Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Semasa mengukur tekanan darah secara manual, bunyi manakah yang menandakan tekanan sistolik?

  1. ABunyi ketukan jelas pertama semasa kaf dikempiskan
  2. BBunyi paling kuat yang didengar
  3. CTitik di mana semua bunyi hilang apabila kaf dikempiskan
  4. DBunyi yang didengar sebelum kaf dikembungkan
2.Asas kejururawatanSukar

An infusion pump alarms "occlusion". What should the nurse check first?

  1. AThe patient's blood glucose level
  2. BThe fluid prescription chart and the infusion rate written on it
  3. CThe clamps, the tubing for kinks and the cannula site
  4. DThe battery level of the pump
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Dua pesakit dengan nama yang sangat serupa berada di unit yang sama. Apakah langkah keselamatan yang terbaik?

  1. AMenandakan nama yang serupa dan menyemak dua pengenal pasti setiap kali
  2. BMemindahkan seorang daripada dua pesakit itu ke hospital lain
  3. CMenggunakan nombor bilik untuk membezakan pesakit
  4. DMemanggil setiap pesakit dengan nama pertama sahaja
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient takes medicines prescribed by several providers. Which advice best reduces the risk of medication errors at home?

  1. AStop taking any medicine that seems to repeat another one, without asking anyone
  2. BOnly tell each provider about the drugs they prescribed
  3. CKeep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
  4. DKeep each provider’s medicines in separate bags
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Before giving a scheduled dose of metoprolol, which assessment is most important?

  1. ABlood glucose and weight
  2. BBowel sounds and urine color
  3. CTemperature and the latest pain score
  4. DApical pulse and blood pressure
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. APull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
  2. BHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
  3. CAsk the mother to stop pushing and wait an hour
  4. DPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pemerhatian manakah yang paling penting selepas memberi pesakit dos pertama antibiotik baharu secara intravena?

  1. ABerapa banyak dia berjalan pada hari itu
  2. BSeleranya pada hidangan seterusnya
  3. CTanda tindak balas alahan seperti ruam, berdehit atau bengkak
  4. DSama ada keguguran rambutnya bertambah
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit yang menggunakan steroid jangka panjang sakit akut selepas muntah dan terlepas dos, dengan hipotensi dan kekeliruan. Kecemasan manakah yang patut dipertimbangkan?

  1. ARibut tiroid
  2. BHiperkalsemia
  3. CDiabetes insipidus
  4. DKrisis adrenal
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with chronic kidney disease receives an erythropoiesis-stimulating agent such as epoetin alfa. Which assessments are most important?

  1. ALiver enzymes and bilirubin
  2. BHemoglobin and blood pressure
  3. CSerum glucose and ketones
  4. DSerum amylase and lipase
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Mengapakah kreatinin yang normal boleh mengelirukan pada warga emas yang lemah dengan jisim otot yang rendah?

  1. AKreatinin yang normal sentiasa membuktikan fungsi buah pinggang yang normal
  2. BOtot yang kurang menghasilkan kreatinin yang kurang, menyembunyikan fungsi buah pinggang yang berkurang
  3. CParas kreatinin tidak bergantung pada jisim otot sama sekali
  4. DWarga emas sentiasa mempunyai kreatinin lebih tinggi daripada orang muda
11.FarmakologiSederhana

Berapa lamakah, secara kira-kira, bagi ubat yang diberi pada selang masa tetap untuk mencapai keadaan mantap?

  1. A4 hingga 5 separuh hayat
  2. B10 separuh hayat
  3. C1 separuh hayat
  4. DBergantung pada saiz dos sahaja
12.FarmakologiSukar

Sifat manakah yang menjadikan ubat lebih berkemungkinan merentasi sawar darah–otak?

  1. ABerat molekul besar dan pengikatan protein yang kuat
  2. BKeterlarutan lipid yang tinggi dan saiz kecil
  3. CCas positif pada pH fisiologi
  4. DKeterlarutan air yang tinggi dan pengionan yang kuat
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Septic shock belongs to which category of shock?

  1. AHypovolaemic shock
  2. BObstructive shock
  3. CDistributive shock
  4. DCardiogenic shock
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

An 84-year-old with heart failure becomes breathless with new crackles and a rising blood pressure during a blood transfusion. What should the nurse suspect?

  1. ANormal effects of the transfusion
  2. BAn acute haemolytic reaction from wrong blood
  3. CTransfusion-associated circulatory overload
  4. DA mild febrile reaction
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Mengapakah metformin biasanya ditahan semasa kecederaan buah pinggang akut atau sekitar kontras beriodin pada pesakit berisiko?

  1. AIa menyebabkan hipoglisemia teruk apabila diberikan bersama kontras
  2. BIa menyebabkan hiperkalemia apabila buah pinggang cedera
  3. CIa boleh terkumpul dan meningkatkan risiko asidosis laktik
  4. DIa menyekat kontras supaya imbasan tidak dapat dibaca
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Six weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, tenderness over the graft, less urine and a rising creatinine. What is most likely?

  1. AAcute rejection, needing urgent transplant team review
  2. BA side effect of sun exposure
  3. CDehydration that needs only more oral fluids and rest
  4. DA normal finding as the kidney settles in
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which lifestyle change most improves the course of Crohn's disease?

  1. ADrinking more coffee
  2. BAvoiding all exercise
  3. CEating more red meat
  4. DStopping smoking
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A dying patient has noisy, rattling breathing. The patient seems unaware, but the family is distressed. What is the best nursing approach?

  1. AReposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
  2. BGive large volumes of IV fluid to loosen and thin the secretions
  3. CPerform deep suction every hour
  4. DAsk the family to leave the room
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Seorang wanita dengan pra-eklampsia melaporkan sakit kepala yang teruk dan melihat kerlipan cahaya. Apakah yang dicadangkannya?

  1. AKesan normal magnesium sulfat
  2. BPra-eklampsia dengan ciri teruk, dengan risiko eklampsia
  3. CSakit kepala tegang, yang lazim dan tidak berbahaya pada akhir kehamilan
  4. DGlukosa darah rendah
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 9 weeks has hCG levels that are much higher than expected, a uterus large for dates, severe vomiting and dark brown spotting. Which condition should be suspected?

  1. AAn ectopic pregnancy
  2. BA threatened miscarriage
  3. CA missed miscarriage
  4. DA hydatidiform (molar) pregnancy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which advice about screen use reflects common paediatric guidance for children under about 18 months?

  1. AAvoid screen media, apart from video calls with family
  2. BBackground TV helps language development
  3. CUp to 2 hours a day of educational TV programmes is beneficial for language
  4. DScreens are fine as long as the volume is low
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 6 tahun dengan hemofilia jatuh dan lututnya bengkak serta sakit. Apakah keutamaannya?

  1. ABeri penggantian faktor seperti yang ditetapkan dan rehatkan, sejukkan, mampatkan serta tinggikan sendi itu
  2. BLetakkan haba pada lutut
  3. CGalakkan kanak-kanak itu berjalan di atas lutut itu untuk memastikan sendi bergerak dan mencegah kekakuan
  4. DBeri aspirin untuk kesakitan
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient at high risk of suicide is placed on constant (one-to-one) observation. What does this mean?

  1. AA staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
  2. BThe patient is checked every hour during the day only
  3. CThe patient is seen once a shift by the nurse in charge, and otherwise checked by camera from the office when staff are free
  4. DThe patient can be left alone while asleep
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

An older woman living with her son looks thin and unkempt. She says her son "looks after the money" and she is often hungry. What should the nurse do?

  1. ATell her that she must move out of her son's home at once and stay with friends until the matter is sorted out
  2. BAsk the son in front of her whether he is stealing her money
  3. CIgnore it, because family finances are a private matter
  4. DTalk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
8 lb 1 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 8 lb 1 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

8 lb 1 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
40 mL/h? L/hari1 hari = 24 h1 L = 1000 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 40 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?

40 mL/h24 h
V = L
27.Pengiraan dosSederhana
25 kgBSA = 0.94 m²20 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 25 kg mempunyai luas permukaan badan 0.94 m². Preskripsi ialah 20 mg/m². Cari dos D dalam mg.

25 kgBSA = 0.94 m²20 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
50k unit1000 mL? mL/h2000 unit/h

Satu infusi mengandungi 50000 unit ubat dalam 1000 mL. Preskripsi ialah 2000 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

50000 unit/1000 mL2000 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 4 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mLtinggal? mL/h2 h tinggal

500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 4 jam anda mendapati 200 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

500 mL / 6 hselepas 4 h: 200 mL
Δ = %
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit250 mLinsulin biasa? mL/h92 kg0.1 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 100 unit insulin biasa dalam 250 mL. Arahannya ialah 0.1 unit/kg/j untuk pesakit berberat 92 kg. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

100 unit/250 mL0.1 unit/kg/h92 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h62 kg8 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 62 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 8 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

4 mg/250 mL8 mcg/min62 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamair250 mLsup250 mLjeli120 mLketulan ais200 mLInfusi IV125 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing300 mLair kencing400 mLair kencing325 mLlongkang luka140 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

air: 250 mLsup: 250 mLjeli: 120 mLketulan ais: 200 mLInfusi IV: 125 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL400 mL diinfuskan100 mL/h13:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Pada 13:00, 400 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL400 mL diinfuskan100 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 39.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 12SpO₂ 98%udaraSBP 130HR 58AT 39.2 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 104/min, sedar, suhu 37.7 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 96%udaraSBP 136HR 104AT 37.7 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.38PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L222612tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.38, PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa) dan HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.38PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 137, Cl⁻ 92 dan HCO₃⁻ 11 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 92 mmol/LHCO₃⁻ 11 mmol/L
nisbah delta =
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVflutter atrium, konduksi 4:1takikardia sinusflutter atrium, konduksi 3:1flutter atrium, konduksi 2:1

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1flutter atrium, konduksi 4:1
  2. 2takikardia sinus
  3. 3flutter atrium, konduksi 3:1
  4. 4flutter atrium, konduksi 2:1
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Bunyi ketukan jelas pertama semasa kaf dikempiskan

Mengapa ini jawapannya

Tekanan sistolik ialah bunyi Korotkoff jelas pertama apabila darah mula melepasi kaf. Tekanan diastolik biasanya diambil di mana bunyi hilang.

Jawapan

A · Bunyi ketukan jelas pertama semasa kaf dikempiskan
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site

Mengapa ini jawapannya

An occlusion alarm means the flow is blocked, for example by a closed clamp, kinked tubing, a bent arm or a blocked cannula. The nurse checks from the bag to the patient.

Jawapan

C · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Menandakan nama yang serupa dan menyemak dua pengenal pasti setiap kali

Mengapa ini jawapannya

Sistem amaran nama, seperti pelekat atau bendera, memberi amaran kepada kakitangan, dan semakan dua pengenal pasti yang ketat mencegah kekeliruan. Nombor bilik dan nama pertama tidak boleh dipercayai.

Jawapan

A · Menandakan nama yang serupa dan menyemak dua pengenal pasti setiap kali
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible

Mengapa ini jawapannya

A single complete medication list and one pharmacy allow interactions and duplicates to be detected. The list, including over-the-counter drugs and supplements, is shown at every visit.

Jawapan

C · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Apical pulse and blood pressure

Mengapa ini jawapannya

Metoprolol can cause bradycardia and hypotension, so the nurse checks the apical pulse and blood pressure first. The dose is held and reported according to the prescribed parameters.

Jawapan

D · Apical pulse and blood pressure
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Mengapa ini jawapannya

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Jawapan

B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Tanda tindak balas alahan seperti ruam, berdehit atau bengkak

Mengapa ini jawapannya

Dos pertama membawa risiko anafilaksis. Perhatikan ruam, urtikaria, bengkak, berdehit, sesak nafas dan tekanan darah yang menurun.

Jawapan

C · Tanda tindak balas alahan seperti ruam, berdehit atau bengkak
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Krisis adrenal

Mengapa ini jawapannya

Terlepas dos steroid semasa sakit boleh menyebabkan krisis adrenal, dengan kejutan, muntah dan kekeliruan. Ia dirawat segera dengan hidrokortison parenteral dan cecair.

Jawapan

D · Krisis adrenal
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Hemoglobin and blood pressure

Mengapa ini jawapannya

Epoetin stimulates red cell production. Hemoglobin is monitored, because raising it too high increases the risk of hypertension, stroke and thrombosis. Blood pressure is monitored, and iron stores are checked, since iron is needed for a good response.Disemak dengan: Erythropoietin Stimulating Agents · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Jawapan

B · Hemoglobin and blood pressure
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Otot yang kurang menghasilkan kreatinin yang kurang, menyembunyikan fungsi buah pinggang yang berkurang

Mengapa ini jawapannya

Kreatinin dihasilkan oleh otot. Orang dengan otot yang sedikit menghasilkan kreatinin yang sedikit, maka nilai itu boleh kelihatan normal walaupun fungsi buah pinggang berkurang. eGFR berasaskan kreatinin boleh menganggar fungsi secara berlebihan dengan cara yang sama, maka pelepasan kreatinin yang diukur atau anggaran berasaskan sistatin C boleh digunakan semasa menentukan dos ubat yang disingkirkan oleh buah pinggang.Disemak dengan: Creatinine blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Otot yang kurang menghasilkan kreatinin yang kurang, menyembunyikan fungsi buah pinggang yang berkurang
11.Farmakologi

Jawapan: A · 4 hingga 5 separuh hayat

Mengapa ini jawapannya

Dengan pemberian berulang, paras menghampiri keadaan mantap selepas kira-kira 4–5 separuh hayat, apa pun dosnya. Dos pemuat boleh digunakan untuk mencapainya lebih cepat.

Jawapan

A · 4 hingga 5 separuh hayat
12.Farmakologi

Jawapan: B · Keterlarutan lipid yang tinggi dan saiz kecil

Mengapa ini jawapannya

Molekul kecil, lipofilik dan tidak terion meresap merentasi membran sel endotelium. Ubat bercas atau besar yang terikat protein kebanyakannya kekal di luar.

Jawapan

B · Keterlarutan lipid yang tinggi dan saiz kecil
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Distributive shock

Mengapa ini jawapannya

In distributive shock (septic, anaphylactic, neurogenic), vessels dilate and leak, so blood is maldistributed and pressure falls. Obstructive shock includes PE, tamponade and tension pneumothorax; cardiogenic shock is pump failure; hypovolaemic shock is volume loss.

Jawapan

C · Distributive shock
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Transfusion-associated circulatory overload

Mengapa ini jawapannya

Transfusion-associated circulatory overload causes breathlessness, crackles, raised BP and JVP during or soon after transfusion, especially in older people and those with heart or kidney disease. The transfusion is stopped or slowed, the patient sat up and given oxygen, and diuretics may be prescribed. Slow rates and single units with reassessment reduce the risk.

Jawapan

C · Transfusion-associated circulatory overload
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Ia boleh terkumpul dan meningkatkan risiko asidosis laktik

Mengapa ini jawapannya

Metformin dikumuhkan oleh buah pinggang. Dalam AKI, atau apabila kontras boleh memburukkan fungsi buah pinggang, ia boleh terkumpul dan meningkatkan risiko asidosis laktik. Ia ditahan mengikut fungsi buah pinggang dan garis panduan tempatan dan dimulakan semula apabila fungsi buah pinggang stabil.

Jawapan

C · Ia boleh terkumpul dan meningkatkan risiko asidosis laktik
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Acute rejection, needing urgent transplant team review

Mengapa ini jawapannya

Fever, graft tenderness, falling urine output and rising creatinine suggest acute rejection, although infection must also be ruled out. Early treatment, often with high-dose steroids, can save the graft, so the transplant team is contacted urgently.

Jawapan

A · Acute rejection, needing urgent transplant team review
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Stopping smoking

Mengapa ini jawapannya

Smoking worsens Crohn's disease, increasing flares, complications and the need for surgery. Stopping smoking is one of the most effective changes a patient can make.

Jawapan

D · Stopping smoking
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed

Mengapa ini jawapannya

Noisy respiratory secretions near death come from secretions in the throat that the patient cannot clear. Repositioning, explanation and anticholinergic drugs may help; deep suction is usually distressing and ineffective.

Jawapan

A · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Pra-eklampsia dengan ciri teruk, dengan risiko eklampsia

Mengapa ini jawapannya

Sakit kepala teruk yang baharu dan gangguan penglihatan ialah tanda serebrum pra-eklampsia teruk dan mungkin mendahului sawan. Ia memerlukan eskalasi segera.

Jawapan

B · Pra-eklampsia dengan ciri teruk, dengan risiko eklampsia
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · A hydatidiform (molar) pregnancy

Mengapa ini jawapannya

A molar pregnancy causes very high hCG, a uterus larger than dates, hyperemesis and bleeding. Ectopic and failing pregnancies usually have lower than expected hCG.

Jawapan

D · A hydatidiform (molar) pregnancy
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Avoid screen media, apart from video calls with family

Mengapa ini jawapannya

Young children learn through face-to-face interaction and play. Guidance such as the American Academy of Pediatrics advises avoiding screens other than video chatting under about 18–24 months, and limited, shared, high-quality viewing after that.

Jawapan

A · Avoid screen media, apart from video calls with family
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Beri penggantian faktor seperti yang ditetapkan dan rehatkan, sejukkan, mampatkan serta tinggikan sendi itu

Mengapa ini jawapannya

Penggantian faktor awal menghentikan pendarahan. Rehat, sejuk, mampatan lembut dan peninggian mengurangkan bengkak. Aspirin dan haba akan menambah pendarahan. Pendarahan sendi yang berulang merosakkan sendi.

Jawapan

A · Beri penggantian faktor seperti yang ditetapkan dan rehatkan, sejukkan, mampatkan serta tinggikan sendi itu
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom

Mengapa ini jawapannya

Constant observation means a member of staff is always with the patient, at a distance set by policy, so they can intervene immediately. It is reviewed regularly and stepped down as risk reduces.

Jawapan

A · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern

Mengapa ini jawapannya

Signs of financial abuse and neglect require a private conversation, careful documentation and reporting through safeguarding procedures. Confrontation could increase the risk to her.

Jawapan

D · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 3.66 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

1 oz/16 = 0.0625 lb
8 + 0.0625 = 8.063 lb

Paun kepada kilogram

m = 8.063/2.2 = 3.665 ≈ 3.66 kg

Jawapan

m = 3.66 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 0.96 L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu dalam sehari

40 mL/h × 24 h = 960 mL

Dalam liter

V = 960/1000 = 0.96 L

Jawapan

V = 0.96 L
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 18.8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 20·0.94 = 18.8 mg

Jawapan

D = 18.8 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 40 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

50000/1000 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 2000/50 = 40 mL/h

Jawapan

R = 40 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 42 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 500·20/240 = 41.67 ≈ 42 gtt/min

Jawapan

R = 42 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 42 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/6 = 83.33 mL/h

Kadar baharu

R = 200/2 = 100 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (100 − 83.33)/83.33·100% = 20%

Jawapan

Δ = 20%

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 23 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

0.1·92 = 9.2 unit/h

Kepekatan

100/250 = 0.4 unit/mL

Kadar pam

R = 9.2/0.4 = 23 mL/h

Jawapan

R = 23 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 30 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

8·60 = 480 mcg/h

Kadar pam

R = 480/16 = 30 mL/h

Jawapan

R = 30 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 2270 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 250 + 250 + 120 = 620 mL
ketulan ais: 200/2 = 100 mL
Infusi IV: 125·12 = 1500 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
I = 2270 mL

Jawapan

I = 2270 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 6 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 400 = 600 mL

Masa

t = 600/100 = 6 h

Jawapan

t = 6 h

Itu kira-kira 6 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:00.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 39.2 °C → 2

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 2 = 2

Jawapan

NEWS2 = 2
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 104/min → 1
sedar (A) → 0
T 37.7 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.38: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 21 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 12 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: rumus Winter menjangkakan PaCO₂ 24–28 mmHg, jadi nilai 21 mmHg yang diukur menunjukkan alkalosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: nisbah delta = 1.692

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 137 − (92 + 11) = 34

Nisbah delta

(34 − 12)/(24 − 11) = 22/13 = 1.692

Jawapan

nisbah delta = 1.692

Antara 1 dengan 2: asidosis sela anion tinggi tulen.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: flutter atrium, konduksi 3:1

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 15 petak kecil, 1500 ÷ 15 ≈ 100 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.60 s.
3. Gelombang P: tiada; gelombang flutter bergigi gergaji yang teratur setiap 0.20 s (300 seminit), 3 bagi setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

flutter atrium, konduksi 3:1

Jawapan

flutter atrium, konduksi 3:1
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: gelombang P

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 21 petak kecil, 1500 ÷ 21 ≈ 71 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.84 s.
3. Gelombang P: tiada yang kelihatan.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

gelombang P → rentak simpang dipercepat

Jawapan

gelombang P

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions