Kvėpavimo priežiūra ir deguonies terapija: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Nosies kaniulė
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Balionėlio trukmė
min. = (psi − 200) × koeficientas / (L/min.); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minutinė ir alveolinė ventiliacija
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Numatomas kūno svoris
vyrams 50 + 0,91 × (cm − 152,4); moterims 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F santykis (Berlyno, PEEP ≥ 5)
lengvas > 200–300, vidutinis > 100–200, sunkus ≤ 100 mmHg
Deguonies kiekis
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Deguonies pernaša
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksas
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metodas

  1. Visas vertes išreikškite formulės vienetais: FiO₂ ir SaO₂ kaip trupmenas, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Balionui atimkite saugų likutį, padauginkite iš baliono koeficiento ir padalykite iš srauto.
  3. Baliono laiką ir srautus apvalinkite žemyn, niekada aukštyn.
  4. P/F santykiui pirmiausia patikrinkite PEEP, tada PaO₂ padalykite iš FiO₂ ir palyginkite su 300, 200 ir 100 mmHg.
  5. Ventiliacijai alveolinei ventiliacijai atimkite negyvąją erdvę, o kvėpavimo tūriams naudokite numatomą kūno svorį.

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

2Uždaviniai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
PaO₂ 117 mmHg · FiO₂ 0,3 · PEEP 6 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)virš 300: ARDS laipsnio nėralengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Ventiliuojamo paciento, atitinkančio kitus Berlyno ARDS kriterijus, PaO₂ yra 117 mmHg (15,6 kPa) esant 30 % deguonies ir PEEP 6 cmH₂O. Apskaičiuokite P/F santykį ir spustelėkite ARDS sunkumą.

PaO₂ 117 mmHg (15,6 kPa)FiO₂ 30%PEEP 6 cmH₂O
  1. 1virš 300: ARDS laipsnio nėra
  2. 2lengva
  3. 3vidutinė
  4. 4sunki
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
PaO₂ 8 kPa · FiO₂ 0,5 · PEEP 12 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)virš 300: ARDS laipsnio nėralengvavidutinėsunkineįvertinama: PEEP mažesnis nei 5

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui su ūmine hipoksemija ir abipusiais šešėliais, kurių nepaaiškina širdies nepakankamumas, PaO₂ yra 8 kPa esant 50 % deguonies ir PEEP 12 cmH₂O. Įvertinkite ARDS sunkumą pagal Berlyno apibrėžtį. Spustelėkite atsakymą.

PaO₂ 8 kPaFiO₂ 50%PEEP 12 cmH₂O
  1. 1virš 300: ARDS laipsnio nėra
  2. 2lengva
  3. 3vidutinė
  4. 4sunki
  5. 5neįvertinama: PEEP mažesnis nei 5
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,18PaCO₂mmHg354542HCO₃⁻mmol/L222615tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,18, PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,18PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
5.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones ir geriausias motorinis atsakas: nenormalus rankų lenkimas (dekortikacinė poza). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 5 min. po gimimo mokomasis naujagimis turi tokius požymius: mėlyna ar išblyškusi oda visur, širdies plakimo nėra, reakcijos į dirginimą nėra, suglebusios galūnės be raumenų tonuso ir kvėpavimo nėra. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which ECG change is classically linked with hyperkalaemia?

  1. AA sawtooth baseline
  2. BTall, peaked T waves
  3. CProminent U waves
  4. DDelta waves before the QRS
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Seconds after an intramuscular injection, a patient becomes pale, sweaty and faint, with a heart rate of 48/min. There is no rash, wheeze or swelling, and they recover quickly when laid flat. What is the most likely cause?

  1. AAnaphylaxis
  2. BA vasovagal reaction
  3. CA tension pneumothorax
  4. DA myocardial infarction

3Tirpalai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: virš 300: ARDS laipsnio nėra

P/F santykis ir ARDS (Berlyno apibrėžtis): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (trupmena). Kai PEEP ar CPAP yra bent 5 cmH₂O, ARDS laipsnis lengvas, kai 200 < P/F ≤ 300, vidutinis, kai 100 < P/F ≤ 200, ir sunkus, kai P/F ≤ 100 mmHg. Taip pat turi būti tenkinami kiti Berlyno kriterijai (pradžia per savaitę, abipusiai šešėliai, kurių visiškai nepaaiškina širdies nepakankamumas). PaO₂ kPa × 7,5 duoda mmHg. ROX indeksas (SpO₂/FiO₂)/kvėpavimo dažnis naudojamas stebint pacientus, gydomus didelio srauto nosies deguonimi.

P/F santykis

P/F = 117/0,3 = 390 mmHg

Berlyno sunkumas

virš 300: ARDS laipsnio nėra

Atsakymas

virš 300: ARDS laipsnio nėra
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: vidutinė

P/F santykis ir ARDS (Berlyno apibrėžtis): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (trupmena). Kai PEEP ar CPAP yra bent 5 cmH₂O, ARDS laipsnis lengvas, kai 200 < P/F ≤ 300, vidutinis, kai 100 < P/F ≤ 200, ir sunkus, kai P/F ≤ 100 mmHg. Taip pat turi būti tenkinami kiti Berlyno kriterijai (pradžia per savaitę, abipusiai šešėliai, kurių visiškai nepaaiškina širdies nepakankamumas). PaO₂ kPa × 7,5 duoda mmHg. ROX indeksas (SpO₂/FiO₂)/kvėpavimo dažnis naudojamas stebint pacientus, gydomus didelio srauto nosies deguonimi.

PEEP

PEEP 12 ≥ 5 cmH₂O

PaO₂ mmHg

8·7,5 = 60 mmHg

P/F santykis

P/F = 60/0,5 = 120 mmHg

Berlyno sunkumas

vidutinė

Atsakymas

vidutinė
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 20 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|32 − 40| = 8 mmHg → 0,8 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·0,8 = 20 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 20 mmol/L
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·15 + 8 = 30,5 → 28,5–32,5 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 42 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
5.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones → 2
M: nenormalus rankų lenkimas (dekortikacinė poza) → 3

Sudėtis

GCS = 3 + 2 + 3 = 8

Sunkumas

GCS 8 → sunki

Atsakymas

sunki
6.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: mėlyna ar išblyškusi oda visur → 0
Pulsas: 0 → 0
Reakcija į dirginimą: reakcijos į dirginimą nėra → 0
Aktyvumas: suglebusios galūnės be raumenų tonuso → 0
Kvėpavimas: kvėpavimo nėra → 0

Sudėtis

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacija

0 → žemas

Atsakymas

žemas

Jei 5 minutę balas mažesnis nei 7, jis paprastai kartojamas kas 5 minutes iki 20 minučių.

7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Tall, peaked T waves

Kodėl tai yra atsakymas

Rising potassium causes tall, tented T waves, then a flattened P wave, a prolonged PR interval and a widening QRS that can progress to ventricular fibrillation or asystole. U waves suggest hypokalaemia; a sawtooth baseline is atrial flutter.

Atsakymas

B · Tall, peaked T waves
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · A vasovagal reaction

Kodėl tai yra atsakymas

Vasovagal reactions cause bradycardia, pallor, sweating and fainting, and resolve quickly when lying flat. Anaphylaxis usually causes tachycardia, airway or breathing problems and often skin changes, and does not settle on its own. If in doubt, treat as anaphylaxis.

Atsakymas

B · A vasovagal reaction

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy