Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How can nurses help patients sleep better on a hospital ward at night?

  1. AGroup care and observations so patients are disturbed less often
  2. BKeep the main lights on so staff can see clearly
  3. CDo routine tasks such as bed changes at midnight while it is quiet
  4. DGive every patient a sleeping tablet
2.Asas kejururawatanSukar

A patient's notes record a penicillin allergy with a rash. The new prescription is for amoxicillin. What should the nurse do?

  1. AGive half the dose and watch for a rash
  2. BWithhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
  3. CGive an antihistamine first, then the amoxicillin
  4. DGive the dose, as amoxicillin is a different drug from penicillin itself
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Why are patients on long-term corticosteroids at higher risk from infections?

  1. ASteroids make the patient’s blood more acidic, which helps bacteria grow
  2. BSteroids only affect the risk of fungal skin rashes
  3. CSteroids suppress the immune response and can hide signs of infection
  4. DSteroids kill the patient’s normal skin bacteria
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

While preparing an IV medication, a nurse sees that the syringe tip touched the medication tray after the cap came off. What should the nurse do?

  1. AGive the dose anyway, because the medication tray was cleaned this morning
  2. BDiscard the syringe and prepare the dose again with new equipment
  3. CWipe the tip with an alcohol swab and give the dose
  4. DBlow on the tip to remove any dust
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat mendelegasikan pengukuran glukosa darah kepada pembantu yang terlatih tetapi tidak pernah meminta keputusannya. Hak pendelegasian manakah yang tiada?

  1. APenyeliaan dan penilaian yang betul
  2. BKeadaan yang betul
  3. COrang yang betul untuk tugas itu
  4. DTugas yang betul untuk tetapan itu
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A visitor on the ward becomes threatening and shows a knife. What is the nurse’s priority?

  1. AMove away to safety, keep others away and call security or the police
  2. BIgnore the visitor and carry on with patient care
  3. CArgue with the visitor to persuade them to leave
  4. DTry to take the knife away from the visitor straight away before anyone is hurt
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which lifestyle advice helps a patient with gastro-oesophageal reflux disease?

  1. AEat one very large meal a day rather than several small ones
  2. BWear tight belts to support the stomach
  3. CLie down straight after each meal to let the food settle
  4. DAvoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
8.Kejururawatan klinikalSukar

Four call bells ring at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AA patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
  2. BA patient asking what time they will be discharged
  3. CA patient who needs help to go to the toilet and has rung twice
  4. DA patient asking for pain relief for chronic back pain that they rate as 3/10
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient on warfarin for atrial fibrillation has a target INR of 2.0–3.0. How does the usual target for a patient with a mechanical mitral valve compare?

  1. ALower, about 1.0–1.5
  2. BHigher, about 2.5–3.5
  3. CMuch higher, about 5.0–6.0
  4. DThe same, 2.0–3.0
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient stopped long-term prednisone suddenly a week ago. Now: blood pressure 78/46 mm Hg, sodium 128 mEq/L, potassium 4.6 mEq/L, glucose 58 mg/dL (3.2 mmol/L). Which condition is most likely?

  1. ACushing syndrome from steroid excess
  2. BAcute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
  3. CSyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
  4. DPrimary hyperaldosteronism (Conn syndrome)
11.FarmakologiSederhana

While giving medicines, a patient says, "That pill looks different from the one I usually take." What should the nurse do?

  1. AStop and recheck the order and the medicine before giving it
  2. BGive the pill and check the chart afterwards
  3. CReassure the patient and give the pill anyway
  4. DExplain that only the staff decide which medicines are given
12.FarmakologiSukar

A man taking doxazosin for hypertension starts sildenafil for erectile dysfunction. What is the main risk?

  1. ASevere hypertension and a pounding headache
  2. BSymptomatic low blood pressure and fainting
  3. CBronchospasm
  4. DHyperkalaemia
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A 34-year-old has hypertension that is hard to control and a low serum potassium without taking diuretics. Which cause should be considered?

  1. AIron-deficiency anaemia
  2. BEssential hypertension of ageing
  3. CPrimary hyperaldosteronism
  4. DHypothyroidism
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A nurse phones the doctor about a patient with pneumonia whose observations are worsening. Using SBAR, which statement is the clearest "recommendation"?

  1. A"I am calling about the patient in bed 6."
  2. B"I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."
  3. C"He is 72 and was admitted yesterday with community-acquired pneumonia."
  4. D"His heart rate is 124/min, his BP is 88/50 mmHg and he is confused."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit AKI mempunyai kateter urin yang tidak mengalirkan apa-apa. Semakan pantas di sisi katil manakah yang membantu menyingkirkan punca pascarenal?

  1. AMenghantar sampel air kencing untuk kultur dan menunggu keputusan makmal
  2. BMemberikan bolus besar cecair IV serta-merta
  3. CMemeriksa kateter untuk lipatan atau sekatan dan melakukan imbasan pundi kencing
  4. DMenggalakkan pesakit minum dua liter air
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient taking amiodarone has gained weight and feels tired and cold. Which blood test is most relevant?

  1. AThyroid function tests
  2. BBlood alcohol level
  3. CSerum amylase and lipase levels
  4. DSerum ferritin
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which advice has good evidence for reducing cancer-related fatigue?

  1. ADrinking several strong coffees every evening
  2. BRegular light to moderate activity, such as walking
  3. CComplete bed rest for the whole course of treatment
  4. DAvoiding all daily activities
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit yang diselamatkan daripada kebakaran rumah mempunyai SpO₂ 99% pada udara bilik tetapi sakit kepala, kekeliruan dan bibir merah ceri. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberikan oksigen 100% melalui pelitup bukan-sedut-semula dan meminta aras karboksihemoglobin
  2. BMengeluarkan oksigen, kerana ketepuan oksigen sepenuhnya normal
  3. CMerawat sakit kepala dengan parasetamol dan memerhatikan pesakit semalaman
  4. DMemberikan oksigen pada 2 L/min melalui kanula hidung dan menyemak semula dalam sejam
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Komplikasi manakah yang patut dipantau oleh jururawat selepas epidural dimulakan semasa bersalin?

  1. APeningkatan deria pundi kencing
  2. BHiperglisemia ibu
  3. CHipotensi ibu
  4. DHipertensi ibu
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman in active labour has been at 6 cm for 4 hours despite regular contractions. Which factor among the "5 Ps" should the nurse consider first?

  1. AThe passenger: fetal size, position or presentation
  2. BThe past history of her mother's labour
  3. CThe placenta: whether it is anterior or posterior
  4. DThe pulse rate during contractions
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which snack is safest for a 2-year-old?

  1. ASmall pieces of soft cooked vegetables
  2. BA small bowl of popcorn
  3. CA handful of whole peanuts
  4. DWhole grapes from the fruit bowl
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. AConjunctivitis
  2. BDiarrhoea
  3. COtitis media
  4. DPneumonia
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Kumpulan dapatan manakah yang mencadangkan sindrom serotonin?

  1. APertambahan berat badan dan mulut kering
  2. BSuhu rendah dan kadar denyutan jantung perlahan
  3. CKegelisahan, berpeluh, gegaran, hiperrefleksia dan klonus bermula dalam masa beberapa jam selepas perubahan ubat
  4. DKekakuan yang berkembang perlahan dengan refleks rendah dan demam tinggi sepanjang beberapa hari selepas antipsikotik
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A nurse posts on social media about a "funny" patient on her ward, without giving his name. What is correct?

  1. AIt is only a problem if the patient finds the post himself
  2. BIt breaches confidentiality, because he could still be identified
  3. CIt is acceptable because his name was not used
  4. DIt is acceptable if the post is set to "friends only"
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
11.6197 mL? mLbundarkan kepada 0.1 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan memberikan 11.6197 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu 1 mL atau lebih dibundarkan kepada persepuluh mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

11.6197 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0019:3005:55t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 19:30 dan tamat pada 05:55 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

19:3005:55
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 22 kg dipreskripsikan 20 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

22 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
23 kg109 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 109 cm dan seberat 23 kg. Preskripsi ialah 50 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

109 cm23 kg50 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 4 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mL60 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 32 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 200 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

32 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
20 000 unit500 mLheparin? mL/h78 kg16 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 20 000 unit heparin dalam 500 mL. Arahannya ialah 16 unit/kg/j untuk pesakit berberat 78 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

20 000 unit/500 mL16 unit/kg/h78 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h55 kg30 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 55 kg mempunyai arahan nitroglycerin pada 30 mcg/min. Beg mengandungi 50 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 mg/250 mL30 mcg/min55 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh240 mLair250 mLInfusi IV75 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing325 mLair kencing450 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

teh: 240 mLair: 250 mLInfusi IV: 75 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 325 mLair kencing: 450 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 200 mL/hmula 12:00tjumlah​ = ? h150 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 12:00 dengan 150 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 200 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL150 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: ekstensi lengan dan kaki (ekstensi tidak normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 60/min, berkerut muka apabila dirangsang, pergerakan aktif dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 52 mmHg (6.9 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori akut HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 52 mmHg (6.9 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.30PaCO₂mmHg354577HCO₃⁻mmol/L222637akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.30, PaCO₂ 77 mmHg (10.3 kPa), HCO₃⁻ 37 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.30PaCO₂ 77 mmHg (10.3 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus dengan penahanan sinusaritmia sinusbradikardia sinusrentak sinus normal

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus dengan penahanan sinus
  2. 2aritmia sinus
  3. 3bradikardia sinus
  4. 4rentak sinus normal
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah kedua jenis IIrentak idioventrikelrentak perentak, kegagalan menangkaprentak perentak dua ruang (AV)

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah kedua jenis II
  2. 2rentak idioventrikel
  3. 3rentak perentak, kegagalan menangkap
  4. 4rentak perentak dua ruang (AV)

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Group care and observations so patients are disturbed less often

Mengapa ini jawapannya

Clustering care, dimming lights, reducing noise and offering eye masks or earplugs improve sleep. Sedatives carry risks and are not routine.

Jawapan

A · Group care and observations so patients are disturbed less often
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin

Mengapa ini jawapannya

Amoxicillin is a penicillin and can cause the same allergic reaction, including anaphylaxis. The nurse withholds it and asks for an alternative.

Jawapan

B · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection

Mengapa ini jawapannya

Corticosteroids reduce white cell activity and inflammation, so infections develop more easily and may cause less fever or redness. Nurses watch closely for subtle signs.

Jawapan

C · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Discard the syringe and prepare the dose again with new equipment

Mengapa ini jawapannya

In aseptic non-touch technique, key parts such as syringe tips and IV hubs must not touch any non-sterile surface. A contaminated key part is not cleaned and reused. It is replaced.

Jawapan

B · Discard the syringe and prepare the dose again with new equipment
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Penyeliaan dan penilaian yang betul

Mengapa ini jawapannya

Jururawat mesti menyusuli, memeriksa keputusan dan bertindak atasnya. Mendelegasikan tanpa memeriksa hasilnya melanggar hak penyeliaan dan penilaian.

Jawapan

A · Penyeliaan dan penilaian yang betul
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Move away to safety, keep others away and call security or the police

Mengapa ini jawapannya

In a threat involving a weapon, staff keep a safe distance, protect patients where possible and call security or the police. Trying to disarm the person puts staff at serious risk.

Jawapan

A · Move away to safety, keep others away and call security or the police
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed

Mengapa ini jawapannya

Smaller meals, not eating close to bedtime, raising the head of the bed, weight loss and stopping smoking reduce reflux. Lying flat after eating makes it worse.

Jawapan

D · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic

Mengapa ini jawapannya

Breathlessness soon after a new IV antibiotic suggests possible anaphylaxis, an airway and breathing emergency. The infusion should be stopped and the patient assessed immediately.

Jawapan

A · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Higher, about 2.5–3.5

Mengapa ini jawapannya

Mechanical heart valves, especially in the mitral position, have a high risk of thrombosis, so the INR target is usually higher, about 2.5–3.5. An INR of 5 or more carries a high bleeding risk.Disemak dengan: Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)

Jawapan

B · Higher, about 2.5–3.5
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Acute adrenal insufficiency (adrenal crisis)

Mengapa ini jawapannya

Long-term glucocorticoids suppress the body's own cortisol production; stopping them suddenly can cause adrenal crisis. Lack of cortisol causes hypotension, hyponatremia and hypoglycemia. Aldosterone is usually still made, so potassium is often normal; high potassium suggests primary adrenal failure. Treatment is IV hydrocortisone and fluids as prescribed.

Jawapan

B · Acute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
11.Farmakologi

Jawapan: A · Stop and recheck the order and the medicine before giving it

Mengapa ini jawapannya

A patient's concern can reveal a wrong drug or wrong patient error. The nurse rechecks the order and product, and may call the pharmacy; a different brand or strength may explain the change.

Jawapan

A · Stop and recheck the order and the medicine before giving it
12.Farmakologi

Jawapan: B · Symptomatic low blood pressure and fainting

Mengapa ini jawapannya

Alpha blockers and PDE5 inhibitors both cause vasodilation, so together they can cause marked hypotension. Patients should be stable on the alpha blocker, and the PDE5 inhibitor is started at a low dose.

Jawapan

B · Symptomatic low blood pressure and fainting
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Primary hyperaldosteronism

Mengapa ini jawapannya

Excess aldosterone (for example from an adrenal adenoma, Conn's syndrome) causes sodium retention, hypertension and potassium loss. Young age, resistant hypertension and unexplained hypokalaemia suggest a secondary cause and need investigation.

Jawapan

C · Primary hyperaldosteronism
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · "I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."

Mengapa ini jawapannya

In SBAR, the recommendation states clearly what the nurse needs and how quickly, such as a review within a set time. The other statements belong to situation, background and assessment. Structured communication reduces delays in escalation.

Jawapan

B · "I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Memeriksa kateter untuk lipatan atau sekatan dan melakukan imbasan pundi kencing

Mengapa ini jawapannya

Kateter yang tersumbat atau berlipat atau pundi kencing yang mengembung boleh menyebabkan atau meniru anuria. Memeriksa tiub, membilas atau menukar kateter jika dibenarkan dan melakukan imbasan pundi kencing dengan cepat mengenal pasti sekatan. Ultrasound buah pinggang mencari sekatan yang lebih tinggi seperti hidronefrosis.

Jawapan

C · Memeriksa kateter untuk lipatan atau sekatan dan melakukan imbasan pundi kencing
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Thyroid function tests

Mengapa ini jawapannya

Amiodarone is rich in iodine and can cause both hypothyroidism and hyperthyroidism. Thyroid function is checked before and during treatment. The symptoms here suggest hypothyroidism.

Jawapan

A · Thyroid function tests
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Regular light to moderate activity, such as walking

Mengapa ini jawapannya

Exercise, matched to ability, reduces cancer-related fatigue. Pacing, prioritising activities, sleep routines and treating causes such as anaemia or depression also help.

Jawapan

B · Regular light to moderate activity, such as walking
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Memberikan oksigen 100% melalui pelitup bukan-sedut-semula dan meminta aras karboksihemoglobin

Mengapa ini jawapannya

Karbon monoksida mengikat hemoglobin lebih kuat daripada oksigen. Oksimetri nadi piawai membaca karboksihemoglobin sebagai oksihemoglobin, jadi SpO₂ mungkin kelihatan normal. Oksigen kepekatan tinggi mempercepatkan penyingkiran CO. Gas darah ko-oksimetri mengukur karboksihemoglobin.

Jawapan

A · Memberikan oksigen 100% melalui pelitup bukan-sedut-semula dan meminta aras karboksihemoglobin
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Hipotensi ibu

Mengapa ini jawapannya

Epidural menyebabkan vasodilatasi, jadi tekanan darah boleh jatuh, yang mengurangkan aliran darah ke plasenta. Tekanan darah dan kadar denyutan jantung janin diperiksa dengan kerap, dan pundi kencing yang meregang adalah lazim kerana deria berkurang.

Jawapan

C · Hipotensi ibu
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · The passenger: fetal size, position or presentation

Mengapa ini jawapannya

When contractions are adequate but labour stalls, causes include a malpositioned or large fetus (passenger) or a narrow pelvis (passageway). Position changes, hydration and support of the psyche can also help progress.

Jawapan

A · The passenger: fetal size, position or presentation
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Small pieces of soft cooked vegetables

Mengapa ini jawapannya

Round, firm foods such as whole grapes, nuts and popcorn can block a young child's airway. Soft foods cut into small pieces are safer, and children should always sit down and be supervised while eating.

Jawapan

A · Small pieces of soft cooked vegetables
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Pneumonia

Mengapa ini jawapannya

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Jawapan

D · Pneumonia
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Kegelisahan, berpeluh, gegaran, hiperrefleksia dan klonus bermula dalam masa beberapa jam selepas perubahan ubat

Mengapa ini jawapannya

Sindrom serotonin berkembang dengan cepat selepas ubat serotonergik baharu, dos yang lebih tinggi atau interaksi. Rangsangan neuromuskular (hiperrefleksia, klonus), tanda autonomi dan kegelisahan adalah tipikal.

Jawapan

C · Kegelisahan, berpeluh, gegaran, hiperrefleksia dan klonus bermula dalam masa beberapa jam selepas perubahan ubat
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · It breaches confidentiality, because he could still be identified

Mengapa ini jawapannya

Sharing patient information on social media, even without a name, can identify the patient and breaches confidentiality and dignity. Professional codes prohibit it.

Jawapan

B · It breaches confidentiality, because he could still be identified
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 11.6 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

11.6197 → 6

Hanya digit seterusnya yang menentukan

11.6197 → 1
1 ialah 4 atau kurang, jadi 6 kekal.
Digit selepasnya (97) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 11.6 mL

Jawapan

x = 11.6 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 10.42 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

19:30 → 24:00 = 270 min

Selepas tengah malam

00:00 → 05:55 = 355 min

Jumlah

270 + 355 = 625 min
t = 625/60 = 10.42 h

Jawapan

t = 10.42 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 8.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 20·22 = 440 mg

Isi padu

V = 440/50 = 8.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 8.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 41.72 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(109·23/3600) = √0.6964 = 0.8345 m²

Dos

D = 50·0.8345 = 41.72 mg

Jawapan

D = 41.72 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 10 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 250·10/240 = 10.42 ≈ 10 gtt/min

Jawapan

R = 10 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 10 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 6.3 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

32·60/60 = 32 mL/h

Masa yang tinggal

t = 200/32 = 6.25 ≈ 6.3 h

Jawapan

t = 6.3 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 31.2 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

16·78 = 1 248 unit/h

Kepekatan

20 000/500 = 40 unit/mL

Kadar pam

R = 1248/40 = 31.2 mL/h

Jawapan

R = 31.2 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 9 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

30·60 = 1800 mcg/h

Kadar pam

R = 1800/200 = 9 mL/h

Jawapan

R = 9 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 665 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 240 + 250 = 490 mL
Infusi IV: 75·12 = 900 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1440 mL

Jumlah pengeluaran

325 + 450 = 775 mL

Imbangan

B = 1440 − 775 = 665 mL

Jawapan

B = 665 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

150·2 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL tinggal

Bahagian kedua

200/200 = 1 h

Jumlah masa

t = 2 + 1 = 3 h

Jawapan

t = 3 h

Itu kira-kira 3 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 15:00.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: teruk

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai → 3
M: ekstensi lengan dan kaki (ekstensi tidak normal) → 2

Tambah

GCS = 3 + 3 + 2 = 8

Keterukan

GCS 8 → teruk

Jawapan

teruk
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: menenangkan

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit merah jambu di seluruh badan → 2
Nadi: 60/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: pergerakan aktif → 2
Pernafasan: pernafasan baik dengan tangisan kuat → 2

Tambah

APGAR = 2 + 1 + 1 + 2 + 2 = 8

Tafsiran

8 → menenangkan

Jawapan

menenangkan
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 25.2 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|52 − 40| = 12 mmHg → 1.2 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 1·1.2 = 25.2 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 25.2 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: kronik

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·3.7 = 27.7 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·3.7 = 36.95 mmol/L

Bandingkan

terukur: 37 mmol/L → kronik

Jawapan

kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak sinus dengan penahanan sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC. Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Lima langkah

1. Kadar: 6 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 60 seminit.
2. Rentak: sekata (R–R 0.76 s) kecuali satu jeda 1.80 s, yang bukan nombor bulat kitaran P–P.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS; tiada gelombang P langsung semasa jeda.
4. Sela PR: 0.14 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak sinus dengan penahanan sinus

Jawapan

rentak sinus dengan penahanan sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak, kegagalan menangkap

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: spike perentak adalah sekata (setiap 0.96 s), tetapi R–R tidak sekata, kerana QRS tiada selepas sesetengah spike.
3. Gelombang P: tiada yang kelihatan.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.14 s dan lebar selepas spike yang ditangkap; satu spike tidak diikuti oleh QRS (tiada tangkapan).

Tafsiran

rentak perentak, kegagalan menangkap

Jawapan

rentak perentak, kegagalan menangkap

Kegagalan menangkap: perentak jantung menembak tetapi jantung tidak bertindak balas. Buku teks menganggapnya segera untuk dilaporkan, kerana pesakit mungkin bergantung pada perentak jantung.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions