Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Seorang pesakit sedikit bertutur bahasa Inggeris. Siapakah yang patut menjadi jurubahasa semasa perbincangan persetujuan yang penting?

  1. AJurubahasa perubatan profesional
  2. BAnak kecil pesakit
  3. CMana-mana kakitangan yang tahu beberapa perkataan bahasa itu
  4. DPelawat di katil sebelah
2.Asas kejururawatanSukar

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AStrict hand hygiene by everyone who enters the room
  2. BKeeping the room door open for fresh air
  3. CGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
  4. DTaking the temperature every hour
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A cup of water is spilled over an infusion pump plugged into the wall. What should the nurse do?

  1. ASwitch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
  2. BLeave it running and place a towel over it until it dries
  3. CTurn the pump upside down to drain it while running
  4. DWipe it dry quickly with a towel and keep using it for the infusion
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has a needlestick from a patient known to have hepatitis C. Which statement about management is correct?

  1. ANo follow-up is needed because hepatitis C does not spread by needles
  2. BThere is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
  3. CHepatitis C immune globulin is given within 24 hours, followed by a booster dose
  4. DThe hepatitis C vaccine series is started at once, with a booster dose six months later
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat yang biasanya bekerja dalam obstetrik ditugaskan sementara ke unit perubatan dewasa. Pesakit manakah yang paling sesuai ditugaskan kepada jururawat ini?

  1. APesakit dengan trakeostomi baharu
  2. BPesakit pneumonia yang stabil dengan antibiotik oral
  3. CPesakit dengan pendarahan gastrousus atas yang aktif
  4. DPesakit dengan infusi insulin berterusan untuk ketoasidosis diabetes
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Semasa triaj START, seorang dewasa yang tidak boleh berjalan bernafas 28 kali seminit, tiada nadi radial dan mempunyai pengisian semula kapilari 4 saat. Kategori manakah yang diberikan kepada mangsa itu?

  1. AHitam (dijangka maut)
  2. BMerah (segera)
  3. CHijau (kecil)
  4. DKuning (ditangguhkan), kerana kadar pernafasan di bawah 30/min
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why must a patient with a new coronary stent not stop their antiplatelet medicines without specialist advice?

  1. AStopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
  2. BStopping causes severe low blood pressure
  3. CThe stent will dissolve if the drugs are stopped before the course ends
  4. DStopping causes immediate kidney failure
8.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse teaches a patient with hypertension about their medicines. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll get up slowly from sitting."
  2. B"I'll stop my tablets once my readings are normal."
  3. C"I'll have my blood pressure checked regularly."
  4. D"I'll keep taking my tablets even if I feel well."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient is starting dabigatran, a direct oral anticoagulant. Which laboratory test is most important to review before the first dose?

  1. AKidney function (creatinine clearance)
  2. BTSH, to rule out an overactive thyroid gland
  3. CINR, to set the dose of the anticoagulant
  4. DLipase, to rule out an inflamed pancreas first
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient on high-dose dexamethasone has a white cell count of 15 × 10³/µL, mostly mature neutrophils with no bands. They have no fever and no signs of infection. What is the most likely explanation?

  1. AA steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
  2. BCertain sepsis that needs antibiotics started without delay
  3. CA new leukemia that is confirmed by this result alone
  4. DA laboratory error, because steroids always lower the white count
11.FarmakologiSederhana

Untuk apakah dos pemuat digunakan?

  1. AUntuk mengurangkan kesan sampingan pada permulaan rawatan
  2. BUntuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat
  3. CUntuk menguji tindak balas alergi
  4. DUntuk memperlahankan penyerapan ubat
12.FarmakologiSukar

Before starting rituximab, patients are tested for hepatitis B. Why?

  1. AHepatitis B infection makes rituximab completely ineffective
  2. BRituximab is a vaccine against hepatitis B
  3. CRituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure
  4. DRituximab is made from the hepatitis B virus
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. ATake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
  2. BAvoid all potassium-containing foods
  3. CTake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
  4. DStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Why is the cuff pressure of an endotracheal or tracheostomy tube checked regularly?

  1. AThe cuff pressure directly controls the patient's oxygen saturation
  2. BThe cuff must be kept fully deflated in every ventilated patient
  3. CToo high a pressure damages the trachea; too low allows aspiration
  4. DThe cuff pressure sets the ventilator's breathing rate
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit SIADH mempunyai natrium 126 mmol/L dan gejala ringan. Rawatan manakah yang biasanya barisan pertama?

  1. ASekatan cecair
  2. BInfusi glukosa 5% IV
  3. CAir oral tambahan
  4. DDesmopresin
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Four patients had a minor head injury with no loss of consciousness and a GCS of 15. Which one most needs a CT scan of the head?

  1. AA 25-year-old with a small scalp graze after a fall
  2. BA 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
  3. CA 40-year-old with a mild headache that is improving
  4. DA 30-year-old who bumped their head on a cupboard door
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which measure helps reduce the risk of delirium in an older surgical patient?

  1. AGiving a sleeping tablet every night
  2. BMaking sure they have their glasses and hearing aids
  3. CMoving them to a new bed space each night to reduce boredom
  4. DKeeping the room dark during the day
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Pada hari ke-2 selepas pembedahan abdomen atas, seorang pesakit mempunyai suhu 37.8 °C, SpO₂ 93% pada udara bilik dan bunyi nafas berkurang di kedua-dua dasar. Mereka tidak menggunakan spirometer insentif kerana kesakitan. Apakah pelan kejururawatan yang paling sesuai?

  1. AMenghentikan semua analgesia supaya pesakit boleh batuk dengan lebih kuat
  2. BKawalan kesakitan yang lebih baik, duduk tegak, pernafasan dalam, mobilisasi dan melapor
  3. CMemastikan pesakit di katil dan menyekat pergerakan sehingga demam reda
  4. DMemberikan oksigen pada 15 L/min dan membiarkan pesakit berehat dengan tenang
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

At station +2, where is the presenting part?

  1. AAt the level of the ischial spines
  2. B2 cm above the ischial spines
  3. CFloating above the pelvic inlet
  4. D2 cm below the ischial spines
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Sejurus selepas epidural dimulakan, tekanan darah seorang wanita yang sedang bersalin jatuh kepada 86/50 mmHg dan kadar denyutan jantung janin menurun. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMeningkatkan kadar infusi epidural
  2. BNaikkan kepala katil ke kedudukan duduk tinggi untuk memperbaik pernafasannya
  3. CMemintanya berjalan di sekeliling bilik
  4. DPusingkan dia mengiring untuk mengalihkan uterus daripada saluran darah besar
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Manakah kontraindikasi sebenar bagi dos lanjut vaksin yang sama?

  1. ASejarah keluarga alahan
  2. BKemerahan dan rasa sakit pada tapak suntikan selepas dos sebelum ini
  3. CAnafilaksis selepas dos sebelum ini bagi vaksin itu
  4. DDemam gred rendah selepas dos sebelum ini
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child with leukaemia and a very high white cell count starts chemotherapy. Which blood results suggest tumour lysis syndrome?

  1. AHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
  2. BLow haemoglobin and low platelets with a normal potassium
  3. CHigh sodium, high glucose, low albumin and low urea
  4. DLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Pernyataan manakah tentang buspiron untuk kebimbangan yang betul?

  1. AIa berkesan dalam beberapa minit semasa serangan panik, seperti benzodiazepin
  2. BIa sangat menagihkan
  3. CIa mesti diambil bersama alkohol
  4. DIa mengambil masa beberapa minggu untuk berkesan dan tidak berguna sebagai ubat apabila diperlukan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

On a mental health ward, which task is most appropriate for the nurse to delegate to a healthcare assistant?

  1. ACarrying out the full admission suicide risk assessment of a newly admitted patient
  2. BEvaluating whether a PRN medicine given an hour ago has worked
  3. CTeaching a patient about the side effects of lithium
  4. DAccompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
0.44421 mL? mLbundarkan kepada 0.01 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan kecil memberikan 0.44421 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu di bawah 1 mL dibundarkan kepada perseratus mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

0.44421 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0020:2504:20t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 20:25 dan tamat pada 04:20 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

20:2504:20
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
10%10 mLm = ? mg

Berapa miligram ubat m terdapat dalam 10 mL larutan 10% (b/i)?

10% w/v10 mL
m = mg
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 14 kg dipreskripsi 10 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

14 kg10 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 10 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
500 mg250 mL15 gtt/mL40 mg/h? gtt/min

500 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 15 gtt/mL. Arahannya ialah 40 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

500 mg/250 mL40 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
20 000 unit500 mLheparin? mL/h91 kg15 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 20 000 unit heparin dalam 500 mL. Arahannya ialah 15 unit/kg/j untuk pesakit berberat 91 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

20 000 unit/500 mL15 unit/kg/h91 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
800 mg500 mLdopamine? mL/h61 kg5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 800 dopamine mg dalam 500 mL. Arahannya ialah 5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 61 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

800 mg/500 mL5 mcg/kg/min61 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh240 mLsusu200 mLjeli100 mLketulan ais240 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing500 mLair kencing250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

teh: 240 mLsusu: 200 mLjeli: 100 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 500 mLair kencing: 250 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 200 mL/hmula 20:00tjumlah​ = ? h75 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 20:00 dengan 75 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 200 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL75 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 132/min, sedar, suhu 37.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 96%udaraSBP 118HR 132AT 37.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 129 mmol/L, glukosa 26.7 mmol/L dan urea 9 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 129 mmol/Lglukosa 26.7 mmol/Lurea 9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 50% menunjukkan PaO₂ 76 mmHg (10.1 kPa) dan PaCO₂ 59 mmHg (7.9 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 50%PaO₂ 76 mmHg (10.1 kPa)PaCO₂ 59 mmHg (7.9 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV, jadi atrium dan ventrikel berdenyut pada kadar yang berbeza. Kompleks QRS adalah teratur: cari kadar ventrikel dalam denyut seminit (kaedah 1500, nombor bulat).

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar ventrikel = bpm

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Jurubahasa perubatan profesional

Mengapa ini jawapannya

Jurubahasa profesional menterjemah dengan tepat dan menjaga kerahsiaan. Ahli keluarga, terutamanya kanak-kanak, mungkin meninggalkan sesuatu, menambah pandangan sendiri atau terbeban oleh maklumat itu.

Jawapan

A · Jurubahasa perubatan profesional
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Mengapa ini jawapannya

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Jawapan

A · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse

Mengapa ini jawapannya

Liquid on electrical equipment can cause shock or failure. The device is turned off and unplugged without touching wet parts, the patient’s infusion is managed with another device, and the pump is checked by the biomedical team.

Jawapan

A · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early

Mengapa ini jawapannya

There is no vaccine or post-exposure prophylaxis for hepatitis C. The exposure is reported, baseline tests are taken and follow-up testing identifies infection early, because effective treatment is available.

Jawapan

B · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Pesakit pneumonia yang stabil dengan antibiotik oral

Mengapa ini jawapannya

Jururawat sementara patut menerima pesakit yang stabil yang penjagaannya menggunakan kemahiran am. Trakeostomi baharu, pendarahan aktif dan infusi insulin untuk DKA memerlukan pengalaman khusus unit dan pemantauan rapi.

Jawapan

B · Pesakit pneumonia yang stabil dengan antibiotik oral
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Merah (segera)

Mengapa ini jawapannya

Kadar di bawah 30/min lulus pemeriksaan pernafasan, tetapi nadi radial yang tiada atau pengisian semula kapilari melebihi 2 saat gagal dalam pemeriksaan perfusi, maka mangsa itu segera (merah). Berhenti selepas pemeriksaan pernafasan ialah perangkapnya.

Jawapan

B · Merah (segera)
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent

Mengapa ini jawapannya

Dual antiplatelet therapy prevents stent thrombosis while the stent becomes covered by the artery lining. Stopping early can cause a sudden myocardial infarction.

Jawapan

A · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · "I'll stop my tablets once my readings are normal."

Mengapa ini jawapannya

Hypertension usually needs long-term treatment; stopping because readings are normal often makes blood pressure rise again. Patients should discuss any changes with their prescriber.

Jawapan

B · "I'll stop my tablets once my readings are normal."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Kidney function (creatinine clearance)

Mengapa ini jawapannya

Dabigatran is excreted mainly by the kidneys, so poor kidney function raises the drug level and bleeding risk. Kidney function is checked before starting and regularly afterwards. Routine INR monitoring is not used for direct oral anticoagulants.Disemak dengan: Dabigatran · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Kidney function (creatinine clearance)
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood

Mengapa ini jawapannya

Corticosteroids raise the neutrophil count by releasing marginated neutrophils and slowing their exit from the blood, usually without a left shift. The nurse still assesses carefully, because steroids can also hide the usual signs of infection.

Jawapan

A · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
11.Farmakologi

Jawapan: B · Untuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat

Mengapa ini jawapannya

Dos pemuat memenuhi isi padu pengagihan supaya paras berkesan dicapai serta-merta, dan bukannya menunggu 4–5 separuh hayat untuk keadaan mantap.

Jawapan

B · Untuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat
12.Farmakologi

Jawapan: C · Rituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure

Mengapa ini jawapannya

Rituximab destroys CD20-positive B cells, weakening control of latent hepatitis B. Reactivation can cause fulminant hepatitis, so carriers receive monitoring or antiviral prophylaxis.

Jawapan

C · Rituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Mengapa ini jawapannya

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Jawapan

C · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Too high a pressure damages the trachea; too low allows aspiration

Mengapa ini jawapannya

Cuff pressure is usually kept at about 20–30 cmH₂O. Higher pressures reduce blood flow to the tracheal mucosa, risking ulceration and stenosis; lower pressures allow secretions to leak past and cause aspiration and VAP. A cuff manometer is used.

Jawapan

C · Too high a pressure damages the trachea; too low allows aspiration
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Sekatan cecair

Mengapa ini jawapannya

Dalam SIADH badan menahan air. Sekatan cecair ialah rawatan barisan pertama untuk kes ringan hingga sederhana, bersama merawat puncanya. Cecair hipotonik dan desmopresin akan merendahkan natrium lagi. Gejala teruk (sawan, kesedaran menurun) memerlukan salin hipertonik dalam suasana yang dipantau.

Jawapan

A · Sekatan cecair
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation

Mengapa ini jawapannya

Anticoagulation greatly increases the risk of an intracranial bleed after even a minor head injury, and older age adds to the risk. These patients have a low threshold for a CT scan, even when they appear well.

Jawapan

B · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Making sure they have their glasses and hearing aids

Mengapa ini jawapannya

Delirium prevention includes using glasses and hearing aids, orientation, good sleep, hydration, nutrition, early mobilisation, pain control, avoiding unnecessary sedatives and involving family.

Jawapan

B · Making sure they have their glasses and hearing aids
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Kawalan kesakitan yang lebih baik, duduk tegak, pernafasan dalam, mobilisasi dan melapor

Mengapa ini jawapannya

Atelektasis basal lazim selepas pembedahan abdomen atas apabila kesakitan menghadkan pernafasan dalam. Analgesia yang baik, posisi tegak, senaman pernafasan dalam, spirometri insentif, batuk bersokongan dan mobilisasi awal mengembangkan semula paru-paru. Dapatan dilaporkan, kerana ia mungkin berkembang menjadi pneumonia; oksigen diberikan sehingga sasaran jika perlu.

Jawapan

B · Kawalan kesakitan yang lebih baik, duduk tegak, pernafasan dalam, mobilisasi dan melapor
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · 2 cm below the ischial spines

Mengapa ini jawapannya

Station is measured in centimetres relative to the ischial spines. Negative numbers are above them, 0 is at their level and positive numbers are below them, towards the outlet.

Jawapan

D · 2 cm below the ischial spines
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Pusingkan dia mengiring untuk mengalihkan uterus daripada saluran darah besar

Mengapa ini jawapannya

Kedudukan mengiring melegakan mampatan aortokaval dan memperbaik pulangan vena serta aliran plasenta. Kemudian tingkatkan cecair IV seperti yang diarahkan, maklumkan pakar bius atau pembekal penjagaan dan beri vasopresor jika ditetapkan.

Jawapan

D · Pusingkan dia mengiring untuk mengalihkan uterus daripada saluran darah besar
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Anafilaksis selepas dos sebelum ini bagi vaksin itu

Mengapa ini jawapannya

Tindak balas alahan yang teruk terhadap dos sebelum ini atau komponen vaksin ialah kontraindikasi. Kemerahan setempat dan demam ringan ialah tindak balas lazim yang dijangka.

Jawapan

C · Anafilaksis selepas dos sebelum ini bagi vaksin itu
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Mengapa ini jawapannya

Rapid breakdown of tumour cells releases potassium, phosphate and nucleic acids (forming uric acid); phosphate binds calcium, lowering it. This can cause arrhythmias and kidney failure, so hydration, allopurinol or rasburicase and close monitoring are used.

Jawapan

A · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Ia mengambil masa beberapa minggu untuk berkesan dan tidak berguna sebagai ubat apabila diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Buspiron mempunyai sedasi yang sedikit dan risiko kebergantungan yang rendah, tetapi kesannya terbina sepanjang beberapa minggu. Ia diambil secara tetap, bukan apabila diperlukan.

Jawapan

D · Ia mengambil masa beberapa minggu untuk berkesan dan tidak berguna sebagai ubat apabila diperlukan
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake

Mengapa ini jawapannya

Routine, predictable tasks with stable patients, such as escorting and recording intake, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation require the nurse's judgement.

Jawapan

D · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 0.44 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat perseratus

0.44421 → 4

Hanya digit seterusnya yang menentukan

0.44421 → 4
4 ialah 4 atau kurang, jadi 4 kekal.
Digit selepasnya (21) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 0.44 mL

Jawapan

x = 0.44 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 475 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

20:25 → 24:00 = 215 min

Selepas tengah malam

00:00 → 04:20 = 260 min

Jumlah

t = 215 + 260 = 475 min

Jawapan

t = 475 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: m = 1000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

10% = 10 g/100 mL = 100 mg/mL

Jisim ubat

m = 100·10 = 1000 mg

Jawapan

m = 1000 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.8 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

10·14 = 140 mg

Isi padu

V = (140/250)·5 = 2.8 mL

Jawapan

V = 2.8 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 17 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

10·60 = 600 min

Kadar titisan

R = 500·20/600 = 16.67 ≈ 17 gtt/min

Jawapan

R = 17 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 17 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 5 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

500/250 = 2 mg/mL

Isi padu sejam

40/2 = 20 mL/h

Kadar titisan

R = 20·15/60 = 5 gtt/min

Jawapan

R = 5 gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 34.1 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

15·91 = 1 365 unit/h

Kepekatan

20 000/500 = 40 unit/mL

Kadar pam

R = 1365/40 = 34.13 ≈ 34.1 mL/h

Jawapan

R = 34.1 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 11.4 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

5·61 = 305 mcg/min
305·60 = 18300 mcg/h

Kadar pam

R = 18300/1600 = 11.44 ≈ 11.4 mL/h

Jawapan

R = 11.4 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 730 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 240 + 200 + 100 = 540 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1480 mL

Jumlah pengeluaran

500 + 250 = 750 mL

Imbangan

B = 1480 − 750 = 730 mL

Jawapan

B = 730 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 6.9 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

75·3 = 225 mL
1000 − 225 = 775 mL tinggal

Bahagian kedua

775/200 = 3.875 h

Jumlah masa

t = 3 + 3.875 = 6.875 ≈ 6.9 h

Jawapan

t = 6.9 h

Itu kira-kira 6 h 53 min, jadi beg habis pada kira-kira 02:53.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 35

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 35

Jawapan

MFS = 35
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 132/min → 3
sedar (A) → 0
T 37.5 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 294 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·129 + 26.7 + 9 = 293.7 ≈ 294 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 294 mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 206.8 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.5·713 − 59/0.8 = 356.5 − 73.75 = 282.8 mmHg

Kecerunan

A–a = 282.8 − 76 = 206.8 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 206.8 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.447 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 10 × 0.04 = 0.40 s
RR = 20 × 0.04 = 0.80 s

Formula Bazett

QTc = 0.40/√0.80 = 0.40/0.8944 = 0.447 s

Jawapan

QTc = 0.447 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (447 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar ventrikel = 43 bpm

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Kadar atrium

P–P = 15 petak kecil = 0.60 s → 1500 ÷ 15 = 100 ≈ 100 seminit

Kadar ventrikel

R–R = 35 petak kecil = 1.40 s → 1500 ÷ 35 = 42.86 ≈ 43 seminit

Jawapan

kadar ventrikel = 43 bpm

Jawapan

kadar ventrikel = 43 bpm

Blok darjah ketiga dengan pelepasan simpang kompleks sempit (biasanya 40–60 seminit).

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions