Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Apakah urutan fasa penyembuhan luka yang betul?

  1. AHemostasis, keradangan, percambahan, kematangan
  2. BKeradangan, hemostasis, kematangan, percambahan
  3. CKematangan, percambahan, keradangan, hemostasis
  4. DPercambahan, keradangan, hemostasis, kematangan
2.Asas kejururawatanSukar

A potassium result is unexpectedly high and the lab reports that the sample was haemolysed. What does this mean?

  1. AThe result is accurate and needs no follow-up
  2. BThe result may be falsely high and the test should be repeated
  3. CThe patient definitely has low potassium
  4. DThe patient definitely has dangerous hyperkalaemia needing treatment
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Setegang manakah sekatan pergelangan tangan patut dipasang?

  1. ASeketat yang mungkin supaya pesakit tidak boleh menggerakkan lengan
  2. BCukup longgar untuk tangan pesakit tergelincir keluar
  3. CCukup longgar untuk memuatkan dua jari di antara sekatan dan kulit
  4. DCukup ketat untuk memperlahankan nadi di pergelangan tangan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Tindakan jururawat manakah yang menunjukkan bahawa lima saat kebersihan tangan dipatuhi?

  1. ADia membersihkan tangannya selepas menyentuh palang katil
  2. BDia membersihkan tangannya hanya pada awal dan akhir syif
  3. CDia memakai sarung tangan yang sama antara dua pesakit
  4. DDia membersihkan tangannya hanya apabila ia kelihatan kotor
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with asthma has two inhalers: a corticosteroid and salbutamol (albuterol). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will use my steroid inhaler every day, even when I feel well.”
  2. B“I will rinse my mouth after using the steroid inhaler.”
  3. C“I will carry my salbutamol inhaler with me.”
  4. D“I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?

  1. AA patient with a tracheostomy placed this morning who is coughing up blood
  2. BA patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
  3. CA patient on a new IV medication that needs frequent titration
  4. DA patient who has just arrived from the emergency department with pneumonia and confusion
7.Kejururawatan klinikalSederhana

After removing a peripheral IV cannula, what should the nurse check?

  1. AThat the site is left uncovered and bleeding freely
  2. BThat the cannula is put back in its sterile packet for the next patient
  3. CThat the patient's blood glucose is normal before removal
  4. DThat the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient admitted after a fall takes many regular medicines. Which safety step on admission helps prevent medication errors?

  1. APrescribing only the medicines that the patient can remember taking
  2. BDoubling the doses to make up for any missed while at home
  3. CMedicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
  4. DStopping all regular medicines until the day the patient is discharged
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

How does normal pregnancy usually affect serum creatinine?

  1. AIt rises, because GFR falls
  2. BIt falls, because GFR rises
  3. CIt stays exactly the same
  4. DIt rises with every week
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient has fatigue, weight gain and constipation. Results: TSH 24 mIU/L, free T4 low, total cholesterol 285 mg/dL (7.4 mmol/L), sodium 131 mEq/L. What is the best interpretation?

  1. AFamilial hypercholesterolemia, unrelated to the thyroid results
  2. BHyperthyroidism, with suppressed thyroid hormone production
  3. CPrimary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
  4. DSecondary hypothyroidism from failure of the pituitary gland
11.FarmakologiSederhana

A man takes finasteride. What should be explained about handling the tablets?

  1. AThe tablets must be crushed before swallowing
  2. BAnyone can handle the tablets, as they contain no active drug
  3. CThe tablets must be stored in the fridge
  4. DPregnant women should not handle crushed or broken tablets
12.FarmakologiSukar

A patient develops a dry cough on an ACE inhibitor and is switched to losartan. Why is losartan less likely to cause cough?

  1. AIt blocks histamine receptors in the airways
  2. BIt also acts as a bronchodilator
  3. CIt is excreted faster by the kidney
  4. DIt does not block the breakdown of bradykinin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient has a heart rate of 36/min with hypotension and dizziness. Which drug is usually the first choice?

  1. AOral bisoprolol
  2. BIntravenous adenosine
  3. CIntravenous amiodarone
  4. DIntravenous atropine
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A 28-year-old woman taking the combined pill comes in breathless and anxious. RR is 30/min, heart rate 118/min and SpO₂ 90% on air. A colleague says it is a panic attack. What should the nurse conclude?

  1. ABreathing into a paper bag is the best first treatment for her
  2. BShe should be sent home after a sedative
  3. CThe saturation is normal for an anxious person who is breathing fast
  4. DLow oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which lifestyle advice best helps a patient with epilepsy reduce their seizures?

  1. ASkip a dose on days without any warning signs
  2. BKeep regular sleep and take every dose on time
  3. CDrink coffee in the evening to stay alert
  4. DAvoid all physical exercise and stay indoors
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Six weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, tenderness over the graft, less urine and a rising creatinine. What is most likely?

  1. AA normal finding as the kidney settles in
  2. BDehydration that needs only more oral fluids and rest
  3. CAcute rejection, needing urgent transplant team review
  4. DA side effect of sun exposure
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient with a new colostomy asks what to eat at home. Which advice is most appropriate?

  1. AAvoid all fruit and vegetables for the rest of their life
  2. BEat a normal, balanced diet and introduce foods gradually
  3. CEat only liquids until the stoma is removed
  4. DDrink as little fluid as possible to reduce output
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse finds a dislodged sealed radiation source in the bed of a patient receiving brachytherapy. What should the nurse do?

  1. ALeave it in the bed until the end of the shift
  2. BUse long-handled forceps to put it in the lead container; report it
  3. CPick it up with gloved hands and put it in the nearest sharps bin quickly
  4. DThrow it in the clinical waste bag
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman with a normal pre-pregnancy BMI asks how much weight she should gain. Which range do the widely used US Institute of Medicine guidelines recommend?

  1. AAbout 18 to 23 kg
  2. BAbout 5 to 9 kg
  3. CAbout 2 to 4 kg
  4. DAbout 11.5 to 16 kg
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A pregnant woman involved in a car crash asks how to wear a seat belt. Which instruction is correct?

  1. AWear only the shoulder part of the belt
  2. BPut the lap belt across the top of the bump, above the uterus
  3. CLap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
  4. DDo not wear a seat belt in pregnancy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Pada kira-kira usia berapakah genggaman penyepit (mengambil objek kecil di antara ibu jari dan jari telunjuk) lazimnya berkembang?

  1. AKira-kira 3 bulan
  2. BKira-kira 2 tahun
  3. CKira-kira 18 bulan
  4. DKira-kira 9 hingga 10 bulan
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The 7-year-old brother of a child with cancer has started misbehaving at school. What is the most likely explanation?

  1. AHe has developed attention deficit hyperactivity disorder and needs medicine
  2. BHe is copying behaviour from other children in his class
  3. CIt is unrelated to the illness and is normal for his age
  4. DHe may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Apakah yang patut diajar kepada pesakit yang mengambil disulfiram?

  1. AElakkan semua alkohol, termasuk sumber tersembunyi seperti sesetengah ubat kumur dan sos
  2. BSedikit bir adalah selamat
  3. CIa berkesan hanya jika alkohol diminum bersamanya, maka sedikit wain diperlukan setiap hari
  4. DIa menyembuhkan ketagihan alkohol selepas satu dos
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Dapatan manakah yang paling membantu membezakan sindrom serotonin daripada sindrom malignan neuroleptik?

  1. ADemam hanya terdapat dalam sindrom serotonin
  2. BKekeliruan berlaku hanya dalam sindrom malignan neuroleptik, tidak pernah dalam sindrom serotonin
  3. CBerpeluh berlaku hanya dalam sindrom malignan neuroleptik
  4. DHiperrefleksia dan klonus dengan permulaan yang pantas mencadangkan sindrom serotonin
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011122:45 PM?02:4514:4515:4513:45

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 2:45 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

2:45 PM
  1. 102:45
  2. 214:45
  3. 315:45
  4. 413:45
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 tsp · 2/hari · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 2 tsp ampaian oral dua kali sehari selama 10 hari. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa mL V yang diperlukan untuk seluruh kursus rawatan?

2 tspdua kali sehari10 hari1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
500 mg+ 4.6 mLV = ? mL

Sebuah vial mengandungi serbuk 500 mg. Label menyatakan: tambah 4.6 mL air untuk suntikan untuk mendapatkan jumlah isi padu 5 mL. Preskripsi ialah 200 mg. Berapakah isi padu V larutan yang dilarutkan semula yang anda berikan?

500 mg+ 4.6 mL → 5 mL200 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
125 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 28 kg dipreskripsi 12.5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 125 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

28 kg12.5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?60 gtt/mL40 gtt/min2 h

Titisan berjalan pada 40 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 2 jam?

40 gtt/min60 gtt/mL2 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
400 mL60 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 40 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 400 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

40 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 5 000 unit/mL70 unit/kg · 78 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 70 unit/kg untuk pesakit berberat 78 kg. Vial mengandungi 5 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

70 unit/kg78 kg5 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h84 kg8 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 84 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 8 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

4 mg/250 mL8 mcg/min84 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh200 mLjus150 mLjeli120 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing500 mLair kencing225 mLlongkang luka40 mLmuntah150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 107 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

107 kg12 hair kencing: 500 mLair kencing: 225 mLlongkang luka: 40 mLmuntah: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 150 mL/hmula 12:00tjumlah​ = ? h120 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 12:00 dengan 120 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 150 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL120 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 88% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 38/min, sedar, suhu 38.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 88%udaraSBP 130HR 38AT 38.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 137 mmol/L, glukosa 27.4 mmol/L dan urea 17.6 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 137 mmol/Lglukosa 27.4 mmol/Lurea 17.6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.21PaCO₂mmHg354544HCO₃⁻mmol/L222617pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.21, PaCO₂ 44 mmHg (5.9 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.21PaCO₂ 44 mmHg (5.9 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah pertamabradikardia sinusblok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

Tafsirkan jalur petunjuk II ini. Tafsiran manakah yang boleh anda pertahankan daripada satu jalur ini sahaja? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah pertama
  2. 2bradikardia sinus
  3. 3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  4. 4blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Hemostasis, keradangan, percambahan, kematangan

Mengapa ini jawapannya

Penyembuhan bermula dengan hemostasis, kemudian keradangan membersihkan serpihan, percambahan membina tisu baharu, dan kematangan (pembentukan semula) menguatkan parut selama beberapa bulan.

Jawapan

A · Hemostasis, keradangan, percambahan, kematangan
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The result may be falsely high and the test should be repeated

Mengapa ini jawapannya

Red cells contain a lot of potassium, so haemolysis during collection can falsely raise the result. The sample is repeated, with the patient assessed in the meantime.

Jawapan

B · The result may be falsely high and the test should be repeated
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Cukup longgar untuk memuatkan dua jari di antara sekatan dan kulit

Mengapa ini jawapannya

Dapat menyelitkan dua jari di bawah sekatan memastikannya selamat tanpa menghalang peredaran darah atau merosakkan kulit. Peredaran darah, deria dan kulit disemak dengan kerap.

Jawapan

C · Cukup longgar untuk memuatkan dua jari di antara sekatan dan kulit
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Dia membersihkan tangannya selepas menyentuh palang katil

Mengapa ini jawapannya

Menyentuh persekitaran pesakit, seperti palang dan meja, mencemarkan tangan, jadi kebersihan tangan diperlukan selepas itu. Sarung tangan ditukar antara pesakit, dan kebersihan tangan diperlukan sama ada tangan kelihatan kotor atau tidak.

Jawapan

A · Dia membersihkan tangannya selepas menyentuh palang katil
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”

Mengapa ini jawapannya

Inhaled corticosteroids reduce inflammation over time and do not relieve an acute attack. Salbutamol (albuterol) is the quick-relief inhaler; rinsing after steroids helps prevent oral thrush.

Jawapan

D · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care

Mengapa ini jawapannya

Routine tracheostomy care for a stable, long-term patient fits the LPN/LVN role in most settings. Fresh or bleeding tracheostomies, new admissions and titrated IV drugs need RN assessment.

Jawapan

B · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · That the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops

Mengapa ini jawapannya

The nurse checks that the whole cannula has been removed, applies pressure and a dressing, and records the removal. Any signs of phlebitis are noted.

Jawapan

D · That the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records

Mengapa ini jawapannya

Medicines reconciliation compares several sources to produce an accurate medication list. It finds omissions, duplications and errors, and is especially important in older people with polypharmacy.

Jawapan

C · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · It falls, because GFR rises

Mengapa ini jawapannya

In pregnancy, kidney blood flow and GFR rise by about 50%, so creatinine falls below non-pregnant values. A creatinine that looks "normal" for a non-pregnant adult may indicate reduced kidney function in pregnancy.

Jawapan

B · It falls, because GFR rises
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium

Mengapa ini jawapannya

A high TSH with a low free T4 is primary hypothyroidism. Low thyroid hormone reduces LDL clearance, raising cholesterol, and reduces free water excretion, which can cause hyponatremia. These often improve with levothyroxine.Disemak dengan: Hypothyroidism - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2024); TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Osmolality blood test - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
11.Farmakologi

Jawapan: D · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets

Mengapa ini jawapannya

Finasteride can be absorbed through the skin and may affect genital development of a male fetus. Women who are or may become pregnant should avoid contact with crushed or broken tablets.

Jawapan

D · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets
12.Farmakologi

Jawapan: D · It does not block the breakdown of bradykinin

Mengapa ini jawapannya

ACE (kininase II) breaks down bradykinin, so ACE inhibitors raise bradykinin, which can cause cough and angioedema. ARBs block the angiotensin II receptor without affecting bradykinin breakdown.

Jawapan

D · It does not block the breakdown of bradykinin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Intravenous atropine

Mengapa ini jawapannya

Atropine is an antimuscarinic that removes vagal tone and raises the heart rate. It is first-line for symptomatic bradycardia. If it fails, other options include a drug infusion or cardiac pacing. Adenosine, bisoprolol and amiodarone all slow conduction.

Jawapan

D · Intravenous atropine
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded

Mengapa ini jawapannya

Panic-related hyperventilation causes respiratory alkalosis but normal oxygen saturation. Hypoxaemia with tachycardia in a woman taking oestrogen suggests PE. She needs oxygen, urgent medical assessment and investigation. Paper-bag rebreathing is unsafe and can worsen hypoxaemia.

Jawapan

D · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Keep regular sleep and take every dose on time

Mengapa ini jawapannya

Missed doses and lack of sleep are among the most common seizure triggers. Excess alcohol and, in some people, flashing lights are others. Most people can exercise safely, with sensible precautions such as not swimming alone.

Jawapan

B · Keep regular sleep and take every dose on time
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Acute rejection, needing urgent transplant team review

Mengapa ini jawapannya

Fever, graft tenderness, falling urine output and rising creatinine suggest acute rejection, although infection must also be ruled out. Early treatment, often with high-dose steroids, can save the graft, so the transplant team is contacted urgently.

Jawapan

C · Acute rejection, needing urgent transplant team review
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Eat a normal, balanced diet and introduce foods gradually

Mengapa ini jawapannya

People with a colostomy can usually eat a normal diet. Foods are reintroduced gradually to see how each one affects gas, odour and output, and regular meals and fluids help.

Jawapan

B · Eat a normal, balanced diet and introduce foods gradually
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it

Mengapa ini jawapannya

A dislodged source is picked up with long-handled forceps and placed in the shielded container kept in the room. The radiation safety officer and team are informed, following local policy.

Jawapan

B · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · About 11.5 to 16 kg

Mengapa ini jawapannya

For a normal BMI, the US Institute of Medicine (National Academy of Medicine) recommends a total gain of about 11.5 to 16 kg (25 to 35 lb), more for underweight women and less for women with obesity. The UK has no official target range; NICE focuses on healthy eating and activity.

Jawapan

D · About 11.5 to 16 kg
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts

Mengapa ini jawapannya

The lap belt should sit low under the abdomen across the hips and thighs, with the shoulder belt across the chest and to the side of the bump. Wearing a seat belt greatly reduces maternal and fetal injury.

Jawapan

C · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Kira-kira 9 hingga 10 bulan

Mengapa ini jawapannya

Genggaman penyepit lazimnya muncul pada kira-kira 9–10 bulan dan menjadi genggaman penyepit yang kemas dan halus menjelang kira-kira 12 bulan. Ini juga sebabnya objek kecil menjadi risiko tercekik pada usia ini.

Jawapan

D · Kira-kira 9 hingga 10 bulan
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information

Mengapa ini jawapannya

Siblings of seriously ill children often feel neglected, anxious, guilty or jealous and may show this through behaviour changes. Family-centred care includes giving siblings age-appropriate information, involvement and time with parents.

Jawapan

D · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Elakkan semua alkohol, termasuk sumber tersembunyi seperti sesetengah ubat kumur dan sos

Mengapa ini jawapannya

Disulfiram menyekat pemecahan asetaldehid, maka alkohol menyebabkan muka merah, loya, muntah, jantung berdebar dan hipotensi. Pesakit mesti mengelakkan alkohol dalam apa jua bentuk.

Jawapan

A · Elakkan semua alkohol, termasuk sumber tersembunyi seperti sesetengah ubat kumur dan sos
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Hiperrefleksia dan klonus dengan permulaan yang pantas mencadangkan sindrom serotonin

Mengapa ini jawapannya

Kedua-duanya boleh menyebabkan demam, kekeliruan dan ketidakstabilan autonomi. Sindrom serotonin bermula dalam masa beberapa jam dan menyebabkan rangsangan neuromuskular (hiperrefleksia, klonus). NMS berkembang sepanjang beberapa hari dengan kekakuan "paip plumbum" dan refleks yang perlahan.

Jawapan

D · Hiperrefleksia dan klonus dengan permulaan yang pantas mencadangkan sindrom serotonin
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 14:45

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

2 PM → 2 + 12 = 14

Jawapan

14:45

Jawapan

14:45
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 200 mL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu setiap dos

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Seluruh kursus

V = 10 mL × 2/hari × 10 = 200 mL

Jawapan

V = 200 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kepekatan selepas pencampuran

500 mg/5 mL = 100 mg/mL

Isi padu

V = 200/100 = 2 mL

Jawapan

V = 2 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 14 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

12.5·28 = 350 mg

Isi padu

V = (350/125)·5 = 14 mL

Jawapan

V = 14 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 80 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

40·60/60 = 40 mL/h

Isi padu

V = 40·2 = 80 mL

Jawapan

V = 80 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 10 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

40·60/60 = 40 mL/h

Masa yang tinggal

t = 400/40 = 10 h

Jawapan

t = 10 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 1.1 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

70·78 = 5 460 unit

Isi padu

V = 5460/5000 = 1.092 ≈ 1.1 mL

Jawapan

V = 1.1 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 30 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

8·60 = 480 mcg/h

Kadar pam

R = 480/16 = 30 mL/h

Jawapan

R = 30 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.56 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

500 + 225 = 725 mL

Per kilogram sejam

U = 725/(107·12) = 0.5646 ≈ 0.56 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.56 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 7.5 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

120·4 = 480 mL
1000 − 480 = 520 mL tinggal

Bahagian kedua

520/150 = 3.467 h

Jumlah masa

t = 4 + 3.467 = 7.467 ≈ 7.5 h

Jawapan

t = 7.5 h

Itu kira-kira 7 h 28 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:28.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 13

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 4 + 1 + 3 + 3 + 1 = 13

Jawapan

B = 13
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 88% → 3
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 38/min → 3
sedar (A) → 0
T 38.4 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 7
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 319 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·137 + 27.4 + 17.6 = 319 ≈ 319 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 319 mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis respiratori tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·17 + 8 = 33.5 → 31.5–35.5 mmHg

Bandingkan

terukur: 44 mmHg → asidosis respiratori tambahan

Jawapan

asidosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.509 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 12 × 0.04 = 0.48 s
RR = 21 × 0.04 = 0.84 s

Formula Fridericia

QTc = 0.48/∛0.84 = 0.48/0.9435 = 0.509 s

Jawapan

QTc = 0.509 s

Melebihi 0.50 s: memanjang dengan ketara. (509 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

Blok AV 2:1: dengan dua gelombang P bagi setiap QRS, tiada dua gelombang P yang dikonduksikan berturutan, jadi anda tidak dapat melihat sama ada PR akan memanjang (jenis I) atau kekal malar (jenis II) sebelum gelombang P yang tidak dikonduksikan. Daripada satu jalur ia dipanggil blok AV 2:1; jalur yang lebih panjang atau perubahan dalam nisbah konduksi menentukan jenisnya. QRS sempit menjadikan jenis I lebih berkemungkinan dan QRS lebar jenis II, tetapi kedua-duanya tidak membuktikannya.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 42 petak kecil, 1500 ÷ 42 ≈ 36 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.68 s.
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.84 s, 71 seminit), dua bagi setiap QRS.
4. Sela PR: malar pada 0.18 s dalam denyutan yang dikonduksikan.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Mengapa jenisnya kekal terbuka

Setiap gelombang P kedua tidak dikonduksikan, jadi tiada dua denyutan yang dikonduksikan mengikut satu sama lain dan PR yang memanjang tidak mungkin kelihatan.
blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

Jawapan

blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

QRS sempit menjadikan jenis I lebih berkemungkinan dan QRS lebar jenis II, tetapi hanya jalur yang lebih panjang atau perubahan dalam nisbah konduksi yang menentukannya.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions