50%PaO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa)
A–a gradientas = mmHg
5.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį), neskleidžia jokių garsų ir geriausias motorinis atsakas: jokių judesių. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kodėl sunkia LOPL sergantiems pacientams rekomenduojama valgyti mažomis porcijomis ir dažnai?

  1. AMažos porcijos sumažina inhaliatorių naudojimo dažnį
  2. BPilnas skrandis riboja diafragmą, o valgymas vargina
  3. CDažni valgiai tiesiogiai apsaugo nuo krūtinės ląstos infekcijų
  4. DDideli valgiai visam laikui susiaurina kvėpavimo takus
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient on an unfractionated heparin infusion has a nosebleed that will not stop, and the aPTT is far above the target range. What is the most appropriate action?

  1. AGive vitamin K and continue the infusion at a slightly lower rate
  2. BIncrease the infusion, as the aPTT will settle
  3. CContinue the infusion at the same rate and pack the nose firmly
  4. DStop the infusion, inform the prescriber and anticipate protamine

3Tirpalai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: CaO₂ = 19,9 mL/dL

Deguonies kiekis ir pernaša: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), mL O₂ viename dL kraujo, kai SaO₂ yra trupmena. Beveik visas deguonis surištas su hemoglobinu; ištirpusi dalis maža. Pernaša DO₂ = CaO₂ × minutinis širdies tūris (L/min.) × 10 (mL/min.), nes 1 L = 10 dL; normali suaugusiojo ramybės vertė yra apie 1000 mL/min.

Hb g/dL

151 g/L = 15,1 g/dL

Surištas deguonis

1,34·15,1·0,97 = 19,63 mL/dL

Ištirpęs deguonis

0,003·90 = 0,27 mL/dL

Deguonies kiekis

CaO₂ = 19,63 + 0,27 = 19,9 mL/dL

Atsakymas

CaO₂ = 19,9 mL/dL
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: Q = 2 L/min

Baliono trukmė: naudojami litrai = (manometro slėgis − saugus likutis) × baliono koeficientas, o saugus likutis paprastai yra 200 psi. Baliono koeficientai L/psi: D 0,16, E 0,28, H (ir K) 3,14. Trukmė (min.) = naudojami litrai/srautas (L/min.). Trukmę apvalinkite žemyn, niekada aukštyn, kad balionas būtų pakeistas laiku. Sistemose, naudojančiose barus, dujų tūris yra vandens talpa (L) × slėgis (bar).

Naudojami litrai

(1100 − 200)·0,28 = 252 L

Didžiausias srautas

252/120 = 2,1 L/min → Q = 2 L/min

Atsakymas

Q = 2 L/min
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 26 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
nuotolis: 24–28 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 26 mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 236,5 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,5·713 − 40/0,8 = 356,5 − 50 = 306,5 mmHg

Gradientas

A–a = 306,5 − 70 = 236,5 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 236,5 mmHg
5.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį) → 2
V: neskleidžia jokių garsų → 1
M: jokių judesių → 1

Sudėtis

GCS = 2 + 1 + 1 = 4

Sunkumas

GCS 4 → sunki

Atsakymas

sunki
6.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Rizikos lygis

15 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Pilnas skrandis riboja diafragmą, o valgymas vargina

Kodėl tai yra atsakymas

Daugelis sunkia LOPL sergančių žmonių netenka svorio, nes kvėpavimas sunaudoja daug energijos, o dideli valgiai sukelia pūtimą ir dusulį. Mažos, maistingos porcijos padeda išlaikyti svorį ir raumenų jėgą.

Atsakymas

B · Pilnas skrandis riboja diafragmą, o valgymas vargina
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Stop the infusion, inform the prescriber and anticipate protamine

Kodėl tai yra atsakymas

With bleeding and a high aPTT, the heparin infusion is stopped at once and the prescriber informed. Because heparin's effect wears off within hours, stopping is often enough, but protamine sulfate can reverse it. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Atsakymas

D · Stop the infusion, inform the prescriber and anticipate protamine

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy