Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Bagaimanakah telinga perlu diposisikan semasa mengambil suhu timpanik pada orang dewasa?

  1. ATarik telinga luar perlahan-lahan ke atas dan ke belakang
  2. BBiarkan telinga dan masukkan probe dengan dalam
  3. CTolak telinga luar ke hadapan rapat ke pipi
  4. DTarik telinga luar perlahan-lahan ke bawah dan ke belakang
2.Asas kejururawatanSukar

Seorang pesakit yang baru dibenarkan pulang menghantar permintaan berkawan kepada jururawat di media sosial. Apakah tindak balas yang paling sesuai?

  1. AMenolaknya, untuk mengekalkan sempadan profesional
  2. BMenerimanya tetapi hanya menyiarkan perkara berkaitan kerja
  3. CMenerimanya dan bertanya khabar pesakit
  4. DMenerimanya, kerana pesakit sudah pulang ke rumah
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang jururawat yang tidak pernah menerima vaksin BCG mendapat ujian kulit tuberkulin positif buat kali pertama. Sinar-X dada jelas dan tiada gejala. Apakah maksud yang paling mungkin?

  1. AImuniti terhadap TB daripada pendedahan lampau
  2. BUjian yang gagal dan mesti diulang tahun depan
  3. CTB aktif, yang memerlukan pengasingan bawaan udara
  4. DJangkitan TB laten, yang tidak berjangkit
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat mengajar ibu bapa kanak-kanak kecil tentang pencegahan lemas. Pernyataan manakah yang menunjukkan keperluan pengajaran lanjut?

  1. A"Saya boleh meninggalkan anak saya yang berumur 2 tahun dalam tab mandi sebentar jika airnya cetek."
  2. B"Saya kekal dalam jangkauan lengan anak saya apabila kami berada berhampiran sebarang air."
  3. C"Saya mengosongkan baldi air sebaik sahaja saya selesai menggunakannya."
  4. D"Kami memastikan pintu pagar kolam sentiasa tertutup dan berkunci."
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat melihat pembantu jururawat meninggalkan katil pesakit yang keliru pada kedudukan tertinggi selepas penjagaan. Apakah yang patut dilakukan jururawat?

  1. AMenulisnya dalam penilaian tahunan pembantu sahaja
  2. BMenurunkan katil sekarang dan mengingatkan pembantu mengapa ia penting
  3. CMembiarkannya kerana pesakit sedang tidur
  4. DMeminta keluarga menurunkan katil apabila mereka melawat seterusnya
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang jururawat melihat rakan sekerja memasukkan vial opioid ke dalam poketnya sendiri dan bukan memulangkannya. Apakah yang patut dilakukan jururawat itu?

  1. ATidak berkata apa-apa, kerana ia bukan urusannya
  2. BMenyuruh pesakit memerhatikan rakan sekerja itu dengan teliti
  3. CMelaporkannya kepada ketua jururawat mengikut polisi
  4. DMeminta rakan sekerja itu berkongsi vial dengannya
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Seorang pesakit baru keliru, mempunyai kadar pernafasan 24/min dan tekanan darah sistolik 95 mmHg. Apakah yang patut disyaki dahulu?

  1. AKebimbangan
  2. BPemulihan pascaoperasi yang normal
  3. CKeracunan alkohol
  4. DSepsis
8.Kejururawatan klinikalSukar

Seorang pesakit yang menerima infusi heparin tidak berpecah turut dimulakan dengan warfarin. Ujian manakah yang digunakan untuk memantau setiap ubat?

  1. AKiraan platelet untuk kedua-dua ubat
  2. BAPTT untuk heparin dan INR untuk warfarin
  3. CINR untuk heparin dan APTT untuk warfarin
  4. DD-dimer untuk kedua-dua ubat
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit gout berulang mula mengambil alopurinol. Keputusan makmal manakah yang menunjukkan bahawa rawatan mencapai matlamatnya?

  1. AKalium serum yang menurun
  2. BAsid urik serum yang menurun
  3. CKalsium serum yang meningkat
  4. DKiraan sel darah putih yang meningkat
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit penyakit buah pinggang kronik lanjut mempunyai troponin yang sedikit meningkat dan kekal sama pada beberapa ujian sepanjang beberapa bulan. Tiada sakit dada dan ECG tidak berubah. Apakah tafsiran yang terbaik?

  1. APeningkatan kronik yang stabil; infarksi memerlukan corak yang meningkat atau menurun
  2. BRalat makmal, kerana troponin tidak pernah meningkat dalam penyakit buah pinggang
  3. CBukti infarksi miokardium akut yang memerlukan rawatan kecemasan sekarang
  4. DTanda kecederaan otot rangka, kerana troponin datang daripada semua otot
11.FarmakologiSederhana

Seorang pesakit yang sukar menelan diberi preskripsi beberapa tablet. Yang manakah tidak patut dihancurkan?

  1. ATablet yang farmasi katakan boleh dihancurkan
  2. BTablet parasetamol biasa
  3. CTablet aspirin terlarai biasa
  4. DTablet pelepasan terubah suai (pelepasan lanjutan)
12.FarmakologiSukar

Seorang pesakit yang menerima heparin selama 7 hari mengalami kiraan platelet yang menurun lebih separuh, dan trombosis vena kaki yang baharu. Apakah punca yang paling mungkin dan tindakan utamanya?

  1. AKekurangan vitamin K; beri vitamin K dan teruskan heparin
  2. BTrombositopenia aruhan heparin; hentikan semua heparin
  3. CNekrosis kulit warfarin; tukar daripada heparin kepada warfarin dengan serta-merta
  4. DPencairan platelet yang normal; teruskan dan semak semula dalam seminggu
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Semasa episod sakit dada, ECG pesakit menunjukkan depresi ST mendatar yang baharu. Apakah yang paling mungkin ditunjukkan oleh ini?

  1. AHiperkalemia
  2. BPerikarditis
  3. CIskemia miokardium
  4. DDapatan normal semasa sakit
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Dua hari selepas pembedahan pintasan arteri koronari, seorang pesakit berasa debaran. Nadi tidak teratur secara tidak teratur pada 140/min dan TD ialah 112/70 mmHg. Irama manakah yang paling mungkin?

  1. AFibrilasi ventrikel
  2. BFibrilasi atrium
  3. CTakikardia sinus
  4. DBlok jantung lengkap
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit yang mengambil agonis reseptor GLP-1 mengalami sakit perut atas yang teruk dan berterusan, merebak ke belakang, dengan muntah. Apakah yang patut disyaki oleh jururawat?

  1. AJangkitan saluran kencing yang ringkas
  2. BPankreatitis akut
  3. CGlukosa darah rendah
  4. DLoya biasa akibat ubat
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Pada hari ke-6 selepas pendarahan subaraknoid, seorang pesakit tiba-tiba keliru dan mengalami kelemahan pada satu lengan. Aneurisme telah diselamatkan pada hari ke-1. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. AIskemia serebrum lewat akibat vasospasme
  2. BHipoglisemia akibat pengambilan makanan yang berkurang
  3. CKeletihan biasa selepas pembedahan besar
  4. DPendarahan semula daripada aneurisme yang telah diselamatkan
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Intervensi manakah yang paling mengurangkan risiko ulser tekanan pada pesakit yang tidak boleh bergerak?

  1. AMenggunakan kusyen cincin berbentuk donat
  2. BPengubahan kedudukan secara berkala dan tilam yang mengagihkan tekanan
  3. CMengurut kawasan merah dengan kuat pada setiap pusingan untuk mengembalikan peredaran darah
  4. DMengekalkan kepala katil dinaikkan pada 90° sepanjang hari
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Semasa penyediaan usus, seorang pesakit warga emas menjadi pening dan keliru. Ujian darah menunjukkan natrium 127 mmol/L. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ABeri baki penyediaan dengan lebih cepat
  2. BRekod dan teruskan seperti dirancang, kerana ini dijangka
  3. CHentikan penyediaan dan eskalasikan kepada pasukan perubatan
  4. DGalakkan air kosong sahaja, sebanyak mungkin
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Mengapakah bayi kepada ibu yang diabetesnya tidak terkawal dengan baik sering bersaiz besar?

  1. ABayi mewarisi gen untuk saiz besar
  2. BInsulin ibu merentasi plasenta
  3. CHiperinsulinemia janin bertindak sebagai hormon pertumbuhan
  4. DDiabetes sentiasa memanjangkan kehamilan
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Selepas plasenta dilahirkan, jururawat memeriksanya. Mengapa?

  1. AUntuk memastikan ia lengkap dan tiada yang tertinggal
  2. BUntuk memeriksa kumpulan darah dan faktor Rh ibu
  3. CUntuk menganggar usia kehamilan bayi daripada beratnya
  4. DUntuk memutuskan sama ada bayi memerlukan vitamin K
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Masalah bayi baru lahir manakah yang mungkin menjadi tanda pertama fibrosis sistik?

  1. AEritema toksikum
  2. BJaundis fisiologi
  3. CIleus mekonium
  4. DHernia umbilikus
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Saringan oksimetri nadi bayi baru lahir menunjukkan 97% pada tangan kanan dan 91% pada kaki. Apakah maksudnya?

  1. AProbe yang rosak atau kaki yang sejuk; ulang keseluruhan ujian pada pemeriksaan minggu ke-6
  2. BKeputusan normal, kerana bacaan kaki sentiasa lebih rendah
  3. CSaringan tidak normal yang mesti disusuli dengan segera mengikut protokol saringan
  4. DPeralihan normal; tiada semakan lanjut diperlukan
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang pesakit skizofrenia berkata, "Suara-suara itu mengatakan saya jahat." Respons manakah yang terbaik?

  1. A"Saya tidak mendengar suara itu, tetapi saya nampak ia mengganggu anda. Apakah yang dikatakannya kepada anda?"
  2. B"Suara itu tidak nyata, jadi abaikan sahaja."
  3. C"Jika anda mendengar suara, anda pasti sangat sakit."
  4. D"Mari kita tidak bercakap tentang suara itu buat masa ini. Ceritakan tentang keluarga dan rancangan anda sebaliknya."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang rakan sekerja mencadangkan meletakkan pesakit yang bising tetapi tidak ganas dalam pengasingan "kerana dia mengganggu semua orang". Apakah respons yang betul?

  1. AIa boleh diterima selagi pengasingan itu berlangsung kurang daripada sejam
  2. BIa tidak sesuai, kerana pengasingan hanyalah pilihan terakhir untuk risiko kemudaratan yang serius
  3. CIa boleh diterima, kerana ia akan menjadikan wad lebih senyap dan lebih selamat untuk pesakit lain
  4. DIa boleh diterima selagi pesakit bersetuju selepas itu
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011124:35 PM?04:3517:3516:3515:35

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 4:35 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

4:35 PM
  1. 104:35
  2. 217:35
  3. 316:35
  4. 415:35
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ tsp · 2/hari · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi ½ tsp ampaian oral setiap 12 jam selama 5 hari. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa mL V yang diperlukan untuk seluruh kursus rawatan?

½ tspsetiap 12 jam5 hari1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 13 kg dipreskripsikan 2 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

13 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 28 kg dipreskripsi 15 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

28 kg15 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
60 gtt/mL200 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 200 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

200 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg250 mL3 mL/h? mcg/min

Satu infusi 200 mg dalam 250 mL berjalan pada 3 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

200 mg/250 mL3 mL/h
D = mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup250 mLair240 mLteh150 mLketulan ais240 mLInfusi IV75 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing150 mLair kencing500 mLair kencing175 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 101 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

101 kg12 hair kencing: 150 mLair kencing: 500 mLair kencing: 175 mLmuntah: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL150 mL/hmula 12:0015:00: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 12:00 dan berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 15:00?

500 mL150 mL/h12:00 → 15:00
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 130/min, berkerut muka apabila dirangsang, pergerakan aktif dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Tarik telinga luar perlahan-lahan ke atas dan ke belakang

Mengapa ini jawapannya

Menarik pinna ke atas dan ke belakang meluruskan saluran telinga orang dewasa supaya probe menghala ke gegendang telinga. Pada kanak-kanak kecil, pinna ditarik ke bawah dan ke belakang.

Jawapan

A · Tarik telinga luar perlahan-lahan ke atas dan ke belakang
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Menolaknya, untuk mengekalkan sempadan profesional

Mengapa ini jawapannya

Kod kejururawatan menasihatkan untuk mengekalkan sempadan profesional yang jelas, dan hubungan di media sosial dengan pesakit boleh mengaburkannya. Jururawat menolak dengan sopan dan tidak berkongsi maklumat pesakit dalam talian.

Jawapan

A · Menolaknya, untuk mengekalkan sempadan profesional
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Jangkitan TB laten, yang tidak berjangkit

Mengapa ini jawapannya

Ujian kulit positif tanpa gejala dan sinar-X dada yang normal mencadangkan jangkitan TB laten. Individu itu tidak boleh menyebarkan TB tetapi patut dinilai untuk rawatan bagi mencegah penyakit aktif kemudian.

Jawapan

D · Jangkitan TB laten, yang tidak berjangkit
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · "Saya boleh meninggalkan anak saya yang berumur 2 tahun dalam tab mandi sebentar jika airnya cetek."

Mengapa ini jawapannya

Kanak-kanak kecil tidak sekali-kali patut ditinggalkan bersendirian dalam tab mandi, walaupun seketika dan walaupun airnya cetek. Memagar kolam, penyeliaan rapi yang berterusan dan mengosongkan bekas adalah betul.

Jawapan

A · "Saya boleh meninggalkan anak saya yang berumur 2 tahun dalam tab mandi sebentar jika airnya cetek."
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Menurunkan katil sekarang dan mengingatkan pembantu mengapa ia penting

Mengapa ini jawapannya

Katil yang tinggi meningkatkan risiko jatuh yang serius, jadi jururawat membetulkannya dengan segera dan memberikan maklum balas yang ringkas dan jelas. Membiarkannya atau melewatkan maklum balas meninggalkan pesakit dalam risiko.

Jawapan

B · Menurunkan katil sekarang dan mengingatkan pembantu mengapa ia penting
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Melaporkannya kepada ketua jururawat mengikut polisi

Mengapa ini jawapannya

Disyaki penyelewengan ubat mesti dilaporkan melalui saluran yang betul, biasanya ketua jururawat. Ia melindungi pesakit dan membolehkan rakan sekerja mendapat bantuan; berdiam diri tidak boleh diterima.

Jawapan

C · Melaporkannya kepada ketua jururawat mengikut polisi
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Sepsis

Mengapa ini jawapannya

Ketiga-tiga tanda ini membentuk kriteria qSOFA dan mencadangkan risiko tinggi hasil buruk daripada sepsis. Eskalasi dengan segera dan mulakan laluan sepsis.

Jawapan

D · Sepsis
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · APTT untuk heparin dan INR untuk warfarin

Mengapa ini jawapannya

APTT mencerminkan laluan intrinsik dan digunakan untuk melaraskan infusi heparin. Warfarin dipantau melalui INR, iaitu masa protrombin yang dipiawaikan. Platelet juga disemak semasa heparin untuk mengesan HIT.

Jawapan

B · APTT untuk heparin dan INR untuk warfarin
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Asid urik serum yang menurun

Mengapa ini jawapannya

Alopurinol mengurangkan penghasilan asid urik dengan menyekat xantina oksidase. Lama-kelamaan, asid urik serum yang lebih rendah mengurangkan serangan gout dan melarutkan hablur urat. Fungsi buah pinggang diperiksa, dan ruam mesti dilaporkan kerana tindak balas kulit teruk yang jarang berlaku.Disemak dengan: Gout · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

B · Asid urik serum yang menurun
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Peningkatan kronik yang stabil; infarksi memerlukan corak yang meningkat atau menurun

Mengapa ini jawapannya

Troponin sering meningkat secara kronik dalam CKD dan keadaan lain. Infarksi akut didiagnosis melalui peningkatan dan/atau penurunan troponin bersama gejala atau perubahan ECG, maka keputusan bersiri dibandingkan dengan garis dasar pesakit.Disemak dengan: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

A · Peningkatan kronik yang stabil; infarksi memerlukan corak yang meningkat atau menurun
11.Farmakologi

Jawapan: D · Tablet pelepasan terubah suai (pelepasan lanjutan)

Mengapa ini jawapannya

Menghancurkan produk pelepasan terubah suai memusnahkan mekanisme pelepasan dan boleh menyebabkan puncak toksik. Tablet bersalut enterik juga tidak patut dihancurkan; ahli farmasi boleh menasihati tentang bentuk cecair atau yang lain.

Jawapan

D · Tablet pelepasan terubah suai (pelepasan lanjutan)
12.Farmakologi

Jawapan: B · Trombositopenia aruhan heparin; hentikan semua heparin

Mengapa ini jawapannya

Trombositopenia aruhan heparin (HIT) disebabkan oleh antibodi terhadap kompleks heparin–faktor platelet 4. Ia biasanya bermula 5–10 hari selepas heparin dimulakan dan menyebabkan trombosis, jadi semua heparin dihentikan dan antikoagulan bukan heparin digunakan.

Jawapan

B · Trombositopenia aruhan heparin; hentikan semua heparin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Iskemia miokardium

Mengapa ini jawapannya

Depresi ST mendatar atau menurun yang baharu semasa sakit menunjukkan iskemia miokardium, seperti dalam angina tidak stabil atau NSTEMI. Ia patut dilaporkan serta-merta dengan ECG dan troponin bersiri. Depresi ST juga boleh mencerminkan perubahan salingan bertentangan dengan STEMI.

Jawapan

C · Iskemia miokardium
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Fibrilasi atrium

Mengapa ini jawapannya

Fibrilasi atrium baharu menjejaskan sebahagian besar pesakit dalam beberapa hari pertama selepas pembedahan jantung, sering akibat keradangan, perubahan elektrolit dan tekanan. Pengurusan termasuk ECG 12 petunjuk, memeriksa kalium dan magnesium, kawalan kadar atau irama dan mempertimbangkan antikoagulasi.

Jawapan

B · Fibrilasi atrium
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Pankreatitis akut

Mengapa ini jawapannya

Agonis reseptor GLP-1 telah dikaitkan dengan pankreatitis akut. Sakit perut yang teruk dan berterusan yang menjalar ke belakang memerlukan penilaian segera, dan ubat dihentikan jika pankreatitis disyaki.

Jawapan

B · Pankreatitis akut
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Iskemia serebrum lewat akibat vasospasme

Mengapa ini jawapannya

Vasospasme arteri serebrum lazimnya berlaku beberapa hari selepas pendarahan subaraknoid dan menyebabkan defisit fokal baharu atau kekeliruan. Ia memerlukan kajian semula perubatan dengan segera. Imbangan cecair normal dikekalkan, dan nimodipina diteruskan.

Jawapan

A · Iskemia serebrum lewat akibat vasospasme
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Pengubahan kedudukan secara berkala dan tilam yang mengagihkan tekanan

Mengapa ini jawapannya

Pengubahan kedudukan secara berkala mengikut risiko dan permukaan sokongan yang sesuai mengurangkan tekanan. Mengurut kawasan merah dan kusyen cincin boleh merosakkan tisu dan tidak disyorkan.

Jawapan

B · Pengubahan kedudukan secara berkala dan tilam yang mengagihkan tekanan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Hentikan penyediaan dan eskalasikan kepada pasukan perubatan

Mengapa ini jawapannya

Penyediaan usus boleh menyebabkan dehidrasi dan gangguan elektrolit, termasuk hiponatremia, terutamanya pada warga emas. Kekeliruan dengan natrium rendah memerlukan semakan perubatan segera, dan penyediaan selanjutnya ditangguhkan sehingga dinilai.

Jawapan

C · Hentikan penyediaan dan eskalasikan kepada pasukan perubatan
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Hiperinsulinemia janin bertindak sebagai hormon pertumbuhan

Mengapa ini jawapannya

Glukosa ibu merentasi plasenta, maka pankreas janin menghasilkan insulin tambahan, yang menggalakkan pertumbuhan dan penyimpanan lemak. Selepas lahir, insulin tambahan ini berterusan dan boleh menyebabkan hipoglisemia neonatal.

Jawapan

C · Hiperinsulinemia janin bertindak sebagai hormon pertumbuhan
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Untuk memastikan ia lengkap dan tiada yang tertinggal

Mengapa ini jawapannya

Plasenta dan membran diperiksa untuk kelengkapan. Serpihan yang tertinggal menghalang uterus daripada mengecut dan menyebabkan perdarahan selepas bersalin serta jangkitan. Bilangan salur tali pusat juga diperiksa.

Jawapan

A · Untuk memastikan ia lengkap dan tiada yang tertinggal
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Ileus mekonium

Mengapa ini jawapannya

Pada kira-kira 10–20% bayi dengan CF, mekonium yang pekat dan melekit menyekat usus kecil (ileus mekonium), menyebabkan kembung dan muntah. Saringan bayi baru lahir juga membantu mengesan CF lebih awal.

Jawapan

C · Ileus mekonium
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Saringan tidak normal yang mesti disusuli dengan segera mengikut protokol saringan

Mengapa ini jawapannya

Tangan kanan mencerminkan darah prapaduktus dan kaki mencerminkan darah pascaduktus. Perbezaan lebih daripada 3%, atau bacaan di bawah kira-kira 95% pada kedua-dua anggota, ialah saringan yang tidak normal. Bergantung pada protokol, ini bermakna ujian ulangan segera atau semakan perubatan serta-merta, dengan ekokardiografi jika ia berterusan, kerana ia boleh menandakan penyakit jantung kongenital yang kritikal.

Jawapan

C · Saringan tidak normal yang mesti disusuli dengan segera mengikut protokol saringan
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · "Saya tidak mendengar suara itu, tetapi saya nampak ia mengganggu anda. Apakah yang dikatakannya kepada anda?"

Mengapa ini jawapannya

Jururawat tidak berbalah atau bersetuju, tetapi menyatakan realitinya sendiri, menunjukkan empati dan bertanya tentang kandungannya, terutamanya halusinasi arahan yang boleh membahayakan pesakit atau orang lain.

Jawapan

A · "Saya tidak mendengar suara itu, tetapi saya nampak ia mengganggu anda. Apakah yang dikatakannya kepada anda?"
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Ia tidak sesuai, kerana pengasingan hanyalah pilihan terakhir untuk risiko kemudaratan yang serius

Mengapa ini jawapannya

Pengasingan ialah intervensi yang menyekat, digunakan hanya untuk menangani tingkah laku teruk yang berkemungkinan menyebabkan kemudaratan kepada orang lain, sebagai pilihan terakhir, untuk tempoh yang paling singkat. Menggunakannya untuk kemudahan atau hukuman melanggar hak pesakit.

Jawapan

B · Ia tidak sesuai, kerana pengasingan hanyalah pilihan terakhir untuk risiko kemudaratan yang serius
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 16:35

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

4 PM → 4 + 12 = 16

Jawapan

16:35

Jawapan

16:35
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 25 mL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu setiap dos

½ tsp = 0.5·5 = 2.5 mL

Seluruh kursus

V = 2.5 mL × 2/hari × 5 = 25 mL

Jawapan

V = 25 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.6 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 2·13 = 26 mg

Isi padu

V = 26/10 = 2.6 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2.6 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 10.5 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

15·28 = 420 mg

Isi padu

V = (420/200)·5 = 10.5 mL

Jawapan

V = 10.5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 200 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Mililiter seminit

200/60 = 3.333 mL/min

Kadar titisan

R = 3.333·60 = 200 gtt/min

Jawapan

R = 200 gtt/min

Dengan set mikrotitis (60 gtt/mL), gtt/min sama dengan mL/j.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 40 mcg/min

Infusi berasaskan dos: kepekatan = jumlah ubat dalam beg/isi padu beg. Kadar pam (mL/j) = dos sejam/kepekatan, dan dos sejam = mL/j × kepekatan. Tukarkan dos seminit kepada sejam (× 60) dan kekalkan unit jisim yang sama (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dos sejam

3·800 = 2400 mcg/h

Dos seminit

D = 2400/60 = 40 mcg/min

Jawapan

D = 40 mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.68 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

150 + 500 + 175 = 825 mL

Per kilogram sejam

U = 825/(101·12) = 0.6807 ≈ 0.68 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.68 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 50 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

12:00 → 15:00 = 3 h

Isi padu yang diinfuskan

150·3 = 450 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 450 = 50 mL

Jawapan

V = 50 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 55

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 15 + 0 + 10 + 15 = 55

Jawapan

MFS = 55
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: menenangkan

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit merah jambu di seluruh badan → 2
Nadi: 130/min → 2
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: pergerakan aktif → 2
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 2 + 2 + 1 + 2 + 1 = 8

Tafsiran

8 → menenangkan

Jawapan

menenangkan

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions