Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which care best protects the skin of a patient with frequent urinary incontinence?

  1. AScrubbing the area with soap and hot water twice a day
  2. BLeaving the skin wet so it does not dry out
  3. CGentle cleansing after each episode and a barrier product
  4. DApplying talcum powder thickly after each episode
2.Asas kejururawatanSukar

A patient has been taught how to prevent constipation. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll eat more fruit, vegetables and wholegrains."
  2. B"I'll take a strong laxative every day just in case."
  3. C"I'll go to the toilet when I first feel the urge."
  4. D"I'll drink plenty of fluids during the day."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. ANo screening, because BCG prevents all TB
  2. BA chest x-ray every month for the first year
  3. CA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
  4. DAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has worked three long shifts in a row and feels exhausted. The manager asks the nurse to stay for another shift. What is the most appropriate response?

  1. AAgree, but skip the independent medication checks to save energy on the shift
  2. BAgree and drink extra coffee to stay alert
  3. CAgree without telling anyone about the fatigue
  4. DExplain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pesakit mengalami mimisan mendadak, sedar dan bernafas dengan normal. Apakah yang dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMinta pesakit menghembus hidung dengan kuat untuk membersihkan ketulan darah
  2. BDudukkan pesakit, condongkan ke hadapan dan picit bahagian lembut hidung
  3. CDongakkan kepala ke belakang dan letakkan ais pada belakang leher
  4. DBaringkan pesakit telentang rata dengan bantal di bawah lutut
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A child is admitted with a suspected Wilms tumor (nephroblastoma). Which instruction is most important for all staff?

  1. AMeasure abdominal girth by pressing firmly
  2. BGive a warm bath with abdominal massage
  3. CDo not palpate the abdomen
  4. DEncourage the child to play contact sports
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Seorang pesakit mengalami sakit abdomen berkolik, abdomen bengkak, muntah dan tidak melepaskan najis atau angin selama dua hari. Apakah masalah yang mungkin?

  1. AHalangan usus
  2. BSindrom usus mudah rangsang
  3. CApendisitis tanpa komplikasi
  4. DGastroenteritis
8.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse is teaching a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can take aspirin if I get a headache."
  2. B"I will keep my INR blood test appointments."
  3. C"I will tell my dentist that I take warfarin."
  4. D"I will report black stools or unusual bruising."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A stable adult who is not bleeding receives one unit of packed red cells. By about how much is the hemoglobin expected to rise?

  1. AAbout 1 g/dL (10 g/L)
  2. BAbout 5 g/dL (50 g/L)
  3. CAbout 3 g/dL (30 g/L)
  4. DAbout 0.1 g/dL (1 g/L)
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with heavy alcohol use and a poor diet has a hemoglobin of 10.1 g/dL (101 g/L), an MCV of 110 fL and a low red cell folate. Which explanation fits best?

  1. AAnemia caused by long-standing chronic kidney disease
  2. BIron deficiency from slow, chronic bleeding in the gut
  3. CFolate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
  4. DThalassemia trait inherited from one of the parents
11.FarmakologiSederhana

A child is starting methylphenidate for ADHD. Which advice is appropriate?

  1. AGive doses early in the day and monitor appetite and growth
  2. BGive the last dose at bedtime to help the child sleep
  3. CGive the drug only at weekends
  4. DExpect weight gain as the main side effect
12.FarmakologiSukar

Why is pethidine (meperidine) avoided in older people and in kidney impairment?

  1. AIt has no pain-relieving effect in older people
  2. BIt causes severe hypoglycaemia in these groups
  3. CIts metabolite norpethidine builds up and can cause seizures
  4. DIt is not absorbed from the gut when kidney function is poor
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with COPD uses an inhaled corticosteroid combination inhaler. Which risk should the nurse be aware of?

  1. AHearing loss after every dose
  2. BAn increased risk of pneumonia
  3. CAn increased risk of high blood pressure crises
  4. DA sharp drop in potassium after each dose
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with a tracheostomy suddenly becomes distressed, and a suction catheter will not pass down the tube. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the oxygen and wait
  2. BInflate the cuff with more air
  3. CRemove the inner cannula
  4. DGive a nebulised bronchodilator
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Pernyataan manakah tentang pemberian fenitoin IV yang betul?

  1. AIa tidak memerlukan pemantauan irama jantung atau tekanan darah
  2. BIa diberikan dalam natrium klorida 0.9% dengan pemantauan jantung
  3. CIa patut ditolak dengan pantas dalam beberapa saat
  4. DIa boleh dicampur ke dalam mana-mana infusi glukosa
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

The day after a lumbar puncture, a patient has a headache that is severe when standing and almost gone when lying flat. Temperature and neck movement are normal. What is the most likely cause?

  1. AA migraine triggered by stress
  2. BPost-dural puncture headache
  3. CBacterial meningitis from the procedure
  4. DA subarachnoid haemorrhage
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which statement about giving medicines through a feeding tube is correct?

  1. AMedicines can be added to the bag of feed
  2. BAll tablets can be crushed together and given at once
  3. CModified-release tablets should not be crushed
  4. DTubes do not need flushing between medicines
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit yang menggunakan opioid jangka panjang untuk kesakitan kronik dimasukkan ke wad untuk pembedahan. Pernyataan manakah yang betul?

  1. AOpioid biasa diteruskan, serta analgesia tambahan, kerana toleransi
  2. BSemua opioid patut dihentikan semasa kemasukan untuk mencegah ketagihan
  3. CMereka memerlukan dos opioid pasca-operasi yang lebih rendah daripada pesakit yang belum pernah menggunakan opioid
  4. DMereka patut menerima parasetamol sahaja selepas pembedahan tamat
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 37 weeks had a placental abruption. Which laboratory finding suggests she is developing disseminated intravascular coagulation (DIC)?

  1. AA low fibrinogen level and low platelets
  2. BA high fibrinogen level and high platelets
  3. CA raised haemoglobin level
  4. DA low white cell count only
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A nurse teaches a first-time mother about exclusive breastfeeding. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"My milk supply increases the more often she feeds."
  2. B"On hot days I should give my baby extra water between feeds."
  3. C"Wet nappies help me check that she is getting enough."
  4. D"I should feed my baby whenever she shows hunger cues."
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Seorang kanak-kanak usia sekolah dengan asma menggunakan kortikosteroid sedutan setiap hari. Apakah yang patut diajar oleh jururawat?

  1. ATelan serbuk itu dengan air
  2. BKumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer
  3. CHentikannya sebaik sahaja gejala bertambah baik
  4. DGunakannya hanya semasa serangan asma
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Two children with cystic fibrosis are admitted to the same ward. Which precaution is important?

  1. ALet them share airway clearance equipment to save resources
  2. BKeep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas
  3. CAsk them to do their daily physiotherapy sessions together in the playroom
  4. DPut them in the same room so they can support each other
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. AStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
  2. BTell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
  3. CRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
  4. DExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit meminta jururawat berjanji tidak memberitahu sesiapa bahawa dia merancang untuk membunuh diri. Apakah respons yang terbaik?

  1. ABerjanji untuk menyimpan rahsia supaya dia terus bercakap dan mempercayai anda, dan jangan merekodkannya dalam notanya atau memberitahu pasukan
  2. BTerangkan dengan baik bahawa anda tidak dapat menyimpan rahsia ini kerana keselamatannya penting, dan anda perlu berkongsinya dengan pasukan
  3. CMemberitahunya anda akan memikirkannya
  4. DMenukar topik
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C105.9 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 105.9 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

105.9 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ tbsp · 4/hari · 5 d? mL1 tbsp = 15 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi ½ tbsp ampaian oral setiap 6 jam selama 5 hari. Dengan menggunakan 1 tbsp = 15 mL, berapa mL V yang diperlukan untuk seluruh kursus rawatan?

½ tbspsetiap 6 jam5 hari1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
41 kgBSA = 1.3 m²75 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 41 kg mempunyai luas permukaan badan 1.3 m². Preskripsi ialah 75 mg/m². Cari dos D dalam mg.

41 kgBSA = 1.3 m²75 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 360 mikrogram. Ampul mengandungi 2 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

360 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 5 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit.

1500 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg50 mL20 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 1000 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 20 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

1000 mg/50 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsup150 mLjus150 mLketulan ais100 mLInfusi IV125 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing400 mLair kencing450 mLair kencing150 mLlongkang luka40 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 48 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

48 kg8 hair kencing: 400 mLair kencing: 450 mLair kencing: 150 mLlongkang luka: 40 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 80 mL/hmula 18:30tjumlah​ = ? h100 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 18:30 dengan 100 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 80 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Gentle cleansing after each episode and a barrier product

Mengapa ini jawapannya

Moisture and urine break down the skin barrier. Prompt, gentle cleansing with a pH-balanced cleanser and a barrier cream or film protects against incontinence-associated dermatitis.

Jawapan

C · Gentle cleansing after each episode and a barrier product
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · "I'll take a strong laxative every day just in case."

Mengapa ini jawapannya

Fluids, fibre, activity and responding to the urge prevent constipation. Taking stimulant laxatives every day without need is not advised and can lead to dependence and electrolyte problems.

Jawapan

B · "I'll take a strong laxative every day just in case."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Mengapa ini jawapannya

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Jawapan

D · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift

Mengapa ini jawapannya

Long hours and fatigue increase errors and injuries. Nurses have a professional responsibility to judge whether they are fit to work safely and to say so clearly.

Jawapan

D · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Dudukkan pesakit, condongkan ke hadapan dan picit bahagian lembut hidung

Mengapa ini jawapannya

Condong ke hadapan mengekalkan darah di luar saluran udara dan perut, dan tekanan kuat pada bahagian lembut hidung biasanya menghentikan pendarahan. Mendongakkan kepala ke belakang atau berbaring rata membenarkan darah mengalir ke tekak.

Jawapan

B · Dudukkan pesakit, condongkan ke hadapan dan picit bahagian lembut hidung
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Do not palpate the abdomen

Mengapa ini jawapannya

Palpating a Wilms tumor can rupture the capsule and spread cancer cells. A sign is often put on the bed to warn staff not to palpate the abdomen.

Jawapan

C · Do not palpate the abdomen
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Halangan usus

Mengapa ini jawapannya

Halangan usus menyebabkan kembung, sakit berkolik, muntah dan sembelit mutlak. Pesakit selalunya tidak diberi apa-apa melalui mulut dengan tiub nasogastrik untuk mendekompresi perut.

Jawapan

A · Halangan usus
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · "I can take aspirin if I get a headache."

Mengapa ini jawapannya

Aspirin and other NSAIDs increase the bleeding risk with warfarin, so patients should ask before taking any new medicine. Paracetamol (acetaminophen) is usually the safer choice for simple pain.

Jawapan

A · "I can take aspirin if I get a headache."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · About 1 g/dL (10 g/L)

Mengapa ini jawapannya

In an average-sized adult without ongoing bleeding or hemolysis, one unit of red cells raises the hemoglobin by about 1 g/dL (and the hematocrit by about 3%). A smaller rise suggests ongoing blood loss or red cell destruction.Disemak dengan: Blood Transfusion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

A · About 1 g/dL (10 g/L)
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect

Mengapa ini jawapannya

Poor diet and alcohol reduce folate intake and absorption, causing macrocytic anemia, and alcohol itself also raises the MCV. Iron deficiency and thalassemia cause small cells. Folate is replaced after B12 deficiency is excluded, and thiamine is also commonly given.Disemak dengan: Folate-deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.Farmakologi

Jawapan: A · Give doses early in the day and monitor appetite and growth

Mengapa ini jawapannya

Stimulants can cause insomnia, so doses are given in the morning and early afternoon. Reduced appetite can slow growth, so height and weight are tracked.

Jawapan

A · Give doses early in the day and monitor appetite and growth
12.Farmakologi

Jawapan: C · Its metabolite norpethidine builds up and can cause seizures

Mengapa ini jawapannya

Norpethidine is excreted by the kidney and is a CNS stimulant. When it accumulates, it causes tremor, agitation and seizures, so other opioids are preferred.

Jawapan

C · Its metabolite norpethidine builds up and can cause seizures
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · An increased risk of pneumonia

Mengapa ini jawapannya

In COPD, inhaled corticosteroids increase the risk of pneumonia. They are used where there are frequent exacerbations or features of asthma, and their benefit is weighed against this risk. Signs of pneumonia should be reported promptly.

Jawapan

B · An increased risk of pneumonia
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Remove the inner cannula

Mengapa ini jawapannya

Tracheostomy emergency guidance is to remove the inner cannula first, because it may be blocked with secretions. If the patient does not improve, the cuff is deflated and the tube may need to be removed. Oxygen is applied to the face and the stoma, and emergency help is called.

Jawapan

C · Remove the inner cannula
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Ia diberikan dalam natrium klorida 0.9% dengan pemantauan jantung

Mengapa ini jawapannya

Fenitoin termendak dalam larutan yang mengandungi glukosa dan diberikan dalam natrium klorida 0.9%, biasanya melalui penapis sebaris. Menginfusnya terlalu cepat boleh menyebabkan hipotensi, bradikardia dan aritmia, jadi kadar dihadkan dan ECG serta tekanan darah dipantau.

Jawapan

B · Ia diberikan dalam natrium klorida 0.9% dengan pemantauan jantung
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Post-dural puncture headache

Mengapa ini jawapannya

A positional headache after a lumbar puncture, without fever or neck stiffness, fits a CSF leak. It is managed with rest, fluids, analgesia and caffeine, and an epidural blood patch if it persists. Fever or neck stiffness would suggest infection instead.

Jawapan

B · Post-dural puncture headache
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Modified-release tablets should not be crushed

Mengapa ini jawapannya

Crushing modified-release or enteric-coated tablets can cause toxicity or loss of effect. Liquid forms are preferred; each medicine is given separately with flushes, and a pharmacist advises.

Jawapan

C · Modified-release tablets should not be crushed
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Opioid biasa diteruskan, serta analgesia tambahan, kerana toleransi

Mengapa ini jawapannya

Pesakit yang menggunakan opioid jangka panjang mempunyai toleransi dan kebergantungan fizikal. Menghentikan opioid biasa mereka berisiko menyebabkan penarikan dan kesakitan yang tidak terkawal. Dos asas mereka diteruskan (atau ditukar kepada laluan lain) dan analgesia multimodal ditambah; mereka selalunya memerlukan lebih banyak opioid daripada pesakit yang belum pernah menggunakan opioid, dengan pemantauan yang teliti.

Jawapan

A · Opioid biasa diteruskan, serta analgesia tambahan, kerana toleransi
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · A low fibrinogen level and low platelets

Mengapa ini jawapannya

In DIC, widespread clotting consumes fibrinogen and platelets, leading to bleeding. Fibrinogen is normally raised in pregnancy, so a low level is especially concerning.

Jawapan

A · A low fibrinogen level and low platelets
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."

Mengapa ini jawapannya

Exclusively breastfed babies under 6 months do not need extra water, even in hot weather; more frequent feeds meet their needs. Water can fill the stomach and reduce milk intake.

Jawapan

B · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Kumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer

Mengapa ini jawapannya

Kortikosteroid sedutan ialah pencegah, digunakan setiap hari. Berkumur mengurangkan risiko sariawan mulut dan suara serak, dan spacer memperbaik penghantaran ke paru-paru. Pelega bertindak pendek digunakan semasa serangan.

Jawapan

B · Kumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Keep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas

Mengapa ini jawapannya

People with CF can pass bacteria such as Pseudomonas aeruginosa and Burkholderia cepacia to each other, worsening lung disease. Children with CF are kept apart in hospital and clinics, and equipment is not shared.

Jawapan

B · Keep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Mengapa ini jawapannya

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Jawapan

C · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Terangkan dengan baik bahawa anda tidak dapat menyimpan rahsia ini kerana keselamatannya penting, dan anda perlu berkongsinya dengan pasukan

Mengapa ini jawapannya

Jururawat tidak boleh berjanji merahsiakan risiko terhadap nyawa. Bersikap jujur tentang had kerahsiaan, sambil kekal menyokong, memastikan pesakit selamat dan mengekalkan kepercayaan.

Jawapan

B · Terangkan dengan baik bahawa anda tidak dapat menyimpan rahsia ini kerana keselamatannya penting, dan anda perlu berkongsinya dengan pasukan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 41.1 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

105.9 − 32 = 73.9

Darabkan dengan 5/9

T = 73.9·5/9 = 41.06 ≈ 41.1 °C

Jawapan

T = 41.1 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 150 mL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu setiap dos

½ tbsp = 0.5·15 = 7.5 mL

Seluruh kursus

V = 7.5 mL × 4/hari × 5 = 150 mL

Jawapan

V = 150 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 97.5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 75·1.3 = 97.5 mg

Jawapan

D = 97.5 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.18 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Isi padu

V = 360/2000 = 0.18 mL

Jawapan

V = 0.18 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 50 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

5·60 = 300 min

Kadar titisan

R = 1500·10/300 = 50 gtt/min

Jawapan

R = 50 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 400 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

1000/50 = 20 mg/mL

Kadar dos

D = 20·20 = 400 mg/h

Jawapan

D = 400 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 2.6 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

400 + 450 + 150 = 1000 mL

Per kilogram sejam

U = 1000/(48·8) = 2.604 ≈ 2.6 mL/kg/h

Jawapan

U = 2.6 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 12 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL tinggal

Bahagian kedua

800/80 = 10 h

Jumlah masa

t = 2 + 10 = 12 h

Jawapan

t = 12 h

Itu kira-kira 12 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 06:30.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 15

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 2 + 3 + 2 + 4 + 1 = 15

Jawapan

B = 15
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 1 + 1 + 1 + 3 + 1 = 11

Tahap risiko

11 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions