Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient with a weak left leg walks with a stick in the right hand. What is the correct sequence?

  1. AMove the right leg first, then the stick, then the left leg
  2. BMove the stick and the left leg forward together, then the right leg
  3. CMove both legs forward together first, then bring the stick level with them
  4. DMove the stick and the right leg together, then the left leg
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit mengalami strok. Mengapakah menelan mesti disaring sebelum memberi makanan, minuman atau ubat oral?

  1. AUbat oral tidak pernah digunakan selepas strok
  2. BPemeriksaan menelan hanya diperlukan jika pesakit memintanya
  3. CDisfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi
  4. DPesakit selepas strok sentiasa dikekalkan tidak boleh makan atau minum sekurang-kurangnya seminggu
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. AUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
  2. BGiving a sedative every few hours
  3. CTying both arms to the bed frame
  4. DCovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat mengambil vial heparin yang mengandungi 10 000 unit/mL; wad lazimnya menyimpan vial 1000 unit/mL. Mengapakah penjagaan tambahan diperlukan?

  1. AKepekatan heparin tidak memberi kesan kepada keselamatan
  2. BVial pekat lebih selamat, kerana isi padu yang disedut lebih sedikit
  3. CMenggunakan vial yang lebih pekat secara tersilap akan menyebabkan dos berlebihan sepuluh kali ganda
  4. DKedua-dua kekuatan vial boleh ditukar ganti dengan bebas
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pesakit dewasa yang sedang makan di bilik harian tiba-tiba mencekik lehernya dan tidak boleh bercakap, bernafas atau batuk. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. ABeri pesakit segelas air untuk menolak makanan turun
  2. BMinta bantuan dan beri tepukan belakang dan tujahan abdomen
  3. CLakukan sapuan jari secara buta dalam mulut
  4. DTunggu untuk melihat sama ada pesakit boleh terbatuk keluar
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Di unit kardiak, pesakit manakah yang patut dilihat dahulu oleh jururawat?

  1. APesakit fibrilasi atrium yang kadar denyutan jantungnya 88/min dan tidak teratur, seperti sebelumnya
  2. BPesakit yang mengambil digoksin dengan nadi 48/min, loya dan kalium 3.0 mEq/L
  3. CPesakit kegagalan jantung yang bertambah 0.3 kg sejak semalam
  4. DPesakit yang diminta berpuasa sebelum imbasan esok
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Apakah yang diukur oleh HbA1c?

  1. AParas insulin selepas makan
  2. BGlukosa darah pada saat ujian
  3. CJumlah keton dalam air kencing
  4. DPurata glukosa darah sepanjang kira-kira dua hingga tiga bulan sebelumnya
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient going home after chemotherapy is taught about infection. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."
  2. B"I will phone the helpline if I have a fever or shivering."
  3. C"I will check my temperature if I feel unwell or shivery at home."
  4. D"I will wash my hands well before eating and after using the toilet."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5.6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. AApples
  2. BCabbage
  3. CBananas
  4. DWhite rice
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient without symptoms has a TSH of 7.5 mIU/L on two occasions with a normal free T4. Which term fits best?

  1. ASubclinical hypothyroidism
  2. BSecondary hypothyroidism
  3. COvert primary hypothyroidism
  4. DSubclinical hyperthyroidism
11.FarmakologiSederhana

A patient has oral mucositis after chemotherapy. Which advice is appropriate?

  1. AUse an alcohol-based mouthwash several times a day to kill germs
  2. BUse a soft toothbrush and rinse with saline or a bland mouthwash
  3. CEat spicy and acidic foods to stimulate healing
  4. DBrush hard with a firm toothbrush to remove debris
12.FarmakologiSukar

A patient who has had several courses of bleomycin develops a dry cough and worsening breathlessness. What should the nurse suspect?

  1. APulmonary fibrosis from bleomycin
  2. BAsthma caused by anxiety
  3. CHeart failure from bleomycin
  4. DA normal effect that will pass in a day
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit mengalami sakit dada tengah dan STEMI pada ECG. Apakah yang biasanya diperlukan?

  1. APenyekat beta oral dan discaj jika kesakitan reda
  2. BKemasukan ke wad dan ECG ulangan pada pagi esok
  3. CKeputusan troponin sebelum sebarang keputusan rawatan dibuat
  4. DReperfusi kecemasan, sebaik-baiknya melalui PCI primer
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Pendekatan manakah untuk pengeluaran saluran dada yang lazim diajar?

  1. AMengeluarkannya dengan sedutan masih berjalan pada kuasa penuh
  2. BMengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak
  3. CMengeluarkannya perlahan-lahan semasa pesakit menyedut nafas panjang dan dalam
  4. DMengeluarkannya dan membiarkan tapak terbuka untuk mengalir selama sehari
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A bladder scan straight after voiding shows 450 mL of urine still in the bladder. What does this show?

  1. AThe bladder is not emptying properly
  2. BThe patient is passing urine normally
  3. CThe patient has drunk too little fluid
  4. DThe kidneys are making too little urine
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit diabetes jenis 1 berpuasa sebelum pembedahan esok. Pelan manakah yang paling selamat?

  1. AMeneruskan sedikit insulin (basal atau infusi IV kadar boleh ubah) dengan semakan glukosa
  2. BMenghentikan semua insulin sehingga pesakit makan dan minum seperti biasa semula
  3. CMemberikan insulin hanya jika keton air kencing menjadi sangat positif semalaman
  4. DMemberikan insulin waktu makan yang biasa, walaupun tiada makanan akan dimakan
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Mengapakah lecuran superfisial (kemerahan sahaja, seperti terbakar matahari) tidak dikira apabila mengira luas lecuran untuk resusitasi cecair?

  1. AIa sentiasa terlalu kecil untuk diukur dengan tepat pada carta
  2. BSawar kulit utuh, jadi sedikit cecair hilang
  3. CIa sentiasa sembuh sepenuhnya dalam sehari
  4. DIa menyebabkan lebih banyak kehilangan cecair daripada kedalaman lain
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with a toe ulcer says the leg pain is worse at night and eases when they hang the leg over the side of the bed. What does this suggest?

  1. AVenous insufficiency
  2. BLymphoedema
  3. CArterial insufficiency
  4. DNeuropathic itching
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Contractions start at 10:00, 10:04 and 10:08, and each lasts 60 seconds. How should the nurse describe them?

  1. AEvery 4 minutes, lasting 240 seconds
  2. BEvery 3 minutes, lasting 60 seconds
  3. CEvery 5 minutes, lasting 60 seconds
  4. DEvery 4 minutes, lasting 60 seconds
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A deceleration lasts 3 minutes before the baseline recovers. How is this classified?

  1. AA prolonged deceleration
  2. BAn early deceleration
  3. CA change of baseline
  4. DA variable acceleration
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which approach best helps a 4-year-old during a vaccination?

  1. AHold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles
  2. BPromise a reward only if the child stays completely still and does not cry
  3. CTell the child the injection will not hurt at all
  4. DHave staff hold the child flat on the couch so the injection is quick
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which long-term problems should be monitored in a child with a repaired cleft palate?

  1. ABone density and fracture risk in the teenage years
  2. BMiddle ear infections, hearing, speech and teeth
  3. CGrowth hormone levels and puberty timing
  4. DKidney function and blood pressure
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

In the termination phase of the nurse–patient relationship, which behaviour is common and should be expected?

  1. AThe patient finally begins to share their problems for the first time
  2. BThe patient always feels relieved and shows no feelings
  3. CThe patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
  4. DThe patient asks for the relationship to start again from the beginning
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A 76-year-old with no history of mental illness suddenly develops paranoid ideas and hallucinations. What is the most appropriate first step?

  1. AAssume it is normal ageing and take no action
  2. BAdmit him to a secure psychiatric ward straight away, without any physical examination or blood tests
  3. CLook for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
  4. DDiagnose late-onset schizophrenia and start an antipsychotic immediately
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
192 cm1 in = 2.54 cmh = ? in

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 192 cm. Dengan menggunakan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam inci. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

192 cm1 in = 2.54 cm
h = in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 2 mcg/min. Nyatakan kadar dos ini D dalam mg/h.

2 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
25 kg2 mg/kg/hari4× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 25 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 2 mg/kg sehari, diberi dalam 4 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

25 kg2 mg/kg/hari4× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 12 kg dipreskripsi 12.5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

12 kg12.5 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min4 h

Titisan berjalan pada 35 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 4 jam?

35 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg250 mL12 mL/h? mcg/min

Satu infusi 200 mg dalam 250 mL berjalan pada 12 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

200 mg/250 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh200 mLair250 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing450 mLair kencing175 mLlongkang luka70 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

teh: 200 mLair: 250 mLInfusi IV: 50 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 450 mLair kencing: 175 mLlongkang luka: 70 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL50 mL/hmula 08:0012:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 08:00 dan berjalan dengan pam pada 50 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 12:30?

1000 mL50 mL/h08:00 → 12:30
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 11/min, SpO₂ 95% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 88/52 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 35.5 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 11SpO₂ 95%O₂SBP 88HR 82AT 35.5 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 37.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 97%udaraSBP 124HR 70AT 37.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg

Mengapa ini jawapannya

The stick and the weak leg move together so the stick takes part of the load, then the strong leg steps through.

Jawapan

B · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Disfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi

Mengapa ini jawapannya

Strok sering menjejaskan penelanan, dan aspirasi senyap boleh berlaku. Saringan menelan, dengan rujukan kepada ahli terapi pertuturan dan bahasa jika perlu, memandu tekstur makanan dan laluan ubat yang selamat.

Jawapan

C · Disfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Mengapa ini jawapannya

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Jawapan

D · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Menggunakan vial yang lebih pekat secara tersilap akan menyebabkan dos berlebihan sepuluh kali ganda

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan antara kekuatan heparin telah menyebabkan kematian. Jururawat menyemak kepekatan pada label setiap kali dan menggunakan semakan berganda secara bebas, dan banyak hospital mengehadkan kekuatan yang disimpan.

Jawapan

C · Menggunakan vial yang lebih pekat secara tersilap akan menyebabkan dos berlebihan sepuluh kali ganda
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Minta bantuan dan beri tepukan belakang dan tujahan abdomen

Mengapa ini jawapannya

Orang dewasa yang tidak boleh bercakap, bernafas atau batuk mengalami sekatan saluran udara yang teruk. Garis panduan resusitasi seperti yang dikeluarkan oleh European Resuscitation Council mengesyorkan sehingga 5 tepukan belakang diikuti sehingga 5 tujahan abdomen, diulang sehingga objek keluar; sesetengah garis panduan bermula dengan tujahan abdomen. Jika pesakit menjadi tidak responsif, CPR dimulakan. Sapuan jari secara buta boleh menolak objek lebih jauh ke dalam.

Jawapan

B · Minta bantuan dan beri tepukan belakang dan tujahan abdomen
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Pesakit yang mengambil digoksin dengan nadi 48/min, loya dan kalium 3.0 mEq/L

Mengapa ini jawapannya

Bradikardia dan loya pada pesakit yang mengambil digoksin mencadangkan ketoksikan, dan kalium rendah menjadikannya lebih berkemungkinan dan lebih berbahaya. Perubahan berat yang kecil dan fibrilasi atrium yang terkawal dan diketahui adalah stabil.

Jawapan

B · Pesakit yang mengambil digoksin dengan nadi 48/min, loya dan kalium 3.0 mEq/L
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Purata glukosa darah sepanjang kira-kira dua hingga tiga bulan sebelumnya

Mengapa ini jawapannya

HbA1c mencerminkan glikasi hemoglobin sepanjang hayat sel darah merah, memberikan anggaran kawalan glukosa jangka panjang.

Jawapan

D · Purata glukosa darah sepanjang kira-kira dua hingga tiga bulan sebelumnya
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · "If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."

Mengapa ini jawapannya

A fever after chemotherapy may be neutropenic sepsis, which needs urgent assessment and antibiotics. Patients should call the oncology helpline straight away rather than masking the fever with paracetamol (acetaminophen).

Jawapan

A · "If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Bananas

Mengapa ini jawapannya

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Disemak dengan: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Bananas
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Subclinical hypothyroidism

Mengapa ini jawapannya

A raised TSH with a normal free T4 is subclinical hypothyroidism; the pituitary is working harder to keep T4 normal. Overt hypothyroidism has a low free T4, and subclinical hyperthyroidism has a low TSH.Disemak dengan: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · Subclinical hypothyroidism
11.Farmakologi

Jawapan: B · Use a soft toothbrush and rinse with saline or a bland mouthwash

Mengapa ini jawapannya

Chemotherapy damages rapidly dividing mucosal cells. Gentle oral care, saline rinses and avoiding alcohol, spicy and acidic foods reduce pain and infection risk.

Jawapan

B · Use a soft toothbrush and rinse with saline or a bland mouthwash
12.Farmakologi

Jawapan: A · Pulmonary fibrosis from bleomycin

Mengapa ini jawapannya

Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses. New respiratory symptoms are reported, and lung function may be monitored.

Jawapan

A · Pulmonary fibrosis from bleomycin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Reperfusi kecemasan, sebaik-baiknya melalui PCI primer

Mengapa ini jawapannya

STEMI biasanya mencerminkan oklusi total arteri koronari. Reperfusi kecemasan, sebaik-baiknya PCI primer (atau trombolisis jika PCI tidak dapat dilakukan tepat pada masanya), diperlukan secepat mungkin; “masa ialah otot”. Keputusan dibuat berdasarkan ECG dan gejala, bukan keputusan troponin.

Jawapan

D · Reperfusi kecemasan, sebaik-baiknya melalui PCI primer
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Mengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak

Mengapa ini jawapannya

Banyak garis panduan mencadangkan mengeluarkan tiub pada hujung nafas dalam yang ditahan (Valsalva) atau semasa ekspirasi, supaya tekanan dalam dada adalah positif. Luka ditutup dengan jahitan atau pembalut oklusif, pesakit dipantau untuk pneumotoraks berulang dan X-ray dada dibuat jika ditunjukkan. Analgesia terlebih dahulu ialah amalan yang baik.

Jawapan

B · Mengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · The bladder is not emptying properly

Mengapa ini jawapannya

A large post-void residual means incomplete emptying, for example from obstruction or a weak detrusor. It raises the risk of infection and overflow incontinence and may need intermittent catheterisation or treatment of the cause.

Jawapan

A · The bladder is not emptying properly
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Meneruskan sedikit insulin (basal atau infusi IV kadar boleh ubah) dengan semakan glukosa

Mengapa ini jawapannya

Dalam diabetes jenis 1, menghentikan insulin membawa kepada ketoasidosis dalam masa beberapa jam. Semasa perioperatif, insulin basal diteruskan (selalunya pada dos yang dikurangkan) atau infusi insulin IV kadar boleh ubah dengan cecair mengandungi glukosa digunakan untuk puasa yang lebih lama. Insulin waktu makan ditahan semasa berpuasa. Glukosa diperiksa dengan kerap.

Jawapan

A · Meneruskan sedikit insulin (basal atau infusi IV kadar boleh ubah) dengan semakan glukosa
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Sawar kulit utuh, jadi sedikit cecair hilang

Mengapa ini jawapannya

Lecuran superfisial (epidermis) menyebabkan sakit dan kemerahan tetapi bukan kebocoran kapilari dan kehilangan cecair seperti lecuran ketebalan separa dan penuh. Memasukkannya menganggar lebih saiz lecuran dan membawa kepada cecair berlebihan.

Jawapan

B · Sawar kulit utuh, jadi sedikit cecair hilang
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Arterial insufficiency

Mengapa ini jawapannya

Rest pain eased by dependency is typical of severe peripheral arterial disease. Elevating the leg worsens pain, and compression is avoided. Vascular assessment is needed.

Jawapan

C · Arterial insufficiency
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Every 4 minutes, lasting 60 seconds

Mengapa ini jawapannya

Frequency is measured from the start of one contraction to the start of the next (4 minutes), and duration from the start to the end of the same contraction (60 seconds). The 3 minutes between contractions is the resting interval.

Jawapan

D · Every 4 minutes, lasting 60 seconds
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · A prolonged deceleration

Mengapa ini jawapannya

A prolonged deceleration lasts at least 2 minutes but less than 10. A decrease of 10 minutes or more is a baseline change. The cause, such as hypotension or tachysystole, should be found and corrected.

Jawapan

A · A prolonged deceleration
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Hold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles

Mengapa ini jawapannya

Upright comfort positions with a parent and distraction reduce fear and pain. Honest, simple explanations build trust; saying it won't hurt or making a reward depend on not crying increases distress.

Jawapan

A · Hold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Middle ear infections, hearing, speech and teeth

Mengapa ini jawapannya

Children with cleft palate often have middle ear effusions and hearing loss because of Eustachian tube dysfunction, and may need speech therapy and orthodontic or dental care. A multidisciplinary cleft team follows them through childhood.

Jawapan

B · Middle ear infections, hearing, speech and teeth
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms

Mengapa ini jawapannya

Ending a relationship can trigger feelings of loss, so regression, anger or sadness are common. The nurse prepares the patient for the ending from the start and helps them talk about these feelings.

Jawapan

C · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder

Mengapa ini jawapannya

New psychosis in an older adult needs a full medical work-up. Delirium, medicine effects, infections, metabolic problems, dementia and brain lesions are common causes.

Jawapan

C · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 75.6 in

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Sentimeter kepada inci

h = 192/2.54 = 75.59 ≈ 75.6 in

Jawapan

h = 75.6 in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 0.12 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 2 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 2·60/1000 = 0.12 mg/h

Jawapan

D = 0.12 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 12.5 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

2·25 = 50 mg

Setiap dos

D = 50/4 = 12.5 mg

Jawapan

D = 12.5 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

12.5·12 = 150 mg

Isi padu

V = (150/250)·5 = 3 mL

Jawapan

V = 3 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 420 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

35·60/20 = 105 mL/h

Isi padu

V = 105·4 = 420 mL

Jawapan

V = 420 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 160 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dos sejam

12·800 = 9600 mcg/h

Dos seminit

D = 9600/60 = 160 mcg/min

Jawapan

D = 160 mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 405 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 250 = 450 mL
Infusi IV: 50·12 = 600 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1100 mL

Jumlah pengeluaran

450 + 175 + 70 = 695 mL

Imbangan

B = 1100 − 695 = 405 mL

Jawapan

B = 405 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 775 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

08:00 → 12:30 = 4.5 h

Isi padu yang diinfuskan

50·4.5 = 225 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 225 = 775 mL

Jawapan

V = 775 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 11/min → 1
SpO₂ 95% → 1
dengan oksigen → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.5 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 1 + 1 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 8

Jawapan

NEWS2 = 8
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.4 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions