Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Before discharge, what is most important to confirm about the patient's new medicines?

  1. AThat they know the price of each medicine and where to buy it
  2. BThat they know how and when to take them and what to report
  3. CThat they know which company makes each drug
  4. DThat they know the chemical name of each drug
2.Asas kejururawatanSukar

According to current European (ERC) and 2025 American Heart Association guidelines, what is the first action for a conscious adult who is choking and cannot cough effectively?

  1. AStart chest compressions at once
  2. BGive up to 5 back blows
  3. CGive 5 rescue breaths
  4. DGive a glass of water
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse wants to set up a sterile field in the morning for a procedure that will take place after lunch. What is correct?

  1. ASet it up in the morning and ask a colleague to check it once
  2. BSet it up in the morning and cover it with a clean towel until the procedure starts
  3. CSet it up in the morning and leave it uncovered in an empty room
  4. DSet it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
  2. B“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
  3. C“I had grab bars put in next to the toilet.”
  4. D“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Empat jam selepas pembedahan tiroid, dapatan pesakit manakah yang patut ditindaki dahulu oleh jururawat?

  1. ASuara yang semakin serak, dengan pernafasan bising yang baharu
  2. BSedikit saliran serus kelihatan pada pembalut leher
  3. CPermintaan untuk duduk untuk minum
  4. DKesakitan pada hirisan 4/10
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has full-thickness burns all the way around the chest and is finding it harder to breathe, although the airway is clear. What does this suggest?

  1. AThe tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
  2. BThe patient is anxious and only needs reassurance
  3. CThe patient has had too little IV fluid and needs a fast bolus to improve the breathing
  4. DThe burns are healing and the skin is tightening normally
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ATo reduce the cost of dressings
  2. BTo make the procedure faster
  3. CTo check the wound stays closed before removing the rest
  4. DBecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
8.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse notices that a wrong dose of a drug was prepared but was caught before it was given. What should be done?

  1. ATell only the patient's family
  2. BSay nothing, because no harm reached the patient
  3. CReport it as a near miss through the incident reporting system
  4. DDiscipline the nurse who prepared it on the spot in front of colleagues
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit dengan sakit dada yang bermula sejam lalu mempunyai troponin pertama yang normal. Apakah tafsiran yang betul?

  1. APesakit boleh dibenarkan pulang serta-merta
  2. BInfarksi telah disingkirkan, maka tiada ujian troponin lanjut diperlukan
  3. CInfarksi belum disingkirkan; troponin diulang mengikut protokol
  4. DTroponin tidak berguna pada pesakit dengan sakit dada
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient in hyperosmolar hyperglycemic state has a glucose of 1,050 mg/dL (58 mmol/L), very dry mucous membranes and a fast pulse. Which treatment is usually the first priority?

  1. AOral glucose-lowering tablets
  2. BLarge-volume IV fluid replacement
  3. CAn IV bolus of sodium bicarbonate
  4. DStrict fluid restriction
11.FarmakologiSederhana

Why is IV promethazine given with great caution?

  1. AIt is a strong opioid that causes addiction
  2. BIt causes a severe rise in blood pressure when it is given intravenously
  3. CIt can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
  4. DIt causes immediate kidney failure
12.FarmakologiSukar

During general anaesthesia with a volatile agent and suxamethonium (succinylcholine), a patient develops muscle rigidity, rising end-tidal CO2 and a fast-rising temperature. Which drug is the specific treatment?

  1. ANeostigmine
  2. BParacetamol
  3. CDantrolene
  4. DNaloxone
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which ECG change is classically linked with hyperkalaemia?

  1. ATall, peaked T waves
  2. BA sawtooth baseline
  3. CDelta waves before the QRS
  4. DProminent U waves
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit yang memulakan perencat ACE semalam mengalami bengkak bibir dan lidah serta suara serak. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMeletakkan ais pada bibir dan menyemak semula pada pagi esok
  2. BMemberikan dos seterusnya lebih awal, kerana ini akan meredakan bengkak dengan cepat
  3. CMenilai saluran udara, memanggil bantuan segera dan menahan dos selanjutnya
  4. DMenerangkan bahawa ini ialah kesan sampingan yang dijangka dan tidak berbahaya
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Semasa rawatan DKA, glukosa jatuh di bawah kira-kira 14 mmol/L (sekitar 250 mg/dL) tetapi keton masih meningkat. Apakah yang biasanya berlaku?

  1. ASemua cecair IV dihentikan untuk mengelakkan lebihan cecair
  2. BInfusi insulin dihentikan serta-merta
  3. CPesakit makan dan rawatan IV dihentikan
  4. DGlukosa ditambah ke dalam cecair; insulin diteruskan
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A nurse teaches a patient about peritoneal dialysis. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will wash my hands carefully before each exchange."
  2. B"I will weigh myself daily and record my fluid balance."
  3. C"If the fluid is cloudy, I'll see if it clears next time."
  4. D"I will check my exit site every day."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

When breaking bad news, what is the first step in frameworks such as SPIKES?

  1. AGive the diagnosis as quickly as possible in the corridor
  2. BGive all treatment options before checking understanding
  3. CSet up a private setting with enough time
  4. DAsk the family to decide what the patient should be told
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Kulit di sekeliling ileostomi pesakit merah, mentah dan mengeluarkan cecair, dan beg kerap bocor. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. ATindak balas normal yang tidak memerlukan perubahan penjagaan
  2. BOutput pada kulit, selalunya akibat perkakas yang tidak muat dengan baik
  3. CIskemia stoma, yang memerlukan pembedahan segera
  4. DAlahan terhadap najis itu sendiri, yang memerlukan steroid
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt appears in the first 24 hours in a sick baby
  2. BIt is caused by too little milk intake
  3. CIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  4. DIt appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

An ultrasound at 30 weeks shows polyhydramnios and no visible fetal stomach bubble. Which fetal condition should be considered?

  1. AOesophageal atresia
  2. BPost-term pregnancy
  3. CRenal agenesis
  4. DFetal growth from maternal diabetes only
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Kanak-kanak manakah yang umumnya tidak patut menerima vaksin hidup seperti MMR?

  1. AKanak-kanak dengan penekanan imun yang teruk, contohnya semasa kemoterapi
  2. BKanak-kanak dengan selsema ringan
  3. CKanak-kanak yang sedang mengambil antibiotik oral untuk jangkitan telinga yang tidak rumit
  4. DKanak-kanak yang adik-beradiknya mengalami selsema
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 3 tahun yang telah terlatih menggunakan tandas mula membasahi katil semasa tinggal di hospital. Ibu bapa bimbang. Apakah yang patut dikatakan oleh jururawat?

  1. AKanak-kanak itu nakal dan patut dimarahi
  2. BIni membuktikan kanak-kanak itu menghidap penyakit buah pinggang yang serius
  3. CKanak-kanak itu patut dipakaikan lampin semula secara kekal, dan latihan tandas tidak patut dicuba lagi selama bertahun-tahun
  4. DRegresi ialah tindak balas lazim terhadap tekanan hospital dan biasanya berlalu; jangan menghukum kanak-kanak itu
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which group of signs suggests drug-induced pseudoparkinsonism in a patient taking haloperidol?

  1. ALip smacking, tongue thrusting and grimacing after years of treatment
  2. BSudden muscle spasm of the neck with the eyes rolled upwards
  3. CShuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
  4. DRestless pacing and an inability to sit still
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit dengan OCD melakukan ritual membasuh tangan yang panjang dan terlepas sarapan. Apakah pendekatan awal yang terbaik?

  1. AHentikan ritual itu dengan paksaan
  2. BBeri masa untuk ritual itu, rancang jadual di sekelilingnya dan hadkannya secara beransur-ansur bersama pesakit
  3. CKunci bilik air
  4. DTunjukkan betapa sia-sianya ritual itu dan berkeras supaya pesakit menghentikannya serta-merta sebelum sarapan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
4 ft 6 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 4 kaki 6 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

4 ft 6 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
5.9 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan glukosa darah ialah 5.9 mmol/L. Dengan menggunakan 1 mmol/L = 18 mg/dL untuk glukosa, cari c dalam mg/dL kepada nombor bulat yang terdekat.

5.9 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Pengiraan dosSederhana
20%w/vV = ? mL

Dos 100 mg diperlukan daripada larutan 20% (b/i). Isi padu V manakah yang mengandungi dos ini?

100 mg20% w/v
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1.62 mg. Ampul mengandungi 2000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1.62 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
370 mLtinggal? mL/h4 h tinggal

500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 2 jam anda mendapati 370 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 6 hselepas 2 h: 370 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
400 mg100 mL10 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 400 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 10 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

400 mg/100 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus120 mLjeli120 mLketulan ais100 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing250 mLair kencing425 mLair kencing325 mLlongkang luka100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jus: 120 mLjeli: 120 mLketulan ais: 100 mLInfusi IV: 100 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL100 mL diinfuskan80 mL/h21:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Pada 21:00, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL diinfuskan80 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 100/60 mmHg, nadi 76/min, keliru baharu, suhu 37.0 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 16SpO₂ 89%udaraSBP 100HR 76CT 37.0 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 75/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · That they know how and when to take them and what to report

Mengapa ini jawapannya

Safe discharge needs the patient or carer to understand dose, timing, purpose and important side effects. Teach-back and written information help confirm this.

Jawapan

B · That they know how and when to take them and what to report
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Give up to 5 back blows

Mengapa ini jawapannya

For severe airway obstruction in a conscious adult, give up to 5 back blows, then up to 5 abdominal thrusts if needed, and repeat. Older US teaching started with abdominal thrusts alone. If they become unresponsive, start CPR.

Jawapan

B · Give up to 5 back blows
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated

Mengapa ini jawapannya

The longer a sterile field is exposed, the more likely it is to be contaminated, and an unattended field cannot be considered sterile. It is prepared just before use.

Jawapan

D · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Mengapa ini jawapannya

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Jawapan

A · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Suara yang semakin serak, dengan pernafasan bising yang baharu

Mengapa ini jawapannya

Suara serak yang bertambah dan pernafasan bising boleh bermakna bengkak, pendarahan atau kecederaan saraf yang menjejaskan saluran udara. Ini mesti dinilai serta-merta dan dieskalasikan. Kesakitan ringan dan sedikit saliran serus adalah dijangka.

Jawapan

A · Suara yang semakin serak, dengan pernafasan bising yang baharu
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed

Mengapa ini jawapannya

Circumferential full-thickness burns form stiff eschar that can stop the chest expanding. An escharotomy, cutting through the eschar, may be needed urgently to allow breathing.

Jawapan

A · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · To check the wound stays closed before removing the rest

Mengapa ini jawapannya

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Jawapan

C · To check the wound stays closed before removing the rest
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Report it as a near miss through the incident reporting system

Mengapa ini jawapannya

Near misses are reported so that causes can be studied and systems improved. A just, open culture encourages reporting without blame.

Jawapan

C · Report it as a near miss through the incident reporting system
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Infarksi belum disingkirkan; troponin diulang mengikut protokol

Mengapa ini jawapannya

Troponin mungkin masih normal pada awal selepas permulaan gejala. Pengukuran bersiri, bersama ECG dan gejala, diperlukan untuk mengesahkan atau menyingkirkan infarksi. Banyak protokol mengulang troponin sensitiviti tinggi selepas 1–3 jam.Disemak dengan: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

C · Infarksi belum disingkirkan; troponin diulang mengikut protokol
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Large-volume IV fluid replacement

Mengapa ini jawapannya

In HHS the fluid deficit is often very large, so IV fluid replacement is the first priority; it also lowers the glucose. Insulin follows as prescribed, and potassium, sodium and mental status are monitored closely.Disemak dengan: Diabetic hyperglycemic hyperosmolar syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · Large-volume IV fluid replacement
11.Farmakologi

Jawapan: C · It can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery

Mengapa ini jawapannya

Promethazine is a vesicant. Deep intramuscular injection is the preferred parenteral route, and if given IV it is diluted, given slowly into a well-running large vein, and stopped at once if the patient reports burning or pain.

Jawapan

C · It can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
12.Farmakologi

Jawapan: C · Dantrolene

Mengapa ini jawapannya

Malignant hyperthermia is caused by uncontrolled calcium release from the sarcoplasmic reticulum. Dantrolene blocks this release, and the triggering agents are stopped at once.

Jawapan

C · Dantrolene
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Tall, peaked T waves

Mengapa ini jawapannya

Rising potassium causes tall, tented T waves, then a flattened P wave, a prolonged PR interval and a widening QRS that can progress to ventricular fibrillation or asystole. U waves suggest hypokalaemia; a sawtooth baseline is atrial flutter.

Jawapan

A · Tall, peaked T waves
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Menilai saluran udara, memanggil bantuan segera dan menahan dos selanjutnya

Mengapa ini jawapannya

Angioedema ialah tindak balas yang jarang berlaku tetapi berpotensi mengancam nyawa terhadap perencat ACE, disebabkan oleh pengumpulan bradikinin. Gangguan saluran udara ialah keutamaan: panggil bantuan kecemasan, pantau saluran udara dan pernafasan dengan teliti, dan hentikan ubat itu secara kekal. Ia boleh berlaku walaupun selepas bertahun-tahun penggunaan.

Jawapan

C · Menilai saluran udara, memanggil bantuan segera dan menahan dos selanjutnya
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Glukosa ditambah ke dalam cecair; insulin diteruskan

Mengapa ini jawapannya

Insulin diteruskan sehingga ketoasidosis pulih. Untuk mencegah hipoglisemia apabila glukosa menurun, infusi glukosa (contohnya glukosa 10% dalam protokol UK, dekstrosa 5% dalam yang lain) ditambah bersama salin. Menghentikan insulin terlalu awal akan membenarkan keton meningkat semula.

Jawapan

D · Glukosa ditambah ke dalam cecair; insulin diteruskan
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · "If the fluid is cloudy, I'll see if it clears next time."

Mengapa ini jawapannya

Cloudy effluent may be the first sign of peritonitis and must be reported to the PD unit straight away, keeping the bag for testing. Waiting can allow a serious infection to develop.

Jawapan

C · "If the fluid is cloudy, I'll see if it clears next time."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Set up a private setting with enough time

Mengapa ini jawapannya

SPIKES starts with setting up a private, quiet space with time and the right people present. It then explores the patient's perception and wishes, shares knowledge in small steps, responds to emotions and agrees a plan.

Jawapan

C · Set up a private setting with enough time
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Output pada kulit, selalunya akibat perkakas yang tidak muat dengan baik

Mengapa ini jawapannya

Dermatitis iritan akibat efluen yang bocor ialah masalah kulit peristoma yang paling lazim, terutamanya dengan ileostomi. Stoma diukur semula, apertur dan perkakas (contohnya tapak cembung atau kedap) dilaraskan dan perlindungan kulit digunakan, sebaik-baiknya dengan input jururawat stoma. Kulit yang mentah juga menjadikan perkakas kurang melekat, memburukkan kebocoran.

Jawapan

B · Output pada kulit, selalunya akibat perkakas yang tidak muat dengan baik
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Mengapa ini jawapannya

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Jawapan

D · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Oesophageal atresia

Mengapa ini jawapannya

If the fetus cannot swallow, as in oesophageal atresia, amniotic fluid builds up and the stomach is not seen. Renal agenesis causes the opposite, severe oligohydramnios.

Jawapan

A · Oesophageal atresia
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Kanak-kanak dengan penekanan imun yang teruk, contohnya semasa kemoterapi

Mengapa ini jawapannya

Vaksin hidup umumnya dikontraindikasikan dalam penekanan imun yang teruk dan semasa kehamilan. Penyakit ringan dan rawatan antibiotik bukan kontraindikasi.

Jawapan

A · Kanak-kanak dengan penekanan imun yang teruk, contohnya semasa kemoterapi
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Regresi ialah tindak balas lazim terhadap tekanan hospital dan biasanya berlalu; jangan menghukum kanak-kanak itu

Mengapa ini jawapannya

Regresi sementara adalah lazim pada kanak-kanak kecil yang dimasukkan ke hospital. Terimanya tanpa hukuman, kekalkan rutin yang biasa dan puji kanak-kanak itu; kemahiran biasanya kembali selepas dibenarkan pulang.

Jawapan

D · Regresi ialah tindak balas lazim terhadap tekanan hospital dan biasanya berlalu; jangan menghukum kanak-kanak itu
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor

Mengapa ini jawapannya

Blocking dopamine in the nigrostriatal pathway can cause parkinsonian signs: bradykinesia, rigidity, tremor and a shuffling gait. The other options describe akathisia, acute dystonia and tardive dyskinesia.

Jawapan

C · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Beri masa untuk ritual itu, rancang jadual di sekelilingnya dan hadkannya secara beransur-ansur bersama pesakit

Mengapa ini jawapannya

Ritual mengurangkan kebimbangan yang teruk. Menghalangnya secara mendadak menyebabkan tekanan. Jururawat memasukkan masa dalam jadual, menyokong terapi seperti pendedahan dan pencegahan tindak balas, dan membantu pesakit mengurangkan ritual secara beransur-ansur.

Jawapan

B · Beri masa untuk ritual itu, rancang jadual di sekelilingnya dan hadkannya secara beransur-ansur bersama pesakit
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 137 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

4·12 + 6 = 54 in

Inci kepada sentimeter

h = 54·2.54 = 137.2 ≈ 137 cm

Jawapan

h = 137 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 106 mg/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 5.9·18 = 106.2 ≈ 106 mg/dL

Jawapan

c = 106 mg/dL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

20% = 200 mg/mL

Isi padu

V = 100/200 = 0.5 mL

Jawapan

V = 0.5 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.81 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1.62 mg = 1620 mcg

Isi padu

V = 1620/2000 = 0.81 mL

Jawapan

V = 0.81 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 92.5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/6 = 83.33 mL/h

Kadar baharu

R = 370/4 = 92.5 mL/h

Jawapan

R = 92.5 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 40 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

400/100 = 4 mg/mL

Kadar dos

D = 4·10 = 40 mg/h

Jawapan

D = 40 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1690 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 120 + 120 = 240 mL
ketulan ais: 100/2 = 50 mL
Infusi IV: 100·12 = 1200 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1690 mL

Jawapan

I = 1690 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 11.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 100 = 900 mL

Masa

t = 900/80 = 11.25 ≈ 11.3 h

Jawapan

t = 11.3 h

Itu kira-kira 11 h 15 min, jadi beg habis pada kira-kira 08:15.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 76/min → 0
keliru baharu (C) → 3
T 37.0 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 = 8

Jawapan

NEWS2 = 8
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 75/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 0 = 4

Tafsiran

4 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions