Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

When opening a sterile pack on a table, which flap is opened first?

  1. AAny flap, as long as you wear sterile gloves
  2. BThe flap furthest away from you
  3. CThe flap nearest to you
  4. DThe flap on your dominant side
2.Asas kejururawatanSukar

During tracheal suction a patient's SpO₂ falls from 95% to 85% and the heart rate drops. What should the nurse do?

  1. AContinue until all the secretions have been removed from the airway
  2. BIncrease the suction pressure to finish faster
  3. CInsert the catheter further into the airway
  4. DStop suctioning and give oxygen until the patient recovers
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has patient-controlled analgesia (PCA). A family member presses the button while the patient sleeps. What should the nurse explain?

  1. AFamily can press it as long as they count the presses
  2. BThe pump will always stop any overdose
  3. COnly the patient should press it, because this keeps the system safe
  4. DPressing it while the patient sleeps prevents the pain from getting worse later
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit dipreskripsikan hidralazin, tetapi farmasi menghantar hidroksizin. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberikannya sekarang dan memberitahu pempreskripsi kemudian
  2. BTidak memberikannya, dan menghubungi farmasi untuk mendapatkan ubat yang betul
  3. CMemberikan separuh dos hidroksizin sebagai kompromi
  4. DMemberikannya, kerana kedua-dua nama ubat itu hampir sama
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Pesakit manakah yang patut dilihat dahulu oleh jururawat selepas laporan?

  1. APesakit yang mengambil diuretik yang telah mengeluarkan 400 mL air kencing sejak 08:00
  2. BPesakit yang mahu bantuan mandi sebelum pelawat tiba
  3. CPesakit osteoartritis yang melaporkan kekakuan setiap pagi
  4. DPesakit dengan simen baharu yang berkata kaki terasa kebas dan jari kaki sejuk
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a potassium of 7.0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AOral potassium binder
  2. BIV calcium gluconate
  3. COral sodium bicarbonate
  4. DIV furosemide
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which instruction is correct for taking weekly alendronic acid (alendronate)?

  1. AChew the tablet with breakfast and a cup of milky tea
  2. BTake it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
  3. CTake it with an antacid to protect the stomach
  4. DTake it with a glass of milk at bedtime and then lie down straight away
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which sign is often a late finding in hypovolaemic shock in a young, previously fit adult?

  1. AA slightly raised respiratory rate
  2. BA rise in heart rate
  3. CA fall in blood pressure
  4. DCool peripheries
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Apart from the lithium level, which tests are monitored regularly in long-term lithium therapy?

  1. AKidney function and thyroid function
  2. BTroponin and creatine kinase (CK)
  3. CLiver enzymes and serum amylase
  4. DINR and the platelet count
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit yang mengambil warfarin dengan INR stabil 2.4 memulakan kursus antibiotik seperti siprofloksasin. Seminggu kemudian INR ialah 4.6. Apakah penjelasan yang paling mungkin?

  1. AAntibiotik telah menghilangkan keperluan pesakit untuk antikoagulasi
  2. BInteraksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin
  3. CRalat makmal ialah satu-satunya penjelasan yang mungkin
  4. DPesakit telah makan lebih banyak makanan kaya vitamin K
11.FarmakologiSederhana

Untuk apakah dos pemuat digunakan?

  1. AUntuk menguji tindak balas alergi
  2. BUntuk mengurangkan kesan sampingan pada permulaan rawatan
  3. CUntuk memperlahankan penyerapan ubat
  4. DUntuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat
12.FarmakologiSukar

A patient taking azathioprine is prescribed allopurinol for gout. What is the main danger?

  1. ASevere bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
  2. BLiver enzyme induction, making azathioprine ineffective
  3. CGout becomes worse because allopurinol is inactivated by azathioprine
  4. DSevere hypertension from the combination
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with COPD uses an inhaled corticosteroid combination inhaler. Which risk should the nurse be aware of?

  1. AHearing loss after every dose
  2. BA sharp drop in potassium after each dose
  3. CAn increased risk of high blood pressure crises
  4. DAn increased risk of pneumonia
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient being treated for pulmonary TB repeatedly misses doses and stops when they feel better. Which strategy is most effective?

  1. ADirectly observed therapy with support for barriers to adherence
  2. BSwitching to a single drug to make it easier
  3. CStopping treatment, as it is clearly not working for this patient
  4. DDoubling the dose on the days the patient remembers to take it
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A stroke patient speaks fluently, but the words make little sense, and they do not follow simple instructions. Which type of aphasia is this?

  1. AGlobal aphasia with no speech at all
  2. BExpressive (Broca's) aphasia
  3. CReceptive (Wernicke's) aphasia
  4. DDysarthria from facial weakness
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit yang mengambil prednisolon dos tinggi jangka panjang berada tiga hari selepas pembedahan usus. Mereka melaporkan hanya sakit abdomen ringan, tetapi kadar jantung telah meningkat kepada 115/min dan suhu 37.4 °C. Mengapakah jururawat patut sangat bimbang?

  1. ASteroid melindungi daripada jangkitan, jadi sepsis sangat tidak mungkin
  2. BSteroid boleh menyembunyikan demam, kesakitan dan peritonisme, menyorokkan komplikasi
  3. CSteroid menyebabkan takikardia pada semua pesakit, jadi tiada tindakan diperlukan
  4. DSakit ringan menunjukkan usus sedang sembuh seperti yang dijangka
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Sebesar manakah bukaan perkakas stoma patut dipotong?

  1. ASedikit lebih kecil daripada stoma untuk kedapan yang ketat
  2. BSebarang saiz, asalkan stoma tertutup
  3. CKira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
  4. DKira-kira 2 cm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On the ward after surgery, a patient has a red, blistered area of skin under where the diathermy plate was. What should the nurse do?

  1. ATreat it as a possible burn, report it and complete an incident form
  2. BApply a hot water bottle to improve the circulation
  3. CIgnore it because skin changes after surgery are normal and expected to fade
  4. DWash it with alcohol and leave it uncovered
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A newborn has flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. How should the nurse interpret this?

  1. AHarmless dermal melanocytosis, to be documented
  2. BA sign of a serious blood clotting disorder
  3. CBruising that suggests birth trauma or abuse
  4. DA port-wine stain that will need laser treatment
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Fluid leaking from the vagina is tested. Which result supports rupture of the membranes?

  1. AFluid that contains glucose on a urine dipstick
  2. BFluid that smells of ammonia
  3. CA ferning pattern on a dried slide under the microscope
  4. DA nitrazine test that turns yellow, showing acidic fluid
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How is amblyopia (lazy eye) commonly treated in young children?

  1. AWaiting until adulthood, when surgery can correct it
  2. BPatching the weaker eye so that it can rest and recover
  3. CPatching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder
  4. DEye exercises alone, without any glasses, drops or patches
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child has a swollen, red eyelid with fever, pain on moving the eye and blurred vision. What should the nurse suspect?

  1. AAn insect bite, which needs only a cold compress
  2. BSimple conjunctivitis, treated with eye drops at home
  3. COrbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics
  4. DA stye, which will drain on its own with warm compresses
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. AExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  2. BRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
  3. CTell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
  4. DStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit dengan OCD melakukan ritual membasuh tangan yang panjang dan terlepas sarapan. Apakah pendekatan awal yang terbaik?

  1. ABeri masa untuk ritual itu, rancang jadual di sekelilingnya dan hadkannya secara beransur-ansur bersama pesakit
  2. BKunci bilik air
  3. CTunjukkan betapa sia-sianya ritual itu dan berkeras supaya pesakit menghentikannya serta-merta sebelum sarapan
  4. DHentikan ritual itu dengan paksaan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 40 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

40 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
3.5 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88.4 µmol/L

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan kreatinina serum ialah 3.5 mg/dL. Dengan menggunakan 1 mg/dL = 88.4 µmol/L untuk kreatinina, cari c dalam µmol/L kepada nombor bulat yang terdekat.

3.5 mg/dL1 mg/dL = 88.4 µmol/L
c = µmol/L
27.Pengiraan dosSederhana
500 mg+ 9.6 mLV = ? mL

Sebuah vial mengandungi serbuk 500 mg. Label menyatakan: tambah 9.6 mL air untuk suntikan untuk mendapatkan jumlah isi padu 10 mL. Preskripsi ialah 120 mg. Berapakah isi padu V larutan yang dilarutkan semula yang anda berikan?

500 mg+ 9.6 mL → 10 mL120 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
25k unit500 mL? mL/h800 unit/h

Satu infusi mengandungi 25000 unit ubat dalam 500 mL. Preskripsi ialah 800 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

25000 unit/500 mL800 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 12 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg100 mL12 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 200 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 12 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

200 mg/100 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 5 000 unit/mL70 unit/kg · 79 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 70 unit/kg untuk pesakit berberat 79 kg. Vial mengandungi 5 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

70 unit/kg79 kg5 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine? mL/h67 kg5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 500 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 67 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL5 mcg/kg/min67 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu240 mLteh150 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing425 mLair kencing375 mLair kencing150 mLair kencing425 mLlongkang luka150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 91 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

91 kg8 hair kencing: 425 mLair kencing: 375 mLair kencing: 150 mLair kencing: 425 mLlongkang luka: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 200 mL/hmula 15:00tjumlah​ = ? h75 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 15:00 dengan 75 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 200 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL75 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata secara spontan, berorientasi terhadap orang, tempat dan masa dan menunjukkan respons motor terbaik: mematuhi arahan. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
36.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 78 mmHg (10.4 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 78 mmHg (10.4 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 45 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 45 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVtorsades de pointestakikardia supraventrikel (SVT)takikardia ventrikelfibrilasi ventrikel

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1torsades de pointes
  2. 2takikardia supraventrikel (SVT)
  3. 3takikardia ventrikel
  4. 4fibrilasi ventrikel

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The flap furthest away from you

Mengapa ini jawapannya

Opening the far flap first means the nurse never reaches across the exposed sterile contents. The side flaps follow, and the nearest flap is opened last.

Jawapan

B · The flap furthest away from you
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers

Mengapa ini jawapannya

Suction removes oxygen and can stimulate the vagus nerve, causing hypoxia and bradycardia. The nurse stops, oxygenates and lets the patient recover before trying again.

Jawapan

D · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Only the patient should press it, because this keeps the system safe

Mengapa ini jawapannya

PCA is safe because a patient who becomes drowsy stops pressing the button. When others press it (“PCA by proxy”), sedation and respiratory depression can occur.

Jawapan

C · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Tidak memberikannya, dan menghubungi farmasi untuk mendapatkan ubat yang betul

Mengapa ini jawapannya

Hidralazin ialah antihipertensi, manakala hidroksizin ialah antihistamin yang digunakan untuk gatal dan kebimbangan. Memberikan ubat yang salah ialah kesilapan ubat. Jururawat menahannya, mendapatkan ubat yang betul dan melaporkan kesilapan pendispensan.

Jawapan

B · Tidak memberikannya, dan menghubungi farmasi untuk mendapatkan ubat yang betul
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Pesakit dengan simen baharu yang berkata kaki terasa kebas dan jari kaki sejuk

Mengapa ini jawapannya

Kebas dan jari kaki sejuk di bawah simen mencadangkan peredaran terjejas, mungkin sindrom kompartmen, yang boleh menyebabkan kerosakan kekal dalam masa beberapa jam. Dapatan lain dijangka atau rutin.

Jawapan

D · Pesakit dengan simen baharu yang berkata kaki terasa kebas dan jari kaki sejuk
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · IV calcium gluconate

Mengapa ini jawapannya

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Jawapan

B · IV calcium gluconate
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes

Mengapa ini jawapannya

Alendronic acid must be taken with plain water before food, and the patient must stay upright to reduce oesophageal irritation. Food, milk and antacids reduce absorption.

Jawapan

B · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · A fall in blood pressure

Mengapa ini jawapannya

Young adults compensate for blood loss with tachycardia and vasoconstriction, so blood pressure may stay normal until a large volume is lost. Hypotension is therefore a late and serious sign.

Jawapan

C · A fall in blood pressure
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Kidney function and thyroid function

Mengapa ini jawapannya

Long-term lithium can cause hypothyroidism and impair kidney function, including nephrogenic diabetes insipidus. Creatinine/eGFR and TSH are therefore checked regularly, together with sodium and the lithium level.Disemak dengan: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · Kidney function and thyroid function
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Interaksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin

Mengapa ini jawapannya

Beberapa antibiotik meningkatkan kesan warfarin dengan mengurangkan pemecahannya atau dengan mengubah bakteria usus yang menghasilkan vitamin K. INR dipantau lebih kerap apabila ubat sedemikian dimulakan. Lebih banyak vitamin K dalam diet akan menurunkan INR.Disemak dengan: Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Interaksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin
11.Farmakologi

Jawapan: D · Untuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat

Mengapa ini jawapannya

Dos pemuat memenuhi isi padu pengagihan supaya paras berkesan dicapai serta-merta, dan bukannya menunggu 4–5 separuh hayat untuk keadaan mantap.

Jawapan

D · Untuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat
12.Farmakologi

Jawapan: A · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced

Mengapa ini jawapannya

Azathioprine is converted to mercaptopurine, which is partly inactivated by xanthine oxidase. Allopurinol blocks this enzyme, so levels rise and dangerous myelosuppression can occur unless the dose is greatly reduced or the combination avoided.

Jawapan

A · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · An increased risk of pneumonia

Mengapa ini jawapannya

In COPD, inhaled corticosteroids increase the risk of pneumonia. They are used where there are frequent exacerbations or features of asthma, and their benefit is weighed against this risk. Signs of pneumonia should be reported promptly.

Jawapan

D · An increased risk of pneumonia
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Directly observed therapy with support for barriers to adherence

Mengapa ini jawapannya

Directly observed therapy, where a health worker watches each dose, plus help with practical and social barriers, improves completion and reduces multidrug-resistant TB. Single-drug therapy or interrupted treatment breeds resistance.

Jawapan

A · Directly observed therapy with support for barriers to adherence
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Receptive (Wernicke's) aphasia

Mengapa ini jawapannya

Receptive aphasia comes from damage to Wernicke's area in the dominant temporal lobe. Speech is fluent but often meaningless, and comprehension is impaired. Patients are often unaware of their errors.

Jawapan

C · Receptive (Wernicke's) aphasia
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Steroid boleh menyembunyikan demam, kesakitan dan peritonisme, menyorokkan komplikasi

Mengapa ini jawapannya

Steroid jangka panjang menumpulkan demam, kesakitan dan kekejangan abdomen, jadi kebocoran anastomosis, abses atau perforasi mungkin hadir hanya dengan tanda halus seperti takikardia. Jururawat patut menilai dengan teliti dan membuat eskalasi awal. Pesakit ini juga memerlukan perlindungan steroid sekitar pembedahan untuk mencegah krisis adrenal.

Jawapan

B · Steroid boleh menyembunyikan demam, kesakitan dan peritonisme, menyorokkan komplikasi
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Kira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya

Mengapa ini jawapannya

Apertur dipotong agar muat rapat di sekeliling stoma, meninggalkan margin kecil kira-kira 2–3 mm (kira-kira 1/8 inci). Terlalu besar mendedahkan kulit kepada output; terlalu kecil boleh memotong stoma. Stoma mengecut dalam minggu-minggu pertama, jadi pengukuran diulang.

Jawapan

C · Kira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form

Mengapa ini jawapannya

A blister under the return electrode suggests a diathermy burn. The nurse assesses and dresses it, informs the team, and reports it as an incident so that the cause can be investigated.

Jawapan

A · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Harmless dermal melanocytosis, to be documented

Mengapa ini jawapannya

Congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots) are harmless and usually fade over years. They should be documented clearly so they are not mistaken later for bruises.

Jawapan

A · Harmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · A ferning pattern on a dried slide under the microscope

Mengapa ini jawapannya

Amniotic fluid forms a fern-like pattern when dried and turns nitrazine paper blue because it is alkaline. Vaginal secretions and urine are usually acidic. Blood, semen and infection can give false positives on nitrazine testing.

Jawapan

C · A ferning pattern on a dried slide under the microscope
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Patching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder

Mengapa ini jawapannya

Treatment includes glasses if needed and patching or atropine drops in the stronger eye, forcing the brain to use the weaker eye. It works best when started early, while the visual system is still developing.

Jawapan

C · Patching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Orbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics

Mengapa ini jawapannya

Painful eye movements, reduced vision or proptosis with eyelid swelling suggest orbital cellulitis, which can spread to the brain. The child needs urgent assessment, imaging if indicated and IV antibiotics.

Jawapan

C · Orbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Mengapa ini jawapannya

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Jawapan

B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Beri masa untuk ritual itu, rancang jadual di sekelilingnya dan hadkannya secara beransur-ansur bersama pesakit

Mengapa ini jawapannya

Ritual mengurangkan kebimbangan yang teruk. Menghalangnya secara mendadak menyebabkan tekanan. Jururawat memasukkan masa dalam jadual, menyokong terapi seperti pendedahan dan pencegahan tindak balas, dan membantu pesakit mengurangkan ritual secara beransur-ansur.

Jawapan

A · Beri masa untuk ritual itu, rancang jadual di sekelilingnya dan hadkannya secara beransur-ansur bersama pesakit
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 104 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

40·9/5 = 72

Tambah 32

T = 72 + 32 = 104 °F

Jawapan

T = 104 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 309 µmol/L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 3.5·88.4 = 309.4 ≈ 309 µmol/L

Jawapan

c = 309 µmol/L
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kepekatan selepas pencampuran

500 mg/10 mL = 50 mg/mL

Isi padu

V = 120/50 = 2.4 mL

Jawapan

V = 2.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 16 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

25000/500 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 800/50 = 16 mL/h

Jawapan

R = 16 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 31 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 1500·15/720 = 31.25 ≈ 31 gtt/min

Jawapan

R = 31 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 31 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 24 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

200/100 = 2 mg/mL

Kadar dos

D = 2·12 = 24 mg/h

Jawapan

D = 24 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 1.1 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

70·79 = 5 530 unit

Isi padu

V = 5530/5000 = 1.106 ≈ 1.1 mL

Jawapan

V = 1.1 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 10.1 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

5·67 = 335 mcg/min
335·60 = 20100 mcg/h

Kadar pam

R = 20100/2000 = 10.05 ≈ 10.1 mL/h

Jawapan

R = 10.1 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.89 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

425 + 375 + 150 + 425 = 1375 mL

Per kilogram sejam

U = 1375/(91·8) = 1.889 ≈ 1.89 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.89 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

75·2 = 150 mL
500 − 150 = 350 mL tinggal

Bahagian kedua

350/200 = 1.75 h

Jumlah masa

t = 2 + 1.75 = 3.75 ≈ 3.8 h

Jawapan

t = 3.8 h

Itu kira-kira 3 h 45 min, jadi beg habis pada kira-kira 18:45.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: ringan

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata secara spontan → 4
V: berorientasi terhadap orang, tempat dan masa → 5
M: mematuhi arahan → 6

Tambah

GCS = 4 + 5 + 6 = 15

Keterukan

GCS 15 → ringan

Jawapan

ringan
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sederhana

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 0 + 10 + 0 = 40

Tahap risiko

40 → risiko sederhana

Jawapan

risiko sederhana
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 37.3 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|78 − 40| = 38 mmHg → 3.8 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·3.8 = 37.3 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 37.3 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 52.5 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·45 + 21 = 52.5 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 52.5 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.38 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 9.5 × 0.04 = 0.38 s
RR = 25 × 0.04 = 1.00 s

Formula Bazett

QTc = 0.38/√1.00 = 0.38/1 = 0.38 s

Jawapan

QTc = 0.38 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (380 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: takikardia ventrikel

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 10 petak kecil, 1500 ÷ 10 ≈ 150 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.40 s.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.14 s, lebar (0.12 s atau lebih).

Tafsiran

takikardia ventrikel

Jawapan

takikardia ventrikel

Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan. Ini hanyalah latihan mengenal pasti.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions