Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.
1Formula dan kaedah
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal
Kaedah
Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.
Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi
Kaedah
Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.
Kejururawatan materniti & obstetrik
Kaedah
Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.
Kejururawatan pediatrik
Kaedah
Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.
Kejururawatan kesihatan mental
Kaedah
Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
In the UK SSKIN care bundle for pressure ulcer prevention, what does "K" stand for?
AKeep moving
BKeep warm
CKeep dry
DKeep clean
2.Asas kejururawatanSukar
In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?
The monitor shows a regular broad-complex tachycardia at 180/min. The patient is alert with BP 126/78 mmHg and no chest pain. What is the most appropriate plan?
ARecord a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
BReassure the patient, as this is a normal rhythm
CDeliver an unsynchronised shock immediately, before any other assessment
DStart chest compressions straight away and give a dose of IV adrenaline
Weeks after starting insulin, a patient with newly diagnosed type 1 diabetes needs much less insulin and has frequent mild hypos. What is the most likely explanation?
A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?
AHepatorenal syndrome
BNephrotic syndrome
CUrinary tract infection
DPolycystic kidney disease
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana
Which newborn finding is commonly associated with Down syndrome?
AAbundant vernix and lanugo
BLong nails and peeling skin
CA high-pitched cry and tremors
DA single palmar crease and low tone
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar
A woman with active genital herpes lesions is admitted in early labour with intact membranes. What should the nurse expect?
AA vaginal birth with no special precautions
BA caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
CA fetal scalp electrode for close monitoring
DRupture of the membranes to speed up labour
21.Kejururawatan pediatrikSederhana
Mengapakah kodeina dan tramadol tidak disyorkan untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun?
AIa hanya boleh diberikan secara intravena
BIa sentiasa menyebabkan alahan
CSesetengah kanak-kanak memetabolismekannya dengan sangat pantas, menyebabkan kemurungan pernafasan yang berbahaya
DIa terlalu lemah untuk melegakan sakit sederhana, maka opioid yang lebih kuat sentiasa diutamakan
22.Kejururawatan pediatrikSukar
Seorang kanak-kanak berumur 3 tahun yang telah terlatih menggunakan tandas mula membasahi katil semasa tinggal di hospital. Ibu bapa bimbang. Apakah yang patut dikatakan oleh jururawat?
ARegresi ialah tindak balas lazim terhadap tekanan hospital dan biasanya berlalu; jangan menghukum kanak-kanak itu
BIni membuktikan kanak-kanak itu menghidap penyakit buah pinggang yang serius
CKanak-kanak itu patut dipakaikan lampin semula secara kekal, dan latihan tandas tidak patut dicuba lagi selama bertahun-tahun
DKanak-kanak itu nakal dan patut dimarahi
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana
Seorang pesakit dengan gangguan personaliti ambang memuji seorang jururawat sebagai "satu-satunya yang memahami saya" dan menggelar yang lain tidak berguna. Apakah respons pasukan yang terbaik?
ABersetuju dengan peraturan dan respons yang konsisten merentasi seluruh pasukan
BMemberitahu pesakit bahawa jururawat lain juga tidak berguna
CBiarkan jururawat kesayangan itu membuat semua keputusan untuk pesakit ini
DMengelak pesakit
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar
A nurse is teaching a patient with anxiety how to do progressive muscle relaxation. Which instruction is correct?
ATense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference
BTense all your muscles at once and keep them tight for 10 minutes
CDo the exercise only during a panic attack, never at other times
DHold your breath for as long as possible while lying completely still on the floor
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 5 lb 3 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
5 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 3 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
3 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
Dos 25 mg diperlukan daripada larutan 5% (b/i). Isi padu V manakah yang mengandungi dos ini?
25 mg5% w/v
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
Satu infusi mengandungi 50000 unit ubat dalam 250 mL. Preskripsi ialah 1500 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?
50000 unit/250 mL1500 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
Infuskan 1500 mL selama 4 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1500 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
Sebuah beg mengandungi 2 g ubat dalam 250 mL. Arahannya ialah 1.5 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?
2 g/250 mL1.5 mg/min
R = mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 15 unit/kg/j untuk pesakit berberat 62 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
25 000 unit/250 mL15 unit/kg/h62 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 92 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 6 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
4 mg/250 mL6 mcg/min92 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 59 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Pada 07:30, 150 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
500 mL150 mL diinfuskan125 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 32/min, SpO₂ 88% bernafas udara bilik, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 34.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 32SpO₂ 88%udaraSBP 106HR 58AT 34.8 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 98% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 37.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
RR 14SpO₂ 98%O₂SBP 118HR 76AT 37.1 °C
1rendah
2rendah–sederhana
3sederhana
4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.50, PaCO₂ 24 mmHg (3.2 kPa) dan HCO₃⁻ 18 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.50PaCO₂ 24 mmHg (3.2 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 45 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.
HCO₃⁻ 45 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1flutter atrium, konduksi 4:1
2flutter atrium, konduksi 3:1
3takikardia sinus
4flutter atrium, konduksi 2:1
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1blok AV darjah ketiga (lengkap)
2rentak perentak, kegagalan menangkap
3rentak idioventrikel
4rentak perentak ventrikel
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: A · Keep moving
Mengapa ini jawapannya
SSKIN stands for Surface, Skin inspection, Keep moving, Incontinence and moisture, and Nutrition and hydration. Regular repositioning relieves pressure on the skin.
Jawapan
A · Keep moving
2.Asas kejururawatan
Jawapan: C · The tissues are not getting enough oxygen
Mengapa ini jawapannya
When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.
Jawapan
C · The tissues are not getting enough oxygen
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · The body fluids can contain active drug for a time after treatment
Mengapa ini jawapannya
Many hazardous drugs are excreted in urine, stool and vomit for a period after treatment. Staff wear protective gloves and gowns when handling these fluids, according to policy.
Jawapan
D · The body fluids can contain active drug for a time after treatment
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · Report it to infection prevention and public health authorities promptly
Mengapa ini jawapannya
Clusters of similar unusual illness can signal an outbreak or bioterrorism. Early reporting allows public health to investigate, guide precautions and treatment, and protect the community.
Jawapan
A · Report it to infection prevention and public health authorities promptly
5.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
Mengapa ini jawapannya
Evisceration is a surgical emergency. The nurse covers the organs with sterile saline-moistened dressings, stays with the patient, positions them to reduce strain and calls the surgeon at once.
Jawapan
A · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
6.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: C · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
Mengapa ini jawapannya
Older adults often present with confusion or falls rather than fever when they have an infection. New confusion is a change that needs assessment for causes such as infection, dehydration or medication.
Jawapan
C · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
7.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Tanda tindak balas alahan seperti ruam, berdehit atau bengkak
Mengapa ini jawapannya
Dos pertama membawa risiko anafilaksis. Perhatikan ruam, urtikaria, bengkak, berdehit, sesak nafas dan tekanan darah yang menurun.
Jawapan
B · Tanda tindak balas alahan seperti ruam, berdehit atau bengkak
8.Kejururawatan klinikal
Jawapan: D · Type 1 respiratory failure
Mengapa ini jawapannya
Type 1 respiratory failure is hypoxaemia without hypercapnia, as in pneumonia or pulmonary embolism. Type 2 includes a raised PaCO2 from inadequate ventilation, as in COPD exacerbations.
Jawapan
D · Type 1 respiratory failure
9.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · Dehidrasi dengan hemopemekatan
Mengapa ini jawapannya
Kehilangan air plasma memekatkan sel darah merah (hematokrit meningkat) dan air kencing (graviti tentu tinggi), dan BUN meningkat. Lebihan cecair akan menyebabkan corak yang bertentangan.Disemak dengan:Hematocrit Test · MedlinePlus (NIH) (2024); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)
Jawapan
B · Dehidrasi dengan hemopemekatan
10.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · ALT dan AST yang sangat tinggi dan INR yang meningkat
Mengapa ini jawapannya
Dos toksik merosakkan sel hati, maka ALT dan AST meningkat dengan mendadak, dan kegagalan hati meningkatkan INR. Asetilsisteina ialah antidot dan paling berkesan apabila diberi awal.Disemak dengan:Acetaminophen Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)
Jawapan
C · ALT dan AST yang sangat tinggi dan INR yang meningkat
11.Farmakologi
Jawapan: C · A painful, swollen calf or sudden chest pain
Mengapa ini jawapannya
Combined hormonal contraception increases the risk of venous thromboembolism and, rarely, stroke. Leg pain or swelling, chest pain, breathlessness, severe headache or vision changes need urgent assessment.
Jawapan
C · A painful, swollen calf or sudden chest pain
12.Farmakologi
Jawapan: A · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
Mengapa ini jawapannya
ACE inhibitors and ARBs cause fetal kidney damage, oligohydramnios and other problems, especially later in pregnancy. Drugs such as labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.
Jawapan
A · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
Jawapan: D · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
Mengapa ini jawapannya
In HFpEF, the left ventricle is stiff and relaxes poorly, so filling pressures rise and cause congestion even though the ejection fraction is normal. It is common in older people with hypertension, diabetes and obesity. HFrEF is mainly a problem of contraction.
Jawapan
D · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
Jawapan: A · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
Mengapa ini jawapannya
A broad-complex tachycardia is treated as ventricular tachycardia until proven otherwise. With a pulse and no adverse features (shock, syncope, chest pain or heart failure), a 12-lead ECG, electrolyte correction and drug treatment such as amiodarone are used, with expert help. Unstable patients need synchronised cardioversion; pulseless VT is defibrillated.
Jawapan
A · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
Jawapan: B · The parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium
Mengapa ini jawapannya
The parathyroid glands lie behind the thyroid and can be damaged or removed during surgery. Low PTH leads to hypocalcaemia, causing tingling, cramps and, if severe, tetany or arrhythmias. Calcium is checked after surgery.
Jawapan
B · The parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium
Jawapan: C · A honeymoon phase, but insulin is still needed
Mengapa ini jawapannya
After diagnosis and correction of high glucose, remaining beta cells may work better for a while, so insulin needs fall. This honeymoon phase is temporary. The doses are reduced, but insulin is not stopped.
Jawapan
C · A honeymoon phase, but insulin is still needed
In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.
Jawapan
A · Hepatorenal syndrome
19.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: D · A single palmar crease and low tone
Mengapa ini jawapannya
Features of Down syndrome include hypotonia, upslanting palpebral fissures, a flat nasal bridge, a single palmar crease and a gap between the first and second toes. Heart defects are common, so an echocardiogram is arranged.
Jawapan
D · A single palmar crease and low tone
20.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: B · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
Mengapa ini jawapannya
Active genital lesions or prodromal symptoms at the onset of labour are an indication for caesarean birth because neonatal herpes can be severe. Invasive procedures such as scalp electrodes are avoided.
Jawapan
B · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
21.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: C · Sesetengah kanak-kanak memetabolismekannya dengan sangat pantas, menyebabkan kemurungan pernafasan yang berbahaya
Mengapa ini jawapannya
Pada pemetabolisme ultra-pantas, kodeina cepat ditukar kepada morfin, yang boleh menyebabkan kemurungan pernafasan yang mengancam nyawa. Pengawal selia menasihatkan agar kodeina dan tramadol dielakkan pada kanak-kanak di bawah 12 tahun, dan selepas pembedahan tonsil atau adenoid pada mereka yang di bawah 18 tahun.
Jawapan
C · Sesetengah kanak-kanak memetabolismekannya dengan sangat pantas, menyebabkan kemurungan pernafasan yang berbahaya
22.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: A · Regresi ialah tindak balas lazim terhadap tekanan hospital dan biasanya berlalu; jangan menghukum kanak-kanak itu
Mengapa ini jawapannya
Regresi sementara adalah lazim pada kanak-kanak kecil yang dimasukkan ke hospital. Terimanya tanpa hukuman, kekalkan rutin yang biasa dan puji kanak-kanak itu; kemahiran biasanya kembali selepas dibenarkan pulang.
Jawapan
A · Regresi ialah tindak balas lazim terhadap tekanan hospital dan biasanya berlalu; jangan menghukum kanak-kanak itu
23.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: A · Bersetuju dengan peraturan dan respons yang konsisten merentasi seluruh pasukan
Mengapa ini jawapannya
Pemecahan membahagikan kakitangan kepada "semuanya baik" dan "semuanya buruk". Pendekatan pasukan yang konsisten, sempadan yang jelas dan komunikasi yang baik antara kakitangan mencegah manipulasi pasukan dan membantu pesakit.
Jawapan
A · Bersetuju dengan peraturan dan respons yang konsisten merentasi seluruh pasukan
24.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: A · Tense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference
Mengapa ini jawapannya
Progressive muscle relaxation involves tensing and then relaxing muscle groups in turn. Regular practice when calm makes it easier to use the skill when anxious.
Jawapan
A · Tense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: m = 2.36 kg
Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.
Auns kepada paun
3 oz/16 = 0.1875 lb
5 + 0.1875 = 5.188 lb
Paun kepada kilogram
m = 5.188/2.2 = 2.358 ≈ 2.36 kg
Jawapan
m = 2.36 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: D = 50 mcg/min
Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.
Sediakan rantaian penukaran
D = 3 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)
Hitung
D = 3000/60 = 50 mcg/min
Jawapan
D = 50 mcg/min
27.Pengiraan dos
Jawapan: V = 0.5 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Kepekatan
5% = 50 mg/mL
Isi padu
V = 25/50 = 0.5 mL
Jawapan
V = 0.5 mL
28.Pengiraan dos
Jawapan: R = 7.5 mL/h
Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.
Kepekatan
50000/250 = 200 unit/mL
Kadar pam
R = 1500/200 = 7.5 mL/h
Jawapan
R = 7.5 mL/h
29.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 94 gtt/min
Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.
Masa dalam minit
4·60 = 240 min
Kadar titisan
R = 1500·15/240 = 93.75 ≈ 94 gtt/min
Jawapan
R = 94 gtt/min
Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 94 gtt/min.
30.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 11.25 mL/h
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Kepekatan
2000 mg/250 mL = 8 mg/mL
Dos sejam
1.5·60 = 90 mg/h
Kadar pam
R = 90/8 = 11.25 mL/h
Jawapan
R = 11.25 mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi
Jawapan: R = 9.3 mL/h
Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Unit sejam
15·62 = 930 unit/h
Kepekatan
25 000/250 = 100 unit/mL
Kadar pam
R = 930/100 = 9.3 mL/h
Jawapan
R = 9.3 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi
Jawapan: R = 22.5 mL/h
Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Kepekatan
4 000/250 = 16 mcg/mL
Dos sejam
Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.
6·60 = 360 mcg/h
Kadar pam
R = 360/16 = 22.5 mL/h
Jawapan
R = 22.5 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: U = 1.62 mL/kg/h
Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Jumlah air kencing
200 + 425 + 250 + 275 = 1150 mL
Per kilogram sejam
U = 1150/(59·12) = 1.624 ≈ 1.62 mL/kg/h
Jawapan
U = 1.62 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: t = 2.8 h
Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Isi padu tinggal
500 − 150 = 350 mL
Masa
t = 350/125 = 2.8 h
Jawapan
t = 2.8 h
Itu kira-kira 2 h 48 min, jadi beg habis pada kira-kira 10:18.
35.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 10
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 32/min → 3
SpO₂ 88% → 3
bernafas udara → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 34.8 °C → 3
Tambah
NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 3 = 10
Jawapan
NEWS2 = 10
36.Skor penilaian klinikal
Jawapan: rendah
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.1 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Tiada parameter yang diskor 3.
Kumpulan risiko
rendah
Jawapan
rendah
37.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan separa
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.50: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 24 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: rendah (22–26)
Pampasan
pampasan separa
Jawapan
pampasan separa
38.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 52.5 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
PaCO₂ yang dijangka
0.7·45 + 21 = 52.5 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 52.5 mmHg
Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.
39.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: flutter atrium, konduksi 4:1
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.
3. Gelombang P: tiada; gelombang flutter bergigi gergaji yang teratur setiap 0.20 s (300 seminit), 4 bagi setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Tafsiran
flutter atrium, konduksi 4:1
Jawapan
flutter atrium, konduksi 4:1
40.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: rentak perentak ventrikel
Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.
3. Gelombang P: tiada kelihatan; spike perentak yang tajam muncul sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.14 s, lebar, dan setiap spike diikuti oleh QRS (tangkapan).
Tafsiran
rentak perentak ventrikel
Jawapan
rentak perentak ventrikel
QRS yang direntak memang lebar secara semula jadi; jangan panggil ia blok berkas cabang atau rentak ventrikel.
Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.