Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

An older patient is found to be mildly hypothermic. Which care is most appropriate?

  1. AGradual rewarming with blankets and warm surroundings
  2. BPutting the patient in a very hot bath straight away
  3. CPlacing hot water bottles directly on the skin
  4. DGiving an alcoholic drink to warm them up
2.Asas kejururawatanSukar

A dying patient's breathing gets deeper and faster, then shallower, followed by a pause with no breathing, in a repeating cycle. What is this pattern called?

  1. AParadoxical breathing
  2. BKussmaul breathing
  3. CCheyne–Stokes breathing
  4. DBiot's breathing
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse finds an unlabeled syringe of clear fluid on the medication counter. What should the nurse do?

  1. AGive it to the patient whose medication is due
  2. BLabel it with the most likely drug name
  3. CDiscard it, because its contents cannot be confirmed
  4. DAsk nearby staff and use it if someone recognizes it
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A woman in late pregnancy is choking and cannot speak or cough. Which technique should the rescuer use?

  1. AAbdominal thrusts
  2. BChest thrusts
  3. CBack blows only
  4. DBlind finger sweeps
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse has given rapid-acting insulin, and then learns that the patient’s meal tray will be 45 minutes late. What should the nurse do?

  1. AGet the patient some carbohydrate food now and check the glucose
  2. BAsk the patient to walk around the ward until the food arrives
  3. CTell the patient to wait and do nothing until the tray comes
  4. DGive a second, smaller dose of insulin when the meal tray finally arrives
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Two hours after a femoral cardiac catheterization, the nurse sees blood spreading from the puncture site. What is the first action?

  1. ARemove the dressing and leave the site open to the air
  2. BRaise the head of the bed so the patient can sit up
  3. CApply firm, direct pressure just above the puncture site
  4. DAsk the patient to bend the leg at the hip to stop the bleeding
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and small dark lines under the nails. What is the likely diagnosis?

  1. AMyocardial infarction
  2. BRheumatic fever
  3. CPericarditis
  4. DInfective endocarditis
8.Kejururawatan klinikalSukar

An older patient with delirium is trying to leave the ward at night, saying he must go home. What is the best initial approach?

  1. ALet him leave, because adults can always do as they wish whatever their state
  2. BCalmly reassure and redirect him while the team assesses his capacity and safety
  3. CGive a sedative straight away without a prescription
  4. DPhysically restrain him in bed until the morning so that he cannot fall
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient without symptoms has a fasting plasma glucose of 132 mg/dL (7.3 mmol/L) on Monday and 138 mg/dL (7.7 mmol/L) on Thursday. What does this show?

  1. AThe results are within the normal fasting range
  2. BThe results meet the criteria for diabetes
  3. CThe results show prediabetes only
  4. DThe results show reactive hypoglycemia
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with suspected Cushing syndrome takes dexamethasone at night. The next morning, the cortisol is still high. What does this suggest?

  1. AThe patient has primary hypothyroidism instead
  2. BThe adrenal glands are not able to produce enough cortisol
  3. CCortisol is being produced without normal feedback control
  4. DThe result is normal, as dexamethasone raises cortisol
11.FarmakologiSederhana

Methylergometrine (methylergonovine) is prescribed for postpartum bleeding. Which finding would make the nurse withhold it and check with the prescriber?

  1. ATemperature of 37.2 °C (99 °F)
  2. BHaemoglobin slightly below normal
  3. CBlood pressure of 160/105 mmHg
  4. DHeart rate of 88 per minute
12.FarmakologiSukar

A patient on warfarin also takes ginkgo and high-dose garlic supplements and is having minor surgery next week. What should the nurse do?

  1. ATell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
  2. BIgnore the supplements, as natural products are safe with warfarin
  3. CAdvise taking extra supplements to improve healing
  4. DAdvise stopping warfarin without telling anyone
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with a long QT interval develops a polymorphic ventricular tachycardia that twists around the baseline but still has a pulse. Which drug is used first?

  1. AIntravenous potassium chloride as a bolus
  2. BIntravenous magnesium sulfate
  3. COral digoxin
  4. DIntravenous adenosine
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with obstructive sleep apnoea who uses CPAP at home is having surgery. Which plan is safest after the operation?

  1. AUse their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
  2. BNurse the patient lying flat on their back to keep the airway open
  3. CLeave the CPAP machine at home, as it is not needed while in hospital
  4. DGive extra opioids so the patient sleeps through the night
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

During continuous bladder irrigation, 3200 mL drains out in a shift. 2500 mL of irrigation fluid was put in. What is the true urine output?

  1. A3200 mL
  2. B2500 mL
  3. C700 mL
  4. D5700 mL
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Dua hari selepas kecederaan saraf tunjang C5, seorang pesakit cemas, dengan kadar pernafasan 30/min dan kapasiti vital yang menurun. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMembaringkan pesakit mendatar dengan kepala didongakkan untuk membuka saluran udara
  2. BMenyemak semula kapasiti vital sekali lagi dalam kira-kira 12 jam
  3. CMembuat eskalasi segera: edema saraf tunjang boleh menyebabkan kegagalan pernafasan
  4. DMemberikan sedatif untuk memperlahankan pernafasan dan melegakan kebimbangan
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

In the SBAR communication tool, what belongs under "A"?

  1. AThe nurse's assessment of what the problem is
  2. BThe patient's admission date only
  3. CA list of the patient's allergies only
  4. DThe address and phone number of the patient's next of kin
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A few hours after thyroid surgery, a patient's neck swells rapidly and they become short of breath with stridor. What is most likely?

  1. ANormal swelling after neck surgery
  2. BLow blood calcium from the surgery
  3. CAn allergy to the wound dressing
  4. DA haematoma pressing on the airway
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which statement describes the "4 Ts" causes of postpartum haemorrhage?

  1. ATone, trauma, tissue and thrombin
  2. BTone, tachycardia, transfusion and tissue
  3. CTemperature, tachycardia, tears and time
  4. DTrauma, tension, temperature and thrombosis
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman has been breastfeeding for 3 weeks. Her baby has gained little weight, feeds briefly and falls asleep at the breast. What is the most appropriate first action?

  1. ATell her to feed only every 6 hours to build hunger
  2. BReassure her that slow weight gain is normal
  3. CObserve a full feed to assess latch and milk transfer
  4. DAdvise her to stop breastfeeding and use formula only
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How should a parent respond to a 2-year-old's temper tantrum in a safe place?

  1. AStay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
  2. BSmack the child to show that tantrums are not allowed
  3. CGive the child the sweet he wants so the tantrum stops
  4. DShout loudly at the child to make the tantrum stop sooner
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The mother of a 6-week-old says the baby cries for hours and she fears she might lose control. What is the best advice?

  1. APut the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support
  2. BHold the baby face down on her lap until he falls asleep, however long it takes
  3. CShake the baby gently for a few seconds to stop the crying and calm him
  4. DGive the baby a little honey on a dummy to settle him at night
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Apakah nasihat tentang garam dan cecair yang patut diterima oleh pesakit yang mengambil litium?

  1. AAmbil tablet garam setiap hari
  2. BIkut diet rendah garam yang ketat dan minum cecair sesedikit mungkin, terutamanya dalam cuaca panas
  3. CMinum air sesedikit mungkin
  4. DKekalkan pengambilan garam yang stabil dan normal serta minum cecair yang mencukupi, terutamanya dalam cuaca panas atau semasa sakit
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A voluntary patient asks to leave the ward now. While talking, he says he plans to jump from a bridge on the way home. What should the nurse do?

  1. ATell him to go home now and come back tomorrow morning when he feels calmer and safer
  2. BAsk him to promise that he will not jump, and then let him go home on his own
  3. CLet him leave, because voluntary patients can always go when they want
  4. DStay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
6 ft 4 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 6 kaki 4 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

6 ft 4 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
8 fl oz? mL2 cawan? mL2½ tsp? mL3 tbsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 8 fl oz daripada jus, 2 cawan daripada teh, 2½ tsp daripada sirap batuk, 3 tbsp daripada suplemen cecair. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 fl oz = 30 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
97 kgBSA = 1.93 m²175 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 97 kg mempunyai luas permukaan badan 1.93 m². Preskripsi ialah 175 mg/m². Cari dos D dalam mg.

97 kgBSA = 1.93 m²175 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 640 mikrogram. Ampul mengandungi 4 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

640 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL60 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 8 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
750 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 750 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 gtt/min15 gtt/mL750 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu100 mLteh240 mLInfusi IV125 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing150 mLair kencing500 mLlongkang luka150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 67 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

67 kg12 hair kencing: 150 mLair kencing: 500 mLlongkang luka: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL50 mL/hmula 09:1512:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 09:15 dan berjalan dengan pam pada 50 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 12:45?

500 mL50 mL/h09:15 → 12:45
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 10/min, SpO₂ 88% bernafas udara bilik, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 110/min, sedar, suhu 38.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 10SpO₂ 88%udaraSBP 112HR 110AT 38.8 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 70/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings

Mengapa ini jawapannya

Gradual passive rewarming with blankets, a warm room and warm drinks if they can swallow is safe for mild hypothermia. Direct heat can burn and rapid rewarming can be dangerous.

Jawapan

A · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Cheyne–Stokes breathing

Mengapa ini jawapannya

Cheyne–Stokes breathing is a cyclical rise and fall in depth with periods of apnoea. It is common near the end of life and in severe heart failure or brain injury.

Jawapan

C · Cheyne–Stokes breathing
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Discard it, because its contents cannot be confirmed

Mengapa ini jawapannya

An unlabeled syringe could contain any drug or dose. It is discarded, and syringes are labeled straight away whenever they are not given immediately.

Jawapan

C · Discard it, because its contents cannot be confirmed
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Chest thrusts

Mengapa ini jawapannya

For people in late pregnancy or who are very obese, chest thrusts replace abdominal thrusts because the rescuer cannot get around the abdomen effectively. Blind finger sweeps can push the object deeper.

Jawapan

B · Chest thrusts
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose

Mengapa ini jawapannya

Rapid-acting insulin starts working within minutes, so a long delay before eating risks hypoglycemia. The nurse arranges food or carbohydrate now and monitors the glucose.

Jawapan

A · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Apply firm, direct pressure just above the puncture site

Mengapa ini jawapannya

Direct manual pressure just above the puncture site compresses the femoral artery and stops bleeding. The patient keeps the leg straight, and the nurse checks vital signs and distal pulses and informs the provider.

Jawapan

C · Apply firm, direct pressure just above the puncture site
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Infective endocarditis

Mengapa ini jawapannya

Infective endocarditis causes fever and a new or changing murmur, sometimes with splinter haemorrhages. Several sets of blood cultures are taken before long-course IV antibiotics.

Jawapan

D · Infective endocarditis
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Calmly reassure and redirect him while the team assesses his capacity and safety

Mengapa ini jawapannya

De-escalation, reorientation and supervision come first. If he lacks capacity, the team must act in his best interests using the least restrictive measures, following local law and policy.

Jawapan

B · Calmly reassure and redirect him while the team assesses his capacity and safety
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · The results meet the criteria for diabetes

Mengapa ini jawapannya

Two fasting results of 126 mg/dL (7.0 mmol/L) or more confirm diabetes in a person without symptoms. Prediabetes is 100–125 mg/dL. The nurse helps the patient understand the next steps, including education and follow-up.Disemak dengan: Diabetes · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · The results meet the criteria for diabetes
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Cortisol is being produced without normal feedback control

Mengapa ini jawapannya

Dexamethasone normally suppresses ACTH and lowers morning cortisol. Failure to suppress suggests autonomous cortisol excess (Cushing syndrome). Further tests then find the source, such as a pituitary or adrenal tumor.

Jawapan

C · Cortisol is being produced without normal feedback control
11.Farmakologi

Jawapan: C · Blood pressure of 160/105 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Ergot alkaloids cause vasoconstriction and can raise blood pressure sharply. They are contraindicated in hypertension and pre-eclampsia.

Jawapan

C · Blood pressure of 160/105 mmHg
12.Farmakologi

Jawapan: A · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding

Mengapa ini jawapannya

Ginkgo and garlic may impair platelet function and add to warfarin's bleeding risk. The team needs a full list of supplements so it can plan, and the patient should not change warfarin without advice.

Jawapan

A · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Intravenous magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

Torsades de pointes is treated with IV magnesium, plus correction of low potassium and stopping drugs that prolong the QT interval. If the patient loses their pulse, defibrillation is needed. Potassium must never be given as an IV bolus.

Jawapan

B · Intravenous magnesium sulfate
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution

Mengapa ini jawapannya

Sedatives and opioids worsen airway collapse in OSA. Patients should bring and use their CPAP after surgery, be monitored with pulse oximetry, have opioid-sparing analgesia where possible and be nursed semi-upright or on their side.

Jawapan

A · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · 700 mL

Mengapa ini jawapannya

True urine output equals total drainage minus irrigation volume: 3200 − 2500 = 700 mL. If drainage is less than the irrigant volume, the catheter may be blocked and fluid is being retained.

Jawapan

C · 700 mL
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Membuat eskalasi segera: edema saraf tunjang boleh menyebabkan kegagalan pernafasan

Mengapa ini jawapannya

Edema saraf tunjang dalam beberapa hari selepas kecederaan servikal boleh meluas ke C3–C5, melemahkan diafragma. Kapasiti vital yang menurun, kadar pernafasan yang meningkat dan kebimbangan menandakan kegagalan pernafasan yang hampir berlaku, dan input penjagaan kritikal awal diperlukan. Sedasi akan menekan pernafasan lebih lanjut.

Jawapan

C · Membuat eskalasi segera: edema saraf tunjang boleh menyebabkan kegagalan pernafasan
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · The nurse's assessment of what the problem is

Mengapa ini jawapannya

SBAR is Situation, Background, Assessment and Recommendation. Under Assessment, the nurse gives the findings and their interpretation, for example "I think the patient may be bleeding".

Jawapan

A · The nurse's assessment of what the problem is
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · A haematoma pressing on the airway

Mengapa ini jawapannya

A haematoma after thyroid or neck surgery can compress the airway quickly. It is an emergency: call for help, sit the patient up and give oxygen, and follow local guidance on opening the wound to release the clot.

Jawapan

D · A haematoma pressing on the airway
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Tone, trauma, tissue and thrombin

Mengapa ini jawapannya

The 4 Ts are tone (atony), trauma (tears, haematomas, rupture), tissue (retained placenta or clots) and thrombin (clotting disorders). Tone is the most common cause.

Jawapan

A · Tone, trauma, tissue and thrombin
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Observe a full feed to assess latch and milk transfer

Mengapa ini jawapannya

Poor weight gain needs assessment of a full feed, including latch, swallowing and duration, and of the baby's health. Support may include more frequent feeds, breast compression and expressed milk, with medical review.

Jawapan

C · Observe a full feed to assess latch and milk transfer
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand

Mengapa ini jawapannya

Tantrums are normal as toddlers seek autonomy but cannot yet manage frustration. Staying calm, keeping the child safe, ignoring the outburst and giving attention for calm behaviour work best; giving in reinforces tantrums.

Jawapan

A · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Put the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support

Mengapa ini jawapannya

Crying peaks at about 6–8 weeks and can be very stressful. Parents are taught that it is safe to put the baby down and take a break, never to shake a baby, and how to get help from partners, family or health services.

Jawapan

A · Put the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Kekalkan pengambilan garam yang stabil dan normal serta minum cecair yang mencukupi, terutamanya dalam cuaca panas atau semasa sakit

Mengapa ini jawapannya

Apabila natrium atau cecair hilang (berpeluh, muntah, cirit-birit, diet rendah garam), buah pinggang menyimpan lebih banyak litium dan parasnya meningkat. Pengambilan garam dan cecair yang stabil mengekalkan paras yang stabil.

Jawapan

D · Kekalkan pengambilan garam yang stabil dan normal serta minum cecair yang mencukupi, terutamanya dalam cuaca panas atau semasa sakit
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Stay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law

Mengapa ini jawapannya

A voluntary patient who shows immediate serious risk may need urgent assessment under mental health legislation, which often includes short-term holding powers for nurses. The nurse acts quickly to keep him safe.

Jawapan

D · Stay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 193 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

6·12 + 4 = 76 in

Inci kepada sentimeter

h = 76·2.54 = 193 cm

Jawapan

h = 193 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 777.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

8 fl oz = 8·30 = 240 mL
2 cawan = 2·240 = 480 mL
2½ tsp = 2.5·5 = 12.5 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL

Tambah

V = 240 + 480 + 12.5 + 45 = 777.5 mL

Jawapan

V = 777.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 337.8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 175·1.93 = 337.8 mg

Jawapan

D = 337.8 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.16 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Isi padu

V = 640/4000 = 0.16 mL

Jawapan

V = 0.16 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 63 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 500·60/480 = 62.5 ≈ 63 gtt/min

Jawapan

R = 63 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 63 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 3.8 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

50·60/15 = 200 mL/h

Masa yang tinggal

t = 750/200 = 3.75 ≈ 3.8 h

Jawapan

t = 3.8 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.81 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

150 + 500 = 650 mL

Per kilogram sejam

U = 650/(67·12) = 0.8085 ≈ 0.81 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.81 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 325 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

09:15 → 12:45 = 3.5 h

Isi padu yang diinfuskan

50·3.5 = 175 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 175 = 325 mL

Jawapan

V = 325 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 88% → 3
bernafas udara → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 110/min → 1
sedar (A) → 0
T 38.8 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 1 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 1 = 6

Jawapan

NEWS2 = 6
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 70/min → 1
Reaksi: menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang → 2
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 2 + 1 + 1 = 6

Tafsiran

6 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions