Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which approach suits teaching an older adult with poor eyesight and mild memory problems?

  1. ATeaching only the family and not the patient
  2. BA detailed leaflet in small print for them to read later at home
  3. COne long session with all the information at once
  4. DShort sessions, large-print materials and repeating key points
2.Asas kejururawatanSukar

For a patient at risk of pressure ulcers, why is the head of the bed usually kept at 30 degrees or less if their condition allows?

  1. ALower angles increase blood flow to the heels
  2. BHigher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
  3. CHigher angles always cause breathing problems in patients who are bedbound
  4. DLower angles stop the patient from getting out of bed
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How does a nurse add a sterile gauze pack to a sterile field that is already set up?

  1. AReach across the field with clean gloves to place the item
  2. BPlace the whole wrapped pack on the field and open it there with sterile gloves
  3. CTip the item onto the field and push it into place with the wrapper
  4. DOpen the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches a patient who has had a splenectomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will get medical help quickly if I get a high temperature.”
  2. B“I will keep my vaccinations up to date.”
  3. C“Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
  4. D“I will tell all of my health care providers that I have no spleen.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient has heart failure. Which instruction about daily weights is best to give the nursing assistant?

  1. A“Weigh him after lunch, fully dressed, with his shoes on.”
  2. B“Weigh him at any time today, on whichever scale is free.”
  3. C“Only weigh him if his ankles look more swollen than they did yesterday afternoon.”
  4. D“Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?

  1. ABowel sounds in all four abdominal quadrants
  2. BSkin over the sacrum and heels
  3. CAbility to feed themselves
  4. DBreathing effort and ability to cough
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient has lost more than 10% of their body weight without trying over the last few months and has a low BMI. What is the most appropriate action?

  1. ARestrict fluids to encourage appetite and give a low-protein diet instead
  2. BRefer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
  3. CWeigh the patient again in six months and review at that point
  4. DEncourage a low-calorie diet
8.Kejururawatan klinikalSukar

A potassium result of 6.9 mmol/L comes back on a well patient with a normal ECG, and the laboratory reports that the sample was haemolysed. What is the best action?

  1. ARepeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
  2. BGive IV insulin and glucose straight away
  3. CStart a potassium supplement
  4. DIgnore the result because the patient looks well and the ECG is normal
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit mempunyai hematokrit 54%, BUN tinggi dan graviti tentu air kencing 1.034. Apakah yang dicadangkan oleh corak ini?

  1. AKegagalan buah pinggang dengan air kencing cair
  2. BDehidrasi dengan hemopemekatan
  3. CLebihan cecair
  4. DKehilangan darah akut dengan pencairan
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

An older adult has bone pain, fatigue and frequent infections. Results show anemia, a calcium of 12.4 mg/dL (3.1 mmol/L), a raised total protein and a rising creatinine. Which condition should be suspected?

  1. APrimary hypothyroidism
  2. BIron-deficiency anemia
  3. CAcute viral hepatitis
  4. DMultiple myeloma
11.FarmakologiSederhana

A patient with suspected sepsis has blood cultures ordered and a first antibiotic dose due. What should the nurse do?

  1. AGive the antibiotic first, then take blood cultures the next day
  2. BTake the blood cultures first, then give the antibiotic at once
  3. CWait for the culture results before giving any antibiotic
  4. DGive the antibiotic only if the temperature is above 40 °C (104 °F)
12.FarmakologiSukar

Seorang wanita warga emas yang mula mengambil SSRI dua minggu lalu kini keliru, dan natrium plasmanya rendah. Apakah mekanisme yang paling mungkin?

  1. AKerosakan langsung pada kelenjar adrenal
  2. BKehilangan natrium melalui cirit-birit teruk yang disebabkan oleh SSRI
  3. CRembesan ADH tidak sesuai akibat SSRI yang menyebabkan pengekalan air
  4. DPeningkatan rembesan aldosteron
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with chest pain has a first troponin result within the normal range one hour after the pain started. Why is a repeat test arranged?

  1. ATroponin may take a few hours to rise after muscle damage
  2. BTroponin falls during an MI, so a lower value confirms it
  3. CThe repeat test is only needed for patients over 80
  4. DThe first sample is always contaminated
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Pendekatan manakah untuk pengeluaran saluran dada yang lazim diajar?

  1. AMengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak
  2. BMengeluarkannya dengan sedutan masih berjalan pada kuasa penuh
  3. CMengeluarkannya perlahan-lahan semasa pesakit menyedut nafas panjang dan dalam
  4. DMengeluarkannya dan membiarkan tapak terbuka untuk mengalir selama sehari
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit mengalami hemianopia homonim selepas strok. Bagaimanakah jururawat patut membantu pada mulanya?

  1. AMenutup mata di sebelah yang terjejas dengan tampalan
  2. BMeletakkan loceng panggilan dan minuman di sebelah yang tiada penglihatan, untuk melatihnya
  3. CMemastikan bilik gelap untuk mengurangkan rangsangan visual
  4. DMendekati dari sebelah yang boleh melihat dan mengajar memalingkan kepala untuk mengimbas
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Two days after an ileal conduit was formed, the stoma is dark purple and dry. What should the nurse do?

  1. AChange the bag and check again next week
  2. BApply a warm compress to improve the colour of the stoma
  3. CReport it urgently, because the stoma may be ischaemic
  4. DRecord it as normal for a new stoma
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which is a recognised risk of long-term proton pump inhibitor use?

  1. AHypercalcaemia
  2. BHyperkalaemia
  3. CHypomagnesaemia
  4. DHypernatraemia
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Kulit di sekeliling ileostomi pesakit merah, mentah dan mengeluarkan cecair, dan beg kerap bocor. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. AIskemia stoma, yang memerlukan pembedahan segera
  2. BTindak balas normal yang tidak memerlukan perubahan penjagaan
  3. CAlahan terhadap najis itu sendiri, yang memerlukan steroid
  4. DOutput pada kulit, selalunya akibat perkakas yang tidak muat dengan baik
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Set manakah yang menyenaraikan komponen profil biofizikal?

  1. ASkor APGAR, gas tali pusat, berat lahir, panjang dan saiz kepala
  2. BTinggi fundus, kedudukan janin, stesen, pendataran dan bukaan
  3. CUjian tanpa tekanan, pernafasan janin, pergerakan janin, tonus janin dan isi padu cecair amnion
  4. DCorak kadar denyutan jantung janin, tekanan darah ibu, glukosa darah, berat badan dan protein air kencing
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Ten days after birth, a woman phones to say her bleeding has suddenly become heavy and bright red with clots, with lower abdominal pain and a temperature of 38.2 °C (100.8 °F). Which response is most appropriate?

  1. AAsk her to come in now; retained tissue or infection is possible
  2. BTell her it is probably her first period and needs no action
  3. CAdvise her to use tampons so the blood loss is easier to measure
  4. DReassure her that lochia rubra often returns and review at 6 weeks
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Dapatan manakah yang mencadangkan koarktasio aorta?

  1. ATekanan darah lebih tinggi di lengan berbanding kaki, dengan nadi femoral yang lemah
  2. BTekanan darah yang sama pada semua anggota
  3. CBatuk menyalak
  4. DNadi femoral yang kuat dengan nadi lengan yang lemah dan tekanan darah yang lebih rendah di lengan
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which practice most reduces the risk of errors with high-alert medicines such as insulin or opioid infusions in children?

  1. AAn independent double check by a second nurse before giving the medicine
  2. BChecking the dose only when the drug is given for the first time
  3. CRounding doses up to the nearest whole number to keep things simple
  4. DAsking the child's parent to look at the syringe and confirm that the dose looks right
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

How may depression present differently in adolescents than in adults?

  1. AAlways with psychotic symptoms
  2. BWith irritability rather than obvious sadness
  3. CWith increased energy and less need for sleep
  4. DWith a high fever and a rash
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit skizofrenia menolak antipsikotiknya, dengan berkata ia membuatnya berasa perlahan. Apakah respons awal yang terbaik?

  1. AMeneroka sebabnya dan kesan sampingan, dan memaklumkan pasukan supaya rawatan dapat disemak
  2. BMemberitahunya dia akan dikekang dan disuntik jika dia tidak mengambil tablet melalui mulut
  3. CMerekodkan "menolak" dan tidak pernah membincangkannya lagi
  4. DMenyembunyikan ubat dalam makanannya
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36.2 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 36.2 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

36.2 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 tsp? mL1½ tbsp? mL1 cawan? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 2 tsp daripada sirap batuk, 1½ tbsp daripada suplemen cecair, 1 cawan daripada teh. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 32 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

32 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
50%stokair = ? mL

Anda perlu menyediakan 1000 mL larutan 5% (w/v) daripada larutan stok 50% (w/v). Berapa banyak air W yang mesti ditambah pada stok?

C₁ = 50%C₂ = 5%V₂ = 1000 mL
W = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
410 mLtinggal? mL/h3 h tinggal

1000 mL diarahkan selama 8 jam. Selepas 5 jam anda mendapati 410 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1000 mL / 8 hselepas 5 h: 410 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
2 g250 mL? mL/h3 mg/min

Sebuah beg mengandungi 2 g ubat dalam 250 mL. Arahannya ialah 3 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

2 g/250 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamteh200 mLsup150 mLair250 mLInfusi IV125 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing300 mLair kencing375 mLlongkang luka70 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

teh: 200 mLsup: 150 mLair: 250 mLInfusi IV: 125 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 75 mL/hmula 12:00tjumlah​ = ? h125 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 12:00 dengan 125 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 75 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL125 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 48/min, sedar, suhu 38.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 99%udaraSBP 136HR 48AT 38.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Short sessions, large-print materials and repeating key points

Mengapa ini jawapannya

Older learners benefit from short, focused sessions, clear large print, good lighting, repetition and teach-back. Involving family can help but should not replace teaching the patient.

Jawapan

D · Short sessions, large-print materials and repeating key points
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum

Mengapa ini jawapannya

When the head is raised high, the body tends to slide while the skin stays still, distorting the tissues over the sacrum. Keeping the angle low, where safe, reduces this shear.

Jawapan

B · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over

Mengapa ini jawapannya

The nurse opens the package so the sterile item can be dropped onto the field from a short height, without the wrapper or arms crossing over the sterile area. The item must land well inside the non-sterile border.

Jawapan

D · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”

Mengapa ini jawapannya

People without a spleen are at risk of overwhelming infection, especially from encapsulated bacteria. Fever needs prompt medical assessment, and vaccines are kept up to date.

Jawapan

C · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”

Mengapa ini jawapannya

Daily weights are measured at the same time, on the same scale and in similar clothing so that changes show real fluid gain. A quick rise in weight can be an early sign of worsening heart failure.

Jawapan

D · “Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Breathing effort and ability to cough

Mengapa ini jawapannya

Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.

Jawapan

D · Breathing effort and ability to cough
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts

Mengapa ini jawapannya

Large unplanned weight loss with a low BMI means high malnutrition risk. Management includes dietitian referral, food and fluid charts, support with eating and regular weighing.

Jawapan

B · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium

Mengapa ini jawapannya

Haemolysis in the tube releases intracellular potassium, giving a falsely high reading. The result still needs prompt repeating and review, because true hyperkalaemia cannot be excluded.

Jawapan

A · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Dehidrasi dengan hemopemekatan

Mengapa ini jawapannya

Kehilangan air plasma memekatkan sel darah merah (hematokrit meningkat) dan air kencing (graviti tentu tinggi), dan BUN meningkat. Lebihan cecair akan menyebabkan corak yang bertentangan.Disemak dengan: Hematocrit Test · MedlinePlus (NIH) (2024); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

B · Dehidrasi dengan hemopemekatan
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Multiple myeloma

Mengapa ini jawapannya

Multiple myeloma typically causes high calcium from bone destruction, kidney damage, anemia and bone lesions, plus a raised protein from a monoclonal antibody. Recurrent infections reflect poor production of normal antibodies.Disemak dengan: Multiple Myeloma · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Jawapan

D · Multiple myeloma
11.Farmakologi

Jawapan: B · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once

Mengapa ini jawapannya

Cultures are taken before antibiotics so the organism can be identified, but antibiotics must not be delayed in sepsis. Taking cultures quickly and then giving the antibiotic meets both aims.

Jawapan

B · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.Farmakologi

Jawapan: C · Rembesan ADH tidak sesuai akibat SSRI yang menyebabkan pengekalan air

Mengapa ini jawapannya

SSRI boleh menyebabkan sindrom rembesan hormon antidiuretik tidak sesuai (SIADH), terutamanya pada warga emas. Pengekalan air mencairkan natrium plasma, menyebabkan hiponatremia dan kekeliruan.

Jawapan

C · Rembesan ADH tidak sesuai akibat SSRI yang menyebabkan pengekalan air
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Troponin may take a few hours to rise after muscle damage

Mengapa ini jawapannya

Troponin starts to rise within hours of myocardial injury, so a very early result can be normal. Protocols use serial measurements at set intervals, with the ECG and clinical picture, to diagnose or exclude MI. A rising pattern supports acute injury.

Jawapan

A · Troponin may take a few hours to rise after muscle damage
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Mengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak

Mengapa ini jawapannya

Banyak garis panduan mencadangkan mengeluarkan tiub pada hujung nafas dalam yang ditahan (Valsalva) atau semasa ekspirasi, supaya tekanan dalam dada adalah positif. Luka ditutup dengan jahitan atau pembalut oklusif, pesakit dipantau untuk pneumotoraks berulang dan X-ray dada dibuat jika ditunjukkan. Analgesia terlebih dahulu ialah amalan yang baik.

Jawapan

A · Mengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Mendekati dari sebelah yang boleh melihat dan mengajar memalingkan kepala untuk mengimbas

Mengapa ini jawapannya

Pada mulanya, meletakkan barang penting dan mendekati dari sebelah dengan penglihatan yang utuh memperbaik keselamatan. Lama-kelamaan pesakit diajar mengimbas dengan memalingkan kepala ke arah medan yang hilang. Menutup satu mata tidak membantu, kerana kedua-dua mata telah kehilangan separuh medan yang sama.

Jawapan

D · Mendekati dari sebelah yang boleh melihat dan mengajar memalingkan kepala untuk mengimbas
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic

Mengapa ini jawapannya

A dusky, purple or black stoma suggests poor blood supply and possible necrosis. It needs urgent surgical review. A healthy stoma is moist and pink to red, and some swelling is normal at first.

Jawapan

C · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Hypomagnesaemia

Mengapa ini jawapannya

Long-term PPIs are linked with low magnesium, C. difficile infection, fractures and B12 deficiency. The need for continuing treatment should be reviewed regularly.

Jawapan

C · Hypomagnesaemia
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Output pada kulit, selalunya akibat perkakas yang tidak muat dengan baik

Mengapa ini jawapannya

Dermatitis iritan akibat efluen yang bocor ialah masalah kulit peristoma yang paling lazim, terutamanya dengan ileostomi. Stoma diukur semula, apertur dan perkakas (contohnya tapak cembung atau kedap) dilaraskan dan perlindungan kulit digunakan, sebaik-baiknya dengan input jururawat stoma. Kulit yang mentah juga menjadikan perkakas kurang melekat, memburukkan kebocoran.

Jawapan

D · Output pada kulit, selalunya akibat perkakas yang tidak muat dengan baik
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Ujian tanpa tekanan, pernafasan janin, pergerakan janin, tonus janin dan isi padu cecair amnion

Mengapa ini jawapannya

Setiap satu daripada lima komponen mendapat skor 0 atau 2. Jumlah 8–10 adalah menenangkan; skor yang lebih rendah memerlukan penilaian lanjut atau perancangan kelahiran.

Jawapan

C · Ujian tanpa tekanan, pernafasan janin, pergerakan janin, tonus janin dan isi padu cecair amnion
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible

Mengapa ini jawapannya

Heavy bleeding between 24 hours and 12 weeks after birth is a secondary postpartum haemorrhage. With pain and fever it suggests retained placental tissue or endometritis, which needs same-day assessment and possibly ultrasound, antibiotics or evacuation. Tampons are avoided in the postnatal period.

Jawapan

A · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Tekanan darah lebih tinggi di lengan berbanding kaki, dengan nadi femoral yang lemah

Mengapa ini jawapannya

Koarktasio menyempitkan aorta, biasanya selepas arteri ke lengan, maka lengan mempunyai tekanan tinggi dan kaki tekanan rendah dengan nadi femoral yang lemah atau lewat.

Jawapan

A · Tekanan darah lebih tinggi di lengan berbanding kaki, dengan nadi femoral yang lemah
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · An independent double check by a second nurse before giving the medicine

Mengapa ini jawapannya

Paediatric doses are individualised and often very small, so tenfold errors are a real risk. Independent double checks of the calculation, dose and pump settings for high-alert medicines are a key safety measure.

Jawapan

A · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · With irritability rather than obvious sadness

Mengapa ini jawapannya

In children and adolescents, depressed mood can appear as irritability. Other signs include falling school performance, withdrawal from friends, and changes in sleep and appetite.

Jawapan

B · With irritability rather than obvious sadness
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Meneroka sebabnya dan kesan sampingan, dan memaklumkan pasukan supaya rawatan dapat disemak

Mengapa ini jawapannya

Pesakit berhak didengari dan, dalam kebanyakan keadaan, berhak menolak rawatan. Meneroka sebab dan kesan sampingan membantu pasukan menyemak rawatan. Ubat secara rahsia hanya dibenarkan di bawah syarat undang-undang dan dasar tertentu.

Jawapan

A · Meneroka sebabnya dan kesan sampingan, dan memaklumkan pasukan supaya rawatan dapat disemak
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 97.2 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

36.2·9/5 = 65.16

Tambah 32

T = 65.16 + 32 = 97.16 ≈ 97.2 °F

Jawapan

T = 97.2 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 272.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

2 tsp = 2·5 = 10 mL
1½ tbsp = 1.5·15 = 22.5 mL
1 cawan = 1·240 = 240 mL

Tambah

V = 10 + 22.5 + 240 = 272.5 mL

Jawapan

V = 272.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 6.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·32 = 160 mg

Isi padu

V = 160/25 = 6.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 6.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: W = 900 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Isi padu stok

V₁ = 5·1000/50 = 100 mL

Air untuk ditambah

W = 1000 − 100 = 900 mL

Jawapan

W = 900 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 136.7 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1000/8 = 125 mL/h

Kadar baharu

R = 410/3 = 136.7 mL/h

Jawapan

R = 136.7 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 22.5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dos sejam

3·60 = 180 mg/h

Kadar pam

R = 180/8 = 22.5 mL/h

Jawapan

R = 22.5 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1700 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 150 + 250 = 600 mL
Infusi IV: 125·8 = 1000 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 1700 mL

Jawapan

I = 1700 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 10.7 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL tinggal

Bahagian kedua

500/75 = 6.667 h

Jumlah masa

t = 4 + 6.667 = 10.67 ≈ 10.7 h

Jawapan

t = 10.7 h

Itu kira-kira 10 h 40 min, jadi beg habis pada kira-kira 22:40.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai → 3
M: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi) → 5

Tambah

GCS = 3 + 3 + 5 = 11

Keterukan

GCS 11 → sederhana

Jawapan

sederhana
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 48/min → 1
sedar (A) → 0
T 38.4 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 1 = 2
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions